Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@lillyzelvicka
@bordino
@zojec
@petkasv
@sinala
@sufik1 ty jsi blázen a zda spím - náhodou jo - chodím maximálně ve 23hod. šiju to při dětech -Linda spí 2x denně hodinu -1,5hod., tím,že mám dílničku v pokojíčku, tak jsou děti spokojený,hrají si oba, já sem tam něco přečtu,prohlídneme obrázky, zazpíváme si a řekneme říkanky a zas 20minut u stroje a takhle dál a dál až do večera😀
@koki_melo jéééé😀 tak tam i uvidíš ty mý prvotiny 😀 ano, v roce 2011 jsem seděla poprvé u stroje - u mamky doma a snažila se mi ukázat, jak natáhnout vrchní nit 😀začla jsem kvůli plenkám pro malýho- nečekala jsem,že se takhle zvrhnu 😀 a fakt Tě musím povzbudit,protože všechno ale všechno je o cviku - pokus -omyl...ale tady na diskuzi to ohromně motivuje - mě nejvíc motivovaly díla od @terezita a @caramilla @lillyzelvicka - samozřejmě i od ostatních, protože každé z nás se sem tam podaří ušít něco skvělýho a když se na ty fotky budeš dívat, tak si řekneš - "to taky dám" 😉 a časem to fakt jde 😀
@lillyzelvicka no nepřepínej se...já už toho mám taky plný kecky, čeká mě asi ještě 20věcí, ale byly to zakázky přijaté na konci listopadu a fakt jsem to neodhadla, nedám to nemám šanci,ale já si triko trhat nebudu,jsem flegmatik a jestli se na mě někdo ze zákazníků bude zlobit, tak holt bude...myslím,že stejně tak udělá nějaký ten merino kompletek radost i mezi svátky nebo na začátku ledna... je to pro mě ponaučení pro příště...a Ty, když jsi těhulka, tak se opravdu šetři,vždyť šiješ tak kvalitně a precizně, že se na Tebe nikdo zlobit nebude když to dodáš o něco dýl 😉Toho bych se vůbec nebála😉
@crawler Jojo, o to pokusu a omylu si to říkám vždy, když udělám něco blbě s tím, že příště už budu vědět, jak na to. No a příště to zmrvím zas 🙂. Stokrát si říkám, že musím více měřit a prásk, příště je to zase veliké. Ale pravda je, že když tu vidím vaše dokonalé šití, tak jsem dneska 3x párala kapuci, protože mi trochu ujel steh, vidět to nebylo, ale já o tom věděla 🙂. Je to tu skutečně velmi motivační a možná mě to trochu posune i v kreativitě, zatím mám rybí oči 😀.
@koki_melo no tak já u těch rukavic dvouvrstvých to taky zmrvím pokaždý,asi jich budu muset ušít ještě hodně párů,aby se mi postup vryl😀 ale jinak přesně jak píšeš - velmi motivační a posunuje se každá z nás...😉jen ještě pak záleží na co kdo má buňky - já prostě nejsem sto vymyslet nápaditou aplikaci,sem tam sena něco zmohnu, ale je to břídilství oproti jiným 😉
@crawler mě motivovala @terezita na jaře 2011 😀 Do té doby jsem Jasmíně ušila jen ty pleny 😀
Jinak teda koukám, že jsem na tom pracovně fakt nakonec hustě dobře 😀 Já jsem naopak zakázky celkem odhadla, poslední jsem vyšila dneska. Týden před vánoci už chci mít klid, péct cukroví a šít si dárky. Já si beru zakázky tak na 14 dní až 3 týdny max. na delší dobu ne, protože to se pak odhadnout nedá, máš tam proměnné jako je nemoc a další problémy, co se můžou přihodit a pak se nedá pracovat.
Jinak tvůj flegmatismus je asi výhoda, protože já jsem na tom úplně opačně, já bych šila ve dne v noci, dokud bych neušila vše, co jsem do Vánoc slíbila, v tomhle jsem právě chorobně zodpovědná za cenu vlastního sebezničení 😝 Což asi nemám psát sem na veřejnou diskusi, je to zneužitelné, že 😀 Ale snažím se "polepšit" 😀
@lillyzelvicka Leni, myslím na tebe, drž se! Jestli máš spíš tu mou povahu, tak teda je to pěkně v pr... modlím se za tebe, aby to mimi dobře zvládlo. Jak jsem psala, že mi netvrdne břicho, tak teda začalo... asi fakt to víkendové pracovní tempo se hned projevilo. Musíme se víc šetřit! 😠
Vcerejsi rychlovka (jakoze jsem to zvladla za 1 vecer 🙂) - narozeninove tricko pro mamku z climayarnu. @caramilla diky za clanek na blogu s navodem na diru na palec, slo to jedna basen 🙂
A jeste jeden tip, jak zrecyklovat balici papir, co nrktere eshopy rvou do krabic - prezehlit a muzem balit darky 🙂
@crawler to merino ma tak nadherne barvy, ta modra s oranzovou je skvost 🙂.
Ja se chystam zkusit obarbit climayarn, az mi dorazi ty barvy, co. Ki tu poradila @anfei. Jsem zvedava, jestli to chytne, kdyz je v tom climu umelina 🙂
@sufik1 silence 🙂. Ale jsou dokonaly, ja bych na toto nemela nervy 🙂
@zojec sukynka super a dalsi krasna kombinace modr-oranzova!
@crawler ja to tvoje siti v pokojicku furt nechapu - kde mas roztahany ten tvurci bordel okolo? Latky mozna uklidis hned, ale co cedulky, galanterka, rezaci podlozka a rezak (ja rezu totiz lemy za pochodu)... To ti do toho deti nelezou? Jas e synem sit nemuzu, furt mi ozuzlava pedal a rve, ze chce za mnou nahoru 🙂
@kuna super zabalene :D tie tchibo vyrezavatka mame aj my :D sa tesim, ze narobim cedulky 😉 dufam, ze stiham .. inak to tricko je paradne. aj s tou papsulkou ..
@crawler ja tiez nechapem ako mozes sit v detskej.. ja mam v pracovni vsetko porozkladane, pre misa je to raj na zemi :D ked je tam 5 minut neviem nic najst.. s b. sa uz celkom da 😉
ja sijem od oktobra 2010 , ked som si povedala, ze kapsu si predsa mozem aj sama usit 😀 sa mi stali osudne .. v tejto diskusii som od jej zaciatku, tiez ma najviac inspirovala @terezita a ked som zacala sit plienky, tak som bola napichnuta na ekozahrade nonstop 😀 toto je vlastne uz jedna z poslednych diskusii kam na kona vobec chodim.. ste tu vsetky super a skvele je to, ze sa navzajom mozme hecovat k lepsim vykonom, 😉
a este sa chcem spytat k tomu climu.. @caramilla ty mas mozno skusenost.. chcela by som z neho usit boxerky na bezky pre muza.. nebude mu v tom prilis teplo? lebo ked ma obycajne bavlnene, tak sa spoti a je mu zima, ked je bez, len v spodaroch, tak sa stazuje, ze mu fuci .. aj na prdel 😀 on je dost potivy typ,tak neviem ci by mu to bolo prijemne na telo..
@kuna Já myslim, že to šití s dětma @crawler brzy přejde 😉 ono to šlo co mi Rozárka spala 2x denně krásně, od doby co spí jenom jednou denně, sice 3hodiny, ale druhá nespí vůbec, neudělám přes den skoro nic, respektivě, kdbych nešila na vánoce, tak bych mohla šít dopoledne, to jsou holky hezky samostatný a nepotřebujou mě 😀 ale to bych nesměla uvařit oběd a odpoledne šiju když se zbavím dětí 🙂 jinak všechno večer, ale mám štěstí že vytuhávají v 7 max v půl osmé, ale nevýhoda je, že se dětí zbavím málokdy a manžel je nehlídá, ale to je na jinou diskuzi 😀
Jinak holky mi taky neustále lezou ke stolu, a jakmile začnu šít, běží Bětka maminko já chci tak šíjet 🙂 takže když chci mít klid tak jí pustím ke stroji, a Rozárce dám na hraní hardy, nebo příze 😀 😀 😀 ale to už musím být zoufalá 😀
@zuzkasim demotivující být nechci 😉 A myslím,že svá díla hodně podceňuješ - mě zaujaly i tepláky ty šedé tuším jsi psala pro 7letého nebo tak? Každopádně byly precizní, to se prostě hned pozná na 1. kouknutí a pokud vím, šiješ patch.a tím jsem nepolíbená a je to pro mě nějaká hodně vyšší meta - geometrie, barevné ladění,...no na to si absolutně netroufám a klobouk dolů před všemi,kdo šijí deky a jiné 😲 😵
@caramilla no vidíš, já jsem radši včera šla spát s mužem a nedívala jsem se na seznam objednávek a přesně jak píšeš - mě to chytlo právě na těch proměnných - 4dny jsem ztratila nečekanýma návštěvama (půldne úklid + celé odpoledne a večer ta návštěva), pak jsem byla 5dní indisponovaná svou periodou a nakonec Lindiny zuby😀 Takže můj výkon byl nic moc...měla jsem to vypočítaný, že denně tak 5 věcí ušít no a byly dny, kdy jsem stihla 2-3 věci a ten skluz jsem už nedohnala☹
@kuna 😀taky řežu za pochodu...no,mám ten konferenční stoleček z IKEA, na tom podložku a ostatní nezbytnosti...Fany už je velký a nebere mi to - do těch 2let to nešlo,pak už jo. Naopak spolupracuje, řeknu dones cvakačky, podává patentky(pracovní názvy pícháč, kopeček a důlek 😀 ) apod. Hodně bordelu mám právě kolem strojů a na parapetech oken - v pokojíčku jsou 3 - jeden zabírají ušité zakázky viz výše, jeden rozdělané střihy a jeden galanterie. Odstřižky na zemi musím aktuálně uklízet hned,protože Linda už leze a vyluxovala by to hned. Jinak myslím,že nejhorší období teprve začne - Linda to bude zkoumat.Celkově Fanouška do šití hodně zapojuju - myslím,že brzy už bude umět ušít vkládačky 😀 A jaká bude Linda,to se teprve uvidí😀Prostě já bych nezvládla šít v noci - lítám k malé,když se budí a já mám potřebu spánku minimálně 6 hodin a děti vstávají fakt brzo - někdy mezi 5-6hodinou...
Mě šití s dětmi funguje tak napůl, starší už ví, že šiju pro ni, tak většinou už si hraje sama, velice ráda chodí vysypávat šuplík s odřezky, ale mladší zatím nespolupracuje 🙂. Ale zase dokáže spát 4h v kuse a to už se něco udělat dá. Ale spolehlivě funguje zákon schválnosti, že když už něco nutně potřebuju dodělat, tak zlobí obě dvě 😠 .
@petkasv
@koki_melo Tak Fanoušek nespí vůbec, ten jede 12hodin denně jako tryskomyš a Linda většinou spí tu hodinu,max. hodinu a půl. Když vařím, tak zásadně na 2-3dny a volím jídla,co můžu dělat v multifunkční troubě, takže žádné stání u toho ani míchání apod.ale jinak platíúměrnost - čím bych já byla nervnější, tím víc zlobí a míň spí, takže já musím být v klidu - to je základ, všechno take it easy - to je moje motto 😉
@crawler Koukám, že to máme dost podobné, navařeno v hrncích na pár dní a ohřívám 🙂.Akorát teda to take it easy mi moc nejde, jsem nervák a mám pocit, že všechno musím stihnout. Teď jsem si vymyslela, že kamarádce dceři ušiju pod strom oblečení a to samé pro panenku, šílím tu u těch pidi oblečků. Kdybych za pětikilo koupila dárek, mám hotovo, kamarádka o mém záměru ani neví, teoreticky se jí to ani nebude líbit a moje snažení poletí na dno skříně. Ale to jsem já, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. A pak do marokánek místo polohrubé mouky dám hladkou a divím se, že jsou z toho marolívance. Perníky místo do šířky, vyběhly do výšky, měla jsem je slepovat, ale to by asi návštěvám vylítla sanice, jak by se to snažili dostat do pusy. Takže krom inspirace od vás si beru i to, že se to nepos...., když něco nebude hotové a nebo nebude dokonalé.
@crawler, to máš dobrý když ti 3dny jedí to samý,to u nás nehrozí, jen a pouze pokud je svíce, nebo něco výjmečnýho, ale hlavní problém je u nás v tom že já když udělám pět litrů guláše a myslim si jak to vydrží na tři dny tak mám smolíka a večer nic není ☹ prostě prý vařím moc dobře, hahahaha
holky prosím radu. Jedna známá si u mě objednala zimní komplety - čepice a nákrčníky. Po dodělání objednala ještě pro další svoje dvě kamarádky, každá má dvojčata. Takže 4 čpičky a 4 nákrčníky. Materiál mi dorazil minulý pátek večer,V neděli večer jsem odpadla se strašnou migrénou a ležela jsem do čtvrtka a od té doby došívám resty, mám dvě malé děti a chodím do práce. A pointa je, že známá už mi napsala, že už je dost našvaná a vše chce dneska odpoledne. Že ty děti nemají v tédle zimě v čem chodit. Docela mě zaskočila, protože před vánocema dodání do týdne nebude mít nikde, nebo se mílim? Mám sto chutí jí napsat ať si čepice objedná jinde, že si je necham. Myslím že je snadno někde udam. A docela mi přijde divný, že by maminky neměli jinou čepici než tu co si objednali před týdnem ☹. Dost mě zkazila radost ze šití ☹
Ahojte,z čoho konkrétneho ušiť teplé hrejivé leginy ako spodky a tričko s dlhým rukávom ako spodné tričko?Ja sa dáko v tých termo materiáloch nevyznám a ako pozerám vy ste v tom už riadne zbehlé:D!A kde sa to dá najvýhodnejšie objednať?🙂
@bulinka Tak je možné, že někdo nemá zimní čepice, my jich teda máme aspoň 10 pro obě holky, je to jedna z věcí, které se pořád hledá. Nákrčník asi pochopím, ten má každá taky jen jeden (ha, další věc, kterou musím ušít), ale oblíkáme ho už dobý měsíc nebo dva, takže je zvláštní, že paní do teď nechyběl 🙂. Možná jsi ji měla avizovat, že jsi nemocná a že to bude o týden později, zase když s tím počítá, tak chápu, že ji rozčiluje, že to ještě není. Ovšem styl jednání děsný.
@crawler to se tak hezky čte, co píšeš. 🙂
Taky s dětma šiju, ne teda tvým tempem, oni jak už si na to zvykli, tak jim to nepřijde, spíš si hrajou v pokojíčku a já jsem v kuchyni, když se mi tam chtěji motat, tak si hrají ve dřezu, nebo oblíbená zábava jsou dva kusy polystyrenu a dlouhé špendlíky, minule jsem jim přidala bavlněné odstřižky, to si vyhráli fakt dlouho.
Jinak jim půjčím své krabičky se šicími proprietami a to taky než vyskládají a pak zas naskládají. 😀
Při prvním dítěti jsem vždy čekala, až usne, abych začla kmitat, při čtvrtém jsem měla připravenou kávu v hrnečku, v rychlovarce vodu a hned jak usnulo, tak rychle zalít, sednout a nohy na stůl. 😀
Pro mě je to vždy takový svátek, když manžel vezme maloše někam pryč a já můžu něco dělat v absolutním klidu a bez rušení. 😉
jediný co nezvládám s jejich přítomností jsou překlady, dělala jsem hodně technické věci a na to se vždy musím pekelně soustředit, teď jsem odmítla dlouhodobou zakázku. 🤐 A furt mi vrtá hlavou, jestli jsem udělala dobře.
@crawler Děkuju🙂
On asi v tom bude můj problém, chci mít všechno perfektní, potom se bojím pustit do věcí, které dělám poprvé. Kamarádka je v šití samouk, občas jsem jí pomáhala, chtěla pro své dítko ušít bundu s podšívkou! Nechápala jsem, pustit se do něčeho takového s nulovýma zkušenostma? Bunda nebyla dokonalá, ale odnosily ji 2 děti. Já se pro jistotu nikdy do bundy s podšívkou nepustila... moje chyba, vím🙂

@crawler Pročítám tohle vlákno od začátku, abych se neptala dokola na stejné věci a je zábavné se v roce 2011 dočíst, že jsi začátečnice a s šitím ti pomůže mamka. Protože jestli jsi se za dva roky posunula tam, kde jsi teď, tak vidím i jakousi jiskřičku svojí naděje, že mi to časem taky půjde lépe, než teď 🙂.