Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@jieff zní to hezky a muselo to být fajn. Mě se letos nějak nedaří, včera vyletěla celá dávka perníků, absolutně netuhla bílková poleva, tak jsem je dala ven na balkon, ze to uschne, za hodinu kontrola a byl takovy smog a smrad, ze perniky smrdely jako bych je hodila do komina. Do marokánek místo polohrubé mouky hladká, takže se rozplajzly a jsou měkké. Letos je to volaké na houby, netěší mě to a nebaví ☹
holky, já vám to pečení normálně závidím... já zatím doma ani ťuk, tak maximálně strom máme na balkoně... ale jinak nemám vánoční náladu vůbec, nemám ani uklizeno, ani jsem nezačala péct ještě a triko pro manžela asi zvládnu až někdy v lednu/únoru... do toho mám babičku nejdřív v nemocnici, teď v LDNce (a moc doufáme, že se zlepší) a jako bonus musím sedět v práci, domů chodím unavená až kolem šesti/sedmi a dovolenou budu mít až od pátku, takže jak se znám, stihnu tak max trochu nepečeného, decentně poklidit, navštívit jednou babičku a tím to asi hasne 🙄 někdy bych si přála být superženou, co zvládá všechno 😝 😀
Ahojte holky!
Můžu se pochlubit se svým šicím výtvorem? Nedávno jsem tady brečela, jak mi zapadla jehla do stroje a já ji nakonec vytřásla. Nakonec jsem vánoční dárky dorazila. Jsou podle @caramilla střihu a jsou moc fajn. Tak za něj moc děkuji! Já se to šití snad i někdy naučím 🙂
Takže tepláčky pro děti bratranců, softshelky s černým nápletem pro dítě dalšího bratrance a s růžovým pro naši cácoru.
teda tohle mě dojalo:
@koki_melo Já kupuju superfity použité za 500 😀 Obyčejné jsem myslela "teniskového charakteru" jako že je to k sukénce moc sportovní 😀 Univerzální jsou třeba fakt ty crocs, ty jdou jak k sukni, tak k softkám, ale zase když fotím klučičí s traktorem, tak kdyby k tomu měla ty svoje růžové crocsy, tak to vypadá fakt hodně blbě, tak proto toho máme tolik 😖
Obecně si myslím, že 2v1 je vždy technicky horší varianta, takže pokud člověk chce co nejlepší výkon OL a co nejlepší výkon COL, musí mít dva stroje. Ale někdy člověk nemůže mít všechno a dělá kompromisy. 2v1 bych nezatracovala, ale je třeba se připravit, že kompromis "bude bolet". Hlavně to přenastavování. Já mám samostatně a uvažuju sem tam o kombinaci, protože stůl je malý, ač mám velkou pracovnu a velký stůl, a mám pak vlevo hrozně málo místa a to mě hrozně točí, takže to, že pak člověk má víc místa na šití je taky bonus a je třeba to zvážit. Já chci, abyste si všechny koupily 2v1 a daly mi vědět, jak jste spokojené, páč víme, jak to je, když já něco kupuju 😀 😀 😀 😀
@jieff no o nic nejde, dějou se i horší věci na světě. Nejhorší je, že jsem nepoučitelná, chlap mi říkal, ať na to pečení kašlu, že o to stejně nikdo nestojí, ale já ne, já musím dělat hospodyňku a tohle je výsledek. A pravda je ta, že o to skutečně nikdo nestojí. Nějak na mě padá depka. Kamarádce pro dceru šiju oblečení a hadříky na panenku, ona o tom neví. A snad je dobře, že neuvidím, jak se na to bude tvářit, protože oni jsou značkoví i na zadku snad. Já se tu s tím morduju a vlastně ani nevím, jestli o to někdo stojí. Vůbec nemám vánoční náladu ☹ ☹ ☹. Včera večer už jsem ze zoufalství lupla sedmičku červeného a dneska je mi z ní jak psovi ☹ ☹ ☹ Omlouvám se za pesimismus.
@koki_melo já jsem na tom s cukrovím stejně, nejsi sama. Vč. toho že o to tady nikdo nestojí. Nakonec to žeru sama, ještě, že po tom alespoň netloustnu a mám dobrej metabolismus, protože jinak ten cynismus by byl už fakt brutus 😝 Už jsem to psala včera vedle v zamčené diskusi, že bychom se tu hromadně měly ožrat 😀
@caramilla No je jedna věc, která mě od té kombinace zrazuje a to je cena. 25tis je fakt dost na to, kolik toho našiju, šiju jen pro nás. Říkám si, že i ten samotný COV je luxus, na těch pár švů. Ale zas to šití chci mít hezké. Zrovna včera jsem se smála, když jsem koukala na pyžamo, které jsem šila do školky, jak je hnusné, fakt ostuda šití a já ho do té školky před pár měsíci dávala s pocitem jako TO BUDETE ČUČET 😀. No to teda asi fakt čučeli 😀.
Haha, tak to jsem ráda, že je na tom někdo podobně, říkala jsem si, jestli se hodí psát na veřejné fórum o chlampání vína, ale pokud to proběhlo i v tajné diskuzi, tak je to v pořádku 😀
@koki_melo tady video o tom jak přenastavíš OL v COL podle mě něco naprosto šílenýho
https://www.youtube.com/watch?v=Jo7z8dd_B9Q, jako ano OL+COL šetří místo, špulky, ale v tomto podání rohzodně ne moje nervy 😀 jako ta cena rozhodně podle mě neopovídá tomu, že v jednom máš dva stroje, já za svůj OL dala 8tis. a když si vezmu že COL+OL stojí 12tis. tak je to podle mě prostě blbý, ano jsou stroje ve vyšších cen. kat. ale taky už to je o něčem jiným, no a pak jsou OL+COL mnohonásobně vyšší ale taky mají vrchní i spodní ten prádlový šev, ale ty jsou od 30.tis výš a jsou 5ti nitný, kdežto všechny okolo 20ti jsou jenom 4-nitný a neumí ten ozdobný šev z lícu.
@caramilla tak to se přidávám.
@koki_melo moje score letos je: z 800 g mouky perníčky na vyhození (jako beton) možná budem namáčet do kávy a nevylámem si zuby. Podle jiného receptu z netu perníčky božské, ale jsem levá a nejde mi zdobení. Pak mám trošku lineckého, ještě se chystám na van. rohlíčky a asi kokosové kuličky a konec.
Doma b..... jak v tanku, hromada na žehlení asi metrová. šít mám ještě dvoje šusťáky pro přítelovy neteře, povlaky na polštářky a zástěrky s Hello Kitty a do toho chodím 2x týdně na odpo do práce a 2x na ráno, ale jsem tam furt, protože máme nový pracovnice, tak jim musím chodit radit a kontrolovat je.
Jsem taky už trochu v depce. Dneska ráno jsem skoro nevstala a to jsem spala už od 21,15 h do 7 ráno.
@petkasv @caramilla a co to bylo za stroj (kombinace OL a COL), co má @medvidekponco? Ona přeci psala, že je úžasný a přenastaví ho za 30s... Nebyla to Husqarna? Nebo Janome?
Zapojím sa tiež do diskusie o strojoch-aký máte nazor na coverlock od brotheru?Mám totižto 2 stroje od tejto značky a chcem ešte do tretice coverlock v blízkej budúcnosti.🙂
@petkasv hm, tak jak vidím to nastavování, tak jsme si 100% jistá, že bych vždy něco zapomněla udělat. Myslela jsem si, že je to super jednoduché, ale v tomhle případě mi příjde jednodušší vyndat stroj ze skříně, udělat hrc prc a zase jej schovat zpět. Tak prima, aspoň jsem ušetřila dvacku 😀.
@anastazieb Husquarna právě. O té jsem uvažovala právě i já, že bych měla jeden, ale musela bych si ji vyzkoušet a není kde...
@alenf COL od Brotheru podle mě žádný zázrak. Já ho mám, šije dobře, ale neprošije moc vrstev - např. u legin, když máš prošít už i gumu, 2x látku a nedej bože ve švu, tak to nedá, jestli to dají jiné značky, nevím, mám zkušenost jen s Br. Možná bych musela mít průmyslový, aby to zvládl, fakt nevím...
@koki_melo Ta Husquarna by měla být přenastavená rychle, ale nezkoušela jsem.
@koki_melo Jinak já si myslím, že COL ten, kdo nešije na zakázku ve větším, nepotřebuje. Je to strašně moc peněz na to, že to použiješ na pár švech. Navíc zacházet s ním není úplně jednoduché, ač mezi námi žijí telantované, kterým to jde hned, tak já mezi ně nepatřím. Trvalo mi půl roku, než jsem se s tím krámem naučila šít, teď mi šije už dobře a když něco není OK, tak většinou Mína točila kolečkama 😀
Já ho mám jen z důvodu, že šiju trička atp. na zakázku a musí to nějak vypadat. Ale zase na druhou stranu, proč by si tenhle luxus člověk nemohl dovolit i pro sebe, že 😵 Tak pak záleží, kolik máš peněz a jak moc velká vášeň to pro tebe je a jak moc pro vás šiješ, pokud oblečení vůbec nekupuješ, tak bych do něj šla, já třeba Míně oblečení kupuju a šiju jen něco, takže pro mě by smysl soukromě neměl.
@caramilla Pravda je, že teď šiju hodně a v podstatě vše pro děti, občas něco pro nás. Druhá věc je ta, že až se vrátím do práce, tak už tolik času nebude, naopak snad přibudou peníze a tak mi nebude líto vyhazovat prašule za předražené hadry a asi tolik šít nebudu. Příští rok mám kulatiny, takže určitě by mi ho koupili, kdybych jej chtěla, o to nejde, spíš fakt řeším to místo. No zatím asi budu pilovat šití dvojjehlou a nechám si to projít hlavou. Každopádně díky všem za názory!
@caramilla My sme mali kedysi v práci Pfaff coverlock,ale tomu je uz 9 rokov dozadu,tam som tento typ stroja objavila:D,ale neviem či sa táto značka ešte vyrába či náhodou neukončili výrobu.Tak zhromažďujem informácie o značkách aby som potom nenadávala čo som to za rachotinu kúpila:D!
@kamishek tak u toho vyššího těsta si dej pozor, ať z toho nemáš takovou hrůzu jako já, těsto jsem měla tak 4mm a vyrostly mi centimetrové perníky. Původně jsem je měla slepovat k sobě marmeládou, ale to by děcka ani do pusy nenervaly, takový big mac 😀. Jinak zkus ještě nepéct tak dlouho a k hotovým dej do krabičky rozkrojené jabka, aby natáhly vlhkost. Ale zas pozor, před lety jsem to tak udělala a perníky chytly plíseň. Hm, jak to tak po sobě čtu, tak vypadám fakt jak velká umělkyně 😀.

@petkasv aha...ono se něco přenastavuje? Já s coverem nemám naprosto žádnou zkušenost, vlastně ani nevím, na jakém principu funguje. Krom toho jsem teda koukala na ceny a nic moc hezkeho, to asi spíše zůstanu u toho co mám.