Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@behulka no na cikcaku by to nebol ani pre mna ziaden problem, ale keby si mala OL, tiez by si ho chcela pokorit 😀 inak aj vystrihnut ich je celkom zabava.. poviete mi preco este stale nemam rezacie koliecko?? s tym to asi ide jedna basen, co? taky mam mozol na nozniciach na prste, ze vyzeram ako bosorka 😠 a este su aj tupe... aj som sa dohodla s chlapikom, ze mu ich poslem medzi svatkami naostrit, ze nebudem sit, ale to neviem ako vydrzim 😀
@caramilla Nás včera přepadla střevní chřipka se srajdou, tak až dneska 🙂 . Brother jsem měla rok, Berninu mám nyní už déle, ale něco si snad ještě pamatuji 🙂 Asi to bude pel mel, jak mi to přijde do hlavy:
- kvalita šití mi přijde srovnatelná, trochu jinak má Bernina nastavení citlivosti u napětí nitě a je citlivější na nekvalitní nitě - asi stejně jako byl COL od Janome
- Bernina prošije docela dost, ale zase extra moc se pod patku nevejde - v pohodě zvládla různé plenky až 4 vrstvy žádný problém, i prošívání více vrstev i s gumou, soft ve spoji se švem mi občas cca ve20% případů přijde, že to v tom nejvyšším místě vynechá jeden steh a pak to zase jede normálně, ale možná je to ve mě 😀 Celkově mi přijde, že síla stroje je stejná nebo i větší než u Brothera.
- nevýhoda Berniny je na úzké - rukávy, nohavice apod., protože nemá volné rameno a chce to fakt naučit grif a každou chvíli si to rovnat
- další je nevýhoda u col, kdy pokud šiji od kraje a ne do kruhu (obvodově), tak mezi předními a zadními zoubky je malá mezírka a látka má tendenci tam zalést, tak na první stehy ji musím pomocí nitek popotáhnout, ale je to o zvyku
- navlékaní nití je o cviku a je totožné u obou, a stejně tak funguje, když měním nit, že jen zauzlíkuji a protáhne se mi to, abych nemusela znovu natahovat 🙂
- výměna na col spočívá v přenastavení jehel, vypnutí nože, nandání jiného stolku a navléknutí nití - jsem si to kvůli Tobě stopla a 1:24:18, takže do dvou minut 😀
- ale kvůli místu a ze zvyku už bych neměnila, na moje šití je stoj mnohem lepší než já 😀 a množství stehů ani nevyužívám
Ted mi právě přišel fleece od Mráze a jsem v šoku!! To je tak hnusnej materiál! Má být s protižmolkovací úpravou, ale nepřipadá mi tak. Co bych asi chtěla za 99 Kč/m. Tak s ním budem jen podšívat. Já ho chtěla i na mikinu pro sebe, ale to na sebe prostě asi neobleču.
aby to nevypadlo, že se jen tak flákám a nic nedělám 😅, trocha vánočních dárků...
trenyrky na spaní pro různé členy rodiny, triko pro filipa (ve skutečnosti se tak nevlní), nákrčník pro kamarádku, a dva andělé (pro ségru a pro majdalenku). bylo toho v plánu víc, ale nějak nestíhám 😅. ještě chci vytvořit madlíkovi nějaký oblečení k večeři, ale nevím nevím... 😔
jo a kvalita fotek mizérie, někdo tu krade světlo 😝 😀
Právě jsem našila 8 kapsiček na 4 tuniky (3x jsem střídala nitě kvůli barvě) a u poslední kapsičky jsem zjistila, že jsem zapomněla na cedulky, které jsem tam chtěla dát 😀 Asi mě jebne 😀 Ale párat už to nebudu, nějak to tam strčím a přišiju dodatečně 😅
A díky za rady ohledně vynechávání stehů, nakonec jsem jednu stranu nějak splichtila, vždycky jsem vypárala ty špatný části a šila dál, zbytek jsem na radu @crawler nechala na dneska :D Tak uvidím. Ale dělá tam neplechu ten zip (a možná i stylefix), protože jinak ten stroj prošije i 5 vrstev softu (a tolik u té bundy ani nemám) jakoukoli jehlou úplně bez problému.
@anastazieb no stylefix a lepidlo niekedy robia aj mne problemy pri siti.. neche previazat nit .. treba lepit tam, kde sa nebude sit 🙂
@anfei Díky moc, vůbec jsi mě nenamotivovala, super, ušetřím 😀 Mě Brother OL prošije i silný EU soft v mnoha mnoha vrstvách ve švech, 80 jehlama, úplně v pohodě.
Tak mi přijde, že bych si moc nepomohla, tak to je lepší holt mít méně místa u ruky, ostatně jsem si už zvykla a občas ty stroje přeposunu, to zabere 2 s a je to asi fatk rychlejší než přenastavovat 😀
Moc díky za soupis a přeji brzské uzdravení, a´t vás Ježíšek najde zdravé 😉
@lillyzelvicka tak já jsem zjistila, že na EU soft ve více vrstvách je naopak schmetz jeans 90 málo a je třeba použít jeans 100 od Akry. A i tu jsem dokázala na softu už zlomit. 80tky jsou v háji hned, ty používám jen na aplikace a lehčí šití, tam zase ta jeans 100 dělá krátery... Asi jsi nějaká šikovnější 😀
@caramilla Peti a já fakt soft šiju všechen 80 a aplikace 70. Na jehly jsem hodně háklivá měním když se mi zdá ťuklá nebo se mi nelíbí ten zvuk jak zajede do látky 😀 a teda schmetz za mě dobré ale akry mám radši
@lillyzelvicka no tak to jsi dobrá, že něco takového slyšíš 😀 😀 😀
@sufik1 ono jde i látky, které si objednám a obchodník nastříhá dle mého přání vrátit do 14 dnů bez udání důvodu? 😲 😲 Asi se ptám jako hotentot, ale já myslela, že když je obchodník stříhá dle mého přání, tak je nelze tak lehce vracet. 😨 To by se mi někdy hodilo - když mi přijde např. méně cm než jsem objednávala, nebo najdu kaz. Já si je vždy nechám a neřeším, ale jsem 😠 .

@zojec ja ich obšívam len cik-cakom, to ide fajn, no ol je asi asi ťažší level. Najskôr zošijem savé časti, až v druhom kole pridám pul - mám ho navrchu, dole je úplet.
@jitu22 našich to začalo baviť v troch, takmer v 4 rokoch, aj to len veľmi málo vecí. Taktiež radšej naťahovali a zapínalireálne veci 😀