icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

behulka
20. dec 2013

@zojec ja ich obšívam len cik-cakom, to ide fajn, no ol je asi asi ťažší level. Najskôr zošijem savé časti, až v druhom kole pridám pul - mám ho navrchu, dole je úplet.
@jitu22 našich to začalo baviť v troch, takmer v 4 rokoch, aj to len veľmi málo vecí. Taktiež radšej naťahovali a zapínalireálne veci 😀

zojec
20. dec 2013

@behulka no na cikcaku by to nebol ani pre mna ziaden problem, ale keby si mala OL, tiez by si ho chcela pokorit 😀 inak aj vystrihnut ich je celkom zabava.. poviete mi preco este stale nemam rezacie koliecko?? s tym to asi ide jedna basen, co? taky mam mozol na nozniciach na prste, ze vyzeram ako bosorka 😠 a este su aj tupe... aj som sa dohodla s chlapikom, ze mu ich poslem medzi svatkami naostrit, ze nebudem sit, ale to neviem ako vydrzim 😀

anfei
20. dec 2013

@caramilla Nás včera přepadla střevní chřipka se srajdou, tak až dneska 🙂 . Brother jsem měla rok, Berninu mám nyní už déle, ale něco si snad ještě pamatuji 🙂 Asi to bude pel mel, jak mi to přijde do hlavy:
- kvalita šití mi přijde srovnatelná, trochu jinak má Bernina nastavení citlivosti u napětí nitě a je citlivější na nekvalitní nitě - asi stejně jako byl COL od Janome
- Bernina prošije docela dost, ale zase extra moc se pod patku nevejde - v pohodě zvládla různé plenky až 4 vrstvy žádný problém, i prošívání více vrstev i s gumou, soft ve spoji se švem mi občas cca ve20% případů přijde, že to v tom nejvyšším místě vynechá jeden steh a pak to zase jede normálně, ale možná je to ve mě 😀 Celkově mi přijde, že síla stroje je stejná nebo i větší než u Brothera.
- nevýhoda Berniny je na úzké - rukávy, nohavice apod., protože nemá volné rameno a chce to fakt naučit grif a každou chvíli si to rovnat
- další je nevýhoda u col, kdy pokud šiji od kraje a ne do kruhu (obvodově), tak mezi předními a zadními zoubky je malá mezírka a látka má tendenci tam zalést, tak na první stehy ji musím pomocí nitek popotáhnout, ale je to o zvyku
- navlékaní nití je o cviku a je totožné u obou, a stejně tak funguje, když měním nit, že jen zauzlíkuji a protáhne se mi to, abych nemusela znovu natahovat 🙂
- výměna na col spočívá v přenastavení jehel, vypnutí nože, nandání jiného stolku a navléknutí nití - jsem si to kvůli Tobě stopla a 1:24:18, takže do dvou minut 😀
- ale kvůli místu a ze zvyku už bych neměnila, na moje šití je stoj mnohem lepší než já 😀 a množství stehů ani nevyužívám

mehlo
20. dec 2013

@kuna vlizelobem? co to je? na to jsem nikde nenatrefila

kuna
20. dec 2013

@mehlo vlizelinem 🙂. Pisu z dotykovky a kope do me dite, tak se obcas trefim tesne vedle 😀

mehlo
20. dec 2013

Ted mi právě přišel fleece od Mráze a jsem v šoku!! To je tak hnusnej materiál! Má být s protižmolkovací úpravou, ale nepřipadá mi tak. Co bych asi chtěla za 99 Kč/m. Tak s ním budem jen podšívat. Já ho chtěla i na mikinu pro sebe, ale to na sebe prostě asi neobleču.

sufik1
20. dec 2013

@mehlo 😠 😠 😠 😠 ale nepřekvapuje mě to, kvalitní látky se přece kupojou jinde.... a pak se někdo diví, že objednáváme přes hromady ověřené výrobce

tak ho vrať, to můžeš do 14 dnů při nákupu přes net bez důvodu. A objednej u batani...

katka82
20. dec 2013

@sufik1 svatá pravda 😉

mahafi
20. dec 2013

aby to nevypadlo, že se jen tak flákám a nic nedělám 😅, trocha vánočních dárků...
trenyrky na spaní pro různé členy rodiny, triko pro filipa (ve skutečnosti se tak nevlní), nákrčník pro kamarádku, a dva andělé (pro ségru a pro majdalenku). bylo toho v plánu víc, ale nějak nestíhám 😅. ještě chci vytvořit madlíkovi nějaký oblečení k večeři, ale nevím nevím... 😔
jo a kvalita fotek mizérie, někdo tu krade světlo 😝 😀

anastazieb
20. dec 2013

Právě jsem našila 8 kapsiček na 4 tuniky (3x jsem střídala nitě kvůli barvě) a u poslední kapsičky jsem zjistila, že jsem zapomněla na cedulky, které jsem tam chtěla dát 😀 Asi mě jebne 😀 Ale párat už to nebudu, nějak to tam strčím a přišiju dodatečně 😅

A díky za rady ohledně vynechávání stehů, nakonec jsem jednu stranu nějak splichtila, vždycky jsem vypárala ty špatný části a šila dál, zbytek jsem na radu @crawler nechala na dneska :D Tak uvidím. Ale dělá tam neplechu ten zip (a možná i stylefix), protože jinak ten stroj prošije i 5 vrstev softu (a tolik u té bundy ani nemám) jakoukoli jehlou úplně bez problému.

caramilla
20. dec 2013

Tak první Vánoční dárek pod náš stromek, pro bráchu, švagrovou a jeho dva synky 😀

zojec
20. dec 2013

@anastazieb no stylefix a lepidlo niekedy robia aj mne problemy pri siti.. neche previazat nit .. treba lepit tam, kde sa nebude sit 🙂

zojec
20. dec 2013

@caramilla chcela som sa ta spytat, co si raz robila taku aplikaciu kvietku z tylu, tusim pajc zary, po oprati ten kvet nezvadol? :D lebo rozmyslam nad nejakou tylvou aplikaciou, len sa bojim aby to po oprati nevyzeralo ako handra na stopke s listami 😉

caramilla
20. dec 2013

@anfei Díky moc, vůbec jsi mě nenamotivovala, super, ušetřím 😀 Mě Brother OL prošije i silný EU soft v mnoha mnoha vrstvách ve švech, 80 jehlama, úplně v pohodě.
Tak mi přijde, že bych si moc nepomohla, tak to je lepší holt mít méně místa u ruky, ostatně jsem si už zvykla a občas ty stroje přeposunu, to zabere 2 s a je to asi fatk rychlejší než přenastavovat 😀
Moc díky za soupis a přeji brzské uzdravení, a´t vás Ježíšek najde zdravé 😉

caramilla
20. dec 2013

@zojec nezvadl 😀 😀 😀 😀 Měla jsem to řasené uprostřed toho "proužku" a prala jsem tričko celkem dost a vypadalo furt super 😉

sinala
20. dec 2013

@mahafi andílci jsou super 😵

caramilla
20. dec 2013

@lillyzelvicka tak já jsem zjistila, že na EU soft ve více vrstvách je naopak schmetz jeans 90 málo a je třeba použít jeans 100 od Akry. A i tu jsem dokázala na softu už zlomit. 80tky jsou v háji hned, ty používám jen na aplikace a lehčí šití, tam zase ta jeans 100 dělá krátery... Asi jsi nějaká šikovnější 😀

mahafi
20. dec 2013

@sinala díky 😵 madlík má zrovna období, kdy se jí líbí, ale nevím, jestli jí témhle spíš nevyděsím 😅

lillyzelvicka
20. dec 2013

@caramilla Peti a já fakt soft šiju všechen 80 a aplikace 70. Na jehly jsem hodně háklivá měním když se mi zdá ťuklá nebo se mi nelíbí ten zvuk jak zajede do látky 😀 a teda schmetz za mě dobré ale akry mám radši

sinala
20. dec 2013

@lillyzelvicka no tak to jsi dobrá, že něco takového slyšíš 😀 😀 😀

a_lexa
20. dec 2013

@sufik1 ono jde i látky, které si objednám a obchodník nastříhá dle mého přání vrátit do 14 dnů bez udání důvodu? 😲 😲 Asi se ptám jako hotentot, ale já myslela, že když je obchodník stříhá dle mého přání, tak je nelze tak lehce vracet. 😨 To by se mi někdy hodilo - když mi přijde např. méně cm než jsem objednávala, nebo najdu kaz. Já si je vždy nechám a neřeším, ale jsem 😠 .

jitu22
20. dec 2013

@a_lexa vrátit nemůžeš, rekamovat můžeš

petkasv
20. dec 2013

@a_lexa tak pokud ti přijde množství které sis neobjednala nebo látka s kazem tak to je přeci jasný že to můžeš reklamovat, je to přeci zboží jako každé jiné 😉

sufik1
20. dec 2013

@a_lexa no jo, to mě nenapadlo, že je to braný jako zboží na zakázku... ale já si jednou vyzvedávala přes výdejnu e-shopu látky a řekla jsem, že to nechci bo se mi to nelíbí na živo a vzali bez řečí zpět....

behulka
20. dec 2013

Jedna zimná vlnená od nás. Po dlhšom čase som sa k šitiu vrátila, no je to závislosť.

jieff
20. dec 2013

@caramilla pěkný dárky! Přemýšlela jsem co má švagrová na triku? Že by pedál 🙂?

jieff
20. dec 2013

@behulka ty aplikace jsou krásný!

mehlo
20. dec 2013

@sufik1 no jo jenže on není čas. Je na podšití šusťáků pro přítelovy neteře pod stromeček. Tak jsem si říkala, že na to podšití to stačí, ale ta mikina holt nebude a zbytek mi tu bude ležet na další podšití něčeho do budoucna.

anfei
20. dec 2013

@caramilla Jsi nepsala, že chceš přesvědčit 😀 😀 😀 Ne fakt, když nemusíš a nebo šiješ jen pro rodinu, tak je kombinace 2v1 super, ale na denní šití to není. Jinak jsem tam dala pro tebe pokus a 8 vrstev evropského softu bez problémů, víc zbytků tu nemám 😀

behulka
20. dec 2013

@jieff ďakujem moc, ale na tie foto čo tu bývajú sa zatiaľ nechytám