icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

zuzu_epona
20. dec 2013

@behulka Veľmi pekné, máš to prekrásne olemované, úplne presne.

lenasss
20. dec 2013

@anastazieb me stylefix zašvyhal jehlu a potom mi špatně provazoval stroj 😖 nakonec jsem musela vyměnit jehly i v OL protože byli zalepané.Už ho nechci k ničemu.Ikdyž jsem s ním lepila etikety na skleničky 😀 😀 😀 😀

ucitelka70
20. dec 2013

@zojec boli sme dnes kuknúť, je super bábika... takú som ešte fakt nevidela nikde....

wien
20. dec 2013

ahojte, mám nejaké materiály na šitie plienočiek ( kúsky PUL, suedecloth, patentky, suchý zips, gumičky na olemovanie, český čo už šiť nebudem. nemáte niektorá záujem? neviem, kam by som to mala zaradiť v bazáriku 😝 nemám problém poslať aj do čr.

anastazieb
20. dec 2013

@lenasss nakonec se mi to podařilo dobře, dala jsem jinou nit, trošku povytáhla jehlu (nakonec 75 stretch, to je poslední dobou moje univerzální jehla, zvlídne vše) a šlo to. Nevím, čím to bylo. Ten Stylefix sice trochu tu jehlu zaprasí, ale je to s ním snazší 😀 Na OL přes Stylefix nešiju.

koki_melo
20. dec 2013

@mehlo Taky jsem tam ještě nedávno nakupovala a dost, ale pomalu, vlastně rychle, ale jistě zvedám kotvy jinam. Ten fleece sice stojí stovku, ale taky se tak po dvou třech vypráních chová, žmolky, slepence, hnusný. Nedávno jsem koupila dětský úplet, po dvou praních super hadr a ještě sepraný, odřený. Teplákovina po vyprání flekatá. Výhodou je, že nejsou drazí a pro začátečníky ty látky stačí. Nicméně jakmile se člověk posune kousek dál ve svém šití, tak mu začne vadit, že pecizně ušitý kousek vypadá po pár vypráních jak hadr na podlahu. Ve chvíli, kdy už člověk látky neničí svými chybami se fakt vyplatí kupovat jinde. Nevěřila jsem tomu, ale na vlastní kůži vyzkoušela.
A k těm reklamacím střižených látek, nedávno jsem vracela na míru střiženou látku, sice měli snahu se dohadovat o mých a jejich představách a názorech, ale já jsem trvala na vrácení a tak se i stalo.

mamata
21. dec 2013

dobré ráno švadlenky, potřebovala bych poradit, chci ušít dcerce (6let) černou nebo šedou slavnostní sukýnku a nenapadá mě z čeho, potřebuji aby byla celoroční

veronik77
21. dec 2013

@mamata jemný manšestr?

mamata
21. dec 2013

@veronik77 taky to je řešení, prací kord s podšívkou, ono i samet je pěkný

kveta007
21. dec 2013

Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, zda máte něco osvědčeného na moučnivku v ústech miminka? Moje dvoutýdenní dcerka ji už má a máme potírat genciánkou. Hledala jsem něco málo na netu a různí se jak dávkování, jak často se má pusinka vytírat (někde několikrát denně,jinde 2x týdně...) a je tam doporučena i protikvasinková dieta pro mě - vše bez cukru a bílé mouky. Před Vánoci opravdu super představa... Tak jestli mi některá přidáte osobní zkušenost, co pomohlo Vám? U syna jsme s ničím takovým nebojovali.

Zároveň bych se chtěla zeptat, zda některá z vás používá nějaký domácí "odvar" nebo jak to nazvat na otírání zadečku miminka? Našila jsem si ubrousky z froté, ale jen postříkání Medvídkem a otření i přijde málo... Děkuji za tipy. 🙂

veronik77
21. dec 2013

@kveta007 my jsme mazali vším možným a fakt zabrala až ta dieta - bez mouky, cukru a mléka... Nepotěšila jsem Tě, což? 🙂

zojec
21. dec 2013

@kveta007 ja som deti obe umyvala po kazdom kaknuti pod tecucou vodou v umyvadle a stale umyvam. pokial sme na cestach pouzivam vlhcene obrusky, alebo medvidka ked mam 😉 niet nad cistu vodu 😉 a na plesen, len dieta pomoze 😉

sufik1
21. dec 2013

@kveta007 ubrousky - mám namočené v misce na ubrousky z DM (plastová od těch papírových). Dávám tam jen vodu a stačí. Jinak jakýkoliv mimi olej do koupele. Nebo toho medvídka. Při podrážděné prdce i černý čaj. Heřmánkovým taky nic nezkazíš.

moučnivka. Nemohli jsme se jí zbavit 2 měsíce. Genciána, neocid gel... miminům do pusy, mě na prsa... nic nepomohlo. Furt všechno fialový a nešlo to pořádně vyprat. Ani když jsem si mazala prsa canestenem (a před kojením umýt), tak to moc nepomáhalo, no možná trochu jo.
Pomohl až nizoral na předpis od doktorky. Tabletku rozdrtit do vody a lžičkou polívat a za 2 dny bylo po moučnivce. V německu se dá koupit InfectoSoor mundgel ale je to teda dryják...
a samozřejmě furt vyvařovat dudlíky a všechno co cpe do pusy.
na vynechání mouky a cukru bych se vyprdla...

petkula
21. dec 2013

@kveta007 nám pomohl až Daktarin oral gel.

anastazieb
21. dec 2013

@kveta007 na moučnivku je prý dobré homeopatikum Borax,ale nezkoušela jsem. Zadeček jsem vždycky myla po kakání pod vodou, dělám to pořád. Vlhčené ubrousky nesnesu (jen na cestách).

saaralota
21. dec 2013

@kveta007 já jsem otírala a otírám ubrouskem namočeným ve vodě. Neměla jsem šité ubrousky, ale Perlan (z lékárny, v roli, materiál jako vlhčené ubrousky)

zuzkasim
21. dec 2013

@kveta007 S moučnivkou naštěstí vůbec zkušenosti nemám, pokakaný zadek umývám pod vodou. Ubrousky pouze na cesty (klasika kupované), i u babiček a kamarádek umývám zadeček pod vodou, stejně tak třeba kamarádky u nás.

anastazieb
21. dec 2013

@kveta007 i když vlastně zpět, měla jsem látkové ubrousky a mističku s vodou, vždycky jsem ubrousek namočila a otřela (jen jednou, takže voda byla pořád čistá). Na větší kadění jsem nosila pod vodu.

kveta007
21. dec 2013

Tak vám všem děkuji za tipy. Zkusíme tu genciánku a pak další přípravky, co jste mi tu uvedly. Hlavně mě zajímala ta zkušenost s dietou, protože jsem teď měla 3 měsíce těhucukrovku a teď jsem si 2 týdny užívala sladkou stravu (v přiměřené míře) a teď zase tohle a před Vánoci 😒
Přebalovací pult mám v ložnici, kde je koberec, takže mytí pod tekoucí vodou moc nejde. Ale právě sama mám pocit, že z těch kupovaných ubrousků má nejen malá červený zadeček, ale i mě začíná olízat kůže na rukách, což se mi předtím nikdy nestalo.

caramilla
21. dec 2013

@behulka ty jsou fakt boží! 😵
@jieff Brácha klíče k autům a švagrová brzdu, ano, uhádla 😀 Kdybys znala toho Šimona, co je péro z gauče, tak by to bylo jasné hned, že to musí být brzda 😀
@lillyzelvicka To mi hlava fakt nebere 70tkou já šiju jen takovou tu úplně tenoulinkou tkanou letní bavlnu 😀

caramilla
21. dec 2013

@kveta007 Tak s moučnivkou mám bohaté zkušenosti, bojovaly jsme s ní asi 3 týdny, když byla Jasmí miminko, všechny kupované prostředky zafungovaly dočasně a pak se to vrátilo. Nakonec jsem vygooglila potírat odvarem z řepíku, za 24 hodin bylo po moučnivce a už se nevrátila. 100% doporučuju tuto bylinu. Měla jsem maličký hrneček, list řepíku, ten jsem tam 15 minut louhovala v maličko vody do silného vývaru a schladlým pak několikrát denně potírala vatičkou na špejli nebo ušátkem. Další den už pusinka byla dobrá, ale potírala jsem ještě pár dní a fakt se to už vůbec nevrátilo. Rychle to zabere a je to účinné, navíc žádná chemie. Řepík patří obecně mezi mé oblíbené byliny úplně na všechno, třeba i na afty🙂
Pokud nemáš vlastní řepík, tak lékárna a udělat silný čaj a nebo bylinkářství.

zuzkasim
21. dec 2013

@kveta007 Přebalovák mám teď taky v ložnici, kde je bílý koberec, do koupelny musím přes předsíň (taky s kobercem), mimčo vezmu levou rukou pod pažema a nesu. Manžel má strach, sundává plenku až v koupelně🙂 Právě, z těch kupovaných ubrousků olézají ruce, zadeček by to vydržel, já s rukama ne a to mám koupené "sensitive".

anastazieb
21. dec 2013

@kveta007 taky mám přebalovák v ložnici, normálně jsem dítě vzala a odnesla, pak jsem přes mokrého přehodila plínu a šli jsme zas do ložnice...

kuna
21. dec 2013

@anfei prosim, mohla bys mi napsat postup, jak jsi barvila to merino s fixativem v kyblu? Staci strucne - das barvu s vodou do kyblu, do toho merino, jak dlouho v tom nechat? A fixativ pridat primo do toho taky, nebo pak zvlast a pokud ano, musi se to mezitim nechat uschnout? Zkousela jsem dneska nejake vzorky, ale chyta mi to moc slabe, tak asi delam neco spatne...

janula18
21. dec 2013

@zojec ja som robila tak že som to zošila, potom prevrátila a znova prešila. Ja nemám OL, tak som to robievala cik cak, ale to sa mi moc nepáčilo, lebo po opratí sa tie kraje drobili

kuna
21. dec 2013

příspěvěk pro ty, co mají pocit, že tu učení padají z nebe 🙂 . Dostala jsem od sestry za úkol spravit neteři mikinu tak, aby ji mohla přetáhnout přes hlavu (předtím byla obyč bez zapínání). Takže aby byl výsledek takový, jak na konečné mikině, seděla jsem předchozí večer u stroje a googlila, jak to vykoumat, aby to bylo hezké a netahalo se to 🙂

další počin - fusak do autosedačky. Může se zdát na hlavu, že šiju fusak do vajíčka pro téměř 10m mimino, ale hrozně kope nohama a deku má hned dole a táhne mu na nohy. Udělala jsem ho schválně dlouhý, takže pak bude i do sporťáku. Zadní strana je jen jedna vrstva, aby se zbytečně dál nezateploval a nepotil. Přední díly jsou napak vytepleny vatelínem.

bury
21. dec 2013

@kuna - nejlepší jsou ty tvoje prsty na nohou 😀 😀 😀

eriqe
21. dec 2013

@kveta007 Tobias mal tiez biely jazyk, my mame celkom alter pediatricku, ta kazala nicim nepotierat jazyk, ale riesit seba. Ze sa po porode cisti pecen aj mne aj babatku sa restartuje jeho imunita, tak mi poradila jest co najviac jahel a spirulinu - sladkovodna riasa 😉

kuna
21. dec 2013

@bury kdybych vedela, ze tam budou, tak si je aspon nalakuju 🙂

sinala
21. dec 2013

@kveta007 heřmánkový čaj + olivový olej a v tom jsem měla namočené ubrousky, dělala jsem každý den čerstvé