Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@petkula mám tuto na veritasku http://www.sicistroje.biz/strojek-patka-kraceji...
@elentari upřímně řečeno vůbec sama nevím. Manželovi se to nelíbí, pod nátlakem to podepíše, ale já nerada lidi tlačím, i když Jasmínu jsem si musela vybojovat dost podobně. Vadí mu, že tam je v tom jménu R. Takže vůbec netuším, jak se to dítě nakonec bude jmenovat. Blbé je, že Jasmína si na to jméno hrozně zvykla. Já na něm netrvám, ale mám pocit, že ona prostě už s Oskarem počítá...
Hola hola v novém roce 🙂 přeju všem zdravíčko a ať to šije o stošest! 😀
nějak nestíhám, ale přece jen něco málo přidám
softshellové kalhoty pro bráchu na přání, potřeboval něco do práce místo montérek. foceno na modelu 😀 Šátky , polštářky pod stromeček pro děti a jedny rychlé softhellky šité v mezičase při vaření oběda pro synovečka
Chtěla bych si pořídit řezací kolečko a podložku, dlužím si něco k Vánocům 🙂 Poradíte, jak mám vybrat? Koukala jsem na řezače a jsou různé průměry...je to jedno, co vyberu, nebo je lepší menší, nebo naopak větší..? A případně i která značka je dobrá, čemu se vyhnout... totéž podložky...vyjdou celkem draho, tak bych nerada koupila nějakou blbost... Díky moc.
tak u nas zateplujeme ocina,zajtra odchadza do alp na sezonu 😒 ,tak stihla som jedny spodare z climu,inac som mala dilemu, ktora je licna strana,nakoniec aby ho to neskrabalo som dala chlpok na licnu ,ako ho sijete vy?
a mikca z welsoftu od elisky,tam som zasa zle zips usila,chcela som ho popravit a uz sa nedalo,to uz nevyparas ani za toho 😅 ,ono sa to uplne rozpadava,troska potiahnes a uz idu rychliky 😠 ,dufam,ze sa mu tam nerozpadne,bude ju nosit ako pracovnu
este mu chcem neake triko dnes z dlhym rukavom a moze ist 😎
@saaralota Já mám 45 mm průměr, určitě ber to, je univerzální. A podložku mám 90 na 60 nebo tak nějak přibližně, na mě je teda malá, ale větší je tak drahá, že větší věci stříhám prostě nůžkama. Na dětské věci tahle stačí, na dospělé je malá. Já mám tu růžovou "eko" a je dobrá, ale jinou jsem v ruce neměla...
Jo a kolečko mám Prym. Měla jsem před tím nějaké neznačkové a hned se rozpadlo, tohle je fakt skvělé, je takové vysouvací. A pak si chválí kolečka Olfa.
Mám tohle a je fakt super super super
http://www.vtc.cz/cs/vyrobek/39259/rezaci-kolec...
holky, když už se tu rozebírá kvalita úpletů, máte zkušenost s MTX s bambusem? ráda bych objednala tohle na boxerky: http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route...
@elentari Já jsem od nich kdysi před 3 roky měla finerib a teplákovinu takovou tenkou a finerib dělal dírky a teplákovina strašně žmolky, ale úplně příšerně, malá měla tepláky 2x na sobě a byly jak pro sociála. Teď od nich mám jednolíc s elastanem, ale ještě jsem z něj nic nešila, protože je strašně tenký, úplně průsvitný. A pak jsem měla ještě jiný jednolíc s elastanem a ten byl super, ale takový málo pružný, my z něj měly na zkoušku spoďáry a bylo to dost takové pevné, nevím, jak to potřebuje mít chlap na boxerkách, ale mě to tlačilo, málo se to natahlo. Ale jinak teda nežmolkatí a kvalita tak průměr. Ale nevím, jaká to byla gramáž, zda to bylo to samé, co jsi posílala odkaz, elastanu tam mají dost, tak třeba to je něco jiného, u nich je problém, že pokaždé napletou něco jiného a když chceš vzít to samé, tak většinou se sekneš, protože to má jinou gramáž a nebo podíl elastanu...
@caramilla Díky moc, po tom 45mm průměru jsem koukala, ale nebyla jsem si jistá...a koukala jsem na nějaké podivné...a pak na ty Olfa, ty vypadají dobře. Ještě tedy mrknu na Prym. Jak jsou pevné/tlusté ty podložky? Já to nikdy v reálu neviděla. Ale máme doma takovou podložku z Ikey, tak přemýšlím, jestli by se to nedalo použít...cena super...ale zase bych se nerada někam prořízla, že... http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/6670...
Ahojte mám otázku-sťahujete si strihy na šitie?Ak ano,odkial?Nikdy som to este nerobila a tuším som to tu dávnejšie dakde zaregistrovala,ale už neviem kde.Mám na mysli dáke detské.🙂
@saaralota já mám kolečka všechny 45,28 i 18 😀, ale určitě si kup 45 a 28 je dobrá na malé oblouky, ale dá se bez ní ít 😀. Mám je všechny neznačkové, ty nejlevnější co jsem našla a zatím dobré, drží mi, ale zas tak hodně nešiju. A podložky mám taky všechny 😀 , ale určitě si kup 90*60, menší ne, ale jak píše @caramilla i ta je malá na dospělého, já si je pak nadstavuju, taky mám nějakou levnou. Je už pořezaná, nevím jak ty značkové kolik toho vydrží. Ty zelené jsou oboustranné, takže, když zničím jednu stranu, půjdu ničit druhou 😀
@saaralota já mám podložku Kai, velikost 45x60 a řežu na tom dospělácké 😀 ale musím vždycky zavčasu přestat s řezáním a opatrně látku se střihem pošoupnout, no je to pěkný opruz 😅 mám v plánu koupit si ještě nějakou levnější 60x90 a pro případ dlouhých kusů (např kalhoty) je zespod slepit malířskou páskou, aby se nemohly od sebe posunout a mít tak jakoby jednu podložku 60x135 😎
jinak kolečko mám Kai a spokojenost, řeže dobře... jinak myslím, že pokud neplánuješ řežat na kvalitní podložce, tak nemá asi moc smysl investovat do kvalitních/drahých koleček (držák určitě, ale samotné ostří kvalitní by asi bylo zbytečné), protože podle mě se to musí rychle otupit... i mezi přímo patchworkovými podložkami jsou prý rozdíly, co se týče rychlosti tupení koleček... u nepatchworkové podložky bych se bála ještě rychlejšího tupení nebo naopak rychlého proříznutí až na podklad... ale ber to jenom jako moje dohady 😅
@saaralota já bych tu ikea podložku na řezání nebrala. On je to takový pevný plast, já jsem to měla v ruce. U té podložky jde hlavně o to, aby to netupilo při řezání příliš kolečko.
Nejen o to, aby ses někam neprořízla. Někdo tady psal, že má za pár korun modelářskou podložku. Tak nevím, tu jsem v ruce neměla.
chcela som sa spytat, ci este vychadza burda special pre deti. nejako to neviem najst.... okrem toho poznam iba ottobre. je este nejaky iny casopis so strihmi pre najmensie deti? dakujem
@saaralota Univerzál řezák je těch 45mm, využiješ na většinu věcí. Výborné jsou Olfa (jsou asi i za nejvýhodnější cenu), záleží spíš, jaká náhradní kolečka si k nim dokupuješ. Od Prymu jsou dobré, rozhodně bych nedoporučila ty náhradní kolečka, které prodává firma Strima (sici stroje shop se tuším jmenuje jejich web), jsou tupá snad už při nákupu. Pozor na to, ať si řezákem nevjedeš na špendlík, tím se ti okamžitě ztupí. Podložku si kup dle financí a možnosti místa na stole. My máme malý stůl, takže nemůžu mít větší než 45 x 60 cm, je to škoda, klidně bych si připlatila za větší, protože šiju patchwork a řežu v podstatě denně, ale nemám ji kam dát. Dobré podložky jsou ty zelené Olfa, jsou oboustranné a vydrží hodně, pokud si ji sama nezničíš (ničí se třeba horkem, nežehlit blízko, ať si na ní neťápneš žehličkou, nesnese ani přímé slunko v létě za oknem apod.). Zbytečná investice je do podložky Kai, je tak tenká, že se kroutí a je jen jednostranná (píšou, že je sice kvalitní, ale když je zkroucená, tak je stejně nanic). Náhradní řezací kolečko do řezáku stojí okolo stovky, pokud si ho zničíš tím, že budeš řezat na nějakém linu nebo té podložce z Ikea, tak si spočítej, jestli se ti to vyplatí... Investice je to docela velká (jako ta podložka), ale pokud si ji fakt sama nezničíš, máš na spoustu let. Řežu téměř denně, svou první mám tuším 6 let a za to, jak vypadá, si můžu sama - řežu na ní i vatelín a to na koberci, podklad není pevný a tak už mám některá místa zničená.

@briketa tenké hedvábí lemuji v ruce do ruličky, dlouhé stehy cca 1cm. Na stroji u silnější pak tenkou nití 180 i vic a mikrotex 65 nebo 70 jehla buď zakládam a prošiji na rovnostehu nebo mám overlokovou patku a utahnu vic horni nit. Šlo by asi i cikcakem do ruličky, ale je třeba opatrněji a látku netahat.