Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@saaralota mám také to Prym a je super 😉
@kuna @jitule23 děkuju holky. No divím se, že mu tak dobře sedí neb jsem mu je stříhala podle kalhot, které si donesl a na těch byl v sedu všitý klín, tak jsem ten sed dělala tak od oka. Ještě, že je ogar tak hubený. Pak jsem je jen letmo sešila a on si je vyzkoušel jak sedí. V tom nápletu mám gumu a neřasí se to. Já jsem to ještě prošila zvenčí, tak možná to je tím. Na fotce to není vidět, ale ty zdvojené kolena jsou vlastně kapsy. Chtěl to tak, že když při práci klečí, tak aby si tam mohl vsunout měkké podložky, aby ho netlačily kolena. Dala jsem tam sice suchý zip, ale prý se mu do těch kapes práší 😀 tak to musíme ještě vychytat. A guma v pase se mu prý převrací, tak to taky budu muset předělat 😝 😀 On je takový puntičkář, vše musí být tip-top. Jo, ale u kalhot, co jsem si šila na sebe, tak tam se mi to pod tím nápletem právě taky hodně řasí , tak to budu muset ještě předělat.
@a_lexa jak je libo, to není můj nápad 😀 Kamarádka takové polštářky zahlédla někde v obchodním centru za výlohou a tak jsme se pustily do velkovýroby 😀
jinak jsem dostala k vánocům řezací podložku 90x60 a dobré .-) A ještě pořádné nůžky fiskars, takže se stříhá jenda báseň. Kdybyste viděly, čím jsem stříhala před tím, tak nepochopíte 😀
A ještě mi prosím řekněte, kde brousíte řezací kolečka? Manža mi to moje brousí doma takovou speciální pastou, ale je to čím dál tím horší 😝
@saaralota Ten řezák z odkazu od Caramily z velkoobchodu VTC mám taky, zajištění je dobré a jednoduché, za pár použití to budeš zajišťovat a odjišťovat naprosto automaticky, hlava na to vůbec nebude myslet🙂 Výhodou je, že tento řezák je pro praváky i leváky, ten druhý odkaz je jen pro praváky. Řežu většinou na zemi a řezák se 360 dní v roce válí na zemi (uklízím jen při některých neznalých návštěvách). Samozřejmě na začátku člověk není tak šikovný a řízne se. Okamžitě jsem své zranění ukázala dětem a důkladně jim vysvětlila, že na tuhle věc nebudou nikdy sahat. Moje krev je asi dostatečně odradila, protože to ti raubíři fakt nezkoušeli🙂 Dnes už je staršímu 8 let a nedávno jsem ho učila s řezákem pracovat. Teď se mi tu začíná překulovat mimino, tak budu muset některé pomůcky asi začít uklízet.
@arlette Na broušení řezacích koleček se v USA prodává takový "strojek", ale holky, které byly ochotné za něj ty hříšné pezníze dát, jej nikdy nepochválily. Prý se to musí zavčasu, dokud kolečko není moc tupé a pomůže to jen na chvilku. Když třeba právě najedeš na ten špendlík, nemáš šanci. Můj muž je ostřič nástrojů, zkoušel kolečka brousit v práci, ale bylo to pak ještě horší, nepoužitelné. Zatím nikdo z patchworkářek, se kterýma jsem v kontaktu v různých diskuzích a osobně nepřišel na nic zázračného, spíš to chce si na kolečko dávat pozor, aby se netupilo zbytečně (nemá to moc rádo umělé látky jako vatelín, softshell, flís - jak psala Caramila), neřezat tím papír a pozor na ty špendlíky. Jedno jsem si zničila, když mi sjelo na teflonovou podložku, na které žehlím, rozřízlá podložka a kolečko na vyhození. No kdo šije na kšeft, tak si jeho cenu musí připočítat do dalších nákladů, aby se to v ceně výrobku zase vrátilo zpět. Třeba na jednu patchworkovou deku dost často to jedno kolečko padne.
@saaralota Prosím tě, přesně to, co jsi mi poslala odkaz jsem měla a vyhodila, bylo strašné! Já si původně tam objednala u nich olfu, ale oni ho neměli a poslali úplně stejné jen jinou značku a paní mi i říkala, že to je to samé, jen jiný značka, že si myslí, že výrobce je stejný. Ale přesně takhle vypadalo i barvy a bylo úplně na ho... jednak se vykloktalo a jednak na to zajištění musíš vzít do obou rukou a ten knoflík zasunout/Vysunout. To prym je na obsluju pro mě 10000% lepší. Ale nenutím, nechci, aby to znělo jako propagace. Mám přesně to, jak jsem ti sem dávala odkaz 😉
@saaralota Přesně jako @zuzkasim . Zajišťování se ti vryje do paměti, teda do ruky. Jen palcem to vysuneš nebo zasuneš nahoru (to černé). A taky se mi 360 dní válí na zemi, Jasmínka s ním i "řeže", ale vždy je zajištěné. Při zajištěném se nezraní a vysunout to zatím nezkoušela (není ta povaha, co vše hned rozebere, naštěstí).
@saaralota já mám kolečko 28mm to samé, co @caramilla, jenom ne od prymu (ale jinak vypadá být úplně nachlup stejné) a pak mám 45mm od Kai (http://www.goblen.com/upload/editor/data/makasl...) a ten systém jde taky ovládat jednou rukou a není vůbec špatný - z druhé strany je takový posuvný "čudlík", který když je uprostřed, tak je kolečko i při zatlačení tak, jak je na obrázku. A když se posune nahoru nebo dolů, tak při zatlačení se ten modrý plast jakoby uhne nahoru a kolečko se dostane do kontaktu s podložkou a zároveň se ale nemůžeš o to kolečko pořezat, i kdyby ti sjely prsty, protože ten ochranný plast je jakoby vysunutý nahoře, takže docela dobře chrání... sorry, že to tak blbě popisuju, ale líp to neumím 😀
o to malé kolečko jsem se už při práci řízla, o to větší ještě ne (a to ho mám o dost dýl 😅 )
@zuzkasim Tak to jsi mě teda vůbec nepotěšila 😀 Právě manža je takový velice šikovný, se vším si poradí, ostří nože a nůžky celé rodině, ale toto kolečko ho pěkně potrápilo, páč jsem stále nespokojená s jeho broušením. dal mi tedy za úkol zjistit, jak to brousí ostatní švadlenky.Takže ho nepotěším ani já 😝 Mám ho už rok asi a broušené tak 2 - 3x, o špenlík jsem zatím nezavadila, ale to je už asi jedno. takže jedině koupit nové, jo?
@arlette ano, musí se koupit náhradní kotouček.
ked sa tu tak pekne bavite o patchworku, rezacoch a podlozkach, tak sa pochvalim svojim darcekom pre kamaratku: vianocne prestieranie
inak mam samozacelovaciu podlozku 30x45 (kvoli priestoru a financiam), ale hodila by sa mi vacsia. super je, ze zarezy sa same zacelia a teda mi nestazuju dalsie rezanie. pouzivam ju dost casto a to uz by som tu podlozku mala riadne dorezanu 😅
řezací kolečka - já mám 28mm a 45mm a pokud bych si měla vybrat jen jedno, tak využívám hlavně to větší. Pokud mám nějakou pidi věc s hodně zatáčkama, tak je to nejlepší vzít nůžkama. Co se značek týče, tak mám dobrou zkušenost s Olfou, mám tyto http://www.sici-stroje-singer-brother.cz/zbozi/... a stejné to menší. Naopak špatnou zkušenost mám s tímto http://cz.strima.com/dw-rc045a-rezaci-kolecko-4..., vynechává a to i když jsem do něj dala náhradní čepel. U obou se ovládalo jednou rukou, nedovedu si představit, že bych něco musela mačkat oběma rukama.
A podložku mám 45x60 a je malá, teď k narozeninám jsem si přála 90x60 od KAI, někdo tu psal, že míň tupí kolečka, tak jsem zvědavá. Už se na ni těším 🙂
Nůžky mám KAI, koupila jsem podle článku @caramilla malé, se kterýma stříhám aplikace, nitě...a větší s mikroostřím a oboje jsou super, předtím jsem měla nějaké noname z galantérky za 160,- a je to fakt rozdíl. S těma malýma jsem ale párkrát cvakla do špendlíku a chtělo by to přebrousit, ale já mám normálně strach je někam dát, hlavně pak ty s mikroostřím, že mi je zničí 😒
Ahojky, jdu opět pro radu. Hlavně tedy pro ty, které šijí plínky. Malý už je sice větší, ale pokud bude po bráchovi, tak mně čeká ještě přes rok plínkování. Takže jsem se rozhodla, že mu ušiji tři parádnické 😀 Časem plánuji třetí dítko, takže se budou využívat i dále. Jde mi o to, že možností je hafo ale potřebovala bych praktickou radu. Kamarádka bude objednávat na unuo, takže všechny látky musím objednat tam. PUL tedy mám. Takže kolik čeho tak objednat? Jde mi i o galanterku, jako jestli lastin, kolik lem.gumičky a pod.
@kuna no vidíš, já už to růžové řezátko mám druhý rok a jsem s ním spokojená. Dostala jsem i to rovné a katastrofa, neumím s tím.
@aronek z unua vyzkoušené plenkové věci nemám, doporučuju prozkoumat složení látek. Měla jsem pocit, že tam má Petra hodně věci v kombinaci víc bavlna a míň bambus. A pružnost a savost musí posoudit někdo, kdo to měl v ruce a vyzkoušel.
Co se týká množství, záleží na střihu. Pak na šířce látky ( třeba český bam. flís byl hodně široký). Mě pomohlo si to nakreslit na čtverečkový papír a do toho si kreslit čtverečky na vkládačky a žížaly na plíny. Počítej s tím, že se látka srazí cca 5 cm/m a okraje se zkroutí, takže z metru máš cca něco přes 93 cm k reálnému použití.
Obecně se na metr vejde 6-8 plín (1 vrstva).
galanterka - já na kapsovky vůbec lemgumku nepoužívám, na svrchňáky je možná lepší lemovat flísem nebo pulem a pod to lastin. Lastin cca 0,5m/ plína, ale je to s rezervou.
@kuna Právě jsem psala, že ze Strimy kolečko rozhodně nebrat, píšu o samotném kolečku, řezák špatný být nemusí, ono je to nakonec o tom, co máš, na to si zvykneš, ale náhradní kolečka mají tupá už při koupi. A to klidně řeknu i majiteli do očí (on to asi stejně ví), jako že u něj nakupujeme, ale jisté věci se u něj prostě brát nedají.
@snehovavlocka Pěkné to máš.
Tak se jdu lehce vysemenit 😉 manžel odjel na rally a kluky si vzali naši na víkend 😵 takže jsme mi dostalo 48 hodin svobody 😀 😀 tak jsem si včera odpolko i sedla k mašině abych se jen neválela 😀 a vzniklo pár výtvorů 😎 noční košilka pro mou maličkost a pak nějaké boxerky a trička a tílka pro kluky 😉 dneska mam v plánu kalhoty pro sebe 😉 tak uvidíme jestli to vyjde 😅
jinak přeju vám všem všechno nej nej nej do nového roka 😉 spustu úspěšných šicích(aji nešicích) výtvorů 🙂 těhulkám lehké a rychlé porody 😉 snažilkám brzké těhu 🙂 a všem hlavně velkou dávku štěstí,zdraví,lásky a pohody 😉
nemate nahodou niektora strih na babatkovsku siltovku? dakujem
@aronek pokud chceš brát látky na plíny z Unuo, zkus napsat rovnou Petře, kolik, čeho, ona to má v oku 🙂 látek tem má na výběr, plíny šije z beránka a bambusovo bavlněného froté, složení látek na plínách má naspaný na unuo.cz, jak psala sufi, potřebuješ lastin, buď patentky, nebo sucháč ještě, svrchňáky doporučuju lemovat lem gumkou, je to nejjednodušší pro začátek 🙂 a na to pak na svrchňáky nepotřebuješ lastin, protože gumka to nařasi 🙂
@aronek já brala ze šijemdetem nebo z detivbavlnke. Ale to neznamená, že Petra má ty látky špatné, jen je nemám vyzkoušené. Teda beránka jo a za mě na plíny málo savý, ale někomu vyhovuje. Recenze na jednotlivé látky jsou u mě na blogu. KOukni na záložku střihy a návody úplně dole.

Tak těch tučňáků jsem si tam nevšimla, přibyly přes Vánoce a to jsem nešmírovala poctivě, jsou ale teda fakt super.