icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
5. mar 2014

@stassy
@terezita vidíte,já to brala jako "my husband, dear" ...jestli rozumíte,jak to myslím a mimo to vtipné srovnání s městskou hromadnou🙂

koki_melo
5. mar 2014

@stassy A já si říkala, co to je to mhd! Jako autobus poznám, ale ve spojení s chlapem mi to smyslu nedávalo 😀

caramilla
5. mar 2014

@stassy Tak mě MHD vysvětlovala před několika lety, myslím, Ivuška s tím, že je ta zkratka přesmyklá schválně, aby to bylo vtipné. Že ty písmena jsou přeskupená záměrně...
Ale kde je pravda, nevím...
@kaculev No, vyrábí se taková laminovaná bavlna, je to designovaná bavlna potažená z lícu laminací, dělají se z toho ve Skandinávii kabátky do deště. Občas něco z toho je i na Fleru. Myslím, že se to dá sehnat i v MO síti tady v ČR. Já umím sehnat VO 6m 😀 Designy dělá Amy Butler a Kaffe Fassett. Zkus pogooglit.

lanka
5. mar 2014

@koki_melo tak to mě dostalo - připomělo mi to mm - když oblíkl starší bundu té mladší a když jsem ji odpoledne vyzvedávala ze školky já - tak mi paní učitelka hlásila že Elence je ta bundička opravdu hodně malá - že by potřeboala větší (rukávy měla tak do poloviny předloktí). Já jsem na ni zírala jak na zjevení a při oblíkání mi to došlo... 😀 Červenala jsem se ještě za rohem ač jsem neměla důvod.

koki_melo
5. mar 2014

Holky, je třeba předepírat berana? A mám dávat podšívku, když z něj budu šít mikiny (ať to není nedýchatelný skafandr)? Zapírá se barva - pouští? Chtěla jsem kombinovat hnědého s přírodním. Díky, ještě jsem z něj nešila.

caramilla
5. mar 2014

@koki_melo berana jako s rohama a nohama? 😀 😀 😀

koki_melo
5. mar 2014

@caramilla a chlupama a kopytama 😀

bury
5. mar 2014

Jsem ráda ženy, že ne jenom já mám doma chlapa exota. Je schopný, má celkem velké podnikání, technicky zdatný, taky umí opravit všechno ale co se dětí týče, to je věc 😝 😀 dokonce když jsem mu připravila hromádku oblečení pro malého na naší svatbu (připravovala jsem se u našich a oni mě pak vyzvedli), tak ho prostě oblíkl jinak 😀 😀 proč to dělat jednoduše - prostě obléct do věcí na hromadě, když to jde složitě 😖 takže jak to tak čtu, je to dobrý, nejsem v tom sama 😉
Teda musím ho trošku pochválit, včera jsem opravdu odpadla a celý den ležela a on se o kluky celkem postaral. Sice je to tu jak po výbuchu a musela jsem dávat instrukce co a jak, ale celkem to zvládl 😉

bury
5. mar 2014

@caramilla - hele ty si píšeš kde jsi jakou látku koupila? jak jsi dneska vyklopila odkud máš jaký patent (kupovaný před 3 roky atd.), tak jsem se úplně lekla, jestli máš takovýho pamatováka??? jestli jo, tak klobouk dolů teda 😀 😀

koki_melo
5. mar 2014

@bury Já si letos začala útraty za látky psát a když jsem 14.ledna měla sumu 10tis, tak jsem se lehce orosila 😀 Šiju jen pro nás, minumum pro kamarádky...píšu si, kde jsem čeho a kolik koupila, abych měla i představu o spotřebě...ono je to tu střihnu kapsu, tu střihnu kapuci a kus látky je v háji a pak se jen divím, kde to mizí. Krom toho si vedu deníček s tím, co jsem kdy ušila, z čeho, podle jakého střihu a poznámky, na co si dát příště bacha, že Philippu musím rozšířit, aby nebyla jak neopren, tamto zúžit u krku...ale tohle asi není žádná novinka...to jen já postupně objevuju Ameriku 🙂.

terezita
5. mar 2014

@bury hele ja jsem treba magor a asi u 99% latek si pamatuju, odkud je mam. a to mam plne asi 4 skrine.. :D :D :D

caramilla
5. mar 2014

@bury patent je 3/4 roku starý. 3 roky byl bambus aksamit a ten se jinde koupit ani nedá 😉 JInak u drtivé většiny látek vím, kdy a kde jsem je hruba koupila 😀

caramilla
5. mar 2014

@koki_melo já si to nepíšu, ale stejně si to pamatuju 😀

caramilla
5. mar 2014

@koki_melo no, toho berana jsem se ptala proto, že nevím, jakého myslíš. Já mám doma beránka jako zatkávané merino rouno ze Šijemdětem, to se nepředepírá a pak mám doma beránka bavlněného z MTX, ten se předepírá. A možná jsou ještě další beránci. Za chvíli budou ti Velikonoční třeba 😀

betelgeuzz
5. mar 2014

@bury nám teda vysvětlovala prodavačka při koupi obleku, že pokud má vesta vzadu podšívku, tak ta patří jen pod sako. Ta podšívka je tam na to, aby to sako při pohybu dobře klouzalo po vestě. Pokud je vesta i vzadu z látky, tak se může sako vyslíct.

stassy
5. mar 2014

@caramilla Presmyknout to mozna nekdo mohl, ocividne tedy Ceska, ktera chtela byt vtipna, ale jelikoz je to zkratka anglicka, mela by se pouzivat tak, aby byla gramaticky spravne. ma-li to byt vtipne ke zkratce mestske hromadne dopravy, melo by to byt mysleno cesky i ve vztahu k manzelovi. treba jak psala Terka. tedy podle me. 🙂

bury
5. mar 2014

@koki_melo - ty jo tak to jsi opravdu pečlivá 😉
@terezita @caramilla - holky tak mám komplex, jsem si myslela, že nejsem úplně blbá, ale když čtu, že si to pamatujete a já teda vůbec (a to mám látek pár), tak se nad sebou asi musím zamyslet....

@betelgeuzz - Špaček a jiní, etikety znalí teda tvrdí, že vesta je spodní oděv. Ono je to asi o tom, že vlastně ani sako by se nemělo ve společnosti sundavat 😉 Někde jsem jednou četla, že když si chlap sundá sako a má vestu, tak se pak nemůže divit, když si u něj někdo objedná pivo, protože si ho splete s číšníkem 😀 😀
On tu "vysokou" etiketu asi zná málokdo 😉 Dneska už se na to nehraje.

terezita
5. mar 2014

@bury to je mozna tim, ze jich mas par.. 😅 kdybys v tom jela v takovych kvantech, tak by ti mozna tyhle blbosti v hlave taky zustaly.. 😅 jako radsi bych si pamatovala jine veci, nez kde jsem koupila ktery uplet.. ale bohuzel hlava si dela co chce.. 😝

aerin
5. mar 2014

@caramilla @stassy presne tak, ta zkratka je presmykla schvalne a vzniklo to kdysi na AP diskuzi tady, jeste nez se odloucila 😉
a myslim, ze i ten jiny vyznam tam nejaky byl, ale to uz jsem zapomnela 😅

sinala
5. mar 2014

odkud mám látky si taky pamatuju, ale už se mi stává, že když vytáhnu nějakou látku, že žasnu co to mám doma 😀

koki_melo
5. mar 2014

@caramilla mám toho emtéiksového a už se tedy točí v pračce 🙂.

laeela
5. mar 2014

@terezita jak ti chybí diakritika, tak já četla, že to "často píšou baby blbé". 😀

katka82
5. mar 2014

@laeela 😀 😀 taky jsem to pochopila jako baby blbé 😀 😀

terezita
5. mar 2014

@laeela @katka82 sorac, to jsem nemela v umylu.. 😀 ale pobavilo me to 😅

caramilla
5. mar 2014

@bury ne, to jen dokládá, že nejsi takový magor jako my 😀
@stassy @aerin Me to docela vtipne prave prijde, ja jsem takovy omezenec 😀 😀 😀 😀 Ono už tak to označení je pro mě pejorativní 😀
@koki_melo snad se ti tam nepobleje 😀 😀 😀 😀

kaculev
5. mar 2014

@caramilla díky, pogooglím a když z toho fakt něco vznikne, tak vyfotím 🙂

michamicha
5. mar 2014

@bulinka jj, z froté jako spodní vrstva jsou nejlepší 🙂

koki_melo
5. mar 2014

@caramilla hele, mě už by to dneska ani nerozhodilo...dopoledne návštěva...já naklízela, protože mají doma vždy tip top, po odchodu návštěvy bordel jak blázen, a to byla starší ve školce a mimino nebordelí, takže bordel udělala návštěva...odpo jsem jela do školky na bruslích a před vchodem mi to ujelo a vyválela jsem se prdelí v kaluži...měly jsme v úmyslu jít na poštu...vlezu do školky a úča hlásí, že dcerunka dneska trochu spadla do bláta...chtěla říct, že se vyválela v bahně...na poště před náma 36 lidí...když jsem došla na řadu, dcerunka vzala dráhu od přepážky, vylezla tam na lavičku a začala se svlíkat...takže beran poblitej v pračce tak nějak zapadá do konceptu dnešního dne 😎 .

alenf
5. mar 2014

baby dakujem za nazory,urobim to tak,ze bude vesta bez saka,zadny diel latkovy,u maleho chlapca asi netreba etiketu dodrzovat.🙂

sinala
5. mar 2014

@alenf u nás mají všechny děti alby, tak tento problém odpadá 😉 , i když já bych dala tu vestu i pod albu 😀 😀 😀