icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sufik1
15. mar 2014

@terezita a další, co jste šili Joanu, jak odpovídají velikosti???? a s přídavkama a nebo bez???

anastazieb
15. mar 2014

@zikie tak to promiň 😀 Ale já tu mám poslední kousek (měla jsem 3m od Ally) a úplně mi krvácelo srdce, že bych ho měla vyřadit z nabídky...

terezita
15. mar 2014

@sufik1 ja joannu nemam 😀 ja mam shelly. ale on se ten strih da upravit, ze vypada skoro stejne 😀 a u FM beru ja osobne u dospelych velikosti o cislo mensi, normalne mam L /42a jejich siju M /38-40 a sedi paradne

mahafi
15. mar 2014

@macin73 hezká profilovka 🙂. hele, takový jelito jako já nejsi, jsi šikovnější, umíš německy, tak se ničeho neboj 🙂. víš, co se mi třeba stalo? jsem i střih obkreslovala na několikrát a nějak jsem nezaregistrovala, že ta bunda má dlouhou a krátkou variantu.. takže už jsem to chtěla přišívat a zjistila jsem, že mám přední díly kratší verzi a zadní díly dlouhou.. tak jsem pak ty pd musela nastavovat. takže klid, tak marná jako já, nejsi 😀. a kapsy jsem si zjednodušila, ten jejich systém jsem nepochopila, nejsem technicky šičsky nijak zdatná a ta němčina byla velký handicap. myslím, že ve výsledku to nakonec není philipa, ale bunda je super a madla jí miluje a na hřišti jí obdivují 🙂. tak neboj, já ti věřím 🙂

caramilla
15. mar 2014

@terezita já zatím teda mám trika jen z těch od V. a ty se sepraly jak svi.... ty, co jsem brala z Německa, tak jsem zatím nevyšila a neprala, takže budu testovat. Na omak je to podobný materiál, tak právě je třeba otestovat 😉

zuzkasim
15. mar 2014

@macin73 Hele mám to taky tak, spousta strachu a odkládání, pak se snažím mít to dokonalé. No a nakonec to dopadne jak píše @daisyr - vypadá to naprosto obyčejně🙂 Ale oblečení stříhám nůžkama, řezák používám na patchwork, hračky a kabelky, řežu podle pravítka, to nevím, jak bych např. s rukávem dělala. Možná je to jen o cviku.
@caramilla Triko s kytičkama je krásné. Nevím, jak je to možné, ale z lille jsem šila z těch tulipánů (nebo mimozemšťanů) pro sebe, v té samé kolekci byly ty barevné kolečka, jak jsi z nich dělala oblíbené legíny, z toho tričko dcerce. Oboje se nosí, je to lehoučce chlupaté, ale barvy se spírají. Peru na 40 na jemný program. Řekla bych, nic netrvá věčně...

betelgeuzz
15. mar 2014

Co to jsou prosím za tajná hesla philipa, joana, shelly? 😅

sinala
15. mar 2014
petkasv
15. mar 2014

@zuzkasim zrovna tulipány mi mizí před očima taky, a to je peru na ruby, hrozně chlupatí, jinak bych řekla že ty látky jsou držáky, mám sakuru, triko nosím denně a je stále tak krásný a ani není chlupatý 😉

macin73
15. mar 2014

Holky díky za povzbuzení a za chválu fotky 😵. Konečně mám jednu hezkou i s cácorkami, nebála bych se dokonce říct, že je to asi první a zatím jediná fotka, kterou s oběma mám 😕. Tu philippu šiju ze třech barev, takže jsem si nastříhala všechny díly, zatím jsem sešila ZD a PD, akorát jsem nevymyslela, jak na OL vynechat ten kus na kapsu, tak to pak asi vypářu... ještě zvažuji, jestli se na to nevykašlu, ale zase na kapsy jsem už střihla... Ještě dotaz na @terezita - podšíváš tu kapucu úpletem? Jo, a potom vtipná věc... zjistila jsem, že jediný voděodolný zip v té délce mám ten luxusní stříbrný od YKK, takže asi pak tu budu plakat, jak jsem zkazila první softku a s ní i krásný zip... 😕. No snad najdu pak odvahu sem hodit výsledek, jestli se k nějakému doberu 😝.

anastazieb
15. mar 2014

@macin73 pokud potřebuješ přerušit na kapsu, tak ty konce šij na rovnostehu, na OL se takové ostré ukončování šije blbě. Nebo můžeš přerušit OL steh a zpevnit to rovnostehem, aby se to nerozjíždělo.

macin73
15. mar 2014

@mahafi hele, já to s těmi délkami zjistila až poté, co mi @terezita psala, že mám šít dlouhou verzi a rukávy nezkracovat... samozřejmě jsem nejdřív vytáhla střih na tu krátkou verzi a pak jsem obkreslovala ještě tu dlouhou... no jsem na to fakt zvědavá 😝

macin73
15. mar 2014

@anastazieb to mám v plánu, že to asi vypářu a pak prošiju na rovnostehu... díky, žes mi tuhle variantu potvrdila jako možnou

macin73
15. mar 2014

Jo, a ještě se chci teda zeptat... když prošíváte švy rovnostehem, na kterou stranu to prošijete? Ke středu, nebo do boku? Čili steh z rovnostehu bude vidět blíž středu nebo blíž boku, pokud by to na první pokus nebylo srozumitelné? 😉

papajka7
15. mar 2014

baby skracujete kostenne zipsy? da sa to ?

anastazieb
15. mar 2014

@macin73 spíš asi dozadu, ale jak to vyjde 😉

zirka
15. mar 2014

@laeela .....jo, to je dobry navod 😀 len moje druhe zlaticko nema este ani rok. Ale pravdou je, ze vsetko urobit naraz sa neda. Aj so sitim je to tak......ked som naposledy 3x parala svik, kedze sa mi moc nedarilo, tak v ramci ´vypustenia´pary som poprala a vydrhla kupelnu.
Tak v dobrom zavidim prax a pokoj mamine, ktora je profi krajcirkou s viac ako 30 rocnou praxou. Ona si vie vsetko tak krasne chytit, natiahnut,vsetko jej sedi.......a ja mam vacsinou pocit, ze ma ani ruky nepocuvaju 😲
nooooooo a za hodinku spichnut 2 veci 🙂 tvoja produktivita ma nechava bez slov

evaon
15. mar 2014

Tak asi najdrahsie hankine tricko je hotove. Akurat minule sa ma niekto pytal, ci sijem, aby som usetrila. Zjavne sa neorientuje v problematike 😀 😀 😀

lanka
15. mar 2014

@papajka7 pokud máš na mysli plastový zip s velkými zuby, tak ano... - dělitelný zkracuju od vrchu - a to pomocí malých kleští - prostě ty plastové zuby urvu, tam kde chci aby zip končil, a snažím se neporušit látku (zipovou tkanici) na které drží. Většinou je ještě potřeba udělat něco na zastavení jezdce aby nevyskočil ze zipu pryč - ale třeba to poradí už někdo další - já to zas nedělala tak často a zatím když už jsem potřebovala, tak mi to ven nevyjelo (tudíž jsem nemusela s ničím kouzlit).

caramilla
15. mar 2014

@zuzkasim ; @petkasv tak mě toto dělají ptáčci na tyrkysu. Tulipány mám várku už starší a nosila jsem z ní tričko celé jaro a léto a prala na líc, sušička a tričko je jak nové. Takže je to fakt zvláštní, ale asi je to o várkách, jinak si to neumím představit, protože mě ty tulipány fakt drží skvěle a pak taky ty kapky na limetkovém podkladu, ty peru každý týden, na líc, suším na nejvyšší stupeň v sušičce a nosím celé těhu od září a jsou stále jak nové, absolutně ani chloupek, ani seprané.

@evaon jojo, tuhle látku přesně taky mám 😀

evaon
15. mar 2014

@papajka7
Da sa to - noznicami alebo kliestikmi vytrhnes tie zuby na zaciatku, len musis potom ten zips zasit, aby ti nevybehol bezec. Robila som to uz viackrat a v pohode - len pouzi star noznice, aby si si neznicila nejake co nechces.

evaon
15. mar 2014

@papajka7 pozeram, ze kym som to pisala, tak ti uz lanka poradila rovnaky postup.

barcav
15. mar 2014

holky právě šiju na OL poprvý tepláčky a to je lahoda 😀 to se fááákt nedá s rovnostehem srovnat, to jde prostě samo a ta rychlost 😲 😀

evaon
15. mar 2014

@caramilla Tesim sa, co z nej spravis. Mam rada tvoj cit pre farby. Ja este nie som uplne stotoznena s tym, ako som to farebne nakombinovala. Uvidim zajtra, ked baby obleciem.

terezita
15. mar 2014

@barcav .. a k tomu si rikas, jak sis ho mohla koupit az ted.. 😅
@caramilla ja u voldemorta brala uplety naposled nekdy pred tema 2 lety ci kdy byla ta kauza a teda taky pohoda..
@macin73 kapucu nepodsivam (asi bych to ani nedelala, je akorat na hlavu a pak by mohla byt ouzka 😅), ono kdyz to sesijes na OL a pak prosijes, tak se ty svy hezky srovnaj a schovaj a nikde netlaci. a neni toho YKK zipu skoda? 😀 softka stejne neni do takoveho deste, kde by zas ten zip nasel uplatneni.. 😉 (asi na tohle mam jiny nazor nez vetsina holek tu 😀) a k tem kapsam, asi bych na OL objela oba ty predni dily a pak sesila na rovnostehu, myslim, ze takhle to i radi na FM, ale nekoukala jsem. nedivala ses tam do toho fotonavodu?

sinala
15. mar 2014

@macin73 zrovna jak je ten díl s kapsou, tak to jsem sešívala na rovnostehu

sinala
15. mar 2014

@papajka7 dá se to, zkracovala jsem u jedné mikiny

sinala
15. mar 2014

@macin73 jak říká@terezita phillipu šij podle návodu na FM, já to tak dělám 😀

terezita
15. mar 2014

@macin73 tak na to zrovna koukam a maj to nejdriv zvlast obsite na OL a az pak sesite.. jsem si tipla spravne.. http://www.farbenmix.de/joomla25/index.php/en/m...

macin73
15. mar 2014

@terezita @sinala no už jsem ten PD rozpárala a prošila na rovnostehu, zrovna sbírám odvahu, abych přišila tu tenčí látku... jsem si blbec nechala jen tenký proužek, no snad se trefím, v nejhorším to zase vypářu 😀 😀 😀