Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@macin73 Tak nevím, jestli tě uklidním, já dnes šila Danaiku a měla jsem sto chutí hodit střih nakonec do kamen.
Kvůli velikosti jsem měřila, píšou, že jsou to míry po ušití, dcera nosí 98/104, ale vyšlo mi, že mám šít 86/92, už při střihu se mi zdále, že je to vše dost široké, ale holky psaly, že to tak má být, tak jsem to tak nechala.
Když jsem to sešívala, tak mi to přišlo ted hodně podivný, protože na šířku fakt vše širší než delší, jsem zvyklá, že to má být obráceně nanejvýš stejně, tak jsem si říkala, že v nejhorším to nějak prodloužím. Jenže pak mi nesedla kapuca na výstřih, ten byl po našití rukávů strašně velký a když jsem si zkusmo nasadila torzo mikiny na hlavu, tak jsem zjistila, že ten výstřih je tak na mě.
Tak fakt nevím, kde jsem udělala chybu, ale nakonec jsem kapucu odstřihla s tím, že k ní došiju nějaké jiné tělo. Ještě jsem kontrolovala, jestli jsem něco neobkreslila špatně, ale díly mám správně podle střihu a ani jsem nepřidávala na švy, jenom u té kapuce, aby mi právě pásla na výstřih. 🤐
Takž dotaz, šil někdo Danai velikost 86/92 a byl bez úprav se střihem spokojený? 😀
OK, tak pro dnešek končím... kapsy pokořeny 😀 - u první jsem si říkala, že to snad dobrovolně nikdo nemůže dělat ještě jednou 😝 , u druhé to bylo "kupodivu" o dost snazší (a rychlejší), protože už jsem věděla, co a jak... pokračování (snad) zítra 😎 - ještě jednou díky za rady!
@sufik já Joanu šila. Radši nosím trika volnější a obvykle si kupuju Mko. Zatim jsem šila vel.M a volnější mi jsou možná až moc. Mamka nosí L-XL šila jsem L a je jí dobře, rozhodně ne volný, ale nijak jí nepresuje. Fotky těch svých mám tady http://od-ji.blogspot.cz/search/label/joana, bambusový se hezky přizpůsobí, u toho kníratýho se musím víc rovnat aby bylo vidět, že jsem ženská...možná ho zužim.... A vlastně ještě jsem si šila noční košili z jednolícu z mtx. ten moc nepruží a košile je mi tak akorát, mohla by být volnější...Takže mi přijde čim pružnější látka tím užšeji střihnout. No snad jsem ti poradila.
Děkuju to se moc hezky čte🙂
@laeela Já šila Danaiku neteři...on ten střih prostě je takový, víc širší než delší, otvor u kapuce mega, aby se dobře přetahovala přes hlavu. 😝 No na hubené dítě moc není 😅 A na kapuci jsem ve předu musela přidávat cca 2cm na obou dílech, aby se mi to vepředu spojilo....pro jistotu si to tak stříhám u všech střihů....radši víc ať nepochybí. 😅 Šila jsem 110/116....D má 110 běžně, ale tohle měla mega. U neteře to bylo jen o trošku větší, tak dobrý.... 😉 Já si pro dcerku upravila střih z Ott. Je podobný jak Danai, ale delší než širší 😉
Já šila 104 a přemýšlím, že teď, když už je Toníkovi skoro malá mu novou ušiju jak psala Terezita. Stejnou velikost, jen prodloužím délku a rukávy. Ale mě se i na našich hubeňourech to volný oblečení líbí a to nejsem fanda hiphopu....
@macin73 krásná profilka 😵
JInak podle Phillipy jsem šila flísovou mikinu přes hlavu, ale nedělala jsem boční díly zvlášť ...prostě jsem to střihla vcelku a teda musím říct, že krásně sedí, je akorát na tělo, skvěle se mi vleze pod softku. Šila jsem 170, byla delší (dole i rukávy), ale to byl účel... 😉 Použila jsem Irmu (na vyzkoušení), a nosím kolem baráku. :D
@palosek @laeela bohužel mě danaika taky z tomto zklamala, s tou šířkou jsem počítala a napodruhé si ji upravila, ale vadí mi ten mega otvor u krku, začíná někde u klíčních kostí a pokud nemá dítě kapuci na hlavě, tak je zima na krk. U mikiny prostě čekám, že bude ke krku víc. A od krku mi přišla i Philippa, musela jsem si nakonec upravit jinou bundu z Ott a zkombinovat s tímto střihem.
Já Farbenmix miluju, jejich koncept, fotonávody, design...ale bohužel nám jejich střihy úplně nesedí ☹. Dost je jich právě hodně širokých a to si nemyslím, že bych měla extrémně hubené dítě. Ono se to pak dobře oblíká, to jo, ale já mám prostě ráda věci víc na tělo ☹.Fakt mě to mrzí, protože já FM chci mít ráda, ale to věčné upravování mě neba.
Danai jsem taky šila, taky neseděla, taky velké kolem krku, celkově široké, podruhé jsem to střihla menší u krku, tu kapuci stříhám bez toho švu vpředu jako jeden díl. Sobě jsem stříhala tu největší velikost (tuším 158), prodloužila rukávy a dýlku a při mé výšce 175 a vel38 je mi akorát. Možná mohla být užší. Naproti tomu Philippa je děsně úzká.
Díky za názory. No u mě je to tak, že mi to volnější nevadí, ale tohle mi přišlo fakt ulítlý, ona ta délka by se natáhla, ale s tou kapucou, co tam nešla přišít bych těžko něco udělala.
@palosek To přidání 2 cm na obou stranách by to vyřešilo, tolik mi odhadem chybělo. A nevíš, které ottobre? Ale nehledej, já pokoukám, jestli nevíš.
Střih jsem nespálila, takže třeba nějaké opáčko s úpravami možná bude. 😀
@macin73 teď mě napadlo něco s tou Philippou, snad nejdu pozdě...dávej bacha, ať to fakt šiješ přesně a zbytečně neubíráš či nepřidáváš ve švech. Jak je to z hodně dílů, celkem obvod 7, tak když má každý díl dva okraje, tak je to 14cm a když u každého dílu ujedeš jen o půl cm, tak ji můžeš mít o 7cm širší, nebo naopak užší a to udělá hodně. Já jsem toto zjistila, když jsem šila na zkoušku z fleecu a u každého švu trošičku na OL odstřihla a pak nešla obléct. U softkové jsem si pak dávala bacha a na šířku byla akorát. Takže je fakt dobré si na ten fleec namalovat, kudy mají vést švy a držet se toho.
Nejdřív mě to netrklo, jak šiju z úpletů, tak se tam leccos ztratí, ale tady jsem pak nešťastně valila bulvy 😕 😀
joana ušita a jsem z toho střihu nadšená, Skvěle sedí i na slona.
danaiku zužuju ne kapucu, ale ten raqlán a i jí celkově zužuju... je moc široká.
philipu jsem nešila, jen bandito a to zas rozšiřuju, resp. beru větší velikost, zkrátím rukáv, natáhnu dýlku...
dneska se chystám na sveu. Mám už to koupený snad rok...
no a pak se v tom vyznejte...
jo holky, jak se lemuje na COL na třetiny kolem krku???? nějak mi to nejde... máte nějaký fígl????
@sufik1 Tento styl kojícího trika mám ráda, odkaz jsem našla u tebe na blogu. Jen jsem teda začala lemovat i to vnitřní tílko, protože se mi ten spodní výstřih hrozně vyglajdal.
Jinak lemuji tak, že přišiju na OL, délku tak 3/4 výstřihu a pak pro mrňavé výstřihy šiju na COL 2 jehlama a pro tílka nebo výstřih pro mě (velká díra, co nemusí tolik pružit) jen jednou jehlou na COL. On se ten přečuhující úplet na rubu zkroutí, tak to nevypadá blbě. Lemování na čtvrtiny jsem zkoušela, ale na rubu to mám křivé a často vyjedu i mimo a vypadá to hnusně, asi to chce cvik.
A ještě lemuji tak, že v cestě nemám švy na tom lemovacím proužku. Jedno rameno teda přišívám až na konec. Dřív jsem lemovala celé kolo sešitým proužkem a dělalo mi to na tlusté vrstvě neplechu - vynechávalo stehy.
@mooncaa já jsem včera olemovala uvnitř to druhý kojotriko, co jsem šila a zas se to nenatáhne jak potřebuju, oni se občas chtějí oba krmit najednou a s tím materiálem co mám... ale už to mám vymyšlěný...
já rukávy dělala právě proužek napůl na OL a pak prošít na COL. Ale jak píšeš, je to dost tvrdý. kolem krku jsem zkoušela napřed rovnou na COL, ale to jsem vzdala, bo natahovat a ještě rovnat, to jsem fakt nezvládla. Tak napřed jednu stranu na OL, pak na třetiny na COL, resp. aby to lemování dost přečuhovalo nad látku. No chce to tréning... dělá mi problém to udržet rovnoměrně

@terezita jojo, jedu podle něj, ale nechala jsem unést tím, jak všechny psaly, že šijou na OL, tak jsem si naivně myslela, že to půjde tak všechno 😝