icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
16. mar 2014

@sufik1 fakt ti hezky sedí, já mám ráda tento typ triček i pro sebe - ne vyložené uplé, ale ne moc trčavé...toto je akorát. Kruci, že bych si šla objednat? 😀

sufik1
16. mar 2014

@jieff šila jsem to, co mám normálně. Ještě jsem to poměřovala se svým střihem na triko. No ještě prubnu z kvalitní látky, tohle se vytahá velice rychle a asi budu zužovat...

mooncaa
16. mar 2014

@sufik1 No, mě vlastně stačí když výstřihem toho tílka projde jen jedno prso, mě nedošlo, že potřebuješ kojit oba zároveň.
Jo jedna strana na OL a pak na třetiny na COL. Rovnoměrně mám problém taky. Chce to cvik, blbý je, že když chvilku nešiju na COL, tak cvik ztrácím. A spodky triček taky lemuji do vlnovky, asi budu muset si nakteslit čáru nebo špendlit, nebo nevím co.

macin73
16. mar 2014

@kuna hele, uvidíme... jako po referencích tu jsem pravda lehce přidávala, ale s tím, že v nejhorší bude trochu volnější... jen mi nevyšlo na přídavek u rukávů (jak se má dole nechat 3 cm na založení), tak snad bude ok, když jste skoro všechny psaly, že jsou ty rukávy moc dlouhé... no dneska se k tomu už asi nedostanu, v noci jsem nakonec ještě sešila a prošila kapucu (a blázen jsem šla spát až v půl třetí), jen jsem jeden šev párala (u prošití jednoho švu mi to uteklo a vypadalo to skoro jako paspulka), sice nesedí úplně ideálně, trochu jakoby trčí v tom ohybu, ale třeba to u další vychytám... zase nechci to moc přešívat, abych pak nedopadla tak, že kapuce sice sedět bude, ale bude malá a nevejde se pod ní ani čepice...

kuna
16. mar 2014

@mooncaa a sežehluješ si ten proužek na třetiny? Já teda nemám COL, ale dvoujehlu, ale princip je podobný. Já mám totiž problém, když to nejdřív našiju na OL, tak je šířka max 0,7cm a já chci ten lem třeba 1cm, tak mám problém se pak trefit, aby to bylo všude těch 1cm. Někde mám 0,8cm, někde 1,2 a já to vidím a vadí mi to. Takže fígl na toto? 🙂

kuna
16. mar 2014

@macin73 to zvládneš, já ti věřím 🙂. A máš pravdu, moc nepřešívat, protože ono někdy je lepší nechat malou chybku, co vidíš jen ty, než to pracně předělávat, protože kolikrát už to pak netrefíš tak hezky, jako když to šiješ napoprvé.

koki_melo
16. mar 2014

Holky, máte někdo zkušenosti s úplety robert kaufman? Hadr po pár vypráních nebo ne? Jaké to jsou gramáže přibližně?, píší lighweight, ale to může být 130gr jako 220 😒

koki_melo
16. mar 2014

@kuna pravda pravda s tím přešíváním, já původně dělala na philippě kapsy se zipem, samo jsem to nezvládla, takže jsem párala a zašívala je a těmi páranými dírkami mi vylezly ven fleecové černé chlupy a na růžové to šlo dost vidět ☹.

palosek
16. mar 2014

@laeela je to 6/2012, myslím č.15. Ale u kapuce ve předu jsem taky pridavala. Pro jistotu, smiknout můžu vždy. 😉
Kapsy jsem dělala podle Danai, ale upravené na ten střih.

zikie
16. mar 2014

@kuna já si to ještě v požadované šířce projedu na rovnostehu. Je to piplačka,ale výsledek je pak dobrý.

palosek
16. mar 2014

@sufik1 triko máš super. Ja do té látky jeste nestrihla. Byla dost levná, tak asi nemůžem čekat kdov ijakou kvalitu. Škoda. 😔

kuna
16. mar 2014

A ještě, aby to nevypadalo, že tu FM haním - teď mi padlo oko do skříně, mám od nich šatičky ODA (teda dcera má 🙂 ) a ty jsou naopak super. Takže jak co.

koki_melo
16. mar 2014

A ještě jeden dotaz, jak vypadá jednostranná minky z rubu?
http://www.umelluzinky.cz/umelluzinky/eshop/5-1...
Chlupatá, ale bez tisku? Moc díky za info, kdo ví 🙂.

mooncaa
16. mar 2014

@kuna Na rozdíl od ostatních žehličku při šití nepoužívám, ale asi by mi pomohla.
Já ten lem dělám děsně úzkej, takže mi to vychází cca těch 0,8 cm, podle šířky stehu OL. Jak na širší nevím. Zjistila jsem že je vhodné ten proužek ustřihnout přesně ale dál tápu.
Taky nevím, zda to ohýbat tak, že ohnu proužek u prošití tím OL a tím u krku budou vlastně jen 2 vrstvy látky (když budu dělat ten lem širší), nebo ta látka proužku půjde po látce trička, pak se někde ohne a další ohyb směrem na rub bude těsně u toho švu z OL. Ale asi tento druhý způsob bude náročnejší na přesnost, ale zase bude všude stejně vrstev látky.
Mohli by poradit @caramilla a @crawler, šijí bodýčka a to lemování tam mají širší než 0,7-0,8

Ještě jsem uvažovala, zda by nepomohl nějaký lemovač na COL, ale cena je tak vysoké, že jsem to zavrhla.

palosek
16. mar 2014

@mooncaa šiju podobně jako ty...bez žehličky 😀 Ale i bez COL 😀 😀 😀 A ten proužek na třetiny...já nezahýbám jen ten lem od OL, ale i kousek víc, tak mi to dělám kolem 1cm..... Od oka....žádné zažehlování , to by bylo ještě horší 😉

elixia
16. mar 2014

@sufik1 velmi pekne tricko, aj ta modra latka, mam rada taku modru 🙂 a paci sa mi aj farebna kombinacia s teplakmi 🙂

caramilla
16. mar 2014

@terezita ja mam taky uplety z te doby, barvy jsou OK,ale hodne to ma chloupek od prani a tim padem to neni tak hezke.

caramilla
16. mar 2014

@koki_melo Ty designovane uplety mozna zkousela @terezita.
Minky je z rubu osklive, jen osnova, ja kdyz z toho sila, tak jsem vzdycky rub podsivala. Ta latka je nadherna, teda...

caramilla
16. mar 2014

@kuna ; @mooncaa Já lemuju rovnou, u lemování OL vůbec nepoužívám. A nezažehluju, proužek prostě ustřihnu podle pravítka a pak ho tam cpu od oka. Asi mám dobré oko, protože jsem nikdy neměla problém, že bych ho měla nerovnoměrnej 😝

bury
16. mar 2014

Tak holky konečně můj první počin s OL - jsem nadšená. Fakt to jde rychle a hlavně to vypadá vevnitř hezky. Není to žádný veledílo - jen spodky, ale musím to sem dát 😉 u nás je tma tmoucí, takže vyfotit to je opruz... je to klasický šedý melír.

mehlo
16. mar 2014

čau! Petulák má dnes oslavu u druhé babičky, tak od rána sedím u stroje a stihla jsem- vyměnit zip na kamarádově kožené bundě, zašít díru na džínách kamarádky a pro sebe konečně po x letech recy zástěru do kuchyně( jsem vždy jak prase, když vařím) a recy tričko, matroš jsem vyškemrala od mamky. Konečně se mi podařilo pokořit patku na přišívání gumy na OL, zkoušela jsem párkrát a dnes se konečně povedlo.

petkasv
16. mar 2014

@koki_melo úplety od RK má nebo měla kdysi mellu, ono hodně záleží na tom jaký chce, on u všech píše že jsou lehké, vzdušné, ale některé mají i 300g/m, Minky je divný matroš 😀 já jsem z toho holkám udělala deku, je super na mikiny apod, ale vždycky je ho potřeba něčím podšít, protože z rubu má nizoučké smyčky, blbou osnovu, přesně jak píše Car 🙂 deky jsem podšívala flísem, mikiny stačí úpletem 😉

@bury no super, paráda 😵

koki_melo
16. mar 2014

@bury To je, viď? Za půl hoďky hotový a ještě hezký! 😀 😀

mehlo
16. mar 2014

@bury krásné spodky!!

mooncaa
16. mar 2014

@caramilla Tak to jsi dobrá, protože to máš na fotkách krásně rovné. A taky to bude tím, že máš cvik, protože když porovnám kolik jsi toho ušila ty a kolik já.

laeela
16. mar 2014

@palosek díky moc, píšu do notýsku. 😉

laeela
16. mar 2014

@koki_melo minky je z druhé strany hladké, nevím, k čemu bych to přirovnala, asi jako rub potištěné bavlny, ale umělejší povrch.

anastazieb
16. mar 2014

@caramilla tý jo, fakt to jedeš rovnou na COL? To jsi fakt dobrá 😉

petkasv
16. mar 2014

@anastazieb a jak to šiješ když jedeš dvojjehlou, to neděláš rovnou? Já to dělám stejně jako Peťa, prostě uříznu podle pravítka kus látky, zahnu a už jedu 😉 je to nejrychlejší a nejjednodušší,podle mě 🙂

bury
16. mar 2014

@koki_melo - no půl hoďka to nebyla 😀 😀 😀 ale dobrý 🙂 byl to fofr.