Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@macin73 a nemáš špatně navinutou niť na cívce? mně to teď taky blblo, už jsem měla na spodní cívce jenom kousek nitě, a když jsem navinula novou, už to šlo dobře.
@macin73 dělalo mi to taky, při prošívání zipu shora a nakonec pomohlo vyměnit jehlu za strečovou, myslím.
Holky, proč se mi zvlněný lem na tunice pořád stáčí nahoru? U trika jsem si myslela, že je to tím, že je úzké, tak jsem to teď zkusila na tunice a dělá to to samé. Je to Lille a vlním normálně na 0,7 dif, pravá jehla, bez stehového jazýčku 4,5,5. Natahuji před i za látkou...
Všechny vás zdravím, vím, že to sem nepatří. Někde jsem tu četla recept na litý medovník, ale nemohu ho najít. Nevzpomenete některá u koho to bylo. Moc díky
@macin73 já taky předepírám všechny látky, tudíž i Lille. A pro jistotu vždy hodím pár "kapesníčků proti obarvení" - dříve jsem je kupovala v německu, ale teď je mají skoro všude. Nejvíce mi vyhovují z DM.
@palosek jinak ohledně pouštění barev Lille, tak barevné mi snad ani nepouštěly, ale jednobarevná ostružina a tyrkys to bylo peklo - pouštělo to hodně. 😝
@a_lexa jojo, taky jsem je díky MK už objevila a minulý týden i poprvé použila a zachránily mi pračku na 60°C od obarvení do oranžova (nové žínky v oranžové barvě)... dnes jsem pro jistotu už hodila k druhé várce látek (nežebych si jich objednala teď tolik, ale měla jsem různě nevyprané látky z předchozích "nákupů", a taky byl u té první várky kapesník obarvený... teď jsem tam dala další i s jednou žlutou, tak snad to bude ok
@macin73 já je preventivně házím k látkám vždy - a když si nejsem jistá, nebo zjistím že látka barví, tak jich dám víc najednou. 😉 Používám je fakt už hodně let a zjistila jsem že je v nich i velký rozdíl - třeba Iberia utěrky strašně smrděly a bylo po nich cítit i prádlo, takže ty už nikdy více. A po ostružinové od Lille byly tak obarvené, že jsem si nejdřív myslela, že se látka rozpadla, když jsem tahala ty kapsníčky - měly uplně stejnou barvu jako látka. 😅
Tak ještě se zeptám já jak trotl, to jako úplety hodíte do pračky na 60 s práškem a dáte klasické odstěďování třeba na 1000otáček? Pak zvládnete stříhat ty srolované okraje?
@zuzkasim - já takhle předepírám všechny látky (kromě softu). většinou teda spíš jen na 40 (na 60 bych dala akorát látky na plenky). Normálně vyperu na kratší program a já pak teda ještě usuším v sušičce. Okraje jsem zatím vždy nějak vyřešila, ale už jsem si taky koupila škrob ve spreji 😉
@zuzkasim jo na 60 s práškem, dvojí máchání a 1000 otáček, tak jako bych normálně prala ( já pak peru na 50) a rolované okraje žehlím nebo si je rovnám rukou nebo škrobím, záleží co stříhám
ty úplety po vyprání tak neposlouchají a jak ty šiješ hodně z pláten, tak jsi jimi rozmazlená🙂
@mitape
Este raz ze wauu , perfektne su aj Sarka ako modelka nema chybu 🙂
@snowwitch @zojec holky já jsem barbar, já ho nepředepírám, já ho nekupuju po metru, jediný co předepírám je 100%ba (což pro mě znamená - riflovina, tkaná ba.) a pak teda len, Lille šiju o 5cm delší, protože o 5cm se vysráží a doporučuju vyprat fakt jen na 40 a teda když vysrážuju tak dávám otáčky fakt na málo na nějakých 800☹ a ještě pokud teda vysrážíte a pak bojujete se zvlněnými okraji tak @rina, nebo @michamicha doporučují škrob ve spreji 😉
@snowwitch ten zvlněný okraj, myslíš přesně jaký u tuniky, jako šije terezita? točí se ti nahoru? nebo lemované dvojjehlou? pokud ten lemovaný dvojjehlou dělej cca dva a půl cm široký, nebude se tak pak vlnit, a ten co se dělá u tuniček alá terezita 😀 tak ten se podle mě otáčí v závislosti na tom jak hodně si natahovala, zkus ho příště šít jenom jednou jelou a vytáhnout stehový jazýček jako to má http://od-ji.blogspot.cz/ jieff někde na blogu 😉
Jinak všem krásné a klidné Velikonoce, já jdu na tu kachnu 😀
@jemi ja se sitim jsem na tom stejne, mozna jeste hur, bida me donutila usit pro tobika cepicku a sit s blinkacin nespicim miminen a 1,5 starzm prckem se fakt neda 😀 , chlap nadava, ze sici stroj v kuchyni na stole akorat zavazi, ze ho mam uklidit...ale obcas se mi podari neco malo usit, tricko jsem sila tyden 😀

Nejsou někde souhrnně rady ohledně šití úpletu? Něco jsem tu pochytila a kdysi dávno jsem i něco z úpletu šila, ale prd si pamatuju.