icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

betelgeuzz
19. apr 2014

Nejsou někde souhrnně rady ohledně šití úpletu? Něco jsem tu pochytila a kdysi dávno jsem i něco z úpletu šila, ale prd si pamatuju.

laeela
19. apr 2014

@macin73 Já měla včera podobný problém, nakonec pomohla výmna spodní cívky za jinou, přičemž vše byly Ammany.

macin73
19. apr 2014

@laeela taky mám horní i spodní Amanny... spíš nechápu, co se změnilo, že to z ničeho nic šije blbě.... 😖

laeela
19. apr 2014

@macin73 já právě vyměnila amanny za amanny, na spodní cívce. 🙂

macin73
19. apr 2014

@laeela hm, tak to jdu tedy zkusit 😉

betelgeuzz
19. apr 2014

@macin73 a nemáš špatně navinutou niť na cívce? mně to teď taky blblo, už jsem měla na spodní cívce jenom kousek nitě, a když jsem navinula novou, už to šlo dobře.

anastazieb
19. apr 2014

@macin73 dělalo mi to taky, při prošívání zipu shora a nakonec pomohlo vyměnit jehlu za strečovou, myslím.

sufik1
19. apr 2014

@macin73 zvýšit přítlak patky. Jestli to na stroji nejde, tak jí prstem tlačit dolů.
Jinak novou jehlu.

snowwitch
19. apr 2014

Holky, proč se mi zvlněný lem na tunice pořád stáčí nahoru? U trika jsem si myslela, že je to tím, že je úzké, tak jsem to teď zkusila na tunice a dělá to to samé. Je to Lille a vlním normálně na 0,7 dif, pravá jehla, bez stehového jazýčku 4,5,5. Natahuji před i za látkou...

lip72
19. apr 2014

@palosek Děkuji Pavli a celé Tvé rodině krásné Velikonoce 😉 a všem tady také 😉

arlette
19. apr 2014

@mitape krásné, máš moc pěkně nakombinované barvy 🙂

jitule23
19. apr 2014

Všechny vás zdravím, vím, že to sem nepatří. Někde jsem tu četla recept na litý medovník, ale nemohu ho najít. Nevzpomenete některá u koho to bylo. Moc díky

a_lexa
19. apr 2014

@macin73 já taky předepírám všechny látky, tudíž i Lille. A pro jistotu vždy hodím pár "kapesníčků proti obarvení" - dříve jsem je kupovala v německu, ale teď je mají skoro všude. Nejvíce mi vyhovují z DM.
@palosek jinak ohledně pouštění barev Lille, tak barevné mi snad ani nepouštěly, ale jednobarevná ostružina a tyrkys to bylo peklo - pouštělo to hodně. 😝

sinala
19. apr 2014

@macin73 určitě předeprat

macin73
19. apr 2014

@a_lexa jojo, taky jsem je díky MK už objevila a minulý týden i poprvé použila a zachránily mi pračku na 60°C od obarvení do oranžova (nové žínky v oranžové barvě)... dnes jsem pro jistotu už hodila k druhé várce látek (nežebych si jich objednala teď tolik, ale měla jsem různě nevyprané látky z předchozích "nákupů", a taky byl u té první várky kapesník obarvený... teď jsem tam dala další i s jednou žlutou, tak snad to bude ok

a_lexa
19. apr 2014

@macin73 já je preventivně házím k látkám vždy - a když si nejsem jistá, nebo zjistím že látka barví, tak jich dám víc najednou. 😉 Používám je fakt už hodně let a zjistila jsem že je v nich i velký rozdíl - třeba Iberia utěrky strašně smrděly a bylo po nich cítit i prádlo, takže ty už nikdy více. A po ostružinové od Lille byly tak obarvené, že jsem si nejdřív myslela, že se látka rozpadla, když jsem tahala ty kapsníčky - měly uplně stejnou barvu jako látka. 😅

zuzkasim
19. apr 2014

Tak ještě se zeptám já jak trotl, to jako úplety hodíte do pračky na 60 s práškem a dáte klasické odstěďování třeba na 1000otáček? Pak zvládnete stříhat ty srolované okraje?

mikulka45
19. apr 2014

@zuzkasim na zrolovane okraje je dobrý škrob v spreji, napr. Z dm, radila to tu @sinala a musím povedať že to naozaj funguje

mamata
19. apr 2014

@zuzkasim já ne, jen na 40 a ty otáčky mám 1000-1200,

bury
19. apr 2014

@zuzkasim - já takhle předepírám všechny látky (kromě softu). většinou teda spíš jen na 40 (na 60 bych dala akorát látky na plenky). Normálně vyperu na kratší program a já pak teda ještě usuším v sušičce. Okraje jsem zatím vždy nějak vyřešila, ale už jsem si taky koupila škrob ve spreji 😉

zojec
19. apr 2014

@snowwitch myslim, ze tam je vela elastanu.. ani tucniaci sa nedaju pekne zvlnit.. najlepsie sa vlni bavlna bez elastanu 😉

veronik77
19. apr 2014

@palosek díky za pochvalu, moc tu nejsem - nestíhám nic ☹ letos se těším na prázdniny víc, jak děti 😀

snowwitch
19. apr 2014

@zojec Tak to mě nenapadlo....ale @petkasv vlní i Lille, nebo ne? Já strašně bojuju s dvojjehlou (šje pěkně, ale vždy se mi zkřivý, takže mám hroznou spotřebu), tak jsem myslela, že využiju faktu, že mám holky.....ale tohle vážně není hezký :.-(

zuzkasim
19. apr 2014

@mikulka45
@bury Škrob ve spreji mám, používám, ale ty úplety mě prostě neposlouchají tak, jak bych si představovala🙂

sinala
19. apr 2014

@zuzkasim jo na 60 s práškem, dvojí máchání a 1000 otáček, tak jako bych normálně prala ( já pak peru na 50) a rolované okraje žehlím nebo si je rovnám rukou nebo škrobím, záleží co stříhám
ty úplety po vyprání tak neposlouchají a jak ty šiješ hodně z pláten, tak jsi jimi rozmazlená🙂

zuzkasim
19. apr 2014

@sinala Jo jo, přesně tak, vystihlas to🙂 No budu si muset zvykat...

mitape
19. apr 2014

@arlette kombinacie? čo dom dal 😀 hlavne patenty. z každého kúsok a potom pol hodinu maturujem ako skombinovať 😀

diapozitiv01
20. apr 2014

@mitape
Este raz ze wauu , perfektne su aj Sarka ako modelka nema chybu 🙂

petkasv
20. apr 2014

@snowwitch @zojec holky já jsem barbar, já ho nepředepírám, já ho nekupuju po metru, jediný co předepírám je 100%ba (což pro mě znamená - riflovina, tkaná ba.) a pak teda len, Lille šiju o 5cm delší, protože o 5cm se vysráží a doporučuju vyprat fakt jen na 40 a teda když vysrážuju tak dávám otáčky fakt na málo na nějakých 800☹ a ještě pokud teda vysrážíte a pak bojujete se zvlněnými okraji tak @rina, nebo @michamicha doporučují škrob ve spreji 😉
@snowwitch ten zvlněný okraj, myslíš přesně jaký u tuniky, jako šije terezita? točí se ti nahoru? nebo lemované dvojjehlou? pokud ten lemovaný dvojjehlou dělej cca dva a půl cm široký, nebude se tak pak vlnit, a ten co se dělá u tuniček alá terezita 😀 tak ten se podle mě otáčí v závislosti na tom jak hodně si natahovala, zkus ho příště šít jenom jednou jelou a vytáhnout stehový jazýček jako to má http://od-ji.blogspot.cz/ jieff někde na blogu 😉

Jinak všem krásné a klidné Velikonoce, já jdu na tu kachnu 😀

danielahe
20. apr 2014

@jemi ja se sitim jsem na tom stejne, mozna jeste hur, bida me donutila usit pro tobika cepicku a sit s blinkacin nespicim miminen a 1,5 starzm prckem se fakt neda 😀 , chlap nadava, ze sici stroj v kuchyni na stole akorat zavazi, ze ho mam uklidit...ale obcas se mi podari neco malo usit, tricko jsem sila tyden 😀