Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
zienky,existuje "predlzovak" na tyc,kam ide patka?myslim tu tycku s niecim predlzit lebo mi patka nedosiahne na zubky.
@stassy já jsem to měla tak, že jsem měla nevyčerpanou dovolenou (počítá se část ročního nároku na dovolenou dle odpracovaného času v tom roce + z mateřské - jako by člověk těch půl roku pracoval) a po skoneční MD jsem si jí vybrala, prostě jako bych po MD byla v práci, ale na dovolené...a po skončení té dovolené jsem si zažádala o RD a o rodičovský příspěvek... Nevím, jaký je rozdíl v "proplacení" dovolené a v jejím "vybrání", pro mě to bylo prostě dostat peníze a být doma 🙂. Jinak kdybych teď plynlue z RD šla zase na MD, tak mám nárok na dovolenou zase za těch půl roku MD a můžu jí mezi MD a dalším RD vybrat stejným způsobem...
@stassy podle mě (ale jsem jen laik po dvou mateřských 😀 ) máš za každou mateřskou dovolenou nárok na dovolenou u zaměstnavatele, problém je, že si ji musíš vybrat, než nastoupíš na rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele, protože když čerpáš RD, tak si ji vybrat nemůžeš (neplést s rodičovským příspěvkem, rodičovská dovolená u zam. a rodičovský příspěvek od státu jsou dvě nezávislé věci, ten příspěvek můžeš klidně čerpat i při té dovolené, kterou si vybíráš u zaměstnavatele)... a netuším, jestli se dá rod. dovolená přerušit u zaměstnavatele po dobu čerpání dovolené... v každém případě se dá vybrat po ukončení RD, ale tam se fakt krátí, krátí se vždycky, když bezprostředně nenaváže na mateřskou... a nemáte nějakou dobrou účetní, které by ses mohla zeptat v práci? asi ne, když tě na to čerpání neupozornila ☹ snad poradí @laeela... jo a taky myslím, že nějak proplatit nejde, musíš ji čerpat, ale to taky nevím 100%
@saaralota Jasne, vybrani, resp. placeni, jsem pochopila, ze jde po skonceni MD. ovsem jak to je, kdyz jsem doma s uz tretim ditetem (prechazela jsem MD na rodicak prubezne 🙂 a vybrane mam tusim dva dny dovolene v roce 2007, tj. pred narozenim prvni dcery a s ni jsem jeste navic byla na neschopence (pracovala jsem v kavarne/baru,takze pro tehuli fakt nic moc pracovni prostredi).
asi nemuzu sefa ted zadat o cerpani dovolene za ty roky, kdy jsem byla na MD, co? nebo muzu, ale odsouhlasit mi to nemusi, takze taky muzu mit smulu a vybrat si to bych teoreticky mohla po skonceni soucasneho rodicaku, kdyz bych mela nastoupit zpet do prace, jak psala Zdeann.. je to tak,( ze?
@karchinka ucetni je sefova asi osmdesatileta matka, ktera mi obcas prijde zmatenejsi nez ja 😀 a proplaceni jsem vycetla, ze lze, ale jen pri ukonceni prac. pomeru.
a jestli to teda dobre chapu, tak po MD nastoupim na dovolenou, pri ktere muzu pobirat i rodicovsky prispevek, ale rodicovska dovolena se mi vlastne o tech nekolik tydnu posune. je tak?
@stassy jo, myslím si, že je to přesně tak, jak píšeš... přerušení rodičovské dovolené u zaměstnavatele kvůli tomu čerpání by ti asi musel povolit on, ale to se mu asi nebude chtít, takže můžeš vybrat po skončení RD, asi budeš mít 3x dovolenou, ale pokrátí se ti (to krácení jde vypočítat podle nějakých instrukcí na netu)... a je to i přesně tak, můžeš brát rod. příspěvek a zároveň být na dovolené (já to tak měla), rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele začneš o tu klasickou dovolenou později, vyloženě se neposune, protože ji můžeš čerpat pouze do 3 let věku dítěte... rodičovská dovolená = doba, kdy jsi omluvena v práci a zároveň tě nemůžou vyhodit 😀 (kromě nějakých vážných provozních důvodů)
holky pomoc, někam jsem si uložila odkaz na stránky kde byl návod na toho koníka na tyči a nemůžu to najít, nemáte ho některá uložený? Chtěla jsem ho udělat Jiříkovi k svátku, je to velký milovník koní , moc děkuju
no ty kraso, to je fakt masakr toto 😀 ale nejhorsi mi prijde skutecnost, ze pokud si tohle clovek nezjisti sam, tak ho ani nikdo neupozorni, ze je to mozne. ja bych treba zila v domneni, ze mam smulu a zadne penize uz neuvidim.
jee a ted me tak napadlo - kdyz bych byla znovu na MD, mohla bych si vybrat i ty tri predchozi dovolene? ze bych vlastne mela ctyri po sobe? z toho by byl sef zcela jiste nadsen 😀 😀 😀
@stassy @karchinka @zdeann @saaralota - holky s dovolenou je to takhle: nárok na dovolenou vám vzniká když jste na MD (to je toho půl roku, než jste na rodičovské), protože to je jako kdybyste byli v práci jste jako na neschopence. Proplácení dovolený už není možný (akorát když u zaměstnavatele končíš), takže si jí musíš buď vybrat a pokud jí nevybereš následující kalendářní rok, tak propadá. Když jsme doma, můžeme si jí "vybrat" tak, že když končí MD, tak hned první den RD můžete jakoby nastoupit na dovolenou (při RD dovolené můžete totiž neomezeně pracovat, neomezeně si vydělávat a tím pádem můžete i mít řádnou dovolenou z práce). Takže dostáváte normálně rodičák, ale zároveň jste jakoby na dovolené v práci, takže další měsíc vám to zaměstnavatel proplatí (jako kdybyste normálně chodily do práce a čerpaly dovolenou).
Tak snad jsem to vysvětlila, že se to dá pochopit 😀 😀 😀
Jinak každý zaměstnavatel to má jinak - někde se musí písemně o dovolenou požádat, někde (jako u nás) mi to udělali automaticky. Musíte to stihnout ale během toho roku, či následující. Tzn. že když vám vznikl nárok na řádnou dovolenou 2013 (2013 jste byly na MD), tak jí musíte vyčerpat teď 2014, jinak to propadne.
@bury ty jo, tak to je blbé, že jenom následující rok :( já doufala, že nepropadá, jenom že se krátí... :(
@stassy stihneš vybrat alespoň tu poslední nebo už je to delší dobu?
u nás to taky sekretářka psala automaticky v žádosti o RD, jinak bych to u prvního dítka nevěděla, až u druhého jsem byla chytřejší 🙂
Konecne aj u nas sa silo, ale bohuzial som sa dostala do takeho stadia ze som si na sitie musela zobrat dovolenku. Este ze je to dovca z materskej 20 dni ktoru musim cerpat povinne tento rok 🙂
A zopar foto: (kvalita mizerna)
1, moj novy sijaci kutik, v obyvacke. Musela som slubit ze si budem upratovat po kazdom siti 🙂. Este chyba nova stolicka a osvetlenie.
2, supravicka maca myvala s turkami
3, princezne (body krizene na ramenach) a klasicke teplaky ale tento raz i s vreckami kedze rastieme
@bordino
Fuha to netusim je to starsia kolekcia lille tusim z minuleho roka, tak mozno niekto ak ma este v zasobach, to iste plati aj pre ten ostruzinovy uplet tiez lille. Ja takto zhanam od lille ruzovych slonov..
Zdravím po Velikonocích drbny a jen co vás dočtu zpětně, tak i pochválím. Tajně jsem doufala, že se naplní minima na úpletovou hromadu (jednolícy, teplákovky) a ono prd, tak kdo by chtěl, pošlu odkaz, není to moje hromada, končí zítra, ale prostě tu hráškově zelenou teplákovku čebuju, ale 5m fakt doma silážovat nechci 😀.
Ještě zkusím znovu vložit svůj dotaz, protože zatím nikdo neodpověděl. Nebo všichni šijete na overlocku?
Pustila jsem se do trička z Lille. Mám teda jen klasický stroj Brother BC2500. Našla jsem si tam pružné stehy, jedním jsem to zešila. A co teď s přídavkama? Začišťujete? Nebo to nechat tak? Nebude se to moc kroutit? Taky jsem chtěla zkusit ten zvlněný okraj, ale na vzorku se mi to nepodařilo. Děláte to někdo i bez overlocku?
@diapozitiv01 moc hezké , ten petrolejový jednolíc je taky Lille? Nutně potřebuji petrolej , koupila jsem už dvě látky a je moc do zelena ach jo.
@betelgeuzz já šila trika na rovnostehu pružnými stehy (OL stehem - ten vypadá jako kdyby šito na OL - ale teda viděno z rychlíku, s OL to nemá moc společného a nebo takovým stromečkovým stehem), nechávala jsem cca 0,5cm švy a s těmi jsem nedělala nic, zkroutí se ti. Ten zvlněný okraj by teoreticky měl jít pomocí entlu - budeš si muset pohrát s délkou a hustotou, kdysi jsem to dělala. Ale OL je OL ☹
@zabza40
http://www.veselajehlicka.cz/uplet-jednobarevny...
a toto? Je to krasna modra :o) Nie je to petrol, ale je zaujimava.
@betelgeuzz
Ja som bez OL uplet ani nesila - teda raz som to skusila a potom uz nie...
@zabza40
Ano je to petrolej od lille, kupovala som to zarovno macami myvalmi - ten je na rukavoch.
Teplacky su z elastickej teplakoviny tiez akoze odtien petrolej z rumitexu, je viacej do zelena oproti lille jednolicu
@betelgeuzz V dávných dobách jsme doma šili úplety na mašině. Použili jsme jen mírný entl, ten pak pruží (žádný jiný pružný šev na Veritasce nebyl). Okraje jsme nezačišťovali. Ten zvlněný okraj se taky dělal entlem. Chce to zkoušet na kousku látky. Přestože teď mám na mašině pružný steh, nepoužívám jej, nemůžu si nastavit jeho délku, takže pokud potřebuju, opět využívám entl, ale na klasické sešívání mám OL.

@macin73 Těšíme se na foto proužků🙂 Ono pro kluky a zvlášť pro ty větší se hůř něco hledá.