Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@bury @karchinka @stassy Jestli po další mateřské můžu vybrat dvě předchozí dovolené by mě teda taky zajímalo. Jinak taky jsem si myslela, že mi to propadlo, když jsem o tom nevěděla, ale ne. Jednak mi to psala Laeela a dneska mi to potvrdila i naše účetní z práce. Dovolená se krátí, ale nepřijde se o ni. Prý si ji vyberu při nástupu do práce, při rodičáku nelze prý. Máme 20 dnů dovolené a napsala mi účetní dneska, že mám nárok na 35 dnů dovolené za ty dvě mateřské.
@betelgeuzz entl je cikcak 🙂
@koki_melo jenže cikcaků tam mám několik. 🙂
@zdeann @zuzkasim Tak jsem nafotila ty proužky... je to oboulíc z MTX, jedno je čoko-kiwi, druhé čoko-tyrkys-světlemodrá... nejde to nafotit úplně stoprocentně, ty barvy jsou naživo o fous výraznější... mám od obého metr volný, cena je 170 Kč/m. Jo, a je to vyprané na 40°C, sušeno normálně (to jsem ještě neměla sušičku).
@betelgeuzz já jsem teď nedávno zkoušela šít úplet overlockovým stehem na obyč. stroji a docela dobrý. Podle mně je to lepší, než cikcakem. Ale musí být hodně volná horní nit, aby to pěkně pružilo a nevbylo to moc stažené. Kdysi jsem šila pár věcí z úpletu pružným tříkrokým cikcakem (jsou to pak takové kosočtverečky vedle sebe, taky to šlo. Jinak švy bych nijak nezačišťovala, ale mně tam moc látky nezbývá, šiju na kraji.
Zvlněný okraj nevím, ten jsem nezkoušela.
@betelgeuzz já jsem si pořídila OL až nedávno a do té doby jsem všechno šila na rovnostehu OL stehem. lille jsem tedy tehdá neměla, ale úplety mi to šilo dobře.. ani moc neposouval látku - i proužky se mi dařilo sesadit 🙂. okraje jsem pak odstřihla, když to bylo potřeba.
@betelgeuzz já jsem kdysi šila úplet na rovnostehu stehem, který vypadá takto _ _ _V_ _ _ V_ _ , jen si musíš dát pozor jak máš tu látky, aby to rozevření u V směřovalo k okraji látky, cikcak se mi nelíbil, protože ten šev z venku vypadal přerušovaně. A je dobré, když použiješ na spodní nit pružnou nit ( neplést s gumičkou).
A zvlněný okraj bych zkusila entlem na nejmenší délku ( jako když šiješ knoflíkovou dírku), ale prvně bych ho zahla a pak šila, pokud je to srozumitelné
@anastazieb jsou fakt krásný 😀 a obdivuju že šiješ na holky když to nemáš na kom vyzkoušet, když za mnou přijde někdo že chce něco na kluka tak je posílám k tobě 😝 😝 😝 😝
@petkasv díky 😀 Jinak já to šiju podle přesných mír, tady mi paní psala i víc, než obvykle vyžaduju. Navíc mi posílala fotku starých šatiček, podle kterých tyhle jsou. Jinak ale zkoušet to můžu i na Vilémkovi, on se nechá 😀 . Tyhle jsem na něj taky navlíkla, sice jsou pro holčičku o rok mladší, ale on je mrňous 😀
Ale je fakt, že když to na něj navlíknu, tak mu to prostě nesedí, nesluší. Je to prostě kluk 😀.
@anastazieb moc hezké
@bury @stassy já právě myslím, že ted už to nepropadá, ono to tak bylo a pak se to měnilo, já jsem si to zjišťovala, protože jsem nečerpala dovolenou v roce 2011 po skončení druhé MD a hned jsem přešla na rodičák. Tu jsem čerpala teď v roce 2014.
Jinak jsem to právě zjišťovala a dokonce po novém je to tak, že zaměstnavatel by správně na to měl upozornit a když neupozorní, tak má dost velké máslo na hlavě.
A musí umožnit dovolenou čerpat.
Nevím jak teda třeba za rok 2007, to byly úplně jiné předpisy, teď z hlavy nevím, kdy byla ta novela, já nejsem mzdovka, dělám mzdy jen okrajově.
A omlouvám se za pozdní reakci, ale já byla po poledni na netu jen 10 minut, řešit pracovní a jen jsem nakoukla, než se mi načetly databáze, tak jsem nedočítala.
Mám rozbordelenou celou ložnici a aby toho nebylo málo, tak jsme s mužem ještě mimo plán zakoupili starý příborník a rozbordelili celou kuchyň, aby se nám do ní vešel. 😀 Kdo to bude dávat dokupy, to fakt nevím, neb mě už se moc nechce. 😀
@anastazieb Jsou opravdu krásné! Já si nosorožce šetřím, až mi dcerka trochu povyroste🙂
@laeela - proč by musela čerpat dovolenou až po skončení rodičáku? Já jí čerpala normálně po skončení mateřské.... takže už jí mám dávno i proplacenou 😕
@betelgeuzz - ty zápočty na důchod vůbec netuším.... ale naše mzdovka je v tomhle fakt pečlivá a snaží se to udělat tak, abych z toho měla co nejvíc peněz a o nic nepřišla a prostě čerpala jsem hned, po skončení mateřský, jak jsem nastoupila na rodičák. já tomu taky moc nerozumím, jen mi to takhle vysvětlila a i jsme to tak udělaly 😒

@macin73 díky za nabídku, ale fineribu mi netřeba 🙂 Toho mám nasysleného taky dost, i když ne zrovna v této kombinaci, ale třeba v mtx zase něco bude, tak si tam skáknu 🙂