Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@betelgeuzz čerpání dovolené je dobou pojištění, pro výpočet důchodu se pak kryje jak doba pojištění tak doba náhraní doby tj. péče do 4 let věku dítěte, je pak možnost upřednostnění tzv. vyloučené doby před vyměřovacím základem. zda je to vyhodnější je obecně nejde říci je to případ od případu, a hlavně řeší se to až za xxx let.
za čerpanou dovolenou např. po ukončení čerpání PPM (peněžité podpory v mateřství)ser promítně do ELDP vyznačením doby pojištění a vyměřovacích základů. jinak je čerpání PPM i rodičovné dovolené vykřížkované - tj nepojištěno z titulu zaměstnání, ale zase kryto péči o dítě, která se prokazuje až prohlášením při řízení.
dovolená nepropadá ale krátí se. nevím zda platí pravidlo jak při klasickém krácení za nepřítomnost v práci 1/12 za prvních 100kalendářních dní a pak další 1/12 za každých 30, podle toho by moc k čerpání po RD nezbylo. ale nejsem mzdovka.
kdo se ptal na vyplacení OČR, - do 30 dní od doručení veškerých dokladů na příslušnou OSSZ, musí být spávně, což je někdy problém. pak je to většinou otázka pár dní, vyplatní termíny nejsou, vyplácí se průběžně 🙂
@anastazieb mě spadla brada- jsou dokonalé!!! a klobouk dolů - mě přijdou tip ťop a i skvěle vyfocené. BTW -jak se Ti šily ty kapsičky?Já tyhle šila už asi 2x a nikdy jsem nějak nevěděla, jakým stylem podhrnout švový přídavek 😅
@crawler díky 🙂 Já jsem si tyhle kapsičky vychytala, na původních šatičkách byly kulaté a ty nezvládám. Tyhle si napřed přichystám pomocí žehličky a nejlépe škrobu ve spreji, nejdřív zahnu zeshora, pak po stranách, pak zahnu ty dva rohy a pak ten spodek, postříkám škrobem a přežehlím (přišpendlím). Pak prošiju to vrchní přeložení (abych nemusela měnit dvojjehlu, tak šiju 2x rovným stehem) no a pak už můžu našívat. První cca dva cm na začátku a na konci šiju hustým úzkým cikcakem.
Holky, mám OT.
Dneska jsme si byli vyzvednout rozhodnutí o přijetí Št. do školky. Paní, která tam byla, a se kterou jsme se dali do řeči, mi říkala, že jedna maminka jim tam brečela, že jí dítko nevzali. Ona je samoživitelka a potřebuje dítko upíchnout do školky, aby mohla jít pracovat.
My jsme původně uvažovali o dvou školkách. Jedna je ve městě, ale daleko od hlavní cesty, a od našeho domu asi 10 minut dospělácké chůze. Druhá je vesnická školka s malým počtem dětí, je u pole a blízko lesa. Je taková domácká, ale musela bych tam dítko vozit autem, busem, anebo domů můžem jít pěšky. Podotýkám, že Mat. bude mít v září půl roku.
Nakonec jsme vybrali tu blíž. Ale já v podstatě dávám dítko do školky jenom kvůli němu, aby byl mezi dětma. Nevadilo by mi, kdyby byl doma, když budem s Mat. doma.
Mám možnost využít tchýni, která by mi tam Št. vodila nebo pro něj jela. Jen teda pouze busem.
Napadlo mě, že bych té mamince uvolnila místo a my šli do té vesnické školky. Manžel se na to teda netváří, ale mě to přijde správné. Projedu benzín či peníze, to ano, ale nemusí tam taky chodit každý den. Ani nevím, zda bude chtít. Má tam i kamaráda, který bydlí kousek odtud. V té městské by měl sice více dětí, kteří bydlí tady na sídlišťátku.
Jak byste se rozhodly Vy? Mě to pořád táhne k uvolnění místa pro tu maminku.
@allymally a bylo by jisté, že by to místo dostala zrovna ta maminka a ne nikdo jiný? dá se to nějak zařídit? abyste nedělali oběti a bylo to pro ní zbytečný... já v tomhle nevím, taky bych přemýšlela jako ty.. navíc já tak nějak tíhnu víc k těm menším školkám, takže já v tomhle nebudu asi úplně směrodatná 🙂.
@anastazieb pokud bys je chtela delat kulate, tak zlepsovak je udelat je dvojite, obratit, sezehlit a pak presijes zeshora. pak to ten obloucek ma hezky a nemusis bojovat s tim zahybanim..
@koki_melo @anastazieb @mahafi @sinala jsem fakt marná 😀 Ani nevím, které stehy jsou overlockový. Naskenovala jsem seznam stehů mýho stroje, pak tam mám ještě stehy na knoflíkové dírky, aplikace a ozdobné. Celkem 60 stehů (využívám asi 3 😝 ). Normálně šiju 0 a 1, začišťuju 15. Úplet jsem teď šila 3, zkoušela jsem 5 a 2, ale ten 3 mi přišel nejlepší.
@allymally problem je v tom, ze nebudete mit nejspis ani jedna jistotu, ze to misto daji skutecne teto mamince..
@betelgeuzz overlockovy je 15.. kdyz jsem nemela OL, tak jsem sila uplety 5. 3 nemam, ale ta vypada dobre.
@betelgeuzz overlockové jsou ty obnitkovací, já bych zkusila ten 8. Je na to možná taková speciální patka (ale jde to i s normální).
@allymally tak to nechte uzrát a v klidu se rozmyslete...., kdyby bylo stoprocentní, že by to místo dostala ona, tak by u mě vyhrála taky ta menší 🙂, ale když to není jisté, tak si to pořádně promyslete... která je pro vás fakt lepší 🙂, ať si pak nenadáváte... určitě se rozhodnete správně 🙂.
@anastazieb šatičky krásné a pěkně sladěné látky. 🙂
@bury aha, já myslela, že jsi z oboru, když jsi to tak pěkně popsala 🙂
@betelgeuzz jak píše anastazieb, ty obnitkovací. tu 02 (ten trojitý) používám, když šiju lemy u úpletů.. a já na to používala i ten spojovací 15 (ale asi teda blbě, když tak na to koukám, ale fungovalo to 😀)
@betelgeuzz tak já jsem šila slepým stehem č.09, ale ty máš daleko více jiných stehů, které budou lepší, např. ten 8 jak píše @anastazieb. No a na to obšití klikatý steh č. 4 a délku musíš vyzkoušet od 0,1
@allymally Já bych nad tím přemýšlela jako ty, ale asi bych se za ředitelkou zašla zeptat, jesti by "moje" místo dostala ta maminka samoživitelka (ředitelka ví, koho odmítla, tak snad popravdě odpoví). Ale zvaž to i z vašeho hlediska, už jsem se kolikrát dostala do situace, že jsem chtěla pomoct, a nakonec jsem z toho měla akorát nepříjemnosti...
@betelgeuzz 4,6,7,8 😉
@terezita mně to zatím nikdy neprasklo..., ale nevím..., já si dost často přijdu (vlastně téměř pořád 😀), že stroj ovládá mě a ne já jej, takže na mě se v tomto ohledu vůbec nemůže brát zřetel 😀. akorát se to teda nedá moc dobře párat... to nenávidím a snažím se jím teda šetřit 😀.
@terezita já jsem zjistila, že musí být fakt volná horní nit, aby ten steh nebyl utažený a plnil funkci. Teď s ním třeba prošívám z lícu zčásti šev výstřihu za krkem (i když tam měl určitou vůli i obyč rovný steh) a dobrý.
@betelgeuzz jo, na sešívání elastických látek je ten 03 asi nejlepší 🙂 taky ho mám používám buď tenhle nebo klasický cikcak 04
@terezita jak tu holky před časem psaly, že jim tenhle steh pruží, tak jsem byla celá natěšená, že budu mít hezky prošité výstřihy (a la COL)... a prd, velebnosti 😝 možná byl problém v té horní niti, jak píše @anastazieb , tu jsem asi moc volnou neměla...
@diapozitiv01 mývalí soupravička se mi moc líbí 😵
@anastazieb moc povedené šatičky 🙂
@ucitelka70 jéé, ty jsou naprosto boží. 😵 😵 a neonový barvičky teď frčej.
@evaon ty jsou krásné 🙂
@anastazieb to jsou krásný šatičky! Ty budou slušet!
@allymally - víš co je blbý, že teď třeba místo nemá, ale od září nakonec bude, protože plno lidí dneska dává přihlášku do více školek a pak třeba nenastoupí tam, kam je přijali 😖 věřím, že ti je to líto a že bys mamince samoživitelce chtěla pomoct, ale v tomhle případě bych fakt byla obezřetná, protože ti fakt nikdo nezaručí, jestli to místo dají zrovna jí 😢 a ta výhoda toho, že pro malýho doběhneš za pár minut pěšky (s kočárkem) je fakt velká. já musím jezdit autem a fakt je to kolikrát opruz. malej by zrovna třeba spinkal a já řeším kdy vyzvednout, aby to klaplo... kdyby to šlo pěšky, s kočárkem, tak je to paráda.

Satocky som dnes usila, ked baby spali :o)