Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@jieff mně z toho přecházejí oči 😀
A děkuji za rady. Ke stroji je fajn návod, ale ty praktické rady, jaký steh je na co nejlepší, tam není.
@jieff 😕 😲 😲 🤐 😵 wou...to by mě taky ani nenapadlo 😲 Ještě nutno podotknout,že je třeba mít i kvalitní látku - já tuhle měla pruhy,které šly natolik šejdrem, že bych je nespasovala ani se stylefixem... by the way - ten mi došel - nechcete někdo?Asi bych si ho vzala zase přímo u Farbenmixu..
@anastazieb jo a ty kulaté kapsy zase umím já - není to těžké,ale je třeba si udělat šablonku z tvrdého papíru, pak ten střihový díl,prošiješ při okraji dlouhým stehem (tak 4mm) a konce spodní nitě stáhneš kolem té šablonky a máš to - pak stačí jen přišít 😉
@kamishek že bys měla vytyčen nový cíl??? 😉 😀 😀
@betelgeuzz 😀 tady najdeš odpověď na všechno 😉 😀
@crawler to je zajímavej postup... to mně nenapadlo. Dneska jsem podobnej návod fiděla na FB u Farbenmixu http://www.farbenmix.de/inspiration/2014/04/19/... . Já jsem jen viděla přežehlit ty přídavky přes kulatou šablonu, ale to spíš asi jde u pláten, ne u úpletu, tam to vypadá ošklivě.
@anastazieb Šatičky fakt nádherné. Jak se prosím šije ten lem dole? Hustý cikcak? A ten se šije na kraji nebo se to nějak odstřihává?
@anastazieb no já takhle šila právě z úpletu a šlo to dobře 😉 tady z fineribu 😉
@crawler to vypadá krásně, někdy vyzkouším 😉
@anastazieb jo,rozhodně se toho neboj,a ještě k těm "tvým" hranatým - švový přídavek dáš všude stejný nebo třeba u těch rohů menší nebo je dokonce mírně vystřihneš?já to zkoušela tak i tak,ale výsledek nic moc...z plátna ještě ok, ale z úpletu nic moc😝
@betelgeuzz já šila stehem č. 15, u mého stroje popsán jako overlockový, pak už jsem nezačišťovala okraje, šila jsem s tím i pleny a dodnes fungují (cca 2-3 roky 🙂, ale trvá to s ním dlouho, ten cikcak je rychlejší a ta 02 mi též nepruží, u mě to je popsáno jako pevný steh (1x dopředu, 1x zpět a pak zase dopředu, tzn. že to je trojité, ale nepruží to vůbec, možná že na tvém stroji to je jinak), ale jak psali holky, dá se i jinými, ale chce to vyzkoušet, co ti bude vyhovovat.
@allymally já bych si to též rozmyslela, u nás se smí přihlásit pouze do jedné školky (možná by šlo mimo město i do jiné, to nevím), tak jsem si dala pro náš přijatelnější, ale vzdálenější (v okolí mám tak 4 školky, kam v pohodě dojdu do 5-10 min pěšky), do této to trvá autem, kterým nejezdím, taky tak 10-15min. včetně nakládání do auta, nebo pěšky+busem tak 30 min minimálně. Dopadlo to tak, že jemu se tam moc nechtělo a mně se zatím též nechtělo vstávat a štrachat se na bus a cestovat každý den tam a zpět docela dlouho. Takže je se mnou doma. Možná, kdyby školka byla těch 5 min od baráku, bylo by to jiné...
@crawler dávám všude stejný, ale docela velký, aby to drželo, klidně třeba 1,5cm.
Jo, a díky všem, co mi radily, přicvaknout jezdec toho zipu na mikině! Už se nerozjíždí, jupííí 😵 😵
Znala jsem tenhle trik už dřív, ale úplně jsem na něj zapomněla.
@vesele_pleny tady je ten inzerát celkem zbytečný, většina si tu plíny šije sama 😀 a ještě to prodává dál
na ty kulaté kapsy má návod rinna na blogu http://rinna-made-by-mama.blogspot.cz/2012/10/j...
@allymally já bych se na to vyprdla. V září může být všechno jinak. Dej dítě tam, kam chceš ty. Musíš mít dobrý pocit z toho, že tvoje dítě bude mít to nejlepší. Kromě toho, jako matka samoživitelka má přednost a ředitelka to dobře ví a zařídí se podle toho. Ale zas tam cpát dítě jen proto, že je samoživitelka... (když je třeba o hodně mladší než ostatní a proto ho nevzali... ) u nás se berou v podstatě až 4 leté děti...
Ahojky, měla bych zase po čase šicí dotaz. Rycykluju trička po sobě na trička pro děti a chci to trochu oživit nějakýma aplikacema. Před časem jsem koupila vliesofix a teď jsem na něj koukala a odlepují se mi ty dvě vrstvy od sebe. Je to normální nebo s tím už aplikace neudělám?
@allymally my jezdíme do školky autem každý den (busem bych to do svačinky nedala, už tak chodíme vždycky přesně na tu svačinu 😀 , ale mám ráda, když se mi děti ráno hezky vyspinkají, než bych je budila)... školku máme taky přímo za barákem, dívám se na ni z okna, ale prostě nám nesedla (nebo my jí 😀 )... ono to chození a ježdění autem není takový rozdíl, je to fakt těch 20 min času navíc, ale za benzín peníze jedou, to asi jo... každý se na mě dívá jako na blázna, že vozím A. tak daleko do školky (ale fakt je to asi jenom 10 min autem), když máme školku za domem, ale mi to fakt nepřijde 🙂 navíc se tak víc dostanu z domu, skočím po odvozu ráno k mamce na kafe nebo do obchodu, navíc se musím trošku přikrášlit (už mě párkrát stavěli policajti 😀 ), do té školky za barákem jsem chodila v papučích... mi to prospívá 😀 takže jestli máš k dispozici auto a ta druhá školka se ti líbí víc, tak bych se toho nebála... a muže je třeba zpracovat, že ta druhá je fakt lepší 😉 ale jestli se rozhodneš pro tu školku blíž, tak bych si výčitky kvůli té paní nedělala, ono se to i bez tebe nějak vyřeší
@allymally veľmi sa tu nevyskytujem.. nemám dieťa, šijem (mám krsniatko 1 rok)... ale čo z duše neznášam a prečo som sa musela ozvať je citové vidieranie! nenechaj sa ukecať k akémukoľvek činu, ktorý ti je proti srsti.. sadni si sama a zvažuj bez ohľadu na tu mamku. Ide o to, že všade je niekto, kto nedostane šancu.. keby si všetkým chcela ustúpiť tak ti ani tie tvoje dve miesta nestačia... a to, že im tam tá mamka plakala? čítala som rozhovor s riaditeľkou školky v stredných čechách.. vravela, že to citové vidieranie zo strany rodičov neniesla dobre až jej to privodilo zdravotné problémy.. chodili za ňou aj domov.. doprosovali sa.. plakali.. uplácali... ja som vycvičená z práce hroznými klamstvami (dostávajú sa ku mne spisy po vymáhaní exekutorom a pod..) a je v nich vidieť ako ľudstvo len pre svoj prospech klame až sa černá...
podľa mňa pokiaľ je skutočne samoživiteľka.. niekdo jej pomože.. riaditeľka, iná školka.. možno starí rodičia.. ktokoľvek.. ale, čo mamky ktoré chcú pracovať, lebo celá manželova výplata ide na hypo a poplatky a na jedlo a ostatné musí zarobiť mamka a pre dieťa nedostanú školku? takému páru, už nemá tendencie nikdo extra pomáhať... čo keď ta údajná samoživiteľka žije s partnerom na divoko a len pre úrady je chudák... pritom si užívajú dovolenky?
ospravedlňujem sa za tak dlhý príspevok, ale chcela som tým len povedať nenechajte sa bez dostatočných informácii ničím ovplyvniť.. robte všetko svojím srdcom a podľa toho čo bude najlepšie pre vaše deti a rodinu...

@jieff Už jsem tu fotku kdesi viděla. No, ač jsem zvyklá z patchworku, tak tohle bych nešila ani za milión🙂