icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

palosek
18. okt 2011

@ivuska.h tak až budeš moct 🙂 Stejně tě s tou dílnou obdivuji, musí to být dost tak náročné. Ale co v životě není, že? Přeji hodně úspěchů. 😎. Jsem ráda, že jsem se mohla k nějakým hromádkám přidat. Ale nemůžu furt objednávat, pač materiál se hromadí a nestíhám pak šít. Ty látky jsou vyloženě mazlíci 😀 To je snad moje úchylka, nebo co... chlap je z toho na prášky, že furt jen šiju...a žene mě do práce 😢 Neví však, že tím budu mít větší možnosti při objednávání 😝 😀

terezita
18. okt 2011

@caramilla hmm, takhle ja hledam kombinezu pro em. na zimu, zalozni ve vetsi velikosti.. za tu novou proste 600,- nedam, hranici mam 350 (max. 400,-) a uz tam cumim asi tri tydny.. kdybych to spocitala, tak jsem mohla koupit novou na litr a vyslo by to nastejno.. 😀 😀 😀
@medvi11 tak v kiku ja bych ale zase nenakupovala.. sice cena nizka, ale je to detska prace.. ☹

caramilla
18. okt 2011

@terezita 10 EUR??? 😕 😕 😕 Stroje a elektrika? 😀 Stroje platí Ježíšek, elektriku manžel a hodinu času sociálka 😀 😀 😀 Asi tak, no... a přesto to oblečení je drahý ☹

crawler
18. okt 2011

@caramilla sloni to jsou tito...a kolik bys chtěla yardů?

terezita
18. okt 2011

@caramilla jo.. tady holt neni rucni prace jeste cenena.. jsem tam cetla nedavno diskuzi svadlenek, za kolik prodat holcici saticky.. byly fakt nadherne! no kdyz to spocitaly, tak se cena satu pohybovala mezi 80-130eur.. bych chtela videt, jak by nejaka ceska matka tyhle prachy za saty dala.. ale tam se to proda..

caramilla
18. okt 2011

@terezita No, tak kombinézu jsem tam taky zkoušela hledat a odložila jsem to na zimu, na to jsem fakt neměla 😀

A s tou dětskou prací - já bych teda řekla, že dětská práce je na každym hadru co si koupíš, ať už to koupíš kdekoliv. I na té bavlně, ze které šiješ, je dětská práce. Pokud je to biobavlna, tak alespoň ty děti neměly v ruce pesticidy... Ale jinak tobolky bavlníku sbírají ženy a děti... ☹
A sehnat oblečení, které je ze 100% Fair Trade (tzn. bavlna i šití), to je nadlidský úkon, to v podstatě moc ani nejde, nebo máš nějaký zdrij třeba v německu?

caramilla
18. okt 2011

@crawler jojo, to jsou moji sloni, ty mam 😀 Tak 2 yardy? Mohou byt? Nebo 1, jestli je 2 moc 😀

ivuska.h
18. okt 2011

@palosek Naštěstí vedoucí dílny je super pečlivá a vůbec perfektní na spolupráci, takže s dílnou vlastně žádnou práci nemám, jen mi hlásí, jaké materiály dochází, domlouváme se, co šít atd.

V Kiku bych nekoupila ani za zlaté prase, už jen ten smrad, když se tam vleze (byla jsem tam teda jen 1x) a nic moc se mi tam nelíbilo. Sice většina věcí s Öko Texem, ale kupovat oblečení za takové ceny, na to už teda nemám žaludek. Vím, že si moc člověk nevybere, ale přecejen výrobci jako Lindex nebo HM na mě působí v tomto důvěryhodněji...

terezita
18. okt 2011

@ivuska.h joo, lindex ten ja mam rada! 😵
@caramilla jenze ti tim jsou proflakli a ani se tim pomalu netaji.. 😝

medvi11
18. okt 2011

@terezita no to mě s tou dětskou prací nenapadlo ☹ nějak tato informace šla mimo mně...

ivuska.h
18. okt 2011

@medvi11 Mě ten Kik přijde celkově podezřelý tím, jak je děsně levný a diskontní a tak vůbec... Prostě takový "vietnamec pod střechou"... Já mám teď asi fakt nejraději ten Lindex, mají tam i veliký výběr oblečení z biobavlny za rozumné ceny.

caramilla
18. okt 2011

@terezita Já jsem právě před časem (tak rok zpět) viděla seznamy výrobců, co mají dílny s nedobrými pracovními podmínkami pro šičky a tam byly značky, že by člověk brečel. Právě i ty, co se tváří důvěryhodně, bohužel... HaM jsem tam, myslím, neviděla. Ale v této oblasi já se řídím tím, že co prodejce nedokáže, to mu nevěřím. Třeba MaS tvrdí, že se snaží co nejlepší podmínky pro šičky atp. Ale FT má jen něco... Nevím, no, já nikomu nevěřím.
Řídím se tím, co je kvalitní a dloho vydrží a to věci z HaM jsou. Lindex taky. Třeba z kik taky něco mám (buď jsme dostali nebo podědili) a je pravda, že to oblečení má žmolíky po jednom nošení... Ale ono to někdy není o značce, manžestráky ze Zary za 660 Kč ty žmolíky po 2 vypráních měly taky 😀

sufik1
18. okt 2011

Ha M jsou fajn věcičky, Lindex neznám, ale kouknu.
Objednala jsme nějaké věci z MaS, Mothercare, Earlydays a Nextu na mimibazaru z Anglie. A upřímně, kvalita teda nic moc. Nejlíp z toho vyšel next, ale ty ostatní teda kvalita na úrovni věcí z tesca, jen za úplně jiný ceny.

crawler
18. okt 2011

@caramilla spěcháš na to? 2 yardy nejsou problém..i když...měla bych vzít 5, aby se jí to fajně stříhalo (ona prodává po 1yd,5 a 10)..tak se hlaste další zájemci 😀

lubik9
18. okt 2011

mamky..ktora z vas sila ochrannu kapsu na manducu? rozmyslam,ci ju usit z 2 vrstiev (vonk. - sustiak a vnut. - flis) a ci v tom nebude zima alebo dat 2vrstvy flisu+sustiak ale zas ci v tomto nebude moc teplo,kedze babo je aj tak naobliekane? poradte mi prosim 😉

medvi11
18. okt 2011

@lubik9 měla jsem podzimní vsadku na bundu přes manducu, 2 vrstvy silného flísu, na podzim OK, ale profouklo to, takže šusťák jo, ale zateplila bych to asi ještě něčím. Bude tam foukat, zima půjde od tvé bundy, hřát se vzájemně přes bundu moc nebudete, takže bych dala asi 2*flís a šusťák, bude to i pevnější...nebo ten softshell, ale taky bych ho podšila...

terezita
18. okt 2011

@caramilla tak se spatnyma pracovnima podminkama - to jsou snad vsechny.. ☹

baarca
18. okt 2011

Lindex u nás aktuálně vede, protože má trika s vlakama 😀 HM na děti je fajn, ale to dospělácké mi příjde dost strašné. Ještě tak triko na léto jsem si tam koupila, ale na příští sezonu už opravdu nevydrží.
Jinak z Mylly jsem taky nadšená, jen lituju, že jsem toho nevzala víc 😀 A vínové merino asi dětem zabavím a udělám si rolák pro sebe. Spokojená matka je stejně pro dítě nejdůležitější 😀

caramilla
18. okt 2011

@terezita A co jsi myslela ty tou detskou praci, ja myslela, ze myslis toto🙂 Jako, ze v te sici tovarne siji zeny, co si nemohou dojit na WC, jsou byty, znasilnovany a zaroven tam siju male deti. Ja to mam vsechno v jednom pytli, tak jsem myslela, ze myslis toto. Nevim, o zadne znacce (jako certifikaci nebo tak), co by zarucovala, ze tam nebudou sit deti, ale podminky prace pro zeny neresi. O tom Kik jsem nic neslysela, takze nevim. Muze to byt take medialni bublina kolem jedne firmy, pricemz na Adidas si nikdo netroufne, tak se o tom mlci, no nevim... Ja fakt neverim nicemu ☹

caramilla
18. okt 2011

@baarca To máš pravdu, dospělé je předražené a hnusné. Tehotenské ale mají celkem fajn. Sehnala jsem na MMB úžasnou mikinu pro těhu, lepší jsem nikdy neviděla 😀
@crawler Jo, já se nechtěla roztahovat, aby taky si mohli vzít ostatní, 5yardů určitě prodáš, to se neboj. Na ekozahradě o to byla rvačka skoro do krve 😀 😀 😀

terezita
18. okt 2011

@caramilla tak to jeste rozlisuju.. 😅

crawler
18. okt 2011

@caramilla ok, vezmu 5yd...a nechtěla bys třeba aspoň 2 čtverce z motýlů těchto?

alinn
18. okt 2011

@crawler ..ti motýli jsou super, nemohla bych taky kousek chtít? 🙂

caramilla
18. okt 2011

@crawler motýlky mám bílé a ti černí se mi moc nelíbí, ale vidím, že udáš 😉
@terezita a odkud máš informace, ve které firmě otročí "jen ženy" a ve které "i děti"? (Jako, že mě tato problematika zajímá a chci se dovzdělat 😉 )

daisyr
18. okt 2011

@crawler Ti sloni jsou nádherní, hned bych je brala... ale já nevím, co bych z toho už šila.... no třeba vezmu zbytek, když toho budeš mít víc 😉

lubik9
18. okt 2011

@medvi11 ..dakujem ti 🙂

sufik1
18. okt 2011

@crawler sloni teda kolik má yard? na výšku potřebuju na plínu aspoň 48, takže bych potřebovala metr....

alinn
18. okt 2011

no já bych chtěla pro začátek opravdu jen kousek PULu, tak bych tím @crawler asi nespasila.
@caramilla a oni existují i bílí motýlci? Můžu se zeptat kde tyto látky kupujete? Teda pochytila jsem že jsou z USA... 🙂

alinn
18. okt 2011

@sufik1 1 yard = 0,9144 metru (teda jestli jsou všechny yardy stejný)

sufik1
18. okt 2011

a opět mám v háji (další) stroj, tentokrát Ladu z roku asi 2000. Nešije. Vyměnila jsem jehlu za slabší (na slabší látku) a nešije. prostě se stehy vůbec neprovážou. Tak jsem vyměnila jehlu ještě asi za 4 jiné a stejně nešije, znovu jsem navlíkla spodní i horní nit, upravila napětí horní i dolní a furt mrcha nešije!!!!! 🙄 nějaké nápady? a navíc jsem zjistila, že mi nepasují patky z veritasky 🙄 . Hlavně průhledná zipová mě žere