icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
13. aug 2014

@elentari to zvlhčování vzduchu je fakt super, to mám ozkoušené - stačilo jen k postýlce dát mokrý ručník a jak psala @sufik Lindě jsem dala 3* za den lahvičku mléka se lžící medu, takže sice kašle, ale není to to sýpání bolavé...no uvidíme, jak dál...nejvíc ji to samozřejmě trápí po ulehnutí na psaní☹včera kašlala hodinu než usnula:-/

koki_melo
13. aug 2014

Holky v pohode, neni to povinne, chapu, ze je to casove narocne. Kdyz tak se idpacikujte,at vim, kolik nas je.

@kuna volbu latky bych neresila, vetsinou stejnou (krom znamych firem) nesezenes, to bych ponechala jako znamku originality. Pak uz je to na citu, jaka vhodna podobna se podari ulovit. Ja bych treba brala osobne pri hodnoceni, pokud nekdo ten pajc posune o krok dal...ze misto snahurky napajcuje i 7trpasliku 😀

crawler
13. aug 2014

@jitu22 no přesně tak se cítím taky...já poslala takovou blbinku (jako tenkrát Tobě) s tím, že snad udělá radost a teď se děsím zveřejnění, protože budu vypadat jako škrt😀ále brala jsem to tak,že nejde o to vymyslet veledary, ale prostě udělat radost milou pozorností 😅

petkasv
13. aug 2014

@koki_melo já jsem s B. ve špitálu, a moc tomu nerozumím, ale pačikuju a pak mi to do vysvětlíš 😀

mamata
13. aug 2014

@petkasv copak??

koki_melo
13. aug 2014

@petkasv dik. At jste brzy fit!!!

petkasv
13. aug 2014

@mamata včera blila nekontrolovatelně, horečka, už 14dní si stěžuje na bolesti břicha, dětská vyloučila zánět močáku i bakterie, včera to vyloučili znovu , no ale když takhle začala zvracet Jirku napadl slepák, takže jsem jí oblíkla a už jsme frčeli, slepák je snad vyloučený, má kapačky je dehydr.

elentari
13. aug 2014

@crawler na kašel je taky dobrý cibulový čaj, ale je to pro silnější povahy 😀 ale jestli by ti ho pila, samozřejmě asi ne tak "koncentrovaný", tak by to nebylo od věci. Nebo aspoň ten cibulový sirup, dělala jsem si doma i jitrocelový sirup. Četla jsem i o tymiánovém, ale to jsem ještě nezkoušela. Je dobré také mazat hrudníček a plosky nohou tymiánovou mastí od Justu, ale u menších dětí se musí opatrně - odzkoušet, jestli to není moc "silné", aby se ti neosypala. V aromalampě ještě ráda odpařuju Aromeclimu od Hádka (http://eshop.karelhadek.eu/aromeclima-smes-eter...), od Hádka mám ještě Proatem (http://eshop.karelhadek.eu/proatem-uklidnujici-...), ale je to fakt "jemňoučké", i pro kojence... zatímco ta tymiánová mast od Justu tě prostě protáhne.... Jestli by ti "vydržela" ležet, maminka nám dělala i obklady na prsa - osmažila na sádle/oleji cibuli, dala nám jí na hrudník, přikryla vatou, igelitovým pytlíkem, nahřátým ručníkem....

bury
13. aug 2014

@crawler - já mám (bohužel) s Otíkem velkou zkušenost, co se kašle týče - už máme i dejcháky, protože měl kašel prostě pořád. Ideální je inhalátor - inhalovat Vincentku 3x denně a 2x denně (ráno a po obědě, ne večer) do toho lupnout Mucosolvan roztok. Když je úplně blbě, tak Ventolin (ale ten je myslím jen na předpis). Nemáš někoho, kdo by ti půjčil inhalátor? U nás ho má k dispozici i doktorka. Tohle nám zabíralo nejlíp. Jinak právě pozor na to podávání léků večer. Tussin taky celkem pomáhal, ale pro nás fakt nejlepší Mucosolvan - nemusí se inhalovat, stačí ho vypít. No a určitě zvlhčovat.
My teda nemůžeme používat žádný přírodní léčiva (Prospan - ten fungoval na Honzíka skvěle), protože nevíme, jestli to není u O. trošku alergickýho původu, takže musíme chemii.

jemi
13. aug 2014

Trochu růžového plevelení 🙂 Měla jsem v OL růžové nitě, tak jsem dodělala vše co bylo v plánu. Lněné kalhoty dle střihu z Ottobre jsou super, nejdřív se mi po ušití nelíbili, ale nakonec je na hřiště taháme skoro pořád. Na sukýnce jsem si spíš trénovala střih a vyzkoušela z piké a poslední je bambusová noční košilka /teda prý šaty na spaní-dle Ely/

Včera jsem šila zatemňovací závěsy a tedy byl to horor, Ol neposlouchal pořád se mi trhali nitě /nevím zda látkou(vlastně 3vrstvá s černou látkou uprostřed) nebo nitěma-těma na něm nikdy nešiju/, tak nakonec jsou komplet na rovnostehu. Doufám, že manžel dorazí včas z práce a namontuje další kolejničku abych je měla kam pověsit.

mamata
13. aug 2014

@petkasv to u Evy taky znám, jednou jsme s tím ležely i na infekčním, držím palce a ať jste brzy doma!!

crawler
13. aug 2014

@elentari
@bury holky díky moc!já na všechno kolem dýchacích cest trpěla už od dětství,když jsem chodila na 1.stupeň,měla jsem nějakou formu černého kašle a od té doby, kdykoliv jsem nemocná, tak to vždycky skončí na plicích /průduškách.---no tak doufám, že Linduška bude v tomto směru zdravější...ale já teda byla léčena vždy chemií až na výjimky,kdy mi mamka dávala sádlový zábaly...
Manžel včera koupil Sinecod a jitrocelový sirup a lékárníkmu řekl, že obojí je na jiný druh kašle - jitrocel na vlhký a sinecod na suchý...já si přitom pamatuju, že jsem domácí jitrocelový po lžičkách ujídala ať byl kašel jakýkoliv...tak teď nevím, zda to Lindě dát nebo ne?co myslíte?
@petkasv áchich,držte se!!!

anastazieb
13. aug 2014

@crawler jitrocelový je na vykašlávání, Sinecod dávám na noc, když se kašlem budí. Jinak stejně jako holky, když je suchý sípavý kašel, tak se snažím ho změnit na odkašlávací - právě tím vlhčením, sirupem (já mám osvědčený Prospan) atd. Ten Sinecod dávám první dva tři dny na noc, aby spal.

elentari
13. aug 2014

@crawler Taky se nám osvědčil čaj "rozkvetlá louka", na chuť je moc dobrý 🙂 A nebo nějaké bylinné čajové směsi se slézem 😉

anastazieb
13. aug 2014

A pár fotek ode mně zase 😉
Modré pyžámko, souprava pro miminko pro kamarádku (akorát jsem se trochu sekla s tím tyrkysovým lemem, moc k těm bagrům neladí) a dvoje tepláčky na zakázku.

sinala
13. aug 2014

@petkasv tak ať jste brzo doma

bury
13. aug 2014

@petkasv - chuděrky, tak ať jste brzy doma a v pořádku 😉

bury
13. aug 2014

@jemi - ani mi neříkej, že zatemňováky jdou takhle blbě šít. mě to čeká , nějaký záclony, závěsy a zatemňovací a pořád přemýšlím, jestli to radši nenechám ušít někoho profi... 😒 a z těch zatemňovacích jsem měla nejmenší strach...

sinala
13. aug 2014

@crawler jitrocel dej, u nás zabíral nejlíp a pak dobře zabíral mucosolvan. A investice do inhalátoru je taky dobrá věc, u nás pomáhá všem

petkasv
13. aug 2014

@crawler jj svaty inhalator 😉

olivka84
13. aug 2014

Ahojte potrebujen poradit chcen sit pyzamko s upletu ale mam len sijaci stroj ziadny overlok povodbe som chcela pouzit niektory s pruznych stehov ale v burde pisu ze ten sev ma raglanovy rukav treba sit na coverloku alebo teda do jedneho s tych svov vsit zips co si do pyzamka neviem predstavit.oplati sa mi to sit nebude to praskat pri obliekani?

koki_melo
13. aug 2014

@olivka84 kdyz to usijes pruznym stehem, tak by to mohlo trochu vydrzet 😉.

anastazieb
13. aug 2014

@olivka84 cokoli chceš šít z úpletu, musíš šít pružným stehem. Rovný steh praskne při prvním oblíknutí. Ale i obyčejné šicí stroje mají několik pružných stehů, musíš si vyzkoušet, jakým se ti nejlíp šije.

diapozitiv01
13. aug 2014

Moja pyzamkova mania, konecne dosite a mozme ist do jasiel...

palosek
13. aug 2014

@bury já zkracovala zatemnovaky kamarádce a v pohodě. Možná to bylo nitema.@jemi 😉

kuna
13. aug 2014

@olivka84 jestli je strih podobny, jako ma o par prispevku vys anastazieb, tak tam zadne zapinani byt nemusi. Usij to nejakym pruznym stehem a pujde to. Ja tak sila bodycka, nez jsem si koupila OL a drzelo to dobre.

kuna
13. aug 2014

zacinam trenovat na soutez pajcovani 😀

argo1
13. aug 2014

@kuna good training 🙂 paráda!

argo1
13. aug 2014

@bury já jsem šila zatemňováky asi před 2 lety a taky víceméně v pohodě. a teď mě to čeká zas .-) záclony bych si netroufla, ty koupím už obšitý 🙂

kachnator
13. aug 2014

@bury Ja sem sila zatemnovaci zavesy a k tomu ze stejny latky polstarky a teda skoro me jeblo. Siti jako takovy dobry, ale nastrihat to, aby to nebylo krivy ... Prislo mi ze ta latka strasne klouze. V krame radili vytahnout nitku a jako strihnout to podle toho.