Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@terezita a pomohlo ti něco??? 😝 Já si říkám, že mi možná pomůže koupit si průmyslový OL, ale do stávající pracovny se nikam nevejde a manžel nějak odmítá udělat tu novou. V té současné mám velké fr. okno a dvoje dveře a tam se to prostě nenarve, musela bych vyhodit nějaký stůl (= plný látek)😀 Do té nové bych s tím už počítala... určitě si ho budu muset stejně jednou koupit...
@alenf mam to tak isto ako ty...vidím, že se nás včera trápilo víc.... 😉
@caramilla
@terezita ani jehly nepomohly...ono to je asi fakt slabé.... chcem šít profi na hobbyčku 😀 😀 Ale když to prošívám bez nože, tak to šije bez chyby...vyzkoušejte to taky,prosím, ať vím.... 😉 Ale když jsem šila pro velké holky..tak před rokem, tak to nedělalo....
@palosek Ja uz takto šijem tretiu soft bundu a fakt mám toho plné zuby,lebo to nie je šité pre nás domácich ale známym..Zvrchu ten šev ešte ako tak dobre vyzerá ale keď to otočím ten šev zospodu len slučkuje. 😠 😠 😠 Podľa mňa servis tomu nepomôže keď na iných typoch materiálu šije v pohode.
konecne som usila nieco aj pre seba 🙂 @caramilla triko k sukni uz mam :D 🙂 nakoniec som sa odhodlaa aspon a burkate rukavy,ale v tom hviezdovom sa citim lepsie.. to je taky moj styl 😉 fotky som neupravovala, narychlo nacvaknute, kym sa nezotmelo 🙂
ruzove je ottobre strih, na hviezdove som si strih opajcla z oblubeneho svetra..
@terezita
@palosek
@alenf
@caramilla Vy šijete soft jen na overlocku? Já furt přemýšlím, že mě to nikdy nedělalo a teď mi došlo, že VŽDY (krom úpletů) sešívám prvně na klasické mašině a až následně začišťuju švy na overlocku (softshell pravda často ani nezačišťuju), pak nepotřebuju 2 jehly, ale stačí mi jen jedna. Jestli nebude ten problém v tom...
@zuzkasim možno dačo múdro 😀 😀 vravíš,lovím v pamäti,že keď som šila moju prvú soft pre seba tú cyklámenovú -schválne som ju teraz pozrela a je tam krásny šev obnitkovací bez chybičky,zošívala som na obyč.stroji a potom obnitkovala len s 1 ihlou a nerobilo to.A chcela som si uľahčiť to zošívanie softu,tak som začala 2 ihlami na obnitkovačke a---na prd 😠 😠 😠 ,des a hrôza
@sinala Je tu nějaká vyučená švadlena, že by třeba řekla, co si o tom myslí? Já se sice učila pod vedením švadlen (babička a mamka byly dámské krejčové), ale takové materiály tehdy nebyly. Můžu se mamky zeptat, co si o tom myslí, až s ní budu mluvit nebo kamarádky příští sobotu. Ale jak tu kdosi psal, že flanel šije jen na overlocku (vůbec si nepamatuju, kdo to byl), tak to já osobně považuju za "prasárnu"🙂 Berte mě s rezervou, byla jsem vedená k jiné práci, za tohle bych prostě pochvalu nedostala, a to jsem se samozřejmě snažila občas taky odrbat, co šlo🙂
ženy - znáte tohle? http://brooklyntweed.com/patterns.html já znám osobně jen garnstudio, tohle je pro mě objev! 🙂 EDIT: tak pardón, je to placené...
@zuzkasim tak ja som vyučená,ale doteraz som šila klasickú zákazku(kostýmy,kabáty,blúzky),až odkedy som s Viki na materskej a našla som vás v tejto skupinke začala som šiť úplet,soft...,ale nakoľko to šijem len krátko nemám tušenie prečo sa stroj tak správa na tento konkrétny materiál. 😕
@zuzkasim čistě teoreticky bych to brala tak, že takto rovnosteh + začištění přídavku švu jednotlivě (nesešívat) se šije u toho, co se rozžehluje. Soft rozžehlit nejde, musí se prošít a pak mi tam přijde fakt zbytečné šít to na rovnostehu 2x. Co jsem koukala na kupované softky, tak jsou šité úplně stejně jak šijeme my, ale to asi taky není směrodatné. Určitě by věděla @lillyzelvicka - jestli je někdo profík a profík na soft, tak ona 😎
Vyučená nejsem a vím o šití vlastně prd 😀
Ale to vynechávání - jak psaly holky, soft šiju 4 roky a vynechávat mi to začalo asi před půlrokem. A šiju to stále stejně. Myslela jsem si, že stroj potřebuje právě seřídit a nabrousit, ale v červnu byl na kompletním servisu a má nově nabroušený nůž (já mám teda taky jen jeden 😠 ) a vynechává to stále.
Jinak obecně si myslím, že hobbystroj za "pár korun" není stavěný na 4 vrstvy softu 😖
@terezita , tahle razitka jsou specialni s hlubokou texturou a tisknou krasne samy 😉
@zikie , @argo1 jsou to tyhle http://www.aladine.cz/home-deco/stampo-textile-..., ja je kupovala v Praze na For toys...
@saaralota , jojo, cepice jsou idealni na zkouseni. Ty moje jsou z odlozenych teplaku, tak to chtelo "vozivit" 😀
@caramilla @terezita já myslím,že máte taky 2 nože - máme stejné OLy😉 Ten horní nůž lze vypnout,ale všimněte si, že když řeže,tak jede dolů a látku tím stiskne na ostrou hranu = dolní nůž😉prostě nůžky,ale pohybuje se jen ten horní😉
Jinak k šití softu. Trochu mě vyděsila @petkasv jak psala, že po vyšití xx metrů rifloviny má hrkátko a říkala jsem si, že snad si šitím softu neodrovnám 2letý stroj - to by se ty zakázky moc nevyplatily,takže už ten cca měsíc šiju soft výhradně takto - obnitkuju všechny díly na OL a pak sešívám a prošívám na rovnostehu. Mimo jiné se mi zalíbilo, že šev je mnohem měkčí, nelámu jehly---jen je to bohužel pomalejší,ale dávám strojům zahulit a zároveň potřebuju,aby mi vydržely ještě nejednu sezonu,že...
Tak po dni stráveném úklidem a na lešení měřením, montováním a natíráním palubovek / podbití vkládám slíbené foto. Nakonec jsem přece jen fotila na zemi, ale abyste neřekly, vkládám i jednu bezhlavou selfie 😀 (mimochodem, u naší nové, téměř dokončené fasády 😎 ). Jinak vnitřní triko je recyklace mého starého letního tílka Benetton, které se beztak už tak srazilo, že bych si ho na sebe stejně už nikdy nevzala.
@palosek mě když tohle dělal, tak zatím vždy pomohla silnější jehla - jinak jsi borec -stále stejné jehly😀 To já ty první zlomila do měsíce a ty další postupně měním ve snaze mít je ostré, myslím, že prostě po odšití nějakého množství oblečení se prostě jehly "ojedou" a nešijou tak pěkné stehy...možná se pletu, ale dělám to tak.
@zuzkasim tý jo,super, že máš takovou profi průpravu - to se hodí...taky bych ji brala...
@terezita
@caramilla
@palosek
Ja predpokladam, ze vsetky mame brata 3034 😀
Ja mam skusenost, ze je to nozom, lebo od piatku mi to uz nerobi.
Horny noz, ten co je vidno - (beha hore dolu) sa brusit da. V BA ho brusia na pockanie za 1,5€ ale OL ma aj druhy noz - spodny. Tiez som to nevedela, ale ked sa zamyslite, tak logiku to ma - funguje to ako noznicky - dva noze proti sebe. Technik mi povedal, ze ten sa brusit neda, lebo by mi potom nedosadali presne a tym padom ho pozrel a odporucal mi kupit novy- 10,5€
@palosek a mala som ronaku skusenost - ze bez noza mi to pekne viazalo.
Osobne tomu nerozumiem, ako to moze suvisiet, ale ja uz problem nemam - uvidim ako dlho....

@palosek
@evaon
@kuna baby mne to tiez robí na softe a už som z toho pomaly šedivá,včera som menila obe ihly,rovnaká hrúbka,rovnaké 4 nite a nič,šije stále rovnako na prd ako doteraz na softe.Keď je 1-2 vrstvy tak ešte v pohode,ale viac už nie.Nedá sa ani napätie nití rovnako nastaviť,potom slučkuje.A keď prejdem na teplákovinu tak je to ok.