Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@caramilla
Ten spodny vyzera takto:
http://www.sicistroje.biz/nuz-spodny-brother-xb...
A pozeram, ze 10,50€ to este dobru cenu mi dal.
@crawler V dobách, kdy jsem měla možnost od nich čerpat, jsem to brala jako samozřejmost, babička už dlouho není a mamka nakonec od šití úplně zběhla a nechce se jí o tom ani přemýšlet... Jsem zvědavá, jestli se tu objeví ta @lillyzelvicka a řekne nám víc🙂 Já teda sešívám soft na mašině, pak někdy ojedu na OL (ale často ani ne, přijde mi to zbytečné) a proštepuju zvrchu jakoby sežehlené na jednu stranu. První kalhoty jsem dokonce i švy na jednu stranu sežehlovala, teď už ne.
@evaon @crawler a mě ještě napadlo, jestli když se to rozešije každé na jednu stranu, tak zda to není brána pro vlhkost do těch kalhot. Mě právě paní, od které jsem poprvé kupovala před 4 roky soft říkala, že hlavně, ať švy skládám na jednu stranu, že pak ten šev víc vydrží a pouští jen těma dírkama, co je to prošito z lícu. Ale takto jsou ty oba díly oddělené a jsou tam mezírky mezi stehem + ještě dírky od stehu po prošití na jedné a druhé straně. Tak přemýšlím, zda to vůbec je dobrý nápad to takto šít co do funkčnosti jako outdoor do mokra...
Inak teraz ak si vsetky kupite nove spodne noze a nic sa nezlepsi, tak ma zabijete 😀 😝 😀
Mne to poholo, ale su to len dva dni, mozem dat echo na konci tyzdna, ci nie som tam kde som bola 😕 😀
@caramilla
@evaon no já nevím,ale šiju na nejkratší steh, takže mi ten šev přijde pevný a k funkci - to provlhání mi přijde podstatné jen u těch kolen a já tam mám ta kolena ze 2 vrstev softu s tím,že ten šev - má tedy 3 díly a já je prošívám tak, aby tam ta mezírka nebyla - pěrun,jak to vysvětlit 😅 2 jsou na jednu stranu a 1 k druhé ...pěrun to si asi nepředstavíte a nafocené z rubu to nemám...Jinak já k tomuhle došla potom,co jsem projížděla fotonávod na softku od Farbenmixu -německy neumím, ale dle fotek to právě takhle šijí.
Jo a zdražovat rozhodně budu, pokud bych to měla šít takhle, zatím mám softsehll všechen skrytý na fleru, ale jakmile zveřejním, tak jdu nahoru o ca 10-15%...nebo pak jedině ten průmyslovák a necrcat se s tím tímhle způsobem😀
@caramilla Jasně, štepuju kvůli zpevnění švů, zaprvé na boku mi pak hezky lehne kapsa, v rozkroku je u mých dětí proštepování nutnost. Ale tím, že nejdřív šiju na mašině a až pak popř. ojedu na OL, mám tam větší švový přídavek. On je ten soft dost pevný, asi se nebude nikdy vytrhávat, ale ta silná místa můžou dělat na OL problém.
v rychlosti a pádím do práce 🙂
@macin73 nádherná práce, fakt a to triko je hodně povedený a žádný poporodní pupek nevidím, jsi jako proutek 😉
@crawler a ostatní já moc nevím co řešíte s OL ale já mám OL jako vy všechny tady a je chrastítko a světe div se opravdu má dva nože, řežou proti sobě 😉 ( @terezita prosím tě kde si kupovala ten nůž zapomněla jsem si uložit odkaz) ALE mě rifle neoddělaly OL, já je nikdy nesešívala rovnou na OL ani soft, jsou to prostě kalhoty a ty se tak nešíjí, ale můj OL jej prostě chrastítko ono to tak je prostě 40m rifloviny je drsný,tažke já riflovinu a soft, i len začistím na OL a pak sešívám z rubu teď už na COL (dřív jsem to dělala na rovnostehu, od tý doby co mám COL tak to sešívám na COL) a soft a rifle pak z lícu projedu ještě jednou, na koncích zauzlíkuju a začistím 😉 ale jestli řešíte, že vynechává, tak při více vrstvách hodně záleží na tom jaké tam máte jehly, třeba když šiju mikinu a sešívám náplet na spodku mikiny s předním dílem kde mám 3vrstvy látek ( 2xteplákovina a jednou dizajnovka) a pak zadní díl tak má můj OL fakt co dělat, za prvé aby to prošil, za druhé musím z 99% mít opravdu ostré jehly, nemusí být silné ale nesmí být tupé 😉 což když šijete soft tak se někdy ztupí fakt rychle
Jo to jsem zapomněla, že při tom sešívání tam je víc vrstev, 2 vrstvy nápletu a 3vrstvy sam. mikiny - předního dílu, ale to vám došlo 😉
Tak se tu mějte, dneska otevíráme zahradu a zřejmě budeme v TV - mamka a starosta určitě 😀
@crawler ta průprava je hlavně o tom, že my ( myslím ym starší ročníky🙂) začali šít ještě v době, kdy se šilo z tkaných látek a mě učila šít taky mamka a babička ( ta učila šít v rodince, takže skoro profi) a klasika kdysi jsem vše prvně špendlila, pak stehovala a kontrola ušitých věcí byla hlavně z rubu, abych to měla hezké 😀 a to v tobě zůstane 😀
@terezita ten je parádní!
@petkasv že ty jsi nám sem ten svůj šicí postup dala jako hlavolam? 😀 Mně se z toho zamotal mozek, ale nedovedu si představit, jak to vypadá, když soft začistíš na OL a pak sešiješ na COL a prošiješ zvenku na COL? Jak to vypadá uvnitř? Nebo si na to sešití vytáhneš jednu jehlu a pak si vlastně simuluješ rovnosteh? A umí COL i obyč rovnosteh, já jsem myslela, že to umí jen pružný steh - vrch normální a zespodu řetízek? Já COL nemám, tak mě to zajímá 🙂
@sinala to je asi pravda, my, co jsme začaly šít později (nám šila mamka, ale mě šít moc neučila, takže jsem vlastně začala až tady z úpletů) považujeme hezký OL řetízek za vrchol elegance, co se vnitřních švů týče 🙂. Včera jsem žehlila manželovy košile a poprvé jsem studovala švy, vše ušito francouzským švem, takže začištěno i zevnitř. To se třeba o mých obyč hadrech z H&M říct nedá, tam je to taky hrrrrc hrrrrc na OL a hotovo 😀. Ale zase je fakt, že pánská klasická krejčovina a dámská trendy "takykrejčovina" jsou kvalitou někde jinde 🙂
@kuna mas pravdu,vyucená krajčírka co sije dlhe roky je zvyknutá mať krásu zvonka i zvnutra,ked to zakazník otočí do rubu aby mi to neobuchal o hlavu ako to vyzerá,mala som zákazničku čo presne na milimetre chcela mať ušité košele so stojačikovými goliermi 😀 .Takže i ked dlho šijem,šitie upletov a softu je dačo iné,nové a naberám skúsenosti tuto od dievčat čo sa tomu venujú dlhšie,preto aj tá debatka so štrajkujúcimi strojmi je poučná a aj téma ako písala caramilla či soft stratí či nestratí na svojej funkčnosti ked je šitý tak či onak 🙂
@kuna ten col ti nahradi rovnosteh, vypada to stejne a ano siju jenom jednou jedlou, takze steh je stejny ja nevim, mas urco kupovany rifle, nejakou znacku - tak ti to tak siji, vetsinou teda sesiji na ol a pak prosiji a pak znovu z licu prosiji na col, steh je stejny jako na rovnostehu akorat je pruzny u rifli nebo sofru nepotrebuju dve nebo tri jehly na col, staci mi jedna 😉

@evaon aha. Já mám tedy nabroušený horní. Min. rok dávali nový ( tak to asi měnili i ten spodní?) a letos brousili (tak jen horní?). Ale když měnili, tak mi v pytličku přišel starý, ale tam byla jen ta horní část, takže teda nevím:(
@crawler něco na tom je, možná to taky zkusím, ale teda muselas zdražit, protože to je 3x tolik šití! 😠