icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

saaralota
21. okt 2014

@laeela taky jsem spíš myslela na bokové....teď si ale říkám, jestli to u zimních kalhot není blbost, ty naopak bývají spíš i vyšší, aby netáhlo na záda... no, začínám váhat, jestli jsem si je přece jen neměla koupit hotové... 🙂.

caramilla
21. okt 2014

@sinala a to je konrkétně co za nitě?

@saaralota No, je obecný střih na dámské kalhoty, ten se musí upravit, tzn předělat vzorečky na kalhoty na tělo, ale i střih na kalhoty na tělo se dá už najít hotový (myslím vzorečky, které víc uberou). A na bokovky se musí ubírat. Je na to taky nějaké pravidlo, o kolik se snižuje pas dolů a na to o kolik se ubere na bocích, ale mám to někde v zápiskách z kurzu a ne v hlavě. Já osobně bych se do konstrukce bez toho kurzu nepustila, i jsem to zkoušela, ale já ty vzorčky fakt nechápala a hlavně jsem nevěděla, kde přesně začít Ono se musí jít dost postupně a vědět, co kdy zanést a co kdy s čím spojit a kde si udělat pomocný bod. Možná jsem debil, ale já dělám konstrukci ještě stále s takovým "Tahákem", co nám dávala paní na škole a tam mám za prvé, za druhé atp. prostě návod pro blbečky, tak ten studuju vždycky asi hodinu, abych si to osvěžila a pak se držím bod po bodu. Ale jsou tu šikovnější, třeba @lillyzelvicka kreslí konstrukci kalhot určitě i po slepu 😀

@laeela souhlas! 😉

caramilla
21. okt 2014

@saaralota ne, není to blbost, uděláš soft jako bokové + náplet vysoký jak potřebuješ, mám ozkoušeno a super, náplet záda zahřeje a je to vlastně "triko přišité na kalhotech" 😀

laeela
21. okt 2014

@saaralota já právě takové softové kalhoty mám.
Ono to bylo tak, šila jsem kamarádky synovi kalhoty dle Ottobre, vel. 158, ale střih byl hodně široký a moc by mu to plandalo, tak jsem to přirovnala ke svým, zjistila, že by to asi šlo a došila je tak, že jsem právě snížila pas a dala tam náplet. A sedí to dost dobře, dle mého názoru. Takže ten soft končí na bocích a na horu k pasu jde pružný pás, níkam netáhne a je to prima. Jediný, že mě trošku ruší ta lebková stuha, co na nich mám. 😀

saaralota
21. okt 2014

@caramilla koukala jsem teď na nějaké VŠ prednášky a je tam i hezká prezentace ke konstrukci (přímky se ve výkresu objevují postupně a je to celkem zřejmé, tedy aspoň takhle od počítače 🙂 ... fakt mám chuť to zkusit 🙂. Když ne hned, tak aspoň někdy do budoucna 🙂.

saaralota
21. okt 2014

@laeela dětský Ottobre bych taky mohla zkusit... mám 162cm, tak bych možná ani nemusela mít tu největší dětskou velikost 🙂. Já jsem teda zvědavá, jak tenhle experiment dopadne 🙂.

crawler
21. okt 2014

@koki_melo moc pěkný soft - nepřehlédnutelný,originální,nic takového jsem ještě neviděla - určitě bude malá budit pozornost všude,kde se objeví - moc pěkný 😵
@petkasv ty šiješ na COL rifle? 😅 😕 😲 no mě to teda za á nenapadlo, za bé bych si myslela,že to nejde a za cé bych se bála,že si COL zničím 🤐

@jitu22 já bych bez něj žít už nemohla, byla to láska na 1. ušití stejně jako u OL,ale vzhledem k tomu,že jeto tak1:1 těch,co si stěžují a těch, co ho milují,si myslím, že je hodně citlivý na seřízení,možná jste měly smůlu, že byla třeba drsnější přeprava v krabici, nebo prostě odflákly seřízení někde ve fabrice???nechápu to - jak to, že mě bere obyč hardy a šije krásně a někdo ´víc páře...nevím,kdybych se měla takhle zlobit, tak ho asi reklamuju,že "prostě není v pořádku".. 😅 Jinak merino oukej a to šiju nejvíc,pak lehké úplety oukej,ale pokud má silnější úplet z mylly (gramáž přes 200) a k tomu rib z mylly, tak je přes šev problém.nitě mám hardy velké kony a jehly70 ballky - takže jehlama ani nitěma by to být nemělo...
@macin73 já kolena dvojitá dělám - kvůli díře teda ne,ale kvůli klečení na zemi ale i ve sněhu ano
@sufik1 jsi noumální? 😀 Bych se umuchlala 😀jsi šikulka, gratuluji k blikání,ale neuhoň se😉

crawler
21. okt 2014

@saaralota já si šila softky do nápletu,když jsem byla těhu s Lindou,což bylo v domě,kdy jsem se teprve učila šít,moc našito jsem neměla...no popravdě jsem je měla na sobě tak 3*- necítila jsem se v tom.měla jsem je bokovky+náplet,ale nejsem žádné tintítko o a přidávaly mi kila - jak psala @koki_melo ale byla chyba i to,že jsem měla náplet moc dlouhý, stačilo by míň,ale mě se nechtělo předělávat😝 osobně bych už ale takové dospělému nešila, raději na zip.

sinala
21. okt 2014

@caramilla http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=Pro... a je u nich psáno Univerzální šicí nitě se vyrábějí v nejnovější technologii TFO (metoda předení a zároveň splétání, takže nit má ideálně rovnoměrnou tloušťku a desetinásobně menší množství chyb než klasické prvotřídní šicí nitě). 😀

caramilla
21. okt 2014

@saaralota jo, tak přesně tohle s těmi postupnými čarami sem někdo kdysi dával, že to měla burda na webu, to je celkem dobré, tak to zkus a dej vědět, jsi odvážná a odvážným štěstí přeje! Jinak pokud máš konf. postavu, tak bych i zkusila konf. střih z burdy a upravit...

caramilla
21. okt 2014

@sinala no, když jinak nedáš 😀 😀 😀 Jsou v tabulce? 😀 😀 😀

caramilla
21. okt 2014

@crawler no ale co se softkama na zip, když otěhotníš? 😀 😀 😀 😀 😀

sinala
21. okt 2014

@caramilla nejsou 😀 😀 😀 , dám je tam

palosek
21. okt 2014

@caramilla jj, s jablickovou softkou jsem si fakt nejvic vyhrala, i ve vnitr, jen me prudil OL. A Klarka ji bude mit nejspis na jare malou 😖 tak mi hrozi jeji rozsirovani,coz bude katastrofa 😕 To bych radeji sila novou. 😅 😅
@jitu22 ja nad COL vaham dlouho, pac na tech dvou strojich,co mam, usiju vse, co potrebuji....tak jestli to pro me neni zbytecnost....jeste kdyz ctu ty protichudne nazory...libi se mi Janome, Elna, merylock, nedivam se po tech nejdrazsich...ze jo....Ale zarazilo me, jak si v recenzich vsichni chvali Lucznik...zase jit do nejlevnejsiho bych mela obavy 😖 Spis me laka vyzkouset novy stroj.....asi zajdu ke Kamci @sinala 😉 😔 😀 😀 😀 Ale kdyby mela Col Veronica... 😅 Jenze...jestli po tehle polemice o Col opet zvednou jejich ceny.... 😖 😝 😝 😝 😝 vystacim se dvema stroji do smrti 😀 😀 😀

macin73
22. okt 2014

Tak první softshellové kalhoty jsou na světě. Nakonec jsou celé žužu, jen ochrana proti sněhu je tmavě šedá. Pokud cácorce budou sedět (jakože moc doufám, že budou, když jsem se s nimi crcala až do teď 😝 ), půjde v nich ráno rovnou do školky, takže jsem radši vyfotila hned (tímto opět omluva za kvalitu obrázků), protože pak by už nikdy nemusely vypadat takto 😀. Jsem ale trubka, protože ač jsem si dcerku změřila, nakonec jsem je nějak střihla kratší, takže místo klasického ohrnutí jsem musela zaimprovizovat lemgumkou. A taky jsem gumičky v ochraně proti sněhu a podobným nepravostem nechala zatím volnější, neb nevím, jak to bude fungovat... zkrátit se dá vždy, že? A sníh snad ještě chvilku nehrozí 😉. Na závěr veřejně děkuji @terezita za konzultaci!!! 😵 A jdu omdlít do postele... 😝.
P.S.: Doufám, že nadanější jedince v této diskuzi neurazím tak prostým provedením, ale pro mě i samotné ušití těchto kalhot znamená malé vítězství 😉 (i když přiznávám, že nakonec to nebylo tak hrozný, jak jsem si pořád malovala).

zojec
22. okt 2014

@macin73 velmi pekne su tie softky, ja ked si predstavim svoje prve :D ale velmi som sa z nich tesila.. akurat sa krutili ako besne okolo nohy, kedze som si strih robila sama 😀 😀 si velmi sikovna, naozaj 😉

terezita
22. okt 2014

@macin73 paráda! Za chvíli je budeš sekat jak bata cvicky 😉 Em na taky cele zuzu.. 😁 a mate hezkou podlahu! 😅

crawler
22. okt 2014

@macin73 ty jsi dílko,nezapřeš,že jsi perfekcionistka - paráda 😵

@caramilla odložím do skříně a vytáhnu až do nich zase zhubnu? já se prostě v nich cítila ještě 2* taková,což v těhu džínách nebo kalhotech od lindexu ne, takže softky asi rozšmikám a napasuju na ně kalhoty pro mládě,nemá cenu si je doma sušit😀

caramilla
22. okt 2014

@crawler ne, tak určitě máš pravdu, že na pocit je lepší klasické rifle na knoflík. Ale zase tyhle jsou pohodlnější, když se člověk válí ve sněhu. A já třeba zas tak často softky nenosím - on tady zas tak moc není sníh 😝 A asi jsem taky líná, to než bych si je sobě šila, to bych si je asi objednala u LeF 😀

koki_melo
22. okt 2014

@petkasv no limit, ono je to tezky. Hromada COL je kolem 15, pak dlouho nic, skok k 25 a pak uz jsou mazlici za 35 a vic a to uz skutecne není nic pro mne. Ja to vidim max kolem tech 25. Ja na ty pfaffy nasla kritiku na tu prestavbu, ne na siti. Bohuzel nevladnu nemcinou a hromada recenzi bude asi v nemcine. No ještě budu hledat, ale moc moznosti není. Leda bych zmenila parametry a to se mi taky nechce. Je to takove dilematko, které nevim, jak rozseknu 😀

alenf
22. okt 2014

Baby ahojte,tak už aj ja mám doma ďalšieho brášku do partie-coverlock 😀 .Moooc sa z neho teším 😀 .Ale potrebujem dáke veci dokúpiť,tak prosím poradte -potrebujem k tomu ihly,lebo mám len tie čo sú priamo v stroji-tak aké mám kúpiť?Ďalej nite-teraz ste to tu aj preberali-pozerala som na vtc tie ASFIL,ale aké hrúbky sú vhodné?A pätky máte len tú jednu základnú čo je na stroji? 😕 😕

terezita
22. okt 2014

@alenf průhlednou patku 😊

sufik1
22. okt 2014

@terezita už jí máš? Já asi písnu ježíškovi. Mají mi kupovat nějaký capiny... a v nákladech mám dost, tak to ani nepotřebuju do účta.
to furt lítá, teď jsem objednala patentky za 1500,- 😝 😝 😝 😝 😝

zojec
22. okt 2014

@alenf si objednavala v ZV ? vidim nalepku Kapex 😉

alenf
22. okt 2014

@zojec neobjednavala,nasla som na bazosi-1 pani dala inzerat od ZV 😝 😀 ,ze predá len 1x vyskusany,ale bez zaruky,mala ho v skrini viac ako 2 roky,dostala od manzela,ale velmi nema k sitiu asi vztah,tak ho ponukala dalej.Nema ani skrabanec,ziadna spina,proste nový.Tak sme včera mali výlet až het nedaleko teba 😀 😀 a doniesli som ho.Kupovala ho v kapexe. 😉
@terezita Mám priamo tu priesvitnú pätku na ňom a vlastne to je jediné čo k tomu mám 🙂

ucitelka70
22. okt 2014

@alenf blahoželám k novému bratovi :D, nech sa ti darí

zuzkasim
22. okt 2014

@alenf Tak to musel být dobrý kup. Přeju, ať se ti s ním dobře pracuje a těším se na tvoji recenzi🙂

alenf
22. okt 2014

@zuzkasim Ďakujem 🙂 No cena bola veľmi priaznivá temer o 1/3lacnejsie ako bezne stoji,tak dúfam,ze neolutujem a posuniem sa v kvalite dalej🙂
@ucitelka70 ďakujem 🙂

zojec
22. okt 2014

Uz som asi trapka s tym dinom,ale mam pocit, ze mi tu rastie model :D

terezita
22. okt 2014

@zojec dost dooobry!! a ta mikca je fakt uzasna!
ja prihazuju orlikojc podzimni model..