Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@elentari úplné podrobnosti ti nepovím, ale základem je ŽL, vedení účetnictví, daňové přiznání, ať už vyděláš milion nebo stovku, z toho pak pramení další záležitosti jako placení záloh, placení pojištění, možné odpočty atd.
Jinak držím moc palce, ať se daří a zkusíš to a prorazíš, ale připrav se na to, že často uslyšíš, že tesco je levnější, že v lidlu stojí triko stovku a že lille je sice krásné, ale vlastně je to drahé a nejsi Next. Nechci odrazovat, naopak, moc ti fandím a držím palce, ale určitě holky, které prodávají tu a tam někde na stánku, tak potvrdí, že se občas zákazník zastaví, okoukne, někdy pochválí, ale moc nekoupí, pakliže nejsi níž než čong a teskáč ☹.
@elentari pokud jsi na mateřské, tak spousta věcí jako socko, zdrávko odpadá a v podstatě se ti to vyplatí za ten klid, že máš ŽL a nikdo na tebe nemůže.
Pak samozřejmě nastává to, co psala Koki. Ovšem jsou lidi, kteří na české látky, certifikace, podporu českých výrobků a pod. slyší. Ale moc jich není...
Moje zkušenost z prodeje na stánku byla za den 2-3 kousky. No a možná nějaké drobnosti k tomu. A to pronájem stánku nezaplatí. Pokud to bereš jako reklamu na šití na zakázku a získání zákaznic, tak jo. Za mě je cesta šít "po známých" a lidem z okolí. Není nad to, když ti mamina přinese tepláky, ty si přeměříš a ušiješ... V mailu můžeš 10x psát pokyny, ale stejně to změří většinou blbě...
a ještě rada - zásadně šij to, co pak stihnou unosit tvoje děti a příbuzenstvo. Nikdy nešij menší velikosti!
@elentari Já teda nejdřív zkoušela něco málo ušít, vystavit, prodat a až pak jsem zařizovala ŽL. ŽL není k příležitostnému prodeji nutností, ale co je potřeba, abys výdělek dala do daňového přiznání, ať je jakýkoliv. Oni ti z něj žádné daně nenapočítají (akorát odvod zdravotního pojištění, ale je to pak procenty z toho výdělku), ale správně bys to prostě měla přiznat. Když jsem měla fin. kontrolu, ptali se mě, proč jsem nepodávala daň přiznání hned první rok, co jsem se registrovala na Fleru, odůvodňovala jsem to, že jsem měla prodaných pár věcí (hodnota je na Fleru dohledatelná), chtěla jsem to jen zkusit a rozhodla jsem se až další rok, že by to tedy šlo a ŽL zařídila. Bylo mi vytknuto, že ŽL jsem nepotřebovala, ale daňové přiznání jsem podat měla, aby to bylo dle zákona správně. Měla jsem hodnou paní, žádnou pokutu jsem nedostala, ale musela jsem podepsat jakési prohlášení, které mi pomohla sepsat.
@elentari šij to, co unosíte, co když ti zůstane, tak neobrečíš, unosíš ty atd.
Já šila cca 3/4 roku jen pro nás a opruzovala s tím zdejší fórum, počítala lajky a kochala se nad tím, jak se to všem líbí. Pak jsem pojala tu drzost s tím jít na Fler, bez ŽL jsem fungovala asi 3 týdny, víc bych si fakt nelajsla, to je dost o ústa, pokud jsi na veřejném prostranství, tak tím hůř, to bych fakt bez papíru nedělala. Ono je to o člověku, na kterého narazíš, ale mít na krámku 40ks a tvrdit, že je to jen tak trochu a náhodička, tak to bych se bála.
ŽL tě stojí tisícovku, pokud jsi ma rodičáku, tak neplatíš z počátku nic navíc, je ideální to zkusit, v nejhorším ztratíš tisícovku.
Manžel měl na syna rodičák do září, já jsem s prckem byla doma, zdravotní mi platí stát jakožto studentovi. Sociální si neplatím. Od října jsem měla jít na rodičák já, abych po dostudování byla taky "zaopatřená". Jenže nám to "nevyšlo". Takže teď jsem s prckem doma, dostuduju, pak si nějaký čas budu platit soc. a zdrav. sama a pak se snad podaří rodičák... Díky holky, za uvedení do problematiky!
@koki_melo a jak je to s těmi zástěrami a pořadím? Je to jako že od první do poslední? Jestli jo, tak nechápu. Já bych na první místa dala kravatu, Bořka stavitele a ty s hrnci a pánví. Tam mi sice dlouho trvalo, než mi došlo, co to je, ale pak mi to přišlo vtipné. Zajímavá byla ta se zipy, ale tam jsem si představila omáčku v zipu...
@elentari - potvrzuju, hlavně ze začátku šít to, co užijete vy a co se líbí Tobě. Pak uvidíš, zájemci si sami řeknou, co by chtěli
@koki_melo @sufik1 @zuzkasim přidám se k tématu s dotazem - na jakou zhruba činnost je ŽL když šijete na Fler... jde mi o to, jestli je to spíš "výroba,nákup a prodej" atd. , nebo to lze schovat za "uměleckou" činnost? Jde mi o to, že jsme řešili s kamarádkou, jestli můžeme vyrábět na fler, na trhy (nejen šití, ale podobné rukodělné záležitosti, malování na sklo, na hedvábí...), ale coby státní zaměstnankyně nesmíme mít ŽL na nic jiného než na uměleckou činnost (a pak na výuku, přednášky atd..), ale určitě ne na výrobu, nákup a prodej zboží a podobně. Tak jsme přemýšlely, jestli tahle domácí tvořivost jde nazvat uměním, nebo spíš ne... 🙂
@saaralota Jsem taky státní zaměstnanec, ale žádná omezení nemám, pokud vím, tak nějaká omezení měli např. vojáci, ale to bylo před spoustou let, jak je to dnes netuším. Já mám v ŽL zaškrnutou spoustu činností, abych pokryla vše co umím + pracovní obor, i kdybych třeba doučovala, mám na to papír🙂
@elentari říkávalo se, že limit pro obrat za rok, abys nemusela podávat DAP je 10 tisíc, nevím, zda se na tom něco změnilo? (@zuzkasim měla jsi méně jak 10 obrat?), pokud je to víc, už je třeba mít ŽP a podávat DAP. 62 tisíc je příjem při RD, abys nemusela platit socko. Zdrav. platíš vždy, daně si odečteš jako každý plátce, pokud vyděláš těch 62 tisíc, tak je určitě platit nebudeš. Ty jsi teď tedy studentka? Nebo jsi jako matka doma? Nebo jaký máš "status"? Student totiž funguje stejně jako RD, dáš si živnost jako pracovní činnost vedlejší (hlavní je buď ten student nebo RD) a nemusíš platit socko (do těch 62 tisíc příjmu).
Ad trhy, tam jakoby nikdo asi nepozná kolik jsi přesně prodala, ale pozor, na trhy chodí kontroly z živnostenského úřadu a kontrolují živnostenské oprávnění, bez něj nemůžeš na trhu prodávat. Pokud se jezdí na trhy, tak ten papír se bere s sebou a ideálně se dá na stánek (nebo alespoň jméno a IČ). Takže já doporučuji buď to zkusit dělat na někoho druhého (třeba na tu kamarádku) a nebo si tu živnost udělat, to se ti hodí, platí se 1000 a je to na celý život 😉
A já mám s trhy stejnou zkušenost jako holky, prakticky nic jsem neprodala... akorát mi byla zima a příšerně jsem se nudila 😀
@caramilla se mnou to je teď divný 😀 když jsem otěhotněla, přestala jsem studovat a do porodu jsem byla na úřadu práce. Pak nás úřednice na úřadu nějak zblba, řekla, že já rodičák mít nemůžu, že jako můj muž. Takže jsme brali rodičák na muže, ale protože jsem 4 měsíce po porodu začala studovat kombinovanou formou, podle VZP za mě zdravotní platí stát.,.. takže jsem asi student, momentálně. A doufám, že už dlouho nebudu a budu mít chvíli klid..
@petkasv že je ta látka hrozně příjemná? 😵 mě se skvěle nosí, akorát si je vepředu musím trochu snížit, udělala jsem je vyšší, jako držák bůčků, ale vepředu to není ono.
To merino jsem přestříhala, ale tuším, že se to bude tahat a boulet na loktechm třeba legoše bych z toho asi nedělala, ty beztak vůbec nedrží. Jsem zvědavá na to merino s elastanem 😉 .
@elentari A byla to rodičovská nebo mateřská? Na mateřskou má nárok jen ten, kdo odpracuje 12 měsíců, ale na rodičovskou má nárok každý. Mě to přijde divné... Já myslím, že je asi jedno, jakou formu studia máš, hlavní je, jestli tě vedou jako studenta. Pak asi ti dají na studijním razítko a potvrzení a s tím půjdeš na OSSZ a na základě toho po tobě nebudou chtít sociální. Záleží, jestli třeba do budoucna máš v plánu zkusit něco podnikat, pokud jo, ŽL se bude hodit, pokud ne nebo nevíš, tak bych zkusila prodávat ve spolupráci s někým, kdo ten list má a když přijde kontrola, tak tě tím zaštítí. Pokud ti půjde, zřídíš si ho tak.
@caramilla nejhorší na tom je, že ty úřednice neznají celý proces toho oblítávání, jen tu svoji část a my jsme si to nejdřív nenastudovali, ale jen lítali, jak ony pískaly... Ano, měla bych nárok na rodičák.. ale jen čtyřletý. Vlastně se nám to celé vyplatilo, neboť bych nestihla částku rodičáku vybrat.... což je teďka vlastně jedno. Na VZP jsem se radši ještě několikrát ptala, že když nejsem denní student, jestli to za mě opravdu platí stát... nerada bych, aby mě přišel papír s výpisem, co všechno mám zaplatit + penále.
Díky za rady 🙂
šiju, jen jsem nezvládla fotit, nějak nám tu to slunko málo vylézá a když tak brzy zapadá 😉
Ale jednu sukýnku pro kamarádky dcerku na přání vám sem frku. "milovnice" růžové @terezita a spol odvraťte zrak...
Jestli jednou bude K. něco podobnýho chtít asi jí ji koupim, nešilo se mi to dvakrát dobře....
@elentari S tím rodičákem máš pravdu, mohla bys jen ten 4letý. Ty úřednice jsou přesně, jak říkáš. Třeba pán na pracáku přesně věděl jak a co jde s rodičákem, dokázal poradit, co se vyplatí atp., ale vůbec nevěděl, co na sociálce, kdy se to vyplatí tam a kolik se vůbec platí sociální a zdravotní (povinné zálohy). Když jsem ho poučila o částkách, málem ho křísili 😀 On mě přesvědčoval, že se mi nevyplatí přejít ze starého režimu RD na nový a přijít tak o 10 tis. Kč, že je lepší dojet starou a jít dřív do práce, já jsem mu ale vysvětlovala, že při OSVČ se mi ten půl rok, co nebudu muset platit povinné zálohy sakra vyplatí 😀
Zkus se zeptat na toto přímo u vás na OSSZ, tam přesně budou vědět, zda spadáš do toho osvobození nebo ne. ALe myslím si, že to, co platí pro zdravotní, bude platit i pro to sociální 😉
@jieff je překrásná!!!! Takhle krásnou nekoupíš 😵
@zuzkasim to je zvláštní, u nás se to dost přísně dodržuje. Je to par. 303 zák. práce http://zakony.kurzy.cz/262-2006-zakonik-prace/p... , a tam je:
(4) Zaměstnanci uvedení v odstavci 1 mohou podnikat jen s předchozím písemným souhlasem zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni.
(5) Omezení stanovené v odstavci 4 se nevztahuje na činnost vědeckou, pedagogickou, publicistickou, literární nebo uměleckou a na správu vlastního majetku.
No, a u nás nevím o nikom, komu by podnikání povolili. Vždycky je tam podle nich potenciál střetu zájmů. Řekla bych, že ani moc nezkoumají, kdo jak chce podnikat, spíš pro jistotu nepovolí nic...

A teda, nevím, jak vy ostatní, ale za mě šítí z mtx hnědýho merina - nic moc. Strašně se to tahá, musela jsem přestříhat tak o dvě velikosti. Mmch, zužitkováváte nějak ty merino odstřižky? Je mi to líto vyhodit, když je to čistá vlna, asi by se to dalo použít na nějaké vycpání, že? Jako, že bych se šla konečně vycpat? 😝 😀