icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
3. jan 2015

@kamishek Já právě třeba někdy šoupnu jen o 3 mm, když našívám zvířátko a pak třeba očička 😀
Já si ten hluk v sušičce taky dělám těma míčkama ježatýma 😝 Ale i tak je celkem asi hlučná.
@sufik1 Suším většinu plen + třeba pár bodýček nebo overálků, nebo triček, ale moc ne, většina je plen. Já totiž peru plenky víceméně dost odděleně, Kryštofovi dost smrdí chcance a pak to bylo z triček cítit, navíc i když jsem hovňouse zapírala, tak něco málo tam zůstalo a manželovi to zničilo trička, takže jsem naše prádlo úplně oddělila a peru s plenama jen spoďáry a overálky a takové to "na horší". Takže tím pádem to mám asi suché (navíc nesuším s plenkama nikdy úplně plnou sušku). Ale jinak mám plenky různé, tenčí kalhotkové, vkládačky, kapsové obaly, perfoldy...
@kornelia Jsem ráda, že jsem pomohla, taky jsem takhle sháněla reference, když jsem pořizovala stroj, takže se to snažím oplatit zase svýma zkušenostma dál 😉

zuzimia
3. jan 2015

Dievcata, aj ked takto opozdene - zelam vam vsetkym stastny novy rok plny splnenych zelani sukromnych, pracovnych a samozrejme sicich 🙂

Inak ja som tiez z "vykopavok", ktore nemaju a nechcu mycku ani susicku, mozno keby som vyskusala, tak by som prichcela, ale zatial odolavam. Zda sa mi to neeko...
Dnes som inak konecne chcela pridat aj nejake fotky, ze sa neflakam, vybereim fotak a baterka na mna kukla, ze ju najprv treba nabit. Tak snad poobede sa zmozem.

macin73
3. jan 2015

Ženy, neměla byste nektera na půjčení Ottobre 05/2013? Nebo by mi klidně stačil i jeden střih obkreslit. Děkuji!

kamishek
3. jan 2015

@caramilla tož to jo, to jsem ještě nezkoušela, já se aplikací pořád ještě bojím 😅 a to jsem si už asi milionkrát říkala, že se vzchopí a zkusím je, no, a zatím prd, furt bojím 😝
A do sušky ty míčky nemám, zatím mi to přijde ok i bez nich. V čem je to s něma lepší?
Co se hlučnosti týče, tak jsme vybrali jednu z nějtišších sušek na trhu v té době a dá se to vcelku dobře přežít, i když v té místnosti člověk sedí celou dobu.

zuzimia
3. jan 2015

Tak slubene fotky - nejake tricka pre starsiu, softove gate a bundy pre obidve, ciapky flis podsity bavlnou a patchworkove vianocne prestieranie a zastena za postel, aby malu nechladila stena.

zuzkasim
3. jan 2015

@denimaty Odstřih mi na Janome funguje perfektně, dokud jsem ho neměla, nevěděla jsem, co mi chybí🙂 Teď už si to bez něj nedovedu představit. Na ty moje pastelkovníky a veškeré aplikace je fakt potřeba, stejně tak prošívání dek. Jestli tě ten odstřih nějak zlobí, tak pošli stroj do servisu, není to v pořádku.
@kamishek Jo, zajímavý tip, budeme mít ložnici ještě menší, 2,3 x 3,5m, ale zatím netuším, jak to bude v reálu vypadat, když tam dáme náš nábytek.
@macin73 No vidím, že za razítka budu muset taky něco utratit, moc se mi to líbí. Tak tě hned poprosím o radu, co za barvu, jakou podušku atd., jestli to máš na blogu, tak se mrknu tam, stejně k tobě nakukuju🙂

bury
3. jan 2015

@zuzimia - tak myčka je prý ekologičtější, než mytí v ruce - jak na spotřebu saponátů, tak hlavně na spotřebu vody 😉
Já funguju s myčkou už tak 10 let a bez ní by to bylo fakt krutý. Neumím si představit mytí v ruce - nesnáším napuštěný dřez, takže vše pod tekoucí vodou - to by byla spotřeba 😀
Sušičku mám rok a je to fakt skvělá věc. Nesnáším žehlení, takže fakt super.
Plenky mám někdy vlhčí kolem gumiček a pod. Tak to řeším tak, že po klasickém sušení je tam ještě hodím na 20 minut dosušit a je to. 😉
@zuzkasim - se sušičkou v paneláku je to asi horší, to umístění je náročný. Kamarádka jí má stát na pračce. My máme prádelničku akorát na pračku a koš s prádlem, takže jsem taky původně chtěla sušičku postavit na pračku, ale šoupli jsme jí do technický místnosti - je výhoda toho prostoru na sušičce - rovnou tam to prádlo skládám a šup s tím do skříně.

palosek
3. jan 2015

@zuzkasim nejsi poslední bez myčky 😉 😀 Naší si ji do nové kuchyně taky neporizovali. Maji dost vnucek, a ty nemusi furt sedět na fb 😝 A já doma myčku taky nemám, ale az budu někdy predelavat kuchyň,tak ji chtít budu. Sušička mi dost usnadnila život a jsem za ni fakt rada, ale žehličku využívám stále, stejně jako @car nemám ráda sezvykane věci. Které vim,že budu žehlit,nedávám do sušičky... Takže u nás místo zabírá i suška i sušak. 😝 😅

palosek
3. jan 2015

@caramilla tak asi nám prodavac kecal, protože sušičku právě doporučoval dat v domě do nejchladnější místnosti, ze tak bude spotřeba nižší a zabranime tvorbě plísní. 😅 A teda plísně tam, co se dělaly už dva roky,co máme sušku, nejsou.... ale když je v chodbě tepleji, tak ta dlažba je fakt vlhká. Pres zimu ne. V létě stejně převážně sušim venku, výjimečně zapinam stroj a to pak v chodbě fakt vetram. 😉

kveta007
3. jan 2015

@palosek No, my máme sušku taky v nejchladnější místnosti, zrovna v rohu, kde se dělala plíseň, když jsem sušila oblečení na sušáku a teď je to v pohodě. Ani tedy osobně žádný vlhko z ní tedy necítím, jen zlehka teplo a to máme sušičku s čerpadlem. Naši mají tu sušičku obyčejnou a v koupelně nemusí topit, tam je sauna.
@zuzkasim Jestli ti v bytě takhle dobře schne prádlo, tak chápu, že úplně nejsi do sušičky motivována - tipuji, že jak popisuješ, že netopíte, že máte sousedy ze všech stran bytu, ne? My máme zděný byt, hned nad sklepama a jsme krajový byt, takže jsem v koupelně prádlo večer pověsila a ještě další večer bylo vlhké. Takže u nás sušička byla opravdu velká pomoc nejen v žehlení, mít v bytě dítě a plísně se mi úplně nelíbilo. Bez ní bych prostě látkovat nemohla.
@sufik Já dávám do sušky jen várku s plínama a třeba po 1,5 h otevřu buben a vytahám prefoldy, které jsou už suché a zbytečně by se přesušovaly a pustím už jen zbytek várky s kalhotovkama. Většinou už to potom čidlo vyhodnotí správně a je to většinou suché dobře.

caramilla
3. jan 2015

@palosek Já věším na ramínka, akorát jsem si od sušičky odnesla takový ten stojan na hadry do pracovny a dneska jsem neměla kam ta ramínka pověsit, takže jsou navěšené po skříních za úchytky 😀

Do nejchladnější místnosti ano ale proto, že sušička topí a tu místnost ti vytopí, což právě v ložnici potřeba vůbec není. Takže já suším a otevřeným oknem. V roce 2014 se právě dělaly testy (myslím, že dTest) na to, kolik vlhkosti sušička chytí do nádoby a kolik unikne a nevycházelo to moc dobře, přesně si ta čísla nepamatuju, ale mám dojem, že ty nejlepší měly 70% v lapači, což když víš, kolik tam je pak vody, tak těch 30% fakt není málo 😠 Prve jsem manželovi nevěřila, že ze sušičky je vlhko (furt tím prudil a já mu vysvětlovala, že to není možné, že to je princip sušičky, že nic z ní nejde ven a vše zůstane v nádobě), ale ten test mu dal za pravdu ☹ Ale i tak díky Bohu (nebo díky Elektroluxu 😀 ) za těch 70% v nádobě. Nám to fakt doma pomohlo, starý barák, sušení plen, to fakt moc nešlo dohromady. Navíc plenky jsem musela sušit na topení, jinak mi schly doma týden a z toho topení byly jak prkno, strašné, vůbec nechápu, jak jsem tak mohla žít a nedávala vyhazovací, kdyby se mi teď sušička pokazila, tak bych dávala vyhazovací plenky a na to martyrium sušení na topení se vykašlala...

caramilla
3. jan 2015

@kveta007 to máme stejnou zkušenost, u nás ve starém baráku ještě horší, prádlo třeba za 3 dny mi uschlo (ale v koupelně teda nic, jedině obývák), ale plenky ty vkládačky, ty fakt jedině na topení.

Ještě teda dodávám, že když je venku v létě a na jaře hezky, tak prádlo kombinuju se sušením venku, v sušičce ho prve jakoby nadýchám, aby nebylo zmuchlané po té, co je ždímáno na 1400 otáček a pak ho dám doschnout ven a pak už nežehlím. Není tak nadýchané, ale zase má jinou vůni. Musím říct, že ta absence vůně prádla sušeného venku mi někdy docela chybí 😉

zuzkasim
3. jan 2015

@kveta007 Právě že ne, jsme krajní byt, ze 3 stran máme venkovní zdi. Ale je tu suchý vzduch, přes předsíň se chodí do ostatních pokojů, je tam pohyb, teplo taky, takže tam prádlo schne dobře. Od loňska máme dům zateplený, je to poznat.

alenf
3. jan 2015

Ahojte baby,viete mi niekto "po lopate" 😀 vysvetliť ako funguje ten Pinterest?Nemám šajnu vôbec a keď chcem dačo pozrieť bez registrácie ma to ďalej nepustí.Zaväzuje ma k niečomu tá registrácia?
😕

sufik1
3. jan 2015

@zuzkasim hele my jsme taky krajní byt a po 2 letech látkových pleny jsme tu měli plíseň a hrozně vlhko. Se suškou je to lepší.

a_lexa
3. jan 2015

@alenf registrace na Pinterestu tě k ničemu nezvavazuje akorát si potom třeba musíš vypnout infomrační mail, který chodí jako upozornění o nových nástěnkách nebo pinech na tvůj uvedený mail. 😉

palosek
3. jan 2015

@caramilla jako vem si,ze když jsem mela starou pracku, co zdimala jen na 800otacek a pak šlo prádlo v zimě na sušak ...teď zdimam na 1400otacek a sušička z toho vytáhne delších 5 l vody..ta představa,kolik se vlhkosti natáhlo do zdi... Tak jsem za lavaterm fakt ráda a plísně nejsou.... Prve jsme ji měli taky v ložnici, ale jak jsme ji zaizolovali,tak šla suška do chodby.. 😀 😉 K dTestum... Občas bych je brala s rezervou... Vše se da " ovlivnit". Čerpám víc ze zkušeností okolí...a M K ;)

kornelia
3. jan 2015

Dievcata este otazka,ktore mate janome a bernette, ake ihly pouzivate? Ich znacku,alebo mate nieco osvedcene,inu znacku myslim? Alebo je dobre drzat sa vzdy originalneho prislusenstva?

palosek
3. jan 2015

@caramilla prosím tě a ve které fázi ho vypínáš? Me přijde,ze ta sušička ho prve vysuší a čechra nakonec....a můžu si nastavit dobu,jak dlouho ho po dosuseni chci čechrat. 😉

koki_melo
3. jan 2015

Vše nej ženy v novém roce, byla jsem týden mimo, tak budu půl roku dočítat a lajkovat...

... nicméně paní @kuna hustá, nejhustější!!!! Super mikina, super zadek!!!

Já se přicmrdnu taky s mikinou, už teda méně hustou a svůj zadek radši uchovám v soukromí 😉 .
Mikča je dětská.

zuzkasim
3. jan 2015

@alenf Jo, taky jsem se bála té registrace, nerada se někam registruju, ale nastavila jsem si, že mi žádné infomaily nechodí a jsem spokojená.
@kornelia Mám Janome a jehly kupuju převážně Akry, jdou dobře dostupné, ve velkoobchodě, kde nakupuju mají kompletní sortiment na všechny druhy materiálů a různé tloušťky, a vydrží mi stejně jako dražší Schmetz. Jiné jehly jsem zatím neviděla, i Strima (dovozce Janome) prodává nejvíc Akry a Schmetz. Ty Schmetz by teoreticky měly vydržet déle, ale já rozdíl nepozorovala, občas najedu na špendlík, špička se ztupí, občas se mi nechce měnit a tak ji na silnějším materiálu zlomím tak jako tak, beru to jako spotřební zboží.
@sufik1 U nás hrozí plíseň akorát v koupelně, tam mám permanentně pootevřené dveře, aby větrala, muž se rád naloží do vany, to je pak páry jak v sauně🙂 Celkově jsem neslyšela, že by kdokoliv u nás na sídlišti měl problém s plísněma, naopak se tady spíš dávají na topení zvlhčovače vzduchu. Nevím, čím to je, já tu žiju od mala.

alenf
3. jan 2015

@zuzkasim
@a_lexa a daco tam pisu o nejakom prepojeni cez fb???musim sa tak hlasit alebo to nema s tym nic spoločné?nerada by som aby sa veci kde mám sukromie nastavene na fb dali pozerat z ineho dákeho portalu ci co to je 😀

alenf
3. jan 2015

@genkai271 teplaky tam nemam:(,to je taky nedostatkovy tovar aj pre mna 😀 😀

alenf
3. jan 2015

@koki_melo toto že je menej husté ako od pani @kuna???
Neblázni,obe sú suprové,pekne si sa pohrajkala,to je na želanie či si vymýšľala len tak?veľmi sa mi páči,super 😉 🙂

kuna
3. jan 2015

@koki_melo prosimtě, mám stejný komentář, jako @alenf, toto vůbec není žádná méně hustá mikina! Je skvělá, moc se mi líbí ty barevné detaily - lemování a u toho zapínání! Zadek klidně ukaž, v létě budeš zase šít kraťasy, ne? 🙂 Ty loňské bílo-květované byly super!

@alenf nemusíš se hlásit přes fb, můžeš se zaregistrovat jen s emailem. Já se nikam přes fb nepřihlašuju, nemusí o mě fb vědět úplně všecko 😀

@kornelia k Janome kupuju nejčastěji Akra a mám i nějaké Schmetz. Ale ty Akry mi přijdou lepší.

alenf
3. jan 2015

@kuna a co tam vsetko najdem?len obrazky?

zuzkasim
3. jan 2015

@alenf Nemám FB a na Pinterest mě to pustí. Taky takhle nerada propojuju. Jsou tam obrázky, různé nafocené postupy. Já si tam ukládám, když se mi někde něco líbí, uloží se to i s odkazem na původní stránky, takže pak vím, z jakého blogu to bylo.

kuna
3. jan 2015

@alenf obrázky, ale třeba obrázek z blogu, kde je pak na tu určitou věc návod, recept....Ten pinterest je vlastně taková tvoje nástěnka, kam si připíchneš to, co se ti líbí. A můžeš si prohlížet nástěnky ostatních, které zajímají stejné věci. Výhoda je, že je to prostě hezky pohromadě. JInak já moc zběhlá uživatelka nejsem, mám účet proto, abych mohla občas něco prohlížet.

sinala
3. jan 2015

@zuzkasim @kuna @alenf jsem krátce na pinterestu a ze 4 připíchlých odkazů tam mám jeden 😀 😀 😀 , takže se mám co učit

a_lexa
3. jan 2015

@alenf Nemusíš se hlásit prostřednictvím FB jak už holky psaly, ale zaregistruješ si třeba klasicky e-mail a pak se přihlašuješ uživatelským jménem a heslem. Jinak tam najdeš uplně všechno - prvotně pochopitelně obrázek, prostřednictvím kterého se proklikneš na původní stránku (blog, obchod,...apod), kde jsou uvedené další informace k danému "obrázku" (pinu). Najdeš tam všechno, kromě šití i jídlo, pití, historická témata, líčení, účesy, nápady na různé oslavy a výzdoby pro tuto příležitost, interiér, zahradu..... prostě vše na co si vzpomeneš. 😉