icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sinala
4. jan 2015

@zuzkasim a kolem krku to vypadá ještě líp 😀

kuna
4. jan 2015

@kornelia tak se tu dívám na ty stroje. No on má totiž každý něco, nejlepší by bylo sestavit si stroj z těch tří 🙂

janome - z těch dvou bych vzala ten 525, není už zase o tolik dražší a ten horizontální chapač je fajn.

bernette - z obrázku to není úplně vidět, ale ujistila bych se, že to nastavení délky stehu je plynulé. Tj že to není jen 1-2-3..., ale mezi 1a 2 můžeš mít plynule všechny další polohy. Ono to asi je, ale v popisu jsem to neviděla (možná to někde píšou, každý prodejce má ten popis svůj). A nevím, jestli je to o zvyku, ale přijde mi ten panel trochu nepřehledný - že kolečkem točíš nahoře, okýnkem to kontroluješ napravo a přehled stehu máš zhruba mezi těmato dvěma. Jak říkám, možná je to ale o zvyku. Na tom Janome se mi líbí, že to má všechno napravo hezky u sebe. NEvím, co přesně myslí, že má stroj automatický spouštěč - jakože když dáš patku dolů, tak se ti spustí jehla? A čtu, že má regulaci přítlaku patky - zeptala bych se, na kolik poloh, Janome má 4 a já využívám většinou 3 (0, 1 a 3, dvojka mě bůhvíproč nějak neoslovila 😀 ).

Co se týče té šířky stehu, tak to je škoda, že to ta Janome nemá širší. Já sice většinou nad 5 nejdu (mám max 6), ale jednou za uherský rok nějaký širší cikcak ocením. Ale dá se bez toho žít a na začištění ta 5 stačí. A na aplikace, atd. se většinou používají užší stehy.

Sama nevím, který bych vybrala. S Janome jsem spokojená, ale ten 525 jsem v ruce neměla, tak nevím. Bernette jsem naživo neviděla, ale jsou to kvalitní stroje, tak by měl být dobrý.

Šicí potřeby pro začátek:
nitě jsou dobré Aspo amann anebo Belfil S
špendlíky - využiju tenké (myslím galant) i delší tlustější, jsou pevné a líp drží
křídy a oblíbila jsem si sublimační fix, je přesnější, jak křída a čase zmizí
menší nůžky na párání, odstřihávání nitě, atd
náhradní cívky (ty plastové) a krabičku na ně, jinak se hrozně zamotávají 🙂
zavírací špendlíky
gumu (nejčastěji používám 3cm), to záleží, co budeš šít
magnetická miska na špendlíky - jde to bez ní, ale je super 🙂
jehly do šicího stroje - normální (70-80-90), jeans (na silné materiály, já s nimi šiju softshell), stretch, dvojjehla

No a ke stroji je dobrá ta kráčející patka, ale tu si můžeš dokoupit později, až si to vyzkoušíš.

Dál mě zatím nic nenapadá, ono stejně zezačátku budeš něco chtít pořád 🙂. A připrav se na to, že jestli tě to šití hodně chytne a budeš šít z úpletů, tak do roka budeš toužit po overlocku 😀

kuna
4. jan 2015

@ucitelka70 jak píše @sinala, overal je zrádný 🙂. Já měla taky velké děti, takže klidně 86. Jaký přesně overal to bude? Na nošení doma, nebo vyteplený na ven? Na ven může být větší, když je pod něj oblečená. A na doma - jestli uděláš nohy a ruce do nápletu, tak nevadí,když jsou trochu delší, náplet to udrží.
Nemůžeš se nějak nenápadně zeptat? Třeba "ta vypadá na fotce velká, náš A. měl v roce 82cm, kolik malá měří"?

kornelia
4. jan 2015

@kuna Naozaj ti dakujem za rady, aj vsetkym ostatnym, cenim si, ze ste so mnou take trpezlive, pravdou je, ze po overlocku tuzim uz aj teraz, lebo by som chcela sit z pruznych materialov samozrejme tiez a maju aj super akciu tento janome 525 a overlock k tomu, ale to je uz suma, ktoru si momentalne nemozem dovolit, takze uvidime, to az o par rockov si zasa nasetrim. Zatial budem skusat.

Tie pomocky som si zhruba tieto naklikala zatial do kosika co si pisala, dala som tam kriedovu ceruzku, ta nie je dobra? Necham si poradit, nechcem kupovat nieco, co nebude fungovat. Klasicku kriedu som nikdy nemala v laske, lebo sa lamala a vzdy som od toho bola cela zababrana, ta fixka to myslis tu fialovu fantomovu, ktora zmizne? Lebo taku mam, pouzivam ju pri malovani na textil 🙂

A este nemam jasno v tych ihlach, ake cislo mam zobrat. 70-100, ktora hrubka je na aky material? Lebo maju napriklad krabicku mix od 70-100 a strecove ihly tiez neviem ci zobrat mix 75-90 , alebo len tu 90ku.

kuna
4. jan 2015

@kornelia fixa - ano, to je ta fialova. Krida v tuzce - myslíš takovou tu bílou amann? Tak mně se moc neosvědčila, přijde mi, že moc nemaluje. Možná na tkaninách, ale na úplet mi to moc nešlo. Není tak měkká, jjako klasická křída.
Jehly - ty strecové stací 75, 90 strečové nepoužívám na nic. Ty trickoviny, atd. jsou dost jemné. Ty klasické jehly, ano, myslela jsem vzít ten mix. Já je používám takto - 70 na jemné plátno, 80 jsou takové univerzály, třeba i na fleece jsou dobré. 90 používá někdo na softshell, já jsem si radši oblíbila ty jeans.
A klidně se ptej, od toho je tu diskuse, já jsem se taky ptala a ptám 🙂

bordino
4. jan 2015

@caramilla hele koukám na ty dveře, u nás právě velmi řešené téma 😀 chtěla bych něco jednoduchého bílého, no asi jako máte vy 😀 je tu někde v okolí spolehlivá firma?

jitu22
4. jan 2015

@zuzkasim senzační tričko! Líbí se mi strašně moc. Normálně víc jak to moje 😉 Škoda, že už tu látku nemám, zauvažovala bych o druhém. Ta kombinace je perfektní.

Ad suška - mně plenky vysuší jak které. Kalhotkové s cbf jsou ještě navlhlé, nechávám je přes noc na opěradle gauče (sušák už nevedeme). Kalhotkové s beránkem a vkládačky, vícevrstvé atd. jsou suché. Suším plenky 2x na syntetiku MAX. Já suším víceméně všechno na syntetiku, máme i dost věcí různě směsových, s elastanem atd. Prádlo třídím asi na 15 druhů podle barev a teploty, ale podle materiálu ne. Vsuší se všechno, jen džíny jsou občas po syntetice zavlhlé kolem kapes a v pase. A Vojtova bambusová mikina, ta nemá šanci. Nesuším akorát podprsenky a takové ty laciné hadérky z viskózy, co se teď prodávají míso triček. Jedno jsem sušila na syntetiku a vylezl mi z toho převlečník 2x tak široký než dlouhý. Tak ho nosím jako takové ty moderní převlečníky přes tílko, co nosí mladé holky. A tvářím se, že to byl záměr 😀 Šité tričko z viskózy suším bez problémů, byla předepraná, tak se už ani nehne. Navíc je to vyšší gramáž a s elastanem, takže krásně drží tvar.

kornelia
4. jan 2015

@kuna Dakujem, takze tu fixku mam a tu tuzku nebudem brat, viem o com hovoris, nieco podobne som uz skusala na textil niekedy davnejsie a ked to nema makku tuhu, nechyta to, takze dik za tip. Aj tie ihly som si vyjasnila, no uzas, uz len ten stroj teda objednat. Teraz uz len porovnavam ceny a dodacie podmienky a hlavne aby som mala zaruku u overeneho dodavatela.

genkai271
4. jan 2015

@alenf - skoda skoda, ja som uz aj kuk v nejakych ottobre pre zeny, ale nenasla som...zatial 😀

alenf
4. jan 2015

@genkai271 ine nám neostáva len obkreslovat obchodné 😝 😀

kornelia
4. jan 2015

Este sa opytam na taku vec, vyuzivate gombikovu dierku jednokrokovu? Oplati sa za nu priplacat? Alebo je v podstate jedno ci je 4 krokova ci jednokrokova? Viem, ze jednokrokova je rychlejsia, ale je tam v nejaky rozdiel okrem toho, ze to vysije v styroch krokoch? Myslim, ak sa nechystam sit napriklad bluzky, saka, kosele ale skor bytove dekoracie a nejake to jednoduche oblecko z upletu bez gombikov, skor na gumu. 😒

koki_melo
4. jan 2015

@zuzkasim krásné tričko, moc zajímavá kombinace!
Jinak sušku 45cm neznám, ale asi bych do toho nešla. Já mám velikou sušku stojící na pračce, pod ní je takový ten výsuvný šuplík, na kterém se skládá prádlo (on tam musí tak nebo tak být kvůli montáži). Je to super v tom, že zespodu pračky to hážu rovnou hore do sušky, děti soutěží, kdo se trefí ponožkou dovnitř, při skládání se nemusím ohýbat, hezky to ze sušky tahám na ten pultík a skládám. Samozřejmě mít prádelnu, tak je dám asi vedle sebe a mám i prostor na nich. Proč si myslím, že 45 suška bude špatná, protože komfort toho "vyžehleného" prádla ze sušky spočívá v obrovském bubnu, ve kterém to prádlo poletuje a není pomačkané a nevyžaduje tolik následné péče. Úzká suška určitě usuší, ale asi už to prádlo nebude tak nadýchané. Účel bude splněn, bude suché, ale nadšený z toho, jak to vypadá asi člověk nebude. A nebo budeš muset dávkovat a tím pádem to hodně poleze do peněz. Já jsem v tomhle hrozně rozežraná, než třeba 45 myčku, tak radši žádnou. Teď ji máme v pronájmu a už dva roky myju ve škopku, než se s tím skládat a přerovnávat a rozčilovat, aby se vešlo co nejvíc a přitom se to umylo, na to nemám nervy. Fakt je ten, že vařím hodně a s hodně nádobím, tak než mýt na dvakrát v myčce, tak radši jeden škopek.

A PŘESTAŇTE TADY ŘEŠIT AUTO ODSTŘIH A JINÉ VYMOŽENOSTI JINAK BUDU NUTNĚ ČEBOVAT NOVÝ STROJ.

koki_melo
4. jan 2015

@kornelia Ta jednokroková je rychlejší a jednodušší na manipulaci, ale taky není samospásná. Mě třeba na fleecovém kabátku ta automatika nefungovala, musela jsem nakonec tu dírku šít ručně pomocí nastavování šířky a hustoty cikcaku. Takže pokud fakt nechceš šít ve velkém košile a povlečení atd, tak to není nutnost.

kornelia
4. jan 2015

@koki_melo dakujem

macin73
4. jan 2015

@zuzkasim Zuzko, na blogu to zatím není - je to fakt jednoduché. Podusku jsem používala originál přiloženou k tem razitkum Aladine, ale asi se poohlednu ještě po jiné barvě. Ani nevím, jestli se dělají podušky v jiné než černé barvě.

sinala
4. jan 2015

@kornelia křída v tužce - záleží jaká, mě se moc neosvědčila

sinala
4. jan 2015

@kornelia já mám teď dírku jednokrokovou a to je paráda, jinou bych nechtěla🙂 předtím jsem neměla žádnou

ucitelka70
4. jan 2015

@kuna @sinala - zmenila som plán, vystrihla som z elastickej teplákoviny lacláče - dala som 86 ky, podhla nohhavicu viac - potom sa spustí a nanajvýš ešte aj patent môžeme dať - tak dúfam, bude ok...... pripravím tak, že na zadnej časti traky iba rovnostehom prišijem na hotový diel, aby sa dal korigovať, vybrala som model 21 z 1/2012 ott. http://www.ottobredesign.com/lehdet_js/2012_1/A...

katkaela
4. jan 2015

Ahoj dievčatá, zdravím vás a prajem všetko dobré v novom roku. Dlho som tu nebola mali sme trochu krušnú jeseň, staršia začala chodiť do školky, takže nosila samé choroby a mladšiu som sa odhodlala po lete zaočkovať (Priorix) a všetko zle :-/ Ale niečo som pošila, teda hlavne softshellové kalhoty, pre celé blízke i vzdialené okolie 😀, z tých my už celkom hrabe. A hlavne som si ušila aj niečo softové pre seba, dlho vysnívaný kabát. Potom naše Vianočné outfity. A začala som sa viac zaujímať o tzv. barefoot obuv a keďže na našom trhu je to bieda, pokúšala som sa niečo ušiť/vyrobiť aspoň pre deti.

katkaela
4. jan 2015

A ešte dalšia fotodokumentácia...😀

katkaela
4. jan 2015

Jejda, tých fotiek je nejak moc, ale ešte jedenu musím dať. Konečne som sa aj ja dočkala 🙂

kuna
4. jan 2015

@kornelia já mám tu čtyřkrokovou a stačí, ušije to samo, takže je mi jedno, v kolika krocích. Ale jak píšeš, tak často to nevyužiju, saka a košile nešiju 🙂

katka82
4. jan 2015

@sinala upřímně řečeno asi nedala 😉já to koupila manželovi na triko 🙂

katka82
4. jan 2015

@katkaela teda ty jsi pilná 😉 a velká gratulka k OL 😉

caramilla
4. jan 2015

@zuzkasim Tričko je úžasné, ta růžová ho úplně dokonale rozzáří, bez ní by to nebylo ono 😉 Na mě teda moc volný střih 😀

kamishek
4. jan 2015

@katkaela teda, taková nadílka, moc pěkné všechno 🙂 ale ten kabát ti úžasně sedí 😵 😵 co jsi použila za střih?

daisyr
4. jan 2015

@zuzkasim parádní tričko!

@katkaela gratulace k OL🙂 a softky a ostatní krásné, ale nejvíce mě dostal ten tvůj kabát, ten je super, krásně ti sedne, prozradíš střih, odkud je? 🙂
... než jsem dopsala, tak už se ptá i @kamishek 🙂

caramilla
4. jan 2015

@kornelia 0,7 podle mě je dobré mít, pokud nemáš overlock a budeš používat na stroji overlockový steh, ten já používám 0,7 velmi často. Jinak na rovnostehu 0,7 málokdy. Knoflíkovou dírku bych si v jednom kroku připlatila (i když jak píše Koki, někdy není úplně samospásná, ale většinou funguje dobře), ale záleží kolik bys musela připlatit. Jinak ty dírky na obyč hobby strojích jsou stejně na prd 😝
Já bych volila Berninu, protože si myslím, že to je o třídu vyšší kvalita. Nejlepší by bylo, kdybys stroje zkusila a rozhodla se podle toho. 😝
Potřeby shrnula paní Kuna výtečně. Nitě určitě Amann, návin 1000m mi přijde ideální, ale takové ty sady nití z Lidlu pro začátek taky nejsou špatné...

caramilla
4. jan 2015

@bordino Jaké dveře máš na mysli?

bordino
4. jan 2015

@caramilla normální, dveře do pokoje 😉