icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
7. jan 2015

@jieff ano ano 😉

caramilla
7. jan 2015

@katkaela U nás se topilo vždy málo, na noc vždy i za mrazu otevřené okno, každý den na 2 hodiny ven, máma nás nenabalovala, nepoužívala šály, teď bydlíme v baráku, kde bývalo v zimě třeba 19 stupňů v obýváku, co máme Kryštofa a leze, tak je tu 21, což je krásné teploučko 😀 Když je náhodou přetopeno na 22 nebo 23, tak už větráme, že je vedro 😀

koki_melo
7. jan 2015

@caramilla S tebou bych mohla žít...nemám ráda ty přetopené paneláky, kde je 27st., doma se chodí v trenkách a pak stačí vylízt ven a už se chrchle.
Přeučit manžela z 27st na okno otevřené i v zimě byl dost oříšek 😀.

macin73
7. jan 2015

@koki_melo Jak se to prosím dělá???

koki_melo
7. jan 2015

@macin73 utahuješ kohoutky tak dlouho, až to druhou stranu přestane bavit a začne se doma normálně oblíkat. Na oplátku zavřeš při -15 okno 😀 .

caramilla
8. jan 2015

@koki_melo Tak já jsem manžela nepřeučila, resp. účet za plyn ho přeučil, že se doma nechodí v trenkách, my chodíme v dlouhých rukávech, když nebyl Kryštof, tak i v mikině. Ale okno otevřené v noci je hrůza. Alespoň už si zvykl, že se otevírá v létě, tak to snese, ale v zimě ani náhodou. On není líný ho jít v noci z pelechu zavřít ☹

Jinak pozorování sušičky - když suším, mám zavřené okno, pak na půl hodiny vyvětrám a zase zavřu, tak se v noci v ložnici nedá spát, je tam vlhko, když suším s otevřeným oknem celou dobu, tak se tam spí normálně a když nesuším, tak tak v ložnici vlhko v noci taky není. Takže si myslím, že ty testy ohledně úniku vlhka ze sušiček nekecaly. Ale možná nejsem směrodatná, přeci jen jsem vykojená matka 😀

A ještě vkládám foto z dnešní noci - už jste viděli takto svůj Overlock? 😀 Chtěla jsem večer šít, protože jsem přes den skoro nic neudělala - když nepočítám 2 koše vyžehlených košil, šatiček, sukének - sednu k OL, zapnu a nic se neděje. Když ani manžel nezapojil OL tak, aby šil, tak jsem se prve zhroutila, co budu dělat... manžel se slitoval, stroj úplně rozebral (byl to docela oříšek - i rozebírání a i dávání pak dohromady, ještě,že jsme u demontu byli dva a každý si pamatoval alespoň dva z dvaceti šroubků 😀 ), zjistil, že je povytažený kabel, kabel narazil zpět a bylo. Teda nebylo, ještě smontovat. Odnesla to celé akorát žárovka. Velmi se mi ulevilo, ale skoro se bojím ten stroj zítra zapnout, aby se to neopakovalo ☹

kornelia
8. jan 2015

@caramilla no tak to nepotesi,ale ste sikovni,ze ste to zvladli 🙂

katkaela
8. jan 2015

@koki_melo @caramilla Preučiť manžela na 23°C nebol až taký oriešok. máme novostavbu, takže aby sme sa vyhli vlhkosti a roseniu okien musíme mať nastavé permanentne 23 °C a mikroventilačky otvorené. Zvykol si velmi rýchlo 🙂

katkaela
8. jan 2015

@aerin To ešte neviem, kde to bude, až budúci týždeň sa dozvieme. Ale mne to je v podstate jedno, mám to ďaleko, tak či tak 😀 Tak sa necháme prekvapiť 🙂

katkaela
8. jan 2015

@caramilla pekne vykuchaný overlock 😀 Podobne som vykuchala moj obyč stroj. Ale žial problém bol horší. Zlomila sa mi jedna kovová súčiaska, ktorá ovláda podavač látky. Len som čumela a nechápala ako sa mi to mohlo podariť. Opravár pre Toyotu mi tvrdil, že som kúpila šmejd na nejakom e-shope, a že stroj čo mám, je tak akurát na nejaké predvádzanie šitia niekde na škole, žiadne vačšie šitie neprežije. Už viem prečo ho chcem každú chvílu vyhodiť von oknom. No šijeme spolu už skoro 4 roky...

koki_melo
8. jan 2015

@caramilla jste dobrý, já o víkendu bojovala i s tou debilní krytkou u žárovky a nebyla jsem daleko ji vylomit, jen abych tu žárovku utáhla...stejně jsem nepřišla na to, jak se ta blbost sundává...

petkula
8. jan 2015

@vondandy a je tam prosím tě i střihová příloha?

caramilla
8. jan 2015

@koki_melo Sundaval ji manžel a taky s ní dost viklal, ale vyhrál 😀 Musím koupit žárovku novou a pak ji možná budu měnit sama, tak možná stroj skončí v koši definitivně 😀 Jdu pracovat, ale fakt se bojím k tomu sednout, aby to šilo, nebyl to včera vůbec příjemný zážitek 😠

zuzkasim
8. jan 2015

@caramilla Když se pokazí stroj, to jsou vždycky nervy, znám a nikomu to nepřeju. Nám se naposled nepodařilo kryty sundat vůbec (respektive odmítla jsem, aby se kryty rvaly násilím), ale nakonec manžel na závadu i tak přišel a opravil.

sinala
8. jan 2015

@zuzkasim @caramilla z našich manželů se stávají nedobrovolní opraváři šicích strojů 😀

anastazieb
8. jan 2015

@caramilla zajímavý pohled 😉 Ještě že to dobře dopadlo. Já jsem se takhle snažila rozebrat rovnosteh, ale nepodařilo se mi sundat ty kryty. Potřebovala bych tam opravit kabely k žárovce, je tam blbý kontakt a žárovka nesvítí ani nová.

Jinak žárovku u OL jsem taky měnila, taky mi ta krytka nešla odšroubovat, šroub se pořád nějak protáčel nebo co tam je za systém, ale nakonec se mi to podařilo a vyměnila jsem jí 😉

vondandy
8. jan 2015

@petkula ,predpokladam, ze jde o dotaz na knizku....Ne, strihova priloha tam neni, protoze se temer vse sije z obdelniku apod. Autorka dopodrobna vysvetluje, jak si strih udelat a vymerit podle vlastni potreby...

macin73
8. jan 2015

@koki_melo copak o to, přes den je to ok, u nás se nikdy nechodilo v zimě v trenkach, topime vic hlavně kvůli dětem, ale to otevrené okno v noci mi chybí... ale muž to odmítá i z principu, že otevrená ventilacka je špatně, správně se prý vetra krátce a intenzivně 😖

sislik2010
8. jan 2015

Mám dotaz né šicí ale zašívací. Taky chodí děti ze školky s prodřenejma kolenama? Jak to zašíváte ulegínek. Přece nebu šít stále nový. To jsou někdy i dvoje za týden.

caramilla
8. jan 2015

@zuzkasim Rovnosteh mám už záložní Veritasku, od té doby, co ji mám, tak se rovnostech nepodělal 😀 (Ale teda snad jsem to teď nezakřikla! 😠 ), overlock bohužel náhradu nemám, ale pokud bude průmysl, tak tak tento bude záložní, ale pokud ještě furt bude šít 😝 Kdyby vypadl coverlock, tak to se dá přežít, ale OL a rovnosteh, to se přežít nedá ☹
Kryty byly fakt hlavolam! Sundavali jsme to asi na 3x, musí se to postupně totiž rozebrat celé v určitém pořadí, musí se odmontovat všechna ta kolečka a páčky, vše sundat. První se odmontuje spodek, pak se uvolní zezadu přední kryt, ještě má i šroubek vpředu, sundá se přední kryt - ale je to hlavolam, musí se směrem od klikařů, vyháknout takové ty kovové držáčky na nitě a pak vysunout (kolečka vpravo manžel sundal), pak se uvolní zadní kryt a pak nakonec se uvolní ještě kryt na elektriku 😖 Ještě, že můj muž je manuálně zručnej a pustil se do toho teda i na mou pochybnost, že se to někdy dá dohromady, když jsem viděla, tak se ty šroubky kutálí různě po zemi, tak jsem fakt v toto nedoufala 😒
Jinak to byla ale první havárka, co manžel sám opravil, jinak stroje vždy museli do servisu a to je na 14 dní odstávka...

zuzkasim
8. jan 2015

@sislik2010 Jo, nejen ze školky, myslela jsem, že školáci na tom budou už líp, ale ani 4. třída nic neřeší. Děti mi vyprané děravé kalhoty skládají na hromadu k mašině a jednou za čas mám zašívací den. Už jsem vyzkoušela záplaty z ledasčeho, klasická bavlna je nanic, chce to pevnější materiály.

kuna
8. jan 2015

@sislik2010 nechodí, ale asi bych to vyřešila nějakýma záplatama z rifloviny, atd. Třeba srdíčka, hvězdičky....

@caramilla tyjo, já jsem teda jednou taky kuchala OL, ale ne až do takovéhoto extrému 😀. Zbyl mi z něj jeden šroubek 😀. Ale od té doby už byl na profi seřízení, takže doufám, že pokud ten šroubek byl fakt důležitý , tak tam opravář dal jiný 🙂

kuna
8. jan 2015

jdu se pochlubit s částí mého narozeninového dárku. Bylo to překvapení, protože jsem si v listopadu napsala Ježíškovi a do poslední chvíle nevěděla, jestli je v dohledné době dostanu 😀

zojec
8. jan 2015

baby ja vas vobec nestiham, ani citat, ani sit.. som v total nesicom mode.. stroje zakryte od pred vianoc.. a ani mi nechybaju :D chcela som misovi teplaky do skolky, tak som miesto sitia vcera nabehla do lidlu a zakupila..
@caramilla ale vcera vecer som si pozrela tvoju novu pracovnu, len mi tak oci svietili.. moj sa na mna pozrel, potom na monitor a skonstoval baby, vy ste fakt sibnute 😀 😉

zojec
8. jan 2015

@sislik2010 leginy som raz opravovala kamoske :D rozparala vnutorny sev, nasila zaplaty , najlepsie cikcakom, ale jedny boli totalka derave, tak som ich smikla nad a pod dierou a vsila novu latku :D moje deti su v tomto chvalabohu ukazkove :D ale je to mozno aj tym, ze doma mame podlahovku, nie koberce.. uvidim ako bude chodit mlady zo skolky :D

macin73
8. jan 2015

@caramilla jinak já poslala mému muži odkaz na Tvůj článek o nové pracovně, spíš jako důkaz, že nejsem jediná, a on přišel s tím, že mi klidně nějaké regály pridela 😵 😝

macin73
8. jan 2015

@sislik2010 to bych taky ráda vedela, jak nejlíp na ty díry... už mám vedle stroje slušnou kupicku 😖

sufik1
8. jan 2015

@sislik2010
@macin73 na díry takhle!
varianta 1 - našít záplaty ještě PŘED dírou a až proděraví záplaty, tak odpárat.
Varianta 2 - kočárkovina - pokud je to stejná barva, tak to vypadá i celkem přijatelně a ta teda drží a od té doby neprodřel ani jedny.

caramilla
8. jan 2015

@macin73 Tak pak pošli fotky 😉

macin73
8. jan 2015

@caramilla spíš musím pohledat ty plastové regály, ty by se mi šikly... ale pokud to bude dostatečně fotogenické, vyfotím 😉