Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
dakujem 🙂
Ahojte, neviete, čo je s @caramilla ? Písala som jej ohľadom jedného strihu, viem že som netrpezlivá, ale zase sedím v nemocke a mrle ma žerú...
@deninka233 myslím, že má dovolenou a není na netu
Dobry vecernik! Drahe djevcata obraciam sa najma na tie kt maju doma slizikov z polievky a tintitka rozneho typu (moje tintitko ma 18 mes 10kil a 83cm) s hrozou som totiz zistila ze sice letne veci moze mat 86 ale dlhe gate,mikiny a des.ma.oblieva bundy su v tejto velkosti na nom ObROvSKE. Des ma oblieva lebo som mesiac pred porodnikom a vo velkosti 80 akosi nezohnat funkcne oblecko v obchodoch-tak som isla sit a zacala som tou nestastnou 86 bundou z ottobre-hecla som sa ze na prvu softshelku aj som bola cela pysna ked som zosila ,,korpus" ..pred tym som cely strih poctivo premerala a porovnala s bundou vl 80 kt mu je akurat-vsetko bolo o par cm (1-3) vacsie ale tak som si povedala ze to bude rastova rezerva- ale bunda ma raglan (preto som ju chcela inak by som si ani netrufla) a centimeter k centimetru...je OBrOvSKa
V samej radosti som uz aj svy v noci presila...a teraz prosim prosim o radu:mam to vyparat a cele zmensit?bojim sa ze cez tie vyparane dierky hlavne po presitych svoch uz to moc tesnit nebude:/ ci mam ju dosit -nazbierat skusenosti odlozit do skrine a supsup usit mensiu?matros by este vysiel...
A este k zmensovaniu:ja som velice silno amaterska sicka-zmensovali by ste cez taky ten ,,kriz" ked sa strih zalozi na cojaviem 2cm (mam hrozny pocit ze aj viac)na dlzku a cca v polovici aj na sirku alebo len tak odhadom prilozit k strihovej prilohe a simulovat to...ja mam totizto len to jedine ottobre a tato bunda je minimalne 86, paci sa mi (hlavne ten raglan, a ze je proste myslena uz na chodiace deti co sa tyka dlzky napriklad-lebo vacsina veci v cisle 80 je robena a myslena skor na kocikove deti:/
Dakujem velmi pekne a prepacte za to litanie:/
Hezke dopoledne, nenasla by se nejaka dobra duse z Prahy a okoli, ktera by mi ukazala, jak strihnout bundu na zadech a dosit k ni sofshelovou vsadku na noseni? Sit umim, ale nazivo jsem to jeste nevidela a tak si nechci zbytecne znicit bundu. Predem dekuju....
@avionka asi bych se klaněla k druhé možnosti a ušila znovu menší bundu. Když máš materiál, tak do větší ti doroste a přešívání je hrozný opruz. Moc nevím jak popsat to zmenšování střihu - ubírej uprostřed zad a uprostřed předních dílů - tam kde přišíváš zip. Pak musíš ubrat i v šířce kapuce, případně šířce rukávů...Nevím jestli je to pochopitelné...
@jieff dakujem tik- aj ja uz som sa v mysli nastavila ze idem sit odznova🙂 aj ked najskor asi rychlo spichnem tu mensiu lebo ma znervoznuju vsetci ludia kt mi kukaju na brucho a tipuju ze tento tyzden rodim:D
Hm ja tomu rozumiem ze aj na sirku aj na dlzku len nalriklad na dlzku neviem ci rukavy nemam zmensit napriklad v oblasti toho raglanu-nie len tak hlupo ze na konci rukavu: lebo maly ma hrozne drobny trup-a podla mna preto to na nom vseto tak lieta:nema take ramena ani hrudnik a brusko aby to vyplnil...a sapzrjeme potom na rovnakom mieste asi zabrat aj v oblasti prednych/zadnych dielov aby mi to sadlo...
Vecer si k tomu asi sadnem/lahnem a skusim najskor upravit strih takto a potom este prilozim k strihovej prilohe a potom este premeriam a porovnam s tou jedinou budnou co mu je dobra🙂)
@ucitelka70 prosim pekne este tuto zazvonim:dobre si pamatam ze ty mas doma tintitko chlapcenske? Viem ze si pisala ze to robis jednoduchsie mensi strih predlzis a jeto ale skusala si niekedy aj takyto opacny variant?upravovat vecsi strih na mensi?dakujem
on nie je chudý.... ale akurát, a všetko mu je široké, teraz nosí 104/110 a z ottobre kludne 86/92 mu ušijem a predlžim rukáv aj o 8 cm, aj spodok, a ak treba, prestrihnem strih v časti raglánu na všetkých dieloch a vložím tam cca 1 cm - 1,5 cm, kapucne musím strihať menšie, má menšiu hlavku, 50 cm obvod a všetky kapucne sú mu obrovské, tak v hornej časti kapucne dávam o 1,5 cm menšie a postupne v zaoblení dorovnám.
na tvojom mieste nechám to väčšie, na rok, alebo dakomu by bola dobrá.... a strihla nové, pre istotu si hotový strih prilož na také oblečko, čo mu je dobré a budeš vidieť rozdiel ešte
rukáv taky uber veprostřed - když si ho podélně přeložíš - tak jakoby na hřbetu rukávu ubrat - stejně pak ubereš v průramku. Nevím jestli je to správný postup, ale já bych to tak dělala...
@ucitelka70 dakujem pekne presne tak nejak som to myslela aj s tym zmensovanim-len tu kapucku dotvorim za pochodu🙂 tintitkovanie som urcite nemyslela hanlivo-nam sa nas Misko tiez paci:on je proste taky symetricky, ano aj hlavku ma skor drobnejsiu, robievam si srandu ze vyzera ako zmenseny prvak, kaderukatade noha, proste ziaden babatkovsky buclos ale na tom obleceni som sa teda riadne zhrozila ze to az tak velmi nesedi..
Asi to usite vacsie dorobim okrem rukavov a celkovej dlzky-teraz sa mi to zda hrozne dlhe a neviem to odhadnut;)
Prosim pekne este konkretne k softshellkam:robili ste uz kapucnu pevne nasitu alebo vzdy na cvoky? Chcela by som pevne nasit ale obavam sa ci mi stroj presije 4vrstvy softu (budna,zdvojeny limec, kapuca)..pripadne prerazim klasicke plastisve cvoky cez 2verstvy softu? Ja totizto nemam klieste ale tu kusok v plienkyzbavlnky mi pozicaju len maju dovolenku do 2.9. Tak neviem v akom stadiu to nechat nedorobene...dakujem
A teda este predsalen -rukavy koncite lemovacou gumickou?ja som chcela zahnut aby ked si ich ovinie kusok netrcal fleece kt asi rychlo nasiakne vodou ale asi to bude prilis hrube...
Dakujem este raz
@avionka ja nerobím límec vôbec, rovno našijem kapucnu na telo, takto, dufam, vidieť, ale na stránkach farbenmixu máš pekne návod, skús vyhľadaťaať philippu alebo quinny kabáty
@vondandy tuto je jeden návod aj s foto, ak by Ti pomohol:
https://sites.google.com/site/latkovky/nosenie/...
najhoršie je sa odhodlať na strihanie, potom to už ide 😉
@avionka Ahoj, ja mám staršieho syna tiež štíhleho, ale vysokého na svoj vek, takže vo všetkom vyzerá ako vo vreci. Oblečky z Ottobre strihám bez švových prídavkov, tým sa mu to zúži. Som tiež z TN, ak by si chcel anejaké iné Ottobre noekedy popozerať a vykresliť si strih, nie je problém 😉
Ja robím kapucku vždy pripínaciu na plastové patentky a na bunde teda robím límec, osvedčilo sa mi to, kapucnu pripínam len v daždi. 4 vrstvy softu by ešte stroj mal prešiť - môj máva problém od 5 vrstive plus vrstva zipsu, to už nedáva ani jeansová ihla. Ukončenie rukávov za mi osvedčilo zahnúť a do vzniknutého tunela navliecť gumu. Dá sa urobiť aj zapínanie na suchý zips, ale to sa mi zdá veľa roboty pre takého drobca, čo to nosí jednu sezónu. Lemovacou gumičkou neukončujem zimný soft vôbec, iba začišťujem zvnútra.
@zuzu_epona @ucitelka70 jeej ta je paradnicka-ja mam v podstate rovnaky strih (to bocne zapinanie;) len zimny soft dakujem za tipy na postupy!
@zuzu_epona dakujem ti velmi pekne-ja ta asi aj poznam tak mamickovsko.virtualno.odvidenia, byvam v TN v tej pri.nemocnicnej casti🙂 tajne si ta vediem ako krizovu zachranu keby som nedokazala zmotat novorodenca do satky aby som mohla ako tak fungovat so starsim🙂 aspon ja sa na to tak upinam zeby sme mohli tak fungovat ked ma ostatne mamicky na pieskovisku strasia:D lebo rozdiel medzi nasimi bude 19 mes...
Rukavy chcem presne tak vyriesit aby mohli byt aj ovinute-super ze to tak niekto robi🙂 a prosim pekne -plastove patentky davas na limec aj kapucu az uplne nakoniec?alebo to riesis ked je limec rozsity a len cez jednu vrstvu ich nacvakas? Ako asi by to bolo krajsie cez jednu len ja mam uz ten stres porodny ze sup sup nech to stihnem vsetko nachystat-tak ci sa vibec daju cvaknut cez 2vrstvy softu
A este na ten zaver ma varuj:da sa s dvomi malkacmi (najma chlapcami;) obcas aj sit?
Dakujem prepelice
@avionka Patentky dávam až nakoniec, vtedy to najlepšie viem odhadnúť, že ako umiestniť. Dávam cez dve vrstvy softu, drží to v pohode.
Ja mám trošku väčší rozdiel medzi chlapcami - 2 roky a 5 mesiacov. Som veľký priaznivec nosenia, takže mladší syn je výlučne nosený, v kočíku ešte nebol. Denné spánky spí v šatke, domáce práce som robila s ním, kým bol maličký, mne to takto maximálne vyhovuje, nosenie mi dáva slobodu a umožňuje mi fungovať s dvomi malými deťmi. Šijem po nociach - starší už prespí celú noc, mladší spí v noci tiež celkom dobre, takže začínam šiť okolo 21 - 21:30 a končím okolo pol jednej 😀
ja som dnes recyklovala merino sveter od @season, a kuk, aké ponožky sa mi podarili :D
Viem, nie sú bárs pre dievčatko, ale treba nejako zatepliť do šatky, ozaj, pre mesačné bábo v šatke ste čo dávali na nožičky v chladnejšom počasí?
@zuzu_epona ach no vyborne-patentky sa budu smykat nakoniec a hotovo🙂
Dufam ze do roka sa aj my tak zladime aby nam to vsetkym tak vyhovovalo a najdeme si system🙂 ja presne v tomto case sijem pri tomto jednom malkacovi-tak hadam casom zapojime aj surodenca a bude🙂
Dakujem za rady
@ucitelka70 Ja mesačné bábo do zimy nechávam oblečené iba v tom, čo má na sebe dnuka a zapíname sa spolu pod bundu, je to najjednoduchšie a najlepšie viem odhadnúť, aby mu nebola zima ani teplo.
@zuzu_epona nie na zimu som myslela, ale teraz, ked je chladnejšie a ešte bundu nenosíme
@ucitelka70 Jaj, no sú také tenké návleky na nohy, napríklad Baby legs, Sponks. Ja malého teraz obliekam do šatky iba do teplákov.
@zuzu_epona a na chodidlá? tie má malá také modro-cyklámenové. myslíme si, že jej bola zima v šatke, alebo?

@ja028 najlepšie je podsádku podžehli, rovnostehom sa prišíva najlepšie, a úplet sa teda rád posúva, treba hustejšie našpendliť a potom prestehovať, lebo páraním sa úplet riadne ničí - z vlastnej skúsenosti 😒
zips tenký kostený je najlepší podľa mna, aj x praniach sa nevytrhá spodok zipsu, pri špirálových sa to stáva často....