Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@rebelie Jí příště řekni, že dokonce i jedna česká studie (když už ty zahraniční většinou nejsou pro naše doktory relevantní) prokázala, že nástřih není prevencí poranění III. a IV. stupně. Můžu ti poslat link, třeba by paní doktorka ocenila, kdybys jí to vytiskla a přispěla tak k jejímu vzdělání 😀 😀
Nebo ses jí ještě mohla zeptat, jak ti chce dělat nástřih, když bys rodila třeba ve dřepu 🙂)
@rebelie myslím na vás..a přeji ti abys tam potkala i jinou paní doktorku (tím myslím samozřejmě rozumnější a hlavně vstřícnější)🙂 a věřím, že to nakonec bude hezký porod (i když v nehezkém prostředí)
@ivuska.h jo na tuhle rybu jsem si vzpomněla, když jsem viděla ten odkaz co dávala @terezita..ale nevěděla jsem kde jsem ji potkala..a tato se mi teda líbí 😀
@ivuska.h 😀 Link chci určitě, když to prokázala dokonce i česká (!) studie 😀 . A polohy jsme raději neprobíraly - ona se k nim nevyjadřovala a já vím, že oni to maj asi tak, že to "umožňují", ale většina rodiček rodí na křesle... tj. ve výsledku je tam všechny dostanou... tak jsem si říkala, že nebudu čeřit vodu předem, že...
@boudova Tak co se nástřihu týče, tam znám argumenty a nevyděsilo mě to. S tím vyvoláváním je to spíš blbý, protože to nevím, jak bych okecávala dál (dnes jsem se snažila jí říct, že az dítě narozené v termínu se považuje mimčo narozené mezi 38-42tt, ale dělala, že neslyší)... tak prostě doufám, že ty cesty nějak do pondělka připravíme a rozeběhne se to samo...
@boudova No, já byla odhodlaná do 41+5tt, ale dneska jsem byla ráda za to pondělí... nicméně pokud by náhodou nevyezlo samo, tak stejnak budu chtít v pondělí monitor a ultrazvuk na průtoky a stav placenty a budu se rozhodovat až podle toho... Dítko je sice velké dost a jsem si i celkem jistá termínem porodu, ale nevidím důvod, proč ho vyhánět uměle jen proto, že nějaké počítadlo napočítalo tolik a tolik dnů...
@boudova http://www.medvik.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?... od strany 30, klíčová je věta z odstavce Diskuze: "Provedení mediolaterální epiziotomie signifikantně nezvýšilo ani nesnížilo prevalenci ruptur 3. stupně bez ohledu na paritu (tabulka 4.2).". Bohužel v celém textu není ani slovo o poloze ženy v II. době porodní, což je podle mě dost významný faktor...
@ivuska.h Indikace - velký plod!!! (hrozně mě baví, jak na ty odhady s přesností +- 0,5kg dají), nepřipravené por. cesty (bude náročný to vyvolat, tak raděj začneme dřív) a jsem UŽ 40+6tt ...
@boudova Teď ještě, aby mi ta informovanost k něčemu byla... Ne, řekla jsem si po dnešku, že právě musím ještě přijít na nějakou strategii, jak je moc nedráždit, ale klidně si trvat na svém, aby to nebylo konfrontační... to já moc neumím... A mimochodem, chceš-li něco studovat, vřele doporučuji ten manuál k vedení "normálního" porodu od WHO (je to na stránkách UNIPA a přijde mi, že tam je to základní hódně dobře sepsané, včetně argumentů).
@rebelie drzim palec aby si do pondelka porodila a vyhla sa vyvolavaniu 😉 k tomu nastrihu.. moja kamoska mala nastrih, rodila 4,3 kg dieta a roztrhalo ju az ku konecniku :( cize stolica jej uteka, je z toho nestastna 😔 no pokial dojci, tak s nou pravdepodobne nebudu moct nic robit 😖
@zojec Díky za držení palců 😉. S tou rupturou je to bohužel tak, že k ní může dojít i jako prodloužení nástřihu /dokonce mám dojem, že je to častější/ - to jsem právě té doktorce říkala, že nástřih není prevencí a nezaručí mi, že tyhle potíže mít nebudu... Oni prostě asi rádi střihaj, nebo nevím...
@rebelie Jistě, že rádi stříhají, protože pak 2. doba porodní trvá 15 minut, zatímco bez nástřihu klidně dvě hodiny, protože je potřeba pomalý postup hlavičky, právě jako prevence poranění. Jo a v tom gynekologickém časopise jsem narazila ještě na další perlu, že norma pro porod ramének po porodu hlavičky je 30 vteřin, nad 60 už to hodnotí jako dystokii! Tak to přece prakticky vylučuje, aby čekali na další kontrakci, aspoň teda já jsem kontrakce po 30 vteřinách fakt neměla 😕 Takže asi řízenému tlačení, nástřihu a panu Kristellerovi zdar.
@ivuska.h Manžel dneska ještě projde intenzivní přípravou... ale připraven by být měl - má za sebou kurz s Ivanou a taky slyšel tu besedu s Duškem na Kampě, kde tuším Petra Sovová říká, že nástřih je jako jet na hory, kde hrozí, že si člověk při lyžování zlomí ruku a nechat si tu ruku zlomit předem, protože to ti doktoři přece zlomí "hezky"... A s těmi citacemi z lékařských časopisů mě děsíš - to nemůžou myslet vážně... brrr... bych taky na ně začala uplatňovat nějaký podobný normy...
@rebelie Nejlepší, co jsem v tom časopise našla, je stejně toto -- http://www.medvik.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?... , od str. 13, tak se prosím dělá věda!
dievcata, prepacte ze vam skocim do tejto vaznej temy 🙂 vsimli ste si novinky od MTX? potlacena biobavlna.. my sme teda cela rodina modrooka a pristanu nam studene farby, tieto teple natur strpim len kvoli bio-kvalite... a take su prijemne na dotyk
http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route...
@martinkah Žirafky chci na pyžamo 😀
@rebelie Tak koukám, že doktorka klasika 😖 Ta moje v Bene mě vystrašila, jak se budu do smrti pokakávat a že mi to teda nezávidí, ale že tady jde o mě a ne o dítě, takže jí je to jedno a nástřih mi teda neudělá. Když jsem rodila, tak se i "snažila chránit hráz" rukama a chvatama, ale to bylo prd platný, když to urychlovali oxyt. 😖
Už to teda chápu, proč, když během pár kontrakcí Jasmínka nebyla venku, řekla doktorka "tohle nejde, to je už dlouho, už se to miminku nelíbí, dejte ještě dvojnásobnou dávku oxytocinu, aby byla během příští kontrakce venku, máte poslední kontrakci, dítě musí ven". A nemluvě o tom, že když jsem ji za tu kontrakci nevytlačila, nutila mě doktorka tlačit mimo kontrakci! A pak obviňuje mě, že zvyšuju riziko velkého poranění, že... ☹ 😖
Tolik humusu z mého porodu, @rebelie - bojuj!!!
@rebelie Jo, ještě k té komunikaci - přání forulovat zásadně pozitivně - tzn. ne "nechci nástřih, nechci dirupci" atp., ale "přeji si rodit bez nástřihu..." Neustále s úsměvem, nenechat se vytočit, nesklouznout do emocí a jednat diplomaticky a slušně (= ne jako oni🙂. Hodně pomáhá metoda tzv. gramofonové desky - nechat je odříkat argumenty a žvásty a pak říct "ano, já vím nebo ano, já slyšela, ale přeji si to a to" ani nemá cenu argumentovat zpátky... Oni neposlouchají, akorát tě to vysílí:( Já používala větu "vím, že jsou dva názorové proudy, seznámila jsem se s oběma argumenty a přiklonila jsem se k tomu a k tomu."
Mě mozek až do úplného závěu 1. DP fungoval perfektně a byla jsem schopná komunikovat pozitivně a věcně, pak už jsem byla mimo, ale také jsem musela svolit s lékařským vedením, páč mě hrozili vyhozením z porodnice, takže jsem byla už resignovaná, takže nevím, jak by to bylo, kdyby...
Pak je ještě dobrý tzv. "já výrok", když je člověk už hodně vytočenej, tak místo, aby je seřval a řekl jim, že jsou krávy, tak řekne "mě se nelíbí...; mě není příjemné ..." Dá se tak mluvit i o emocích "mě není příjemné, když na mě řvete"... 😀 😀 😀
@rebelie tak mě napadlo, jestli to tvoje miminko nečeká na to, až mu řekneš, že jsi připravená 😎 třeba si říká: "maminka pořád něco řeší, tak já si počkám až to bude v pohodě" tak mu vysvětli, že to spolu zvládnete a že teda může přijít 🙂 a věřím, že to do pondělka opravdu zvládnete 🙂
@caramilla tak žlutý rib došel..děkuji 🙂 a ne že bych byla zklamaná...ale přemýšlím jestli ho využiju tak jak jsem chtěla...ono totiž ten patent je takový sladký..což ten rib díky tomu že je to vlna postrádá a vedle toho patentu vypadá jako zapranej 😀 ..ale nechám to ještě chvíli uležet (nebudu koukat na ten patent 😎 ) a uvidí se..třeba ho vezmu na milost 😀 😀 a nebo z něj bude jiný projekt 😀 (chtěla jsem z něj udělat jen lemování..tak třeba díky tomu, že není sladký povýší na sólo tričko 😀
a k sově..tak nějak mi přijde divný, že na ta poutka, na která se věší sova karabinkama, nedají taky kroužky..líp by se to tam cvakalo...si teda myslím... 😀

@ivuska.h No, to doufám, že se to může změnit, protože v pondělí tam nastoupit fakt nechci... jsem myslela, že přijdu v pondělí do poradny a ona tam hned napsala nástup k hospitalizaci... Ty akupunkturní body už znám, manžel se chvíli věnoval reflexní masáži, takže mu to hodlám dnes nadnést... jen nevím, zda to pomůže i na ten čípek... Postup vyvolání neřekla a já se popravdě soustředila na to odsunout to co nejdál, takže jsem se neptala - jen naznačovala, že to může být na dýl, tak proto chtěla začít hned...
@boudova "Vy chcete rodit 4kg dítě bez nástřihu??? Tak to bych já teda nechtěla!" (sestřička samozřejmě přikyvuje) 😀 "Víte, že v případě ruptury hrozí inkontinence moči i stolice?" (ano, vím) No a tak podobně... Tak jsem řekla, že nástřih jen v případě tísně plodu a že jinak risknu natržení... (Taky jsem se jí snažila říct, že dotrhnout se může i nástřih a že nástřih = automticky poranění II. stupně, zatímco natržení jde jen do té hloubky, co je potřeba, ale na to nějak nereagovala.)