icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sufik1
25. jan 2012

no já jsem tomu taky propadla.
@terezita motýlí šaty krásný
@baarca taky se klidně podělím - mám tu motýli, ptáky, psi a zvířátka. Teda jen kousky, co mi zbydou po šití, ale chci to na futro svý mikči, takže určitě zbyde dost.

terezita
25. jan 2012

@mehlo @sussanah a to je na fleru vetsina.. 😅

dugyna
25. jan 2012

prosim vedeli by ste mi poradit skusene ze kolko by som potrebovala softeshellu na panksu mikinu M-L z farbenmix ten strih fehmarn?
vdaka za radu.

palosek
25. jan 2012

Ahoj holky, dočetla jsem x stran za dneštní den 😀 , zkoukla výtvory, odfajfkla, že se líbí... 😅 Balík látek mám ještě v obr bedně v předsíni, vybalím zítra a už FAKT nic neobjednávám 😅 😅
Ty motýlkové oblečky jsou parádní, nelituji investice 😀 😀 Teď to všechno vysrážet, usušit a můžu šít. 😀

sussanah
25. jan 2012

@terezita takze je to teda tak, ze musi byt provedeny zkousky/testy nebo je to o prohlaseni, ze je to v poradku a kdyz prijde kontrola, tak se teprve testuje?

brego
25. jan 2012

Holky z Prahy, které jste objednávaly látky přes Crawler, dnes mi přišel nějaký megabalík a vůbec o něm nic nevím, ani jsem nic neobjednávala. Předpokládám, že to je z nějaké hromadky, ale komu zodpovědnému to mám předat nebo přeposlat? Poraďte, ať se to k Vám dostane brzy.....

terezita
25. jan 2012

@brego a neni tam napsana nejaka prezdivka nekde? nam prazandam dneska balik dorazil a na krabici byly nalepeny oranzove papirky s prezdivkama tech, kterych se to tyka a na kazde latce byla taky lepka s prezdivkou.. podle toho by se dalo poznat, komu to patri..
@dugyna 180 na M a 190 na L, sirka 140cm.. tady to mas, jen nechapu, proc mi to nadava holandsky.. :-V http://www.farbenmix.de/de/fehmarn.html
@sussanah no prodejce/vyrobce latek by ti mel dat kopii certifikatu.. nejvetsim odbornikem tu je @ivuska.h tak treba ti k tomu napise vic.

maly_prcek
25. jan 2012

@macin73 S tím hrnečkem zkoušet zkoušet a vydržet... My máme Tommee Tippee, nejdřív jsme měli ten učící dvouuchý a teď máme s vyklapávací slámkou, ale taky to trvalo než se naučil. Ještě dobře pil s Rajec flaše, hlavně naše pití 🙂 Z obyč hrnku pije, ale tutovka to není, ale učíme se na "koktejlech" (rozmixované ovoce v mlíku nebo vodě), jog. mlíkách a takovém tom hustším...

sussanah
25. jan 2012

@terezita ja prave prochazela tuvyhlasku a jedine jsem z toho pochopila to, ze to musi byt nezavadne dle tech urcenych norem, ale nikde jsem se nedocetla o tom, ze ta certifikace musi byt udelana. Co Ivi @ivuska.h ?

dugyna
25. jan 2012

@terezita jej super dakujem ci zlata cize z toho softu si vezmem 190cm , ked je to 150 sirka dobre chapem ze?

terezita
25. jan 2012

@dugyna jojo..

macin73
25. jan 2012

Holky, musím vždy vyprat a vysrážet všechny typy látek, než do nich střihnu?

macin73
25. jan 2012

@maly_prcek Díky, dneska jsem odpo zase vyzkoušel Avent kouzelný hrneček a něco vypila... tak to chce asi fakt zkoušet... a taky jí do toho dát něco, co jí jede víc... 😝

ivuska.h
25. jan 2012

@sussanah Už jsem zde 🙂) Je to tak, že použité materiály musí splňovat požadavky dané vyhláškou č. 84/2001 Sb. (http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=s...). To, že daný materiál požadavky splňuje, se prokazuje protokolem o laboratorní zkoušce, laboratoř musí být pro tento účel akreditovaná. Lze taky využít jiné obecně uznávané certifikace, pokud odpovídají svými požadavky na obsah škodlivin, nejčastěji v Evropě Öko Tex 100 I. kategorie (II. více nestačí). Kontroly se určitě dělají, ale malé ryby proplouvají, kde není žalobce, není soudce, ale udání na ČOI by to jistě spravilo 😀 Čili já bych si to neriskla.

Fler -- ano, většina tamních prodejců zboží pro děti do 3 let nemá materiály s atestem, všechny ty pleteniny z bůhví čeho, trička pomalovaná barvami neznámého složení a toxicity... Plínky šité z amerických PULů samozřejmě též, ty mají aspoň většinou testy na olovo a ftaláty... Nevím, no, moc nechápu, že je to tak masově tolerováno a už vůbec nechápu, že si to ti prodejci risknou, pokuty jsou vysoké.

sussanah
25. jan 2012

@ivuska.h to me prave mate, ze to vsichni tak hrdine prodavaji a pritom je to jen o tom, kdy to nekdo napraska nebo se COI se rozhodne udelat zatah na male rybky..
Kazdopadne vyhlasku jsem cetla, ale nikde jsem nenasla to, ze musi byt dolozene protokolem. Jedine jsem nasla "K výrobkům pro děti na všech úrovních obchodní činnosti mimo maloobchodního prodeje musí být přiloženo písemné prohlášení osvědčující, že výrobky splňují hygienické požadavky stanovené touto vyhláškou."
Ale prohlaseni muzu udelat i ja 😉

lenasss
25. jan 2012

@jam3 tak pokud by ti to nevadilo byla bych ráda kdyby jsi mi to změřila at mám aspon trochu představu jak je to veliké děkuji.Jinak jsem dnes došila další nosítko jen chtěla celé černé 😝 mi to přijde dost tmavé ale každého věc ještě zítra dodělat popruhy a může frčet pryč z domu

jam3
25. jan 2012

@sufik1
Jé, mohla bych tě zneužít a od každé z nabízených látek po kousku-velikost nechám na tobě, jak ti to vyjde? Buď přes @terezita, až si budete předávat látky, když by byla tak hodná a vzala mi to a nebo až se Strimou. Díky, dík.

@lenasss
Určitě nevadilo, zítra to vyhrabu a změřím. Napsala jsem si to úkolů, ale přesto, kdybych náhodou zapomněla, dupni po mě, já jsem poslední dobou jak bez mozku.

terezita
25. jan 2012

@jam3 prevezmu a predam 😉

jam3
25. jan 2012

Jo a ještě, nechtěla by nějaká Češka, ideálně Pražanda, něco ze Slovenské hromadky farbenmixu? Abych nebyla na poštovné sama? Zatím neoficiálně, nevím, jestli mi to u @kryska5 projde-můžu se vetřít?

kryska5
25. jan 2012
terezita
25. jan 2012

@caramilla ha, zije! 😀 kde ses flakala? 😅

papajka7
25. jan 2012

hura baby musim sa pochvalit,akurat som dosila hacku pre babo 😵 ,teraz pri vas odstrihujem nitky,este spichnem tam vankusik a mam hotovo,tesim sa 😵

caramilla
25. jan 2012

Teda, vás dočítat... 😝

@terezita Dopoledne jsem vařila hovězí polivku a to mě totálně odrovnalo a teď jsem byla v divadle 😀

@jam3 S výstuhama prostě nevím, no 😖 Je to objednáno, objednávka přijata a zatím nereagovali, kdy to dodají. A taky nejsem schopná přesně říct, kdy to pošlu. Co vím jistě je, že to budu posílat na několikrát.
Je to 70 lidí, když se z toho nepos. tak budu ráda 😀

@terezita Heč, já žirafkovitý oboulíc na pyžamo pro sebe mám! 😀 😵

@macin73 Jasmínka začala pít z hrnečku až někdy kolem roku, koupila jsem všechny druhy na trhu a nejel přes to vlak. Pila jen z lahvičky s normální savičkou. Neboj, ona se naučí pít z hrnečku 😉 Já to Jasmí dávala na hraní a jednou přišla a pila, prostě přijde sám ten čas 😉

@zojec Sovičky jsou fakt krásný!
Díky, Jasmínka je už celkem OK. Jen drobné problémy typu kašel a rýma, ale to už je nic 😉 Dneska si už i sama hrála. Vařila piškoty, dávala mi ochutnat a upozorňovala mě, že to pálí, já jí žeru 😀

@kalman šicí koutek už o trochu lepší 😀

@veronik77 Já to nevím! Já mám od hard jen pár nití. Cihlový soft šiju aspem M5281, ale taky asi neladí 100. Já osobně doporučuju dojít do galanterky a koupit to tam s kusem látky🙂

@kuna Riflíky nádherný!

@sussanah ; @ivuska.h Kdysi jsem tohle konzultovala s
Terkou ze ŠD a ta mi říkala, že pokud člověk informuje dopředu o látkách zákazníka - co má a nemá jaké atesty a šije pak z toho (na vlastní vědomé riziko kupujícího) na zakázku, že se ty přísná kritéria takto dají obejít. Ale jistá si tím samozřejmě nejsem. Klidný spánek nemám a pověsit to na hřebík a šít jen pro dospělé denně chci. Jenže mě ty dětičky tak bavěj 😀
Snažím se být poctivá a všude psát, co má jaké atesty, ale je mi jasné, že si tím možná škodím, protože napíšu "softhell nemá atest pro děti do 3 let" a někdo si řekne - aha, nabonzuju ji. Někdo to nenapíše a projde.
A lidi jsou dneska svině...
Jinak podle mě člověk musí mít v ruce certifikáty je všemu, z čeho šije a to pak ukázat.
Jen mi není jasné - jak pak inspekce pozná, že ta daná látka (třeba flíz na mikině) je zrovna ta wendy testovaná a není to nějaká z galanterky jedovatá? Jak to pozná? Pošle to do laborky? Tohle jsem právě já nepochopila, jak se pozná, že ta daná látka na něčem je zrovna ta atestovaná nebo není...

wzorcek
25. jan 2012

@kryska5 ahoj, kedy objednavate? mozem sa este pridat?

kryska5
25. jan 2012

@wzorcek ahoj, pridaj sa, vyzerá to že sa to bude do konca mes. uzatvárať, práve dnes som sa pýtala báb, a väčšina už chcela uzavrieť, prípadne bolo jedno 😉 po víkende to uzavrem, nech môžeme objednať 🙂 Hádam budete mať dosť času si povyberať 😝

wzorcek
25. jan 2012

@kryska5 ved ja vybrate uz mam 😀 len neviem ci to dobre pozapisujem, neviem jak to riesite s tymi metrami, aby to sedelo... asi to tam len tak nasvacam jak pride 😅

terezita
25. jan 2012

@caramilla tak teoreticky se muzes kryt tim, ze tam napises, ze to neni vhodne pro deti do 3 let.. ne? mam takovy dojem, ze jsem to sem tam na fleru videla.. a teda to jsem si taky rikala, jak se pozna, ke ktere latce to je..
vyvar te dostal? 😅 ty bys snad nemela varit! 😀 jee divadlo, na cem jsi byla? vidis, taky bych si zase mela zajit do `spolecnosti`.. 😀

caramilla
25. jan 2012

@terezita No, to už vymýšlel manžel, že prodám plenku a napíšu tam, že je to plena pro dospělé 😀 😀 😀
Ale jinak máš pravdu, podávej se do hračkářství, nebo třeba pastelky. Je tam napsáno, že je to nevhodné pro děti do 3 leta evidentně je to hračka pro malé mimina. Prostě se tím taky kryjí...

Jo, já jsem nikdy v životě nevařila hovězí vývar. Mě dostalo, že se to dělá ta polivka asi v 6ti hrncích, každá surovina se vaří zvlát. MHD přišel z práce domů a říká si ´"sakra, kde vzala tak dobrou polívku, to je divný" a pak jsem přišla z divadla a říkala jsem mu 5yx, že jsem ji vařila já a on tomu stále ještě neuvěřil. Ale snědl asi 4 talíře 😀 😀 😀

Divadlo Kalich - Baronky. Ale nelíbilo se mi to. Jednak to divadlo je strašně nepříjemný, kobka, klaustrofobie, nepohodlná sedadla a 3cm místo na nohy, no strašný. Bylo to bez přestávky:( Místy jsem se i smála, ale většinou mi to přišlo vlezlý a samolibý. Lidi se 90 minut smáli tomu, jak dělala bydžovská ze sebe blbečka. Jako umí to, je to výborná herečka, šlo jí to perfektně, sedlo jí to a bylo vidět, jak jí to baví, ale nemám ráda, hry, kde se lidi smějí tomu, jak někdo hraje, že je blbej a neumí mluvit a je primitivní. Mě to prostě nepřijde vtipný. Navíc přehrávala... No, prostě nic moc. Byla jsem akorát vymrzlá z autobusu.
Byla jsem tam s tchýní, tak to byla sranda 😀 Já mám super tchýni 😉
V pondělí jdeme na představení Caveman, to je prej hodně dobrý, tak se těším. Snad tam bude víc místa na nohy.

Dneska jsem si vzala dovolenou, vařila jsem vývar, divadlo, teď tu 2 hodiny dočítám tohle plkání o ničem a už se mi do ničeho nechce, jdu spát 😀

kryska5
25. jan 2012

@wzorcek nacvakaj, tam je problém len ak si dáš 2m, tak sa môže stať že to bude 2x 1m ale aj to sa môže utriasť podľa celkového počtu metrov

sufik1
25. jan 2012

@caramila celý večer na tebe myslím a když se konečně dostanu k počítači, tak jdeš spát. Dávám dohromady ty tvoje rukavice. UFFFF myslela jsem, že je to na hoďku a už se s tím s.ru asi 3 hodiny a furt to není hotový a jdu spát! Teda hrůůůza. A to ty flísový vnitřní ještě vůbec nemám, teda mám, ale vyšly dvě levý. Nějak jsem nezvládla dát lícem k lícu díl aA k dílu B a sešít s rubovým dílem C... Radši zítra s čistou hlavou nebo to zahodím do koše. JInak ty softový vyšly docela dobře, jen musím zamakat na detailech, tohle je takový pokus omyl.

@jam3 a stačí až něco střihnu? můj šicí seznam mám asi tak dalších 20 položek.