icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivuska.h
13. feb 2012

@alinn Jasně, že to bylo proto, aby se zastyděla a něco dělala, proto jsem to nechtěla řešit za zavřenýma dveřma. Kdyby si byla tak jistá svou originalitou, tak se neměla proč stydět a střih stahovat, ne?

esteruska
13. feb 2012

Tak tady máme obviněného, žalobce a kdo bude soudce??? Utíkala jsem si z práce odpočinout k této diskuzi a ejhle...najednou zjištuju, že pořád pracuju...

ivuska.h
13. feb 2012

@esteruska Soudce je každý sám pro sebe, nakonec je stejně jediným trestem černé svědomí 😉

alinn
13. feb 2012

@ivuska.h já řešit to jestli to je obšlehlý nebo ne řešit nehodlám..protože to nepoznám..to jestli je usvědčující to jestli to stáhla si nejsem jistá
no..mě to, žes to řešila tak jak jsi to řešila vadí hlavně kvůli tomu, že kdybych to věděla..tak se nezapojuji..prostě my co jsme se účastnili jsme ti nevědomky posloužily k zastrašení...

ivuska.h
13. feb 2012

@alinn To já teda asi nejsem schopna pochopit, ale proč mění principiální vinu či nevinu to, zda dotyčného známe? A když známe, drželi bychom pusu, ale do cizího si kopnem? To mi teda fakt nejde na rozum.

A vůbec jste neposloužili k zastrašení, jen jste byli osvobozeni od jakési loajálnosti k příslušníkovi skupiny a tak se mohl projevit váš skutečný názor na věc. Zvláštní, že včera každý soudil ochotně a snadno a najednou to nejde 🙂)

sufik1
13. feb 2012

@ivuska.h Ivuško, střih jsem stáhla, abych ti šla vstříc. Nemám zapotřebí, aby mne někdo obviňoval z padělání. Když nevěříš, tak mi prostě nevěříš, já to neovlivním. 😖
Máš pravdu, příště musím důkladně prozkoumat a přeměřit všechny plíny okolo, jestli náhodou nejsou stejné 😀 😀 😀 a na prdelku každé našiju myš aby byla dostatečně jiná 😕

terezita
13. feb 2012

@alinn tak tak..
@ivuska.h ano, kdyz vim, o kterou `pani` se jedna, tak taky merim jinym metrem. a to proto, ze sufika znam osobne uz nejaky ten patek a dobre a vim, ze strih na plinky upravovala za ten rok hodne.
to ze strih stahla nevidim jako pocit studu, ale aby se tahle diskuze ukoncila a prestalo se to tu spamovat dal.

ivuska.h
13. feb 2012

@sufik1 A tobě fakt podle těch fotek přijde, že je možné třefit přesně stejnou křivku jen tak od pasu?

alinn
13. feb 2012

@ivuska.h tak se ti to pokusím vysvětli..já nejsem schopná posoudit jestli se sufik provinila...a proto mi vadí, že jsem do ni "kopala" (i když já zas až tak moc ne 😉 )...no mám to poučení pro příště, že takovýchto debat se nemám účastnit...
vadí mi, že jsi nás v manipulovala rovnou do potrestání..o čemž jsme nevěděli (nebo alespoň já ne)..a to tím, žes prosila o radu...
já bych nekopala ani do cizího...a proto mi to vadí

ivuska.h
13. feb 2012

@terezita Aha, takže to, že si chráním své "vlastnictví", je spam... to je teda dobrý. Holky, povíme si o tom znova, až někdo zkopíruje vás 😉

ivuska.h
13. feb 2012

@alinn Já tě celkem chápu, že ti vadí, že jsem v prvním příspěvku neřekla celou pravdu... Ale prostě to byl jediný způsob, jak získat objektivní názory na věc, o které jsem v tu chvíli opravdu měla zájem.

alinn
13. feb 2012

@ivuska.h no tys neřekla ani v průběhu debaty 😉 práskla to až @sufik což zase hovoří v její prospěch 😀

terezita
13. feb 2012

@ivuska.h to, ze si chranis sve vlastnictvi je spravne, o tom zadna.. ale kdyz jdes do obchodu s sitim tak musis pocitat s tim, ze tohle se stat muze a taky stane. vymyslet neco zbrusu noveho neni v teto dobe jednoduche a kazdy vysel z neceho stavajiciho, co si upravuje k obrazu svemu. s tim, ze bude nekdy nekdo kopirovat me pocitam.
spam jsem to nazvala proto, ze ne asi kazdeho v tehle diskuzi tohle bude zajimat. jak uz tu vicero holek napsalo, ze jste si to mely resit v soukromi a ne takhle verejne.
jen pro zajimavost sem ti tu vyfotila sufikuv strih a strih co mam obkresleny podle jine kupovane pliny (ne anavy).

zojec
13. feb 2012

baby, tie co mate lamu a poznate tieto deky: http://jysk.sk/210/452/4508207/a/catalog, da sa to provnat? 😉 nie je to to iste, alebo podobne??

aerin
13. feb 2012

@terezita neni to Itti Bitti? protoze i ta ma dost podobnou linii (nemuzu posoudit zcelam, Sufikuv strih vytistenej nemam)

alinn
13. feb 2012

tak mám pocit, že tento spor má pouze poražené ☹

zojec
13. feb 2012

@aerin IB to isto nie je, tie su ovela uzsie medzi nozickami 😉 podobny strih ako anavy maju napr. aj lvb vlniaky 😉

ivuska.h
13. feb 2012

@terezita No aspoň ty oblouky nesedí tak přesně...

ivuska.h
13. feb 2012

@aerin IB těžko, ta je užší mezi nohama a má určitě i kratší sed.

aerin
13. feb 2012

@ivuska.h ja mam jenom SIO, nemam tu jejich jednovelikostni, myslela jsem treba podobnost v tom predku, neumim to popsat 😀
(a taky teda jak jsem psala nemam doma ani Anavy ani Sufikuv strih)
takze uz mlcim😀

ivuska.h
13. feb 2012

@alinn To možná ano... ale aspoň mám pocit, že jsem něco zkusila a nenechala si to líbit... On je to taky dobrý precedens pro ostatní.

ivuska.h
13. feb 2012

@aerin Jo tak tu jednovel. taky nemám, jsem si teď ani neuvědomila, že ji dělají 😀 Měla jsem ji před časem půjčenou od kamarádky a byla teda určitě širší mezi nohama než Lková obyč.

alinn
13. feb 2012

@ivuska.h myslím, že je správné hájit si své...akorát..jsi podle mne nezvolila dobrý způsob

terezita
13. feb 2012

@zojec lama co mam doma ma vyssi chlup..
@aerin itti bitti je uzsi a kratsi. a tu jednovelikostni taky neznam.

ivuska.h
13. feb 2012

@alinn Možná... Škoda, že to jaksi zastínilo tu skutečnou podstatu problému.

alinn
13. feb 2012

@ivuska.h a co když to sufik neokopírovala? jestli teda myslíš to, že to zastínilo její provinění

zojec
13. feb 2012

IB tutto mam doma , je sirsia medzi nozkami, ale gumicky su ovela tuhsie a v tunelikoch, v sede je priblizne ako Lkova, ale usi ma kratsie.. neporovnavala som do detailov, len viem podla toho ako zapinam malej 😉

@terezita hm.. a kolko stoji meter lamy?lebo maju teraz akciu na tie deky po 10€ ci by sa neoplatilo kupit na mikinu :D lebo ak sa dam zas do hromadky, tak to nebude len o lame ako sa poznam 😀

caramilla
13. feb 2012

Tady je teda dneska frišno 😀

Nejradši bych se teda už neúčastnila, nicméně ze svého pohledu musím napsat, že Ivu chápu, že se ozvala. Já narozdíl od ní některé střihy dávám k dispozici a ze začátku v naivní víře jsem je dávala bez komentáře, protože jsem si myslela, že nikdo nepřijde, nestáhne si střih a nezačne šít identické plínky na zakázku a ještě bez optání. Když jsem pak viděla na Fleru i jinde plínky podle mýho střihu (a byla jsem si tenkrát taky jistá, i když dokázat to právě nejde), tak mi to bylo hrozně líto. Od té doby připisuju, že je to pro soukromé účely. Myslím si, že kdo chce šít na zakázku, tak by si měl střih vymyslet vlastní.
Tímto chci říct, že Ivu chápu, že jí to mrzí, možná i naštvalo...

Teoreticky je možné, že dvě osoby přijdou nakonec na stejný střih, který sedí v podstatě do detailu. Jediný, kdo to tady ví na 100% je Sufik. Ona ví, jak to vyvíjela a do jaké míry se inspirovala anavama. Jak říkám já a psala to i Lenka, mít anavy doma by pro nás bylo nebezpečný, proto já jsem si je nikdy radši nekoupila, protože to pokušení se kouknout, jak to iva má udělaný, by bylo pro mě velký 😀 😀 😀
Takže nemůžu říct, že je to určitě pajcnutý, to ví jen Sufik.
Nicméně podle fotek, co dávala Iva, to tak prostě vypadá. Tvar anav a rozložení patentek je totiž fakt unikátní, a když se to dá na sebe a porovná, tak je to prostě stejný.
Takže poučení pro všechny geniální tvůrce - až budete uveřejňovat střih, tak musíte dát pozor, jestli jste nedošli ke stejnému závěru jako už někdo před vámi. Bohužel tu platí to samé, co ve vědě, kdo byl první, má na to duchovní vlastnictví a i když ten druhý vymyslí to samé - a to se stát může - tak ostrouhá mrkvičku. Holt měla kdyby Sufik tunila plínku dřív, tak by to dneska bylo třeba obráceně a Iva by vypadala, že to okopírovala...
Myslím, že Iva nechce, aby byl volně ke stažení střih na anavy, protože je to její vlastnictví, její dítě. Nicméně se kopírování anav stejně neubrání, jak na Fleru, tak i vím, že doma si maminky její plínky obkreslují a dávají si tam patentky podle jejích plenek. Myslím si, že to Ivu fakt nepoloží, i když chápu, že jí to vadí 😀

Pole plenkových kalhotek je tak přeplácané, že je fakt težké vymyslet něco nového a holt asi fakt není soudce, jedině každého svědomí, jak se tu už psalo. Já nikoho soudit nechci.

Jinak si myslím, že snad i Sufik Ivu možná chápe, však i ty šiješ přece své plenky s těma ušima pružnýma z plavkoviny a sama jsi mi psala, že si takovou plínku můžu ušít pro jasmínku, ale ne na prodej. Proč jsi vlastně nedala na blog střih a návod na tu plenku s pružnýma ušima, nebo tam už je? To by možná byla super náhrada za tuto nepovedenou kauzu 😉

terezita
13. feb 2012

@zojec to uz presne netusim, nejak do 190..

baarca
13. feb 2012

Jej, koukám, co se tu rozhořelo a je mi líto.
Podobná situace byla asi před rokem na diskusi k focení, jedna holka obvinila druhou, že fotí "stejné" fotky. No, ale má někdo patent na vyfocení mimina na dece???? Ani ty různé háčkované čepice, čelenky a děti v krabicích nejsou žádný originál konkrétního fotografa. Výsledek byl akorát, že se ta diskuse rozpadla a všechny to otrávilo. Což bych byla velmi nerada, kdyby se stalo i tady. Myslela jsem, že se tu scházíme, abychom se vzájemně inspirovaly a posouvaly se ta vpřed k zajímavější a zajímavějším výtvorům.
Mimochodem, vzpomínám si, že před časem jsme tu řešily jídelní židličky - proč koupit Stokke, když Jitro je to samé (rozumněj, opajcovaný design) za nižší cenu? Já mám Stokke. A to bych řekla, že Jitro a všichni ti ostatní výrobci a že jich je, z toho mají trochu jiný business než případně Sufík.

@ivuska.h Mně nepříjde úplně od věci dát střih k prodeji, jak psala Terka. Maminky, co nešijou, si je pořád koupí u Tebe. A maminky, co šijou, by si stejně určitě raději koupily hotový střih, než obkreslovat plínu.