Základné veci pre novorodenca a kozmetika
Ahojte baby ja mam taku otazku ze pre novorodenca co treba kupit tie zakladne veci a kozmetiku pred este porodom co treba kupit? proti zapareninam sudokrem alebo rybilka? ktora lepsia ? Dakujem aj vopred 🙂
@lucia466 Ja sa vo vseobecnosti nerada hadam, ale... ty mas zjavne v malicku vsetky laktacne poradkyne na Slovensku, ked mozes s takou istotou tvrdit, ze to a to by ziadna LP nepovedala a ze osoba, ktoru ja poznam a viem, ze je LP, nou podla teba nie je.
Dalej - moje dieta predkus nema a ani nebude mat, cumel pouziva na zaspavanie, nebeha s nim cely den. Iste, nemusela som mu ho vobec dat, mohol si namiesto toho cmulat palec. Dala som prednost cumlu (ked ho chcel, lebo cca rok ho ani do ust nevzal).
A do tretice - pocuvam potreby svojho dietata, robim prenho vsetko co mozem, ale rada by som to robila aj pre jeho surodenca, takze uznavam, ze som ho sebecky odstavila skoro v dvoch rokoch preto, aby som konecne otehotnela.
@ena1903 pozri ziadna certifikovana laktacna poradkyna ti nepovie dudel je ok . Lebo ako laktacna poradkyna by mala vediet ze je to najhorsi "ohrozovak" odstavenia.
Predkus nema, a keby malo?
Ty si akoze dva roky nemala menstruaciu??
Dojcenie nie je antikoncepcia predsa. Taktiez som otehotnela pocas dojcenia a dokonca som ju nikdy nemala ani pravidelnu.
Co ma dojcenie s otehotnenim?
Ja nemam pocit ze sa hadame. Len odporucam ak tato kocka bude chciet dojcit nech vyhlada certifikovanu LP.
k dudlikom...niektore dieta si to proste vyzaduje resp, to potrebuje...ja ako mala som si si vecne chcela dudlat prsnik, doma stale zo srandy hovoria...moja mams predsa nemohla so mnou chodit von a fungovat takto plus nebol cicik plakala som, dali mi dudlik...dcera mojej kamosky si od narodenia cmulala prsty tak, ze roznmocene, ze koniec, dali dudlik bol pokoj a poznam x dalsich pripadov..cize vzdy je lepsi dudel ako x dalsich zlozvykov..
@lucia466 asi si nemala velke a silne novorodeniaatko so silnym sacim reflexom 😉
Mne je uplne jasne, ze podla mamily je cumel stelesnene zlo 😎 ale myslim si, ze je potrebne brat ohlad aj na samotne dieta a nedrzat sa len teorie.
Z mojich troch dlho dojcenych deti prve nemalo cumel vobec, druhe malo az do samoodstavenia v 2,5r (zrusili sme cumel, ked sa odstavila) a tretie ho pouzivalo cca. pol roka, len v aute (inak sa s nim nedalo vobec cestovat).
To moje cumlove dieta bolo velmi zivotaschopne babatko, prve mesiace po narodeni priberalo 1,5kg mesacne len z mm, ale "zial", mala som dost mlieka, ktore este aj dobre tieklo, kedze sa mala od narodenia dobre prisavala, za par minut sa najedla a potom potrebovala uz len cucat, bez mlieka. Nemohla som jej stale strkat prso, lebo sa z tolkoho mlieka vzdy dogrcala. Cumel bola nasa zachrana, ano, umela nahrada za prazdne prso, ktore som zial nemala 😅 .
Ale inak suhlasim, ze cumel do porodnice brat netreba, rovnako ako netreba mat nakupene flasky, UM a pod.
@ena1903 apropo moje dieta si olizovalo ruky tak ako kazde jedno jedine. Ved sa tak spoznavaju. A nikdy si necmulalo ani palec ani nic podobne. Preto nechapem tomu ze prednost dudlu pred palcom. Ako si dopredu vedela ze si bude napr.cucat palec? Preco si myslis ze dieta musi mat stale nieco v puse?
@zitaje moje dieta bolo tiez mega 😀 preto som aj nerodila prirodzene,malo vyse 4kg a dojcene bolo na poziadanie kedykolvek. Neviem preco maju matky zafixovany dudel ako potrebu dietata. Je to kus plastu kt.prirodzene oni nepoznaju. Cakam druhe dieta a tak isto ma nezaujimaju dudle, klobuciky, odsavacky apod
@lucia466 ahoj..uplne nahodou som zabrusila do tejto diskusie..nechcem ta urazat ani sa hadat,ani zo seba robit mudru..ale podla mna si dost zaujata..a tvoj postoj k dojceniu je podla mna dost fanatisticky..mozno som pouzila horsie slova,ako som chcela,ale momentalne ma ine nenapadaju😄tiez som bola proti dudliku..a moj maly tak jacal cele dni,az som mu ho s kludnym svedomym dala..a kojime sa dodnes,bez akychkolvek problemov..ma ho na zaspavanie,nie ako hracku na cely den..a ooznam xy zien v mojom okoli,ktore dali dudle a koja bez problemov...takze ja by som to az tak vazne nebrala..kazdy nech skusi a pride si na svoje sam..
@lucia466 deti nie sú hlúpe, len malé. Oni veľmi dobre vedia, odkiaľ im ide jedlo a odkiaľ nie. Mám troch synov, všetci mali dudel, všetci plne dojčení.
Odsávačka je super vec. Môj syn skončil ako trojhodinový na prístrojoch na JISke DFNsP. Rozkojila ma odsávačka. Nosili sme do laktaria moje mlieko pre drobca, na začiatku bol kŕmený aj fľašou. Dojčený 15 mesiacov, musela som ho odstaviť kvôli ďalšiemu tehotenstvu.
Najmladší syn, predčasniatko, nevládal sať, bol spavý, neprospieval. Odsavala som vždy po kojení, on si zatiaľ trochu oddychol a potom vypil odsaté mlieko z fľašky. Na kŕmenie som ho musela budiť, cez deň každé 2-3 hodiny, v noci každé 3-4 h. S prisatím nemal problém.
Keď máš zdravé bábätko, nie je problém pohŕdať pomôckami (dudel, odsávačka, fľaša). Prajem Ti, aby si nezažila trápenie so zdravotným stavom dieťatka a nami ostatnými nedokonalými si tak mohla pohŕdať aj naďalej.
k cumlovej debate - maly ma cumel na zaspavanie v kociku a vecer v posteli, ududle sa, zaspi, vypluje, ked zaspi na prsniku, cumel logicky nepotrebuje. ked ho nechce, sam si ho vyberie ..
k odsavacke, maly spi od narodenia celu noc. nebudi sa ani raz - 8-10 hodin niekedy aj 12 veselo prechrape. prvych 5-6 mesiacov som si po polnoci musela odsavat preplnene bolave prsia, lebo by mi do rana len tiekli, resp, mi uz tvrdli - takze odsaacka, skvela ves.aj ked treba podporit tvorbu mlieka.
a odsate mlieko som mu potom cez den ponukla vo flaske (krmila som na poziadanie, aj 8-10 krat denne. k veceru sa mi uz tak nenalievali - tak vypil flasku a potom sa dorazil na prsniku. plynule dopil flasua veselo preskocil na prso. ma 8 mesiacov a stale kojim, flasku uz nedavam, vodu ani caj z nej nechce, to len po lyzickach, skratka ked v nej nema mlieko, nezaujima ho.
takze pomocky - cumel, odsavacka, flasa - pre mna ozaj pomoc. mam znamu, co zas kojila len vdaka klobucikom, skratka inac to neslo, a dalsiu, co mala predcasniatko, nevedelo sa prisat, tak si 8 mesiacov odsavala cele dni a noci, aby male malo materske ... ano, su zeny, ktore maju vsetko idealne,mlieko sa tvori ako podla hodiniek a kolko ho treba, bradavky su idealne a mimco uvedomele a cmula iba pasticku a potom sa len usmieva. ale ine dakuju tou, co vymyslel ... (doplnte si - odsavacku(cumel/...)
@zitaje nerodila som prirodzene pre velkost dietata, k mojej postave kedze som nizka a k mojej panve bol velky.A taktiez bol riadny papkac. Taktiez som mala problemy s kojenim ale miesto strcenia flase som sa nakontaktovala na ozajstnu LP ktora mi vo vsetkom pomohla. o tom tom je. Kto chce riesi, kto nechce strci flasu dudel a potom vyplakava ake je praskove mlieko drahe . Lebo chcete ci nechcete, ak ma dieta dudel je tam obrovske riziko odstavenia . To je taky tipos bingo, bud alebo.
@zitaje a vidis ako tak vidim, dudel ide ruka v ruke s flaskou. A to su neni veci prirodzene pre dieta. Vsetko ulahcuje zene ako nedojcit. Za mna by mali byt vsetky tie praskove mlieka na predpis, povazujem to za nieco, co pomoze zene ak vyslovne nesmie dojcit dieta kvoli svojej vaznej diagnoze (taku poznam a trha mi srdce ked po dvoch tyzdnoch musela syna odstavit a zeny co mozu kojit nekoja lebo ...... tisic lebo)
Aj to je pre take dovod ze rodili sekciou. A zasa som ja ina? Rodila som sekciou a dieta dojcene do 3r. Taktiez budem v auguste rodit sekciou a budem mat dieta plne dojcene. Kazda zena ma dost mlieka pre svoje dieta to je priroda predsa. Sme cicavce. Len my ludia strkame detom umele veci do ust miesto dojcenia na poziadanie a riadime sa hodinkami. Moj syn bol na mne nonstop prve dni po porode, tym mi riadne spustil laktaciu. Druhe dieta budem satkovat a bude mat po ruke to co potrebuje.
@lucia466 celkom nechapem, o com pises. Nijake moje dieta nepilo z flase, umele mlieko som mala len nejaku vzorku, aj tu som tusim nakoniec vyhodila. Flasu s cumlom som nepouzivala ani na vodu, pili vsetky od pol roka z pohara. Moje deti su (boli) vsetky dlhodobo dojcene na poziadanie, napriek tomu, ze dve z troch cumel mali. A jedno moje dieta malo cumel od tyzdna do 2,5 roka (rovnako dlho sa dojcilo) a napriek tomu sa VZDY dobre prisavalo, nemala som pri nej nikdy nijaku ragadu, zapal prsnika, znizenu tvorbu mlieka, a uz vobec sa predcasne neodstavila, myslim si, ze ked sa 2,5r. davno odplienkovane, vsetko rozpravajuce a plne prosperujuce dieta same rozhodne viac nepit materske mlieko, tak sa o nijakom predcasnom odstaveni hovorit neda.
Tu vec ohladne cisaraku som ti napisala kvoli tomu, ze mi pride zvlastne, ze si myslis, ze priroda zariadi, aby sa v tvojom vnutri vyvinulo dieta, ktore by si pravdepodobne nedokazala porodit, ale pritom si myslis, ze nemoze existovat dieta, ktore potrebuje dlhsie sat, nez kym sa nadojci. Nechcem tu brojit proti cisarakom, ale sama isto velmi dobre vies, ze je to teraz "v mode", rodi sa CR ovela castejsie, nez je to naozaj nutne. Jasne, obcas je CR nevyhnutnost - rovnako, ako je obcas nevyhnutnost UM, a cumel moze byt tiez velka pomoc. Ja beriem, ze TY osobne ho pouzivat nechces a nebudes a je to ok. Tiez ma neskutocne vytacaju mamicky, ktore tlacia detom do pusy cumel, hoci ho to dieta jednoznacne odmieta. Ale moja osobna viacdetna skusenost mi hovori, ze deti su naozaj velmi rozne s roznymi potrebami.
Prajem ti, aby si mala aj druhe dieta pohodove s primeranym sacim reflexom a nijakymi problemami ci uz pri dojceni, alebo pri comkolvek inom 😉
@zitaje ja som nenarazala na teba s flaskami , ale na ostatne komenty. Kde vidim cumel tam je skoro vzdy aj flasa.
Apropo, porovnavat "potrebu sekcie" pri porode s dudlom, to si fakt zaklincovala :-O 😀
Porovnavas neporovnatelne.
Ja som toho nazoru ze naco riskovat predkus a odstavenie( kludne sa to mohlo stat aj tebe, vid statistiky dojcenia s dudlom) ked to riskovat nemusi, dieta dudel mat nemusi. Je to nahrada za prso, blizkost matky. Myalim ze netreba aby som opakovala ze moje dieta bolo dojcene na poziadanie t.j. niekedy 3x za hodinu niekedy chcel raz za 3 hod pocas choroby nonstop- a dieta vie dudlat prso aj "naprazdno" aj ked ma zena mlieka ako dojna kravicka. Aj mna mal moj syn niekedy ako dudel a vobec som mu nebola otrokom, pocuvala som jeho potreby, neobmedzovalo ma to nijako. A ked sa chcel prisat aj 4x za hodku nestrcila som mu dudel nech mam pokoj.
@zitaje a tak ako som bola rozhodnuta pri prvom, bez dudla, bez flase,bez UM, plne dojcene na poziadanie az do samoodstavenia tak isto som rozhodnuta pri druhom. To nie je o stasti. Aj ja som mala problemy pri dojceni, nesiahla som po dudliku,po flaske. Napr.ked synovi sli zuby, zacal ma kusat a robil si z toho srandu, kazde kojenie bolo pre mna utrpenie. Nesiahla som po umelej nahrade. Vzala som bylinky od laktacnej a vybabrala a tym. O dva dni sa mi tak zvysila tvorba mlieka ze maly nemal ani cas kedy kusat, ledva stihal glgat,prsa sa zahojili a dojcili sme sa dalej. Proste vsetko ma riesenie, len treba chciet, dnesne matky sa vzdavaju pri prvom probleme a miesto riesenia ktore existuje, siahnu po flaske ci UM. Alebo dudliku. A toto je velmi smutne.
@lucia466 skus si este raz precitat moj prvy prispevok. Moje druhe dieta vo veku cca tyzdna nevedelo dudlat bez satia prazdny prsnik, kedze som prazdny prsnik nemala a ked salo, mlieko vzdy tieklo. Stale grcala z prejedenia. Nebolo to dobre. Isto, mohla som ju nechat cucat a grcat do zblbnutia. Ja som sa rozhodla pre cumel. Strasne nieco. Isto to v zivote nerozchodi. 😅
A nic som nezaklincovala s porovnavanim CR a dudla, chcela som len poukazat na to, ze v dnesnej dobe sa CR zdaleka nerobi len v nutnych pripadoch. Kedze mas planovanu sekciu, isto o tom cosi vies 😉
Ale obavam sa, ze asi pisem zbytocne 😅 😝
@lucia466 zena, ty aj citas, co ti ludia odpisuju? 😀 Citas, co pises? 😅
Ano, si skvelaaa matka, prinasas tie najlepsie rozhodnutia, priam dokonalo sa snazis a ano, ide ti to najsamlepsie, tvojde deti budu najvacsie hviezdy na svete a to len vdaka tvojej skvostnej starostlivosti! Zeny, ktore daju dudel, ti nesiahaju ani po clenky a ich deti caka hotova katastrofa v zivote.
Tymto sa z tejto temy vzdialujem, ospravedlnujem sa @ni13 ze som dopustila taketo cosi besne 😅
@zitaje planovanu druhu sekciu mam z toho dovodu ze moje druhe dieta je uz teraz opat velike a kedze som jazvu po sekcii mala rezanu 2x ano dobre citas 2x na tom istom mieste sotva ma niekto necha rodit prirodzene v mojom stave opat velke dieta. Myslim ze toto si lekar nevezme na zodpovednost 😉 a ukludnim ta. Ty si vytrpis bolest pri porode, ja po porode cize to mam rovnake 🙂
Ja som mala taktiez mlieka ze som mohla krmit celu nemocku uz v porodnici (spravny zaciatok) a dudlal aj naprazdno.Mas pravdu, so mnou diskusia je zbytocna. Lebo su matky a matky. Matky ktore pricinu riesia a matky ktore si vsetko ulahcuju umelymi kravinami. Mna nikto nepresvedci ze dudel je jedina moznost ktoru si mala alebo ze je to nevyhnutna zalezitost pri nejakom probleme. Ked dudle neboli tak co? Deti umierali? Nie , dojcili sa. V afrike ich nemaju tiez, ani dudle ani flase ani UM. Satkuju, spokojna mama spokojne babo.
@ni13 Vratim sa k teme 😉
1 balenie newborn plienok, aspon 10 latkovych plienok, pre istotu postolkove nohavicky, osuska, detske mydlo neparfumovane (len na zadocek, telicko mydlit netreba), krem zadocek (akykolvek, ja dodnes rybaciu mast pouzivam), lieh na pupcek, sterilna gaza, vanicka a teplomer.
zavinovacka, deka (podla sezony porodu)
capicka, rukavicky, ponozky, bodynka 56-62 podla vlastnej skusenosti aspon 7ks kedze sa mi casto prekakal 😀 Ostatne oblecko podla sezony, ale radsej vacsia velkost.
Satka alebo nosic podla vlastnej filozofie, cumel tiez podla vlastneho uvazenia. Ja som mala aj flasu a jedno balenie UM, ale napriek mnohym krizam som ich nikdy nepouzila. Zaobstarala by som si striekacku, dokrmovala som nou namiesto flase + sa vyuzije aj pri podavani liekov.
Odsavacku urcite. Na zaciatku moze byt vysoka tvorba mlieka a dietatko nestiha vsetko vypit a neskor moze klesnut a pritom babatku zase narastie apetit. Okrem toho som mala vzdy pre istotu 3-4 pohare namrazene 😉
a zaroven gratulujem nemenovanej supermatke k super dietatu. vsetky ostatne sme opovrhnutiahodne 😝 moje ubohe iba 20 mesiacov kojene dieta ma za vsetky moje prehresky raz urcite zlyncuje 😀
@zitaje ty tusim citas niekde medzi riadkami preto tvoj posledny prispevok povazujem za nejake tvoje zatmenie. Ja som nikdy nepovedala ze tie co daju dudel a flase su zle matky. Povedala som ze sa to da riesit aj inak ako svojim pohodlim nech je dieta ticho apod. Povedala som ze je to smutne.
@lucia466 Preboha aspon to nepis tak odsudzujuco. Ja osobne by som so ziadnou zenou v Afrike nemenila, postoj aky mas ty a sposob akym ho prezentujes je dovod, preco ostatnym zenam ten trend kojenia do blba, satkovania a hrdenie sa tym, ze vstavam 20x za noc, aby si dieta podudlalo lezie na nervy. Slobodna vola jednotlivca je nosna. Ak to chces robit tak rob, ak chce niekto dat cumlik nech da ...ano, cela nasa generacia ma strasneeeeeeee predkusy...ale nevyvolavaj pocit, ze tie, co to robia inak su horsie matky. Niektore sme vdacne za 21 storocie a ano pouzivaju aj nutrilon, niektore nevedela inak, niektore chceli kojit a neslo...a vseko to su dobre mamky...nehovoris to priama, ze zle matky, ale sposob ako prezentujes svoj nazor to evokuje...
Supermatka. Fakt ste ozaj smiesne 🙂
Uz chapem preco existuju na socialnych sietach skupiny kde si z matiek z MK robia prdel 😀
Idem sa radsej venovat synovi.
@alby2014 20x za noc som nevstavala muselo by mi inak tliachat 😀 spolocne spanie ti nic nehovori ze? Ja ani netusim kolkokrat za noc sa syn dojcil , kedze sa nadojcil a zaspal, max som sa precitla ale spali sme dalej.
Mamilu.sk by som v momente vymazala zo siete aj matky co ju spominaju...nie je nanic dobra len na rozprudenie hadok... mila autorka prispevku,,ked niekde spomenu mamila.sk utejaj prec..pri kojeni sa riad vlastnym instinkom a zakladnu vybavicku si zostav podla milion clankov ktore najdes na nete ked to zadas do googla...vsade pisu priblizne to iste...a riad sa podla rocneho obdobia ked budes rodit..velazdaru!
Uplne presne ste to vystihli. Mamila.sk je zbytocna akurat tak matkam co nechcu dojcit, mne LP odtial pomohli xy krat. A dalsi presny vyraz-vztahova vychova. To nie je trend ale sposob myslenia skor. Stale lepsie ako dat decku cumel nech je ticho aby sa matka mohla prihlasit na MK a kvakat ako neockovat a ohrozovat vlastne dieta ktore nadajaju savom, cikaju do sava a sody (aj take tu najdes 🙂 ), riesia alternativnu medicinu miesto toho aby sli pediatricke . Tam uz nepomoze nic, to su studovane MK matky tie su tip top jak lusk. Takze prajem krasny den kocky
@lucia466 vies,na jednej strane niekde vyssie tvrdis, ze kazda matka moze kojit, ze priroda to tak zariadi.no na druhej strane sama si prikladom, ked tipriroda nedopriala prirodzeny porod.nie kazda matkamoze kojit, nie kazde dieta vie sat naprazdno, nie kazde dieta sa vobec vie prisat ... odsudzujes cumel, klobuciky - al eniekde vyssie si do tejto skupiny zaradila uz ajodsavacku - a to ozaj nechapem, preco. mnohymzenam prave odsavacka zachranila kojenie. a mnohe,co nemohli kojit, lebo babosa jednoducho neprisalo,aspon tak mu to materske mlieko odsate vedeli dat v tej zatracovanej flaske.
ano, su matky, co saim kojit nechce. ale takych je pre boha minimum. ja taku nepoznam, poznam take, co sa s kojenim trapili - no museli popri aj dokrmovat. inac to neslo, laktacna/nelaktacna, skratka ked to nejde tak nemozes byt len otrokom dojcenia za kazdu cenu. najma ak sa mas este starat o dalsie dieta.
@lucia466 Menstruaciu som nemala cca 15 mesiacov po porode, prisla asi 6 tyzdnov po zredukovani kojenia na minimum. To, ze si ty ( a mnoho inych zien) otehotnela popri kojeni, je velmi pekne a zavideniahodne, ale nie je to nejake pravidlo. V mojom pripade to tak zjavne nefunguje. Co ma kojenie s otehotnenim? Co tak zvyseny prolaktin braniaci ovulacii? Ver mi, bolo mi luto, ze maleho odstavujem, ale ano, som natolko sebecka matka, ze som kvoli tuzbe po druhom dietati to prve odstavila. Snad mi raz bude viac vdacne za surodenca ako za kojenie do prirodzeneho odsatvenia.
Co sa tyka dudla, robis z toho taku vedu, akoby som mu dala jed. Pouzival ho istu kratku dobu, prilezitostne, popri tom, ze som ho kojila na poziadanie. Fakt by som rada videla, ako by si mu strcila prso napr. pocas cesty autom. Neskor uz cumel nechcel, tak ho nemal. Mlieka som mala plno uz od porodnice az do konca kojenia. Flasu som nepouzivala, az teraz, ked je odstaveny. A ano, aj my sme mali zo zaciatku problemy (prve 2 mesiace pri kazdom druhom kojeni pil aj krv, co sa mi nechcela zahojit ragada, prve tri mesiace skoro cele preplakal a okolie ma presviedcalo, ze mam iste zle mlieko a mam mu dat UM...) a nevzdala som to, ale kontaktovala LP.
Ja som kojila vela a rada, ale som rada, ze to zo mna neurobilo fanaticku, ktora by odsudzovala kazdu inu mamicku, ktora z nejakych dovodov nekoji alebo koji kratko. Kojenie isto nie je to, co deli zeny na dobre a zle matky a je jedno, ci priamo pouzijes tieto vyrazy, lebo z toho, ako pises, jasne vyplyva, co si myslis o matkach, ktore ku kojeniu nepristupovali presne tak ako ty.

@ena1903 dala som ti odpoved ze to co tvrdis nie je pravda a ta zena nebola laktacna poradkyna. A to ci das dudel ci nedas to je tvoja vec, ale ak bude mat tvoje dieta predkus predpokladam ze sebe vinu za to nedas. Dieta ak dudel nepozna od narodenia, nechyba mu.je to umela nahrada.
Rozhodnutie dojcit je na matke,ci chce dojcit (mimo zavaznych diagnoz SM apod) kolko chce dojcit, ci dieta nasilu odstavi ( zaujem dietata je kde? ) alebo ci sa matka rozhodne dojcit dieta do samoodstavenia, pocuva jeho potreby.