Zbytočnosti alebo komfort? Nevyhnutná výbava pre bábätko.
Ahojte. V prvom rade by som bola rada, keby sa vyjadrili žienky, ktoré s nižšie uvedenými vecami mali nejakú skúsenosť (či negatívnu, alebo pozitívnu). Tie, ktoré ste ani jednu vec nemali, neskúšali, nemusíte sa vyjadrovať, lebo to nebude mať žiadnu výpovednú hodnotu. 🙂
Výbavička pre bábätko - nutnosť, totálna blbosť a vyhodené peniaze, alebo niečo medzi, že aj vám to ušetrilo čas, uľahčilo prácu, ale keby to nemáte, nejako by vám to nechýbalo. 🙂 Nie sú to veci, ktoré ja chcem/mám/plánuje mať, ale prečítala som viacero recenzií, a tieto ma zaujali:
1. 2 postieľky (s kolieskami, pevná) - asi pre žienky, ktoré nebývajú v byte, ale vo väčšom dome
2. kôš na plienky
3. ohrievač na vlhčené obrúsky
4. el. hojdačka na kočiar (typu rockit)
5. 2 zavinovačky (zimné dieťa)
6. kolotoč nad postieľkou, príp. hrazdička s visiacimi hračkami
7. rastúca stolička (typu stokke tripp trapp, alebo cybex lemo), s nadstavcom pre bábätko
8. hniezdo
9. vanička s podstavcom (ideálne tie, ktoré nemáte vaňu, ale len sprchový kút)
Ďakujem
Kľudne môžete pridať vlastné veci, ktoré možno boli pre vás blbosti, alebo naopak, mysleli ste si, že blbosť a nakoniec ste plne využili.
1,2,3,4, - totálna blbosť
5 - mala som nie dve, ale 3. Za mňa OK.
6, 7 - veľmi ľutujem že som nemala určite by to bolo super
9 - mala som pomerne veĺkú vaničku, dávali sme do vane pri malinkom bábatku. Určite Ok
1. Blbosť, aj tak dieťa budeš dávať spať skôr len do spálne, kde bude mať kľud - dole radšej kresielko (za mňa naj stokke, da sa tam dať ležatá poloha)
2. Úplná blbosť, ak myslíš ten, čo tú plienku zabalí do igelitu - popri bábätku myslieť ešte aj na to, že ti dochádzajú sáčky do tohto koša, prestaneš ho používať
3. Astrálna zbytočnosť a ideálne vlhčené utierky používať len na miestach, kde nie je voda (kvôli vyhnutiu sa zapareninám)
4. To je super, ak ti dieťa v kočíku spí, využila som pri druhom
5. Mám 2 zimné ale nevedela som s nimi manipulovať v zavinovačke, takže mali len ulitky na prvý mesiac, potom už bez
6. Dieťa na ne nedovidí (pozri o vývoji očí), tebe bude zavadzať a sadať na to prach
7. Stolička je super - stokke sa dá prepojiť aj s vyššie spomenutým kreslom 🙂
8. Za mňa fajn, najmä pri premiestňovaní dieťaťa po byte, aby napr nespadlo z gauča
9. Zbytočnosť - ak to moc chceš, tak pozri na bazári, sú tam za pár eur. Za mňa naj skladacia vanička, ktorá je aj spratná a do budúcna super ako prádlový kôš
Mám jedno dieťa, rodila som pred 14timi rokmi a nemala som ani jednu vec z tvojho zoznamu okrem drevenej postielky ešte po mne v ktorej dieťa ani nespalo 🤷♀️
@anonym_autor Kos na plienky ako je napr angelcare je super vec, nesmrdi to a mozete skladovat tie vaky potom aj napr v garazi, ak napr beru plienky iba raz mesacne v ramci smeti. Takze toto je za mna must have. Hniezdo je za mna zbytocne ( 4x vyuzite celkovo), potom dobra je nejaka hracia deka/ ten zeleny matrac z Ikea. Rovnako zbytocny je za mna prebalovak. Vanicka zalezi podla sprchaca. Dobra je ta skladacia stokke ked uz. Stolicka ako hauck alpha moze byt, za mna vsak na tom syn moc rad nesedel. Dobre je lehatko babybjorn. Hojdacka na kocar je uplne na dve veci, nie kazde dieta ma rado hojdanie tohto typu ( mame doma dve deti a dcera to neznasa, pohnes kocarom ked spi a vresti). Za mna dokupit veci az ked vies, ze babo to nejak bude mat rado
1. 2 postieľky (s kolieskami, pevná) - zbytocnost podla mna, mali sme na kolieskach ale po polroku sme museli vymenit lebo bola mala, teraz by som uz kupovala len klasicku drevenu
2. kôš na plienky- zbytocnost
3. ohrievač na vlhčené obrúsky-uplna zbytocnost, ak chces mat teple utierky, pouzi perlan a teplu vodu
4. el. hojdačka na kočiar (typu rockit)- nemala som
5. 2 zavinovačky (zimné dieťa)- ano mala som aj som vyuzila ked sa jedna zaspinila
6. kolotoč nad postieľkou, príp. hrazdička s visiacimi hračkami- nemali sme ale moze to byt fajn
7. rastúca stolička (typu stokke tripp trapp, alebo cybex lemo), s nadstavcom pre bábätko- nemali sme, kym bola mala krmili sme v takom tom lehatku hojdacom a potom klasicka detska stolicka
8. hniezdo- mali sme, za mna fajn
9. vanička s podstavcom (ideálne tie, ktoré nemáte vaňu, ale len sprchový kút)- mali sme a rozhodne ano, nemusela som sa tak zohybat
Pripajam prebalovaci pult alebo taku tu pevnu prebalovaciu podlozku co sa da polozit na pracku a prebalujes tam. Vdaka tomu som neprisla o chrbat.
@anonym_autor
1 - v spálni koli menšiemu priestoru mame malú postielku do 6m a v obývačke dolu mame veľkú postielku, využili sme malú na nočný spánok a veľkú na denný spánok a momentálne tam aj prebalujeme lebo rost je na najvyššej úrovni.
2 - kos na plienky používame v spálni, nesmrdí to vôbec , mame prebalovaci pult na komode, tak isto využívam, na posteli neprebalujeme. Obyčajný kos na dotykové otváranie mame dole v kuchyni takze tiež to nesmrdí.
4 - hojdačku na kočík mame inú značku z lidla. Neviem väčšinou to nepoužívame lebo dieťa v kočíku bez pohybu spi tak či tak. Či to vyslovene pomohlo keď to bolo pustené alebo dieťa by spalo tak či tak netuším. Keď sa ma zobudiť tak sa proste zobudi. Za mna vyhodených 30€.
5 - zavinovaciek mame asi 3 alw nepoužívali sme asi od 2tyzdnov.
6 - kolotoč na postielku, zo začiatku blbosť ale teraz v 2 mesiacoch využívame a zaujíma ho to, a keď potrebujem dačo porobiť tak si polezi v postieľke a vníma kolotoč
7 - rastúcu stoličku síce nemáme, ale mame hojdacie kresielko keď ho treba tiež položiť do neho alw zatiaľ ho ro tiež nezaujima, stoličku amme od 6 mesiacov.
8 - stojacu vaničku nemáme ale vaničku dávame tiež na komodu v spálni, je to vyššie a nemusím sa zohýbať nad vaňou, kúpili smw take držiaky ktoré sa na vaňu položia a na to vaničku, tiež blbosť ktorú nevyužívame, ale asi by sme používali keby kúpeme normálne v kúpeľni
Ja som nakúpila dosť veci ktoré tak isto nevyužívam, ale to človek naozaj zisti až keď vyskúša 🙈
No a hniezdo za mna zbytočnosť lebo vždy spal v jednej alebo druhej postieľke ale keďže som ho už mala kúpené tak sme ho mali v postieľke ktorá sa menej využívala. Povodne som ho kúpila lebo som chcela využívať nagauci v obývačke a to som nevedela že postielka nude aj v obývačke.
za mna blbosti vsetko okrem rastucej stolicky
@anonym_autor
1.ak potrebujes 2 postielky kludne ale bez koliečok
2. Koš na plienky ti netreba na 2 veci
3.ohrievač na obrusky ? To abi neviem, že existuje
4. Nejaky kocik na elktriku zbytocnost, to nepredas ani keby si plakala
5. Zavinovačky som obojstranne
6. Kolotoč blbosť, to dieta to ani nezaujima, maly sme krasneho macka s hudbou a mame ho doteraz
7. Stolicka klasika polohovatelna
8. Hniezdo ani pri jednom dietati som nemala
9. Mala som vanicku so stojanom
@anonym_autor 1. Mala som klasickú v spálni a neskôr sme kúpili z druhej ruky cestovnú 2in1 čo ľutujem že sme neriešili skôr, tu som mala v kuchyni keď som varila. 2. Mame len klasicky netreba ten špeciálny. 3. Netuším čo to je. 4. Rockit ani nic podobne som nemala a kto aj mal tak nevyužil lebo to nebolo take ako keď kočikuješ ty. 5. Zavinovačky som mala prvý mesiac asi 4ks a nestíhala prať lebo furt pregrcala tak som sa potom na ne vykašlala. Partner sa naučil držať malú aj bez nej časom, ja som problem nemala a ostatní z rodiny si museli zvyknúť. 6. Kolotoč za mňa najlepšia vec využívali sme vyše roka, neskôr som kúpila tu vydru fisher price. 7. Stolička polohovatelna od bábätka, mala som ju tam ked bola menšia a varila som alebo nieco potrebovala spravit tak sa hrala s hrazdou. 8. Hniezdo som mala a nevyužila. 9. Stojan s vaničkou skladacou máme sprchový kút dieta 15m a este stále sa tam kúpe.
Okrem tohto sme využili prebalovaci pult, deka s hrazdou a penová podlozka 👌
@anonym_autor hračka s bielym šumom 👍
Šatka na nosenie
Vodná podložka s rybkami - podporuje 1 a 2 vzpriamenie
1. zbytočnosť
2. ak máš po ruke terasu alebo balkón tak zbytočnosť, ja mám klasický kôš na terase a plienky hádžem tam
3. zbytočnosť
4. zbytočnosť
5. Ťažko povedať čo bude dieťaťu vyhovovať
6. Nevyužili sme
7. Dobrá vec
8. Využila som a bola som spokojná, nutnosť to nie je
9. Nevyužila som
Ale najlepšie čo ti poradím: nekupuj nič z vyššie uvedeného. Dnes čo si zmyslíš to hneď objednáš a o 2 dni to máš doma. Každé dieťa je iné. Možno bude milovať zavinovačky, možno nenávidieť. Výbava pre novorodenca je veľmi jednoduchá, zvyšok dokúpiš podľa potreby. Tak som to riešila ja a vyhli sme sa vyhodeným peniazom. Kúpila som čo bolo treba a to sa využilo.
@anonym_autor ahoj,
1. Ano, na poschodi drevená na noc a na kolieskach na prízemí, mame veľký dom a mohol ist so mnou všade aj do kúpeľne, presuvala som postielku podla potreby...
8. Mala som a veľmi dlho v ňom chcel spať, za mňa ano
9. Vaničku na stojan sme využili, lebo mna boleli po porode strasne krize, a takto sa dalo super umývať bez bolesti 😁
1. 2 postieľky (s kolieskami, pevná) - asi pre žienky, ktoré nebývajú v byte, ale vo väčšom dome
Neviem posudit, mali sme byt. Ak v poschodovom dome, asi to ma zmysel
2. kôš na plienky
Mala som, kravina
3. ohrievač na vlhčené obrúsky
Mala kamoska, kravina
4. el. hojdačka na kočiar (typu rockit)
Nemala som, neviem
5. 2 zavinovačky (zimné dieťa)
Mam zimne dieta a zavinovacku nechcel, ale v ulitke spal dlhoooo
6. kolotoč nad postieľkou, príp. hrazdička s visiacimi hračkami
Mala som, kravina
7. rastúca stolička (typu stokke tripp trapp, alebo cybex lemo), s nadstavcom pre bábätko
Mala som a 6 rokov neskor stale mam, akurat na nej sedi 😅
8. hniezdo
Nemala som, lezal na gauci na zavinovacke
9. vanička s podstavcom (ideálne tie, ktoré nemáte vaňu, ale len sprchový kút)
Mali sme, nevyuzivali sme dlho
Namiesto hniezda ako druhu postielku zvaz nonomo. Mne tam mali spal kazdy denny spanok
@anonym_autor
1,2,3,4, -za mňa totálna blbosť
5 - mala som dve, aj pri zimnom aj letnom dieťaťku.
6, pri prvom zbytočne pri druhom bolo užitočné
7 - stoličku som použivala ako aj postieľku vyrobenú v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, nemala som potrebu kupovať iné
9 - mala som vaničku bez podstavci pri všetkých detoch
so spominaneho som vyuzila jedine zavinovacku. vsetko ostatne su fakt blbosti. ale vela casu mi este deti stravili v ohradke, asi ekvivalent tej ppstoelky ale v tej by im bolo tesno no name velky dom takze to bolo kam rozlozit. co bolo pre mna nenahraditelne bol kojaci vankus, aj ked uz pili sami z flias radi sa tam vykotili a pili tam aj ked uz boli na to velky tak v nom radi oddychovali
Za mna osobne vsetko blbosti okrem hniezda a stolicky.
Nutnost pri oboch detoch bol biely sum fungovalo to na nich uplne kuzelne.
Ja som mala 2 postielky a aj som ich vyuzila. Jedna v spalni, jedna v obyvacke. Prebalovaci pult vyuzivala. Hniezdo vyuzivala. Vanicku vyuzivala… mame vanu, ale je nerealne tam kupat male babatko. Aj zavinovacky som mala viacere a to mam letne deti. Este som mala aj elek.hojdacku. Kos som mala zvlast na plienky v garazi, ale obycajny. Stolicku som mala bloom. Hrazdicky moje deti nemali rady. Monitor dychu sme mali z poistovne. Takze my sme vyuzili toho dost.
Ahoj, my sme mali len jednu postieľku, ale sestra, ktorá má poschodový dom, mala na poschodí v spálni aj v obývačke dole.
Kôš na plienky máme, ale iba obyčajný zatvárateľný kôš so sáčkom, denne vynášame.
V kočíku deti spali aj bez natriasania, tak osobne neviem posúdiť, sestra si ten rockit pochvaľovala.
Stoličku sme kupovali prvému prima pappa , využívali sme do cca jeho 2 rokov a teraz už sedí na takej ikea detskej stoličke.
Vaničku s podstavcom sme používali iba pri prvom dieťati, kým nás bavilo nosiť vodu do vaničky do detskej izby a potom vylievať, do kúpeľne sa nezmestila na nožičkách. Pri druhom som mala len vaničku priamo vo vani 😂 a ten kolotoč nad postieľkou ( taký kontrastný) som si pochvaľovala , hlavne keď syn nechcel veľmi otáčať hlavkou, tak na túto hračku reagoval a aj hlávku otočil tým smerom ako sa to krútilo dookola.
@anonym_autor 1.hlupost. staci 1
2.kos na latkove plienky
6.hrazdicka s visiacimi hrackami super vec
7.nemala som, ale ked su to tie drevene, tak to moze byt dobre
9. Vanicku sme davali na postel pri par mesacnom. Od 6mes uz do vane vanicka.
Prebalovacia podlozka...myslela som ze hlupost, ale ked som pri druhom dostala od svagriny, tak nasla dobre vyuzitie.
Vlhcene obrusky co najmenej pouzivat, moj dostal z jednorazoviek exem, kozna vlhcene zakazala, mali sme len na cesty, doma som umyla v umyvadle pod tecucou vodou alebo lavor.
Za mna aj mantinel do postielky boli vyhodene peniaze.
V dome nevyhnutnost detska vysielacka.
Koš ti fakt netreba, my sme hádzali normálne do komunálu - veď aj ten má vrchnák, takže smrad nejde von. Vyhodíš každý deň a vybavené.
Ohrievačka na vlhčené je zbytočnosť, ja som si pred prebaľovaním dala utierku pod tričku ku prsiam, aby sa o mňa zohriali. Kým som syna vyzliekla a dala mu dole plienku, boli už teplé, stačila minútka max.
Kolotoč nad postieľku nie, aby sa bábo neučilo, že posteľ je na zábavu. Hrazdička kľudne, to ho bavilo dlho dlho.. ale my sme investovali do budúcnosti a kúpili rovno lezecký oblúk, ktorý používa teraz. Vešala som tam kontrastné veci, hrkálky, malé plyšáky. Ležal pod oblúkom na podložke.
Hniezdo sme používali asi 2 mesiace, kým spal medzi nami v posteli, potom som sa už nebála ho mať len tak. My máme aj rovný gauč bez záhybov, takže som sa nebála ho nechať v hniezde spať na gauči.
Zavinovačku hrubú radšej nie, lepší je spací vak a keď tam tenká mušelínová plienka na zavinutie ručičiek - ale bábo sa ti neprehreje.
Stokke trip trap máme, používali sme ju od asi 4 mesiacov s tým adaptérom pre bábätká a bolo to super, mohol sa na nás pozerať, ako jeme a necítil sa opustene.
Baby ti radia, každé je iná a každemu vyhovuje niečo iné. Mne pomohli kolotoč nad postieľku, hracia deka a hrazdička, vibracné kresielko, zavinovačky, prebaľovací pult. Preniosný košík, kde spal cez deň, ľahko sa prenašal. Neskôr sme využili cestovnú postieľku .
Ja som velmi dlho vyuzivala prebalovaci pult, aj ked vela zien hovori, ze blbost. Rovnaku sluzbu urobi prebalovacia podlozka na komode v spravnej vyske. Co si ale neviem predstavit je prebalovat dieta na posteli, vecne ohnuta.....
@tenerifka presne taká ohnuta som prebalovala na posteli v r. 1986.Vtedy ešte neboli žiadne pulty. Ani nič z toho co je teraz. A tu sme vsetci😄.
@anonym_autor
1. Blbosť. Babatko spalo vždy v postieľke hore, mala som kameru, cez ktorú som počula a videla ci spí alebo je už hore.
2. Super vec, mala som aj ja
3. O takomto výdobytku som nepočula. Podľa mňa blbosť. Veď obrúsky neskladnejších v mraznicke, ani chladničke. Majú izbovu teplotu.
4. Nemala som, aké niektoré deti sú citlivé na zastavenie kočiara. Na tvojom mieste by som s týmto ešte pockala. Keď bude dieta zle spať v odstavením kočíku, budiť sa, dokúpiš.
5. Určite áno
6. 7. 8. Všetko podľa mňa super veci. Hniezdo som mala v posteli, ked bola dcérka úplne babatko, aby som ju nepriľahla, ked spala pri mne.
ahoj, ja ti odpoviem ako pohodlna osoba zijuca vo velkom dome :D
1. 2 postieľky (s kolieskami, pevná)- mam od zaciatku oboje, prve dva mesiace spal v malej postielke s kolieskami prisunuty k mojej strane, kazde rano ked sa nakrmil som ho len s postielkou presunula do kuchyne, kde pokracoval v spanku a ja som si 2 hodinky vychutnavala kavu, vo velkej postielke zacal realne spat od 3 mesiaca aj to len v noci, postielku na kolieskach vyuzivame na hry s nim, ocko ho v nej kruti, beha po dome, maly ma rad akciu :D
2. kôš na plienky- nemala som, zvazovala som ale netreba to vobec
3. ohrievač na vlhčené obrúsky- zbytocnost
4. el. hojdačka na kočiar (typu rockit)- zbytocnost pre nas, lebo taky pohyb nema rad
5. 2 zavinovačky (zimné dieťa)- mam zimne dieta a mam aj zavinovacky, ale nikdy sme ich nepouzili, vobec som ho nijak ,,nebalila"
6. kolotoč nad postieľkou, príp. hrazdička s visiacimi hračkami- ano ale staci to aj neskor, od takeho 2-3 mesiaca
7. rastúca stolička (typu stokke tripp trapp, alebo cybex lemo), s nadstavcom pre bábätko- mame, inu znacku, ale tiez na kolieskach, potrebujem ist nieco porobit, ide so mnou, rychly presun po dome+ ma dobry vyhlad na vsetko z vysky
8. hniezdo- ano, kedze cez den sme ho nikdy nedavali do izby, ale bol stale s nami, obyvacka kuchyna, chcela som aby si zvykol na zvuky aby mu nerobilo problem spat aj pri beznych dennych zvukoch a svetle, takze na gauci v hniezde spaval cez den casto, ale len do takych 2 mesiacov, potom uz na gauci bez hniezda na hracej podlozke spaval, aj spava doteraz (4mesiace)
9. vanička s podstavcom (ideálne tie, ktoré nemáte vaňu, ale len sprchový kút) ano! neviem si predstavit sklonena nad vanou byt, by mi odisiel chrbat, schvalne este mame na vysokom stojane aby nam bolo pohodlne, kedze s muzom kupeme spolu
Pre mna must have jednoznacne monitor dychu, to by som odporucala vsetkym, pouzivame doteraz

Ja som velmi dlho vyuzivala prebalovaci pult, aj ked vela zien hovori, ze blbost. Rovnaku sluzbu urobi prebalovacia podlozka na komode v spravnej vyske. Co si ale neviem predstavit je prebalovat dieta na posteli, vecne ohnuta.....