icon

Čo je normálny základ pre bábo?

reni1512
30. dec 2012

Ahojte maminy... pridavam sa k buducim maminam cakatelkam, sme v 11tt, dufame ze vsetko bude dobre a babo sa narodi v lete,preto chcem sa opytat na jednu vec... Ako tak chodim po MK vidim tu albumy plne nespocetnym mnozstvom oblecenia pre vase ratolesti co si fotite... Je vobec MOZNE vyuzit toto vsetko co si nakupujete pre babatka??? Co je vlastne normalny zaklad pre babo? Ved mam pocit ze vam niektorym musia skrine praskat vo švikoch a dieta to ani nie je schopne vynosit. V knihach som sa docitala ze babatku novorodeniatku staci zopar veci, lebo z nich vyrastie sup sup.. Viete mi poradit ake je optimalne mnozstvo bodiniek a svetrickov a ciapociek?A tiez musim si zaobstarat vajicko na prevoz z nemocky? Lebo mam pocit ze som uplne sialena, ked sa mi taketo nakupy zdaju nezmyselne...Vdaka 🙂

Strana
z5
anjelicek26
30. dec 2012

@reni1512 - pockaj, kym sa babo narodi a potom uz o nezmyselnosti prestanes spekulovat. Staci mat grckajuce babo a prezliekas 10x denne, rovnako kym sa pracka naplni tymi malymi vecami (a mat fakt len par kuskov oblecenia peries denne ako otrok), tak to trva... radsej mat viac na vyber... ak mozem hovorit za nas, ano mame HALDY oblecenia, milujem, ked mame na vyber a veci do kazdej situacie. A ano, vynosia vsetko, veci s visackami sme nikdy neodkladali. Ale toto je o odhade, ako ktore dieta rychlo rastie. Moje rastu dost pomaly.

Riad sa sebou a nezamyslaj sa nad nesmrtelnostou chrusta, ked mas chut, kup 5 dupaciek a tri tricka, dokupit mozes podla situacie. Ja som veci po detoch darovala a robim to nadalej, veci po tomto babu pojdu sestre, o dva roky chcu skusat zarobit babatko... takze ich nevynosi jedno, ale vlastne viac deti...

A ano, bez vajicka si do auta nesmies s babom sadnut, alebo certifikovanu vanicku.

soldi
30. dec 2012

@reni1512 mohla by si konkretizovat, co znamena haldy 🙂 10 bodyniek? alebo 50 bodyniek? to je jedna vec.
veci, ktore su nafotene su vacsinou v roznych velkostiach, takze to by som vobec nebrala ako smerodatne.
ked budes mat babatko, ktore grcia a kadi vsetkymi smermi, tak Ti tych 10 bodyniek bude malo 😉

moj syn ma 20 mesiacov a ma 15 ks teplakov a 20 ks triciek na doma. a ver tomu, ze to vsetko znosi 🙂

a co sa tyka vajicka. esteze som sa naucila nerozculovat nad niektorymi otazkami 😅
vajicko = autosedacka.
nechapem, ako niekomu moze prist bezpecnost jeho dietata nezmyselna. ci chces dieta drzat v aute na rukach? alebo planujes ist pesi a mat ho v kociku a nikdy s nim nechodit autom? v tom pripade ano, nakup autosedacky zmysel nema .

traktor
30. dec 2012

skus pozriet tu, mozno ti to pomôze https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/tipy-na-nakup-ake-veci-a-farby-pre-babatko/
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/kedy-zacat-chystat-vybavu-pre-babatko/
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/aku-vybavu-potrebujem-do-porodnice/ .a k albumom..nie vsetko co je v nich a hlavne to mnozstvo budes potrebovat, .niekto skratka ma potrebu nakupovat tie mrnave vecicky a nevie odolat aj ked uz ma dost, niekto kopu podedi, podostava, zvlast ak je to dlhoocavane dietatko rodine..kazdy ma svoj pribeh..ty sa zariad podla seba .zakladnu vybavicku mas v linkoch co som ti dala..a ostatok si dokupis podla potreby..dnes je velky vyber, staci zbehnut do obchodu a vybrat si co potrebujes..aj ked uz bude dietatko na svete a ten zaklad budes mat 😉 ..vajicko ano , ak mate auto ..ide o bezpecnost dietata..pokial auto nemate tak ti ju netreba, dieta zoberie z pôrodnice v kociku..

tortelinka
30. dec 2012

@reni1512 ahoj, tiež som nezdieľala nákupnú mániu, a najmä nebol čas na nákupy, neviem presne, ale mala som tak cca 5-6 ks body, dvoje dupakov, par tepláčikov, nejaké svetríky, stačilo, točila som dookola...a vajíčko do auta určite, mali sme požičané ale určite by som bez neho nesadla do auta. moja teória je že na bezpečnosti a topánkach nešetrím, oblečko, kočík a ostatné je mi úplne jedno

zuzi0911
30. dec 2012

@reni1512 pre novorodenca myslim od cisla 56 stavi po 3 kusky.a postupne co bude treba si dokupis.ked bude vrackat je dobre mat na nom furt podbradnik alebo plienocku a tu hravo vymenis 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@anjelicek26 sestru nemam, ani brata, mozno ich darujem ked sa rozhodnem a zamyslam sa nad buducnostou a zdravym nakupovanim nie nad nesmrtelnostou chrusta... pisala som o nezmyselnych haldach nie samozrejmych veciach pre grckajuce dieta...

sissy27
30. dec 2012

@reni1512 ak dieťa budeš z pôrodnice domov prevážať v aute, tak áno, potrebuješ vajíčko - v prvom rade kvôli bezpečnosti dieťaťa, a teda je to tak v zákone, že dieťa do 12rokov alebo do 150 cm musí mať adekvátnu sedačku (v prípade novorodenca tzv. "vajíčko")...
čo sa týka oblečenia, zas toľko, čo vidíš vo fotoalbumoch, určite potrebovať nebudeš, na začiatok hlavne bodynka a nejaké dupačky (podľa obdobia, kedy sa narodí), nejaké tenké čiapočky, pár kúskov z každého, zo začiatku rýchlo porastie a priebežne dokúpiš, obchody sú otvorené v podstate nonstop, nákup cez net funguje tiež spoľahlivo, niečo aj podostávaš...

anjelicek26
30. dec 2012

@reni1512 -- zdrave nakupovanie 😀 Skus ten pojem definovat 😀 Toto skutocne bude vzdy len v uhle pohladu a sirke penazenky 😉 Ja mam rada deti pekne oblecene, seba tiez, mozno si zasa nepotrpim na inych veciach 🙂 Ak sa budes riadit tym zakladnym zoznamom, nic nepokazis, dokupit sa da vzdy.

tatiana7777
30. dec 2012

Ahoj, urcite treba vajicko, ked nevyuzijes pozicaj si, ale bez neho by som nesla z porodnice. My sme vyuzili maximalne bola to 1.vec kt.sme s kocarom kupili. Aj podla mna dokupis keby mas par veci dodatocne lebo zistis, ze naozaj male dieta sa precika, zagrcka... Urcite je to pohodlnejsie ako prat to dokola. Aj my mame plnu skrinu veci, popravde mi ani neni luto kupovat ich, dokonca mam z nich vacsiu radost ako ked si kupim pre seba 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@tortelinka
@zuzi0911
@traktor
@soldi dakujem 🙂 auto mame, ale myslela som ze na zaciatok staci vanicka z kocika a neskor sa kupi vacsia sedacka...

soldi
30. dec 2012

@reni1512 pre mna by si zas mohla definovat pojem nezmyselne haldy 😀 ako pise
@anjelicek26 to su vysoko individualne veci. ked na to mam a ked sa mi to paci, tak budem mat tych bodyniek 30 a ked na to nemam, tak jasne, ze najdem sposob ako si vystacit s troma 🙂

traktor
30. dec 2012

@reni1512 vanicku, môzes mat len ten jeden den, ked ides s pôrodnice, to ti este budu tolerovat, ak by ta zastavili..inak musis mat vajicko..a kedze ide o bezpecnost tvojho pokladu, tak by som nad vajickom vôbec nevahala a mala ho i ten prvy den,teda den odchodu domov 😉

reni1512
autor
30. dec 2012

@tatiana7777 ked nemas po kom podedit...a potom to komu odovzdat tak sa zamyslas aj nad tym.. co je taky optimalny stred.. ked sa prejdem po obchodoch nie je mi jedno ake veci si kupim, ale zalezi mi na cene a tiez ci to vyuzijem...myslela som na veci ktore bezne vidim v albumoch od tylovych sukniciek po nezmyselne mnozstvo nepotrebnych veci.. Je pekne mat toho milion ale kto na to nema, tak rozmysla aj inac...Je jasne asi to, ze budeme dokupovat, nezasobim sa dopredu vsetkym a potom co s tym.. S tym vajickom som tiez uvazovala ze si len poziciam..vdaka za nazor 🙂

teddynko
30. dec 2012

Na začiatok stačí 10 bodičiek, 6-7 ks dupačiek.. aspoň mne stačilo.. reči, že 15 teplákov nechápem ani ja.. lebo som toľko nepotrebovala..postupom času zistíš, čo ti chýba.. veľa vecí dostaneš, tak načo kupovať zbytočne veľa vecí? Tie malé drobné šatočky sú také drahé, že to je hrozné... najviac som minula na plienky...

anjelicek26
30. dec 2012

@reni1512 - do väcsej sedacky ide dietatko tak v 9 mesiacoch a vanicka z kocika nestaci, pokial nie je certifikovana a nema vnutorne pasy a neda sa poriadne ukotvit v aute.

soldi
30. dec 2012

@reni1512 nie, vanicka z kocika urcite nestaci. tych certifikovanych ako autosedacky je velmi malo a aj ked som taku mala, tak som ju nikdy nepouzila, nepripadala mi bezpecna. predstav si to dieta ako lezi vo vanicke a niekto vam do auta tukne zboku alebo zozadu. nie je tam vobec chranene predsa ☹
to je jedna vec.
druha vec je, ze vacsia kategoria autosedaciek je 9-18, ale tam moze ist dieta najskor ked ma 9 mesiacov. a tak dlho Ti vo vanicke isto nevydrzi.
ak chces usetrit, tak kup kategoriu 0-18, ale tam uz je ta bezpecnost zas uplne inde ako vo vajicku.

reni1512
autor
30. dec 2012

@traktor tak to som vobec nevedela 🙂 docitala som sa ze niektore maminy to vobec nevyuzili..preto sa pytam ci je to take potrebne 🙂

hradnapani
30. dec 2012

@reni1512 pre letne babo by som ti odporucila na zaciatok 5 ks body s kratkym rukavom, 5 ks bez rukavov, nejake dve-tri s dlhym, keby bolo chladnejsie. A dostatok podbradnikov. Na nozicky 2-3 ks polodupaciek (na chladnejsie obdobie alebo noc) a sadu ponoziek. K tomu nejaky kabatik na gombicky alebo lahsi svetrik. A tensiu ciapocku. A ostatne dokupis za pochodu, podla velkosti a aktualneho stavu.
Kedze pri novorodencovi pouzijes aj dost bavlnenych plienok (na podkladanie, na rameno atd), pracka sa bude stale tocit tak ci tak.
U nas sme vynosili iba to, co som si kupila ja. Moja rodina mala talent na kupu krasnych,no nepraktickych obleckov 😒
Vajicko je samozrejmost, pokial nechces byvat niekde na samote na lazoch.

traktor
30. dec 2012

@reni1512 je vajicko a vajicko..my sme napriklad mali to väcsie, kde dieta mohlo byt od narodenia do 9 mesiacov.bolo plne vyuzivane , potom sme presli do autosedacky, ktoru mame doteraz..

soldi
30. dec 2012

@teddynko preto pisem, ze to je individualne 😉 ja tych 15 ks teplakov vyuzijem. moj maly rad a vela maluje, takze je kazdu chvilu spinavy, plus niekedy ma mensiu nehodu, kedze je bez plienok, tak treba vymenit. a navyse mame pracku na 7 kil pradla miesto klasickych 5, takze kym ju naplnim jeho vecami to tiez chvilu trva.
to zeTy nieco nechapes, neznamena, ze to nema zmysel 😉

reni1512
autor
30. dec 2012

@teddynko zdielam tento nazor aj ja... mam dost z tych cien, tiez by som svoje dieta najradsej paradila do sveta..ale aj krasnych veci moze byt zopar na prilezitosti ked nejake nastanu... nie som taka ze neobetujem, obaja zatial nepracujeme, ja uz ani nebudem momentalne.. preto rozmyslam nad tou strednou zlatou cestou 🙂

janinah
30. dec 2012

@reni1512 urob si tie nákupy podľa svojho uváženia.ideálne je,ak ti niečo už používané daruje rodina a niečo nové si dokúpiš,netreba veľa malých vecí,radšej väčšie veľkosti...a nechápem ženy,ktoré nakúpia,nafotia a na koníkovi ukazujú,že čo majú,to sa akože chvália či nemajú inej roboty?nechápem...ja nemám na nete jedinú fotku /okrem inzerátov/,fotiť deti no budiš,ale oblečenie???no dobre,však ja to neobkukujem,len si o tom myslím svoje....ale za vrchol považujem situáciu,akú som zažila na detskom ihrisku- nehraj sa s pieskom,máš značkové nohavice,ešte to aj predať musím 😒

zlatovlaska123
30. dec 2012

@reni1512 ja mám rovnako ako ty pocit, že mnohé mamičky to preháňajú až príliš s tým oblečením, skôr tu asi ide len o to, že sa potrebujú pretekať a ukazovať, kto má viac a lepšiu značku. Doteraz som nepochopila význam toho, že naukladať na zem veci s vysačkou a pekne po jednom pofotiť a zavesiť na MK 😀 Sorry, ale nemôžem si pomôcť...
A teraz k veci. Vôbec Ti toho netreba veľa. 15 ks teplákov je nezmysel podľa mňa. My sme vždy mali asi tak 3-4. Možno 5-6 dupačiek, zopár bodiniek. Proti ogrckaným bodinkám sa dajú použiť podbradníky a netreba dieťa 10 krát za deň prezliecť 😉
No a počítaj s tým, že veľa vecí aj dostaneš od rodiny a známych...Možno Ti podaruje niekto aj použité veci, čo im doma len zavadzajú...Ja odporúčam fakt len ten základ a nakoniec - do obchodu sa dá zbehnúť hocikedy, dupačiek sú plné obchody 😉
Ja som toho na začiatok nakúpila veľa, ako každá vytešená budúca mamička, no veľa vecí sme ani nestihli obliecť ☹
Držím palce, nech hlavne všetko dobre dopadne 🙂

mirage
30. dec 2012

Hm, moj mladsi ma asi 20 ks triciek s dlhym rukavom a nosi asi 4. Asi trpim nejakou vadou 😀

reni1512
autor
30. dec 2012

@hradnapani dakujem 🙂 je to velka pomoc ak mi vies poradit pre letne babo taky zoznamcek 🙂 super!

soldi
30. dec 2012

mne napr. kazdy hovoril ako mam nakupit plienky a podbradniky, tak som ich mala hromadu a vobec som ich nevyuzila. maly negrckal ani neslintal, takze pre mna uplne zbytocnosti 🙂

teddynko
30. dec 2012

@anjelicek26 je rozdiel v tom, v ktorej krajine žiješ.. pokiaľ ty si v Nemecku, máte určite niekoľkonásobný príjem do rodiny, ako my na Sk.. a viem, že šatstvo je v Nemecku lacnejšie, ako tu u nás.. nie raz sa mi stalo, že na visačke bola cena pre Slovensko napríklad 15 eur a pre Nemecko o niekoľko eur menej.. takže? 😲

soldi
30. dec 2012

@zlatovlaska123 ha ha, tak 4 teplaky mi maly zaspini za 2-3 dni. ako pisem vyssie, ked je podla Teba nieco nezmysel, tak to neznamena, ze to naozaj nezmysel je.
preco odsudzujes nieco, do coho nevidis? to je tu taky trend, vsakze? 😀

reni1512
autor
30. dec 2012

@janinah
@zlatovlaska123 supeeer baby ste super 🙂 som sa nasmiala a zdielam tento nazor s vami! je to sice krasne mat doma hotovy e-shop ale aj cvaknute 🙂 ale 100 ludi 100 nazorov 🙂 je to kazdeho osobna vec.. Ja som chcela len vediet co na zaciatok kupit letnemu babanku aby sme doma nemali zbytocnosti a tiez byvame u nasich, mame jednu skrinu v jednej izbe, ledva sa tu zmestime, tak rozmyslam vseliak ako sa len da 🙂 Vdaka

hradnapani
30. dec 2012

@reni1512 niet za co, je to len taky startovaci zoznam 🙂 lebo ako pisu ine baby, je to strasne individualne. niekto podbradniky ani nevybalil a u nas sa minulo 30 podbradnikov len tak fucalo 😀 (ale extremne slintacie obdobie zacalo az v tretom mesiaci, takze pre novorodenca je to iste vela)
aha, a este ma napadlo nieco co sa vola "opalovacky" - je to akoby tricko s kratkym rukavom a bermudy, len je to v jednom kuse, na leto je to velmi prakticke, tak aj z toho nejake dva kusy 🙂

Strana
z5