Čo všetko ste mali v detskej postieľke novorodenca?
Chcela by som sa len poradiť nakoľko termín pôrodu mam za 3 týždne.
Ja som malej kúpila tu klasickú postieľku, dali sme tam monitor dychu, matrac a teda dokupila som ešte mantinel (nie ten vrkoč ale taký čo sa len šnúrkami zaviaže o postieľku), hniezdo a baldachyn. Chcela by som malú dávať do zavinovačky.
Lenže moja otázka je niekde čítam že toto vôbec neodporúčajú kvôli tomu že sa môže bábätko prehriať. Niekto neodporúča ani tu zavinovacku a niekto áno a už neviem čo je správne. V jednej literatúre som čítala že teda bábätko by sa nemalo prevrátiť na bok a bruško čomu by ta zavinovačka pomohla. Lenže niekto napíše aj to že dieťa by nemalo spat v postieľke ale s matkou v posteli.
V postieľke nemáme žiadne hračky ani ďalšie vankúše. Tak by som sa chcela poradiť ako ste to mali Vy. Určite chcem aby mala spala v postieľke a nie s nami v posteli lebo to by som sa cely čas len bála či sa niečo nestane.
Ďakujem za rady.
V postieľke nemá byť z hľadiska bezpečnosti nič žiadny mantinel, hniezdo, len matrac, monitor dychu, Dieťa má spať vo svojej postieľke,
Zavinovačka pri novorodencovi ja ok, ak ju akceptuje, len pozor na prehriatie.
@anonym_autor odporucam ti zavinovacku, ale taku kde si nevie vytiahnut rucicky. Taku ze sa cela do nej zabali ako buritko. Moj life saver pri oboch detoch.
V postieľke nemá byť z hľadiska bezpečnosti nič žiadny mantinel, hniezdo, len matrac, monitor dychu, Dieťa má spať vo svojej postieľke,
Zavinovačka pri novorodencovi ja ok, ak ju akceptuje, len pozor na prehriatie.
@anonym_eb7eee a nemal ten mantinel slúžiť hlavne na to aby sa bábätko neudrelo ? Aspoň s tým vedomím som ho ja kupovala.. už fakt neviem.
Hniezdo som si kúpila hlavne pretože chcem mali dovážajú na gauc tak cez deň to bude bezpečnejšie takze ho nemám problém vybrať z postielky.
Vsetko mozne a aj tam nikdy nespal😀
@anonym_autor odporucam ti zavinovacku, ale taku kde si nevie vytiahnut rucicky. Taku ze sa cela do nej zabali ako buritko. Moj life saver pri oboch detoch.
@rybka1987 mám zavinovaciu perinku, je to taká akú som mala aj ja keď som bola mala, mamina mi ju objednala. My sme so sestrou v nej boli do 4 mesiaca. Je to taká zavinovacia nie taká na jednu maslicku.
@rybka1987 mám zavinovaciu perinku, je to taká akú som mala aj ja keď som bola mala, mamina mi ju objednala. My sme so sestrou v nej boli do 4 mesiaca. Je to taká zavinovacia nie taká na jednu maslicku.
@anonym_autor viem presne aku myslis. Aj ja som mala taku ale to je nic, z toho ruky vytiahne raz dva.
@anonym_eb7eee a nemal ten mantinel slúžiť hlavne na to aby sa bábätko neudrelo ? Aspoň s tým vedomím som ho ja kupovala.. už fakt neviem.
Hniezdo som si kúpila hlavne pretože chcem mali dovážajú na gauc tak cez deň to bude bezpečnejšie takze ho nemám problém vybrať z postielky.
@anonym_autor Nie, mantinel len zavadzia, ak máš postieľku vedľa svojej postele na bábätko nevidíš, nevieš ho pohladkať, držať za ruku.
Malinké sa nehýbe, nemá sa ako udrieť,
Vsetko mozne a aj tam nikdy nespal😀
@anonym_4ffb28 s tým rátam tiež 😂 len už mám úplne guláš v hlave že čo má byť a čo nie.
Pretože aj zoznam čo mňam od gynekológa ako výbavičku tak tam pri spaní bolo hniezdo, mantinel a tak som to kúpila 😂 a teraz čítam že to ani nemám dávať
@anonym_autor pozri si swaddle up. Vygoogli tu myslim. Paradna vec
@anonym_autor viem presne aku myslis. Aj ja som mala taku ale to je nic, z toho ruky vytiahne raz dva.
@rybka1987 a vieš mi poslať akú si mala ty, ktorú odporucas ? Môžem dokúpiť ešte. Ďakujem
@anonym_autor Nie, mantinel len zavadzia, ak máš postieľku vedľa svojej postele na bábätko nevidíš, nevieš ho pohladkať, držať za ruku.
Malinké sa nehýbe, nemá sa ako udrieť,
@anonym_eb7eee ďakujem za názor. Ja som dala mantinel len z 3 strán - jedna dlha a 2 krátke. Takze na malú budem vidieť z postele. Ale keď tak to môžem sat tiež celé dole. Chcem len aby to bolo pre ňu bezpečne
@anonym_autor môžeš mať mantinel, poriadne ho priviaž a dobre bude. Ja viem, že sa odporúča, aby bola postielka iba s matracom a nič navyše, ale zasa netreba preháňať si myslím. Monitor dychu je podľa mňa základ. Novorodenca môžeš mať najskôr v zavinovačke, ak mu bude vyhovovať a potom do spacieho vaku. Hniezdo sme využili na gauči, alebo keď spalo dieťa v posteli medzi nami.
V postielke bol len on a tenka deka. Zavinvacku som pouzivala asi tak tyzden, mne sa s nou zle manipulovalo. Ked sa budil na Mooorov reflex, zavinula som ho do plienky
@anonym_autor môžeš mať mantinel, poriadne ho priviaž a dobre bude. Ja viem, že sa odporúča, aby bola postielka iba s matracom a nič navyše, ale zasa netreba preháňať si myslím. Monitor dychu je podľa mňa základ. Novorodenca môžeš mať najskôr v zavinovačke, ak mu bude vyhovovať a potom do spacieho vaku. Hniezdo sme využili na gauči, alebo keď spalo dieťa v posteli medzi nami.
@zojanka ďakujem za odpoved 🙂 áno to hniezdo rsdsej vyberiem lebo to sa mi už nezda safe že mat aj hniezdo aj zavinovacku.
Mantinel mame takýto
@anonym_autor swaddle up zavinovacka v kombinacii s hniezdom (ale tak riadne stiahnute aby mala zlava zprava pocit bezpecia) bola u nas uplne mega kombinacia.
@rybka1987 ďakujem pozriem aj tuto zavinovacku 🙂
@zojanka ďakujem za odpoved 🙂 áno to hniezdo rsdsej vyberiem lebo to sa mi už nezda safe že mat aj hniezdo aj zavinovacku.
Mantinel mame takýto
@anonym_autor Takýto mantinel by som dala preč úplne, bude sa v ňom hromadiť prach, to tiež nie je pre bábätko ok.
Zavinovačka ti zatiaľ stačí jedna, teraz ešte nevieš či ju použiješ, sú deti, ktoré zavinovačku neznášajú. Ak budeš potrebovať dokúpiš neskôr. Naozaj sa neoplatí nakupovať veľa vecí dopredu-
Ja som postielke vybrala jeden bok a bola pritiahnuta k mojej strane. Ak dieta bude vstavat 10x za noc, tak je to jednoduchsie ako by si mala vstavat a vyberat/vkladat ju do nej. Syn napr spal s nami, v postielke bol asi 10x. Vzdy sa zobudil ked som ho chcela presunut. V zaujme mojho spanku spal s nami a nikdy sme ho neprilahli. Dcery mali radsej svoj priestor, tak tie som davala do postielky.
ja som mala paperovú perinku a vankúšik od Evy Kiedronovej maxi dráčik a malú do kočika, skvelá vec na prenášanie , syn tam bol super zahniezdený, netreba polohovať , po čase spal na rozprestrenej a v pripade choroby sa dá skvelo natriasť tak aby bol vo vyššej polohe
mantinel som dala hned na začiatku lebo neskor by som nato nemala čas
baldachýn za mňa lapač prachu mali sme ho ale ja som ho dala preč
hniezdo som mala klasické ale za mňa nemuselo byť
syn spal do 3 mesiacov v postielke ptm s nami v posteli perinka ho pekne
,, oddelila,, od nás pri kojeni to bolo pohodlnejšie
ja som mala paperovú perinku a vankúšik od Evy Kiedronovej maxi dráčik a malú do kočika, skvelá vec na prenášanie , syn tam bol super zahniezdený, netreba polohovať , po čase spal na rozprestrenej a v pripade choroby sa dá skvelo natriasť tak aby bol vo vyššej polohe
mantinel som dala hned na začiatku lebo neskor by som nato nemala čas
baldachýn za mňa lapač prachu mali sme ho ale ja som ho dala preč
hniezdo som mala klasické ale za mňa nemuselo byť
syn spal do 3 mesiacov v postielke ptm s nami v posteli perinka ho pekne
,, oddelila,, od nás pri kojeni to bolo pohodlnejšie
@minesasubu ďakujem za odpoved. A ak sa môžem ešte opýtať tak aky vankúšik má ešte pod hlavičkou?
@anonym_autor ahoj, mali sme monitor a pod matracom klin, aby bolo dietatko vo vyvysenej polohe.spavalo v polovysypanej perovej perinke (kiedronova).
Mantinely sme nemali,chcela som na dieta stale vidiet a ked uz bolo starsie,tak som mantinely nachystala,ale zacalo sa po vsetkom splhat,cize mantinely som nedala
@minesasubu ďakujem za odpoved. A ak sa môžem ešte opýtať tak aky vankúšik má ešte pod hlavičkou?
@anonym_autor od evy -https://www.kennyshop.cz/perove-polstare/
@anonym_autor my sme mali v postieľke matrac a novorodenca 😀 nič iné ...
Pri synovi sme experimentovali, pri dcére som už išla rovno na to podľa predchádzajúcich skúseností:
1. Mantinel som zo začiatku nemala, bol by zbytočný, potrebovala som na ňu vidieť. Keď sa začala.pretacat, tak sme dali, lebo ináč sa opakovane budila na to, že sa jej zasekla noha medzi tyče postele. Mantinel sa mi najlepšie osvedčil pri oboch ten najjednoduchší z IKeA (dáva sa akoby pod matrac a zvysok (tu mantinelovu časť), pripevnis k tyckam na suchy zips. Žiadne šnúrky, nie je hrubý, nie je príliš vysoký, tak na dieťa dovidis, ale zase dieťa sa neudiera, nič sa mu nezasekne .
2. Moja spala v takej kukle, zachránilo nás to. Názory fyzio sa líšia. U syna sme nemali, mal silné reflexy, dával sa do luku, vyčítali nám, prečo sme nezavinuli. Pri dcére som kúpila tu kuklu.
3. Neskôr mala spací vak.
4. Keď už bola väčšia, od cca šiesteho mesiaca má spací vak s nohami. Zázrak, ktorý sa osvedčil aj u syna.
5. Deka iba ak, tak len cez deň, kedy si to viem ustrazit.
6. Mali sme hniezdo, kým sa nepretáčaala, mne sa to pozdávalo, nebola taká "stratená "v postieľke. Ale podľa mňa to nie je nejaká must hlave vec, skoro sa toho budeš zbavovať.
7. Mali sme aj Klin na polohovanie, lebo obaja mali tendenciu preferovať jednu stranu. Syn mal aj torticolis, tam to bolo nemožné ustrážiť, ale u dcéry tento problém nebol, tak som zakročila skôr, aby sme neskôr nemuseli riešiť helmicku na hlavu 😶 použili sme cez deň, raz spala na jednej strane, raz na druhej, v noci mala tú kuklu, vtedy som nepolohovala.
My sme mali len matrac a monitor dychu, antirefluxny vankúš. To je všetko. Žiadne hniezdo sme nikdy nemali, ani perinku/zavinovacku som nikdy nepoužila, nič také. Syn bol zakrytý dekou a neskôr keď sa začal točiť som prešla na vak. Najorv obyčajný a potom nozickovy.
Na začiatku asi dva týždne som zavinovala do klasickej zavinovačky na tri mašle. To preto, že nám tak kázali v pôrodnici, kde dieťatko v zavinovačke dávali do vozíka ležať na bok a po každom kŕmení sa striedali strany. Potom som radšej zavinovala do plienky. Potom sme dali do postieľky hniezdo a perový vankúš, ale už má 8 týždňov, zdalo sa nám, že potrebuje viac priestoru, tak spí len v hniezde v postieľke a na sebe má deku, ktorú zaprávam po stranách hniezda, aby si ju na seba nestiahla (čo sa už raz stalo). Za chvíľku jej bude hniezdo malé, tak bude mať len spací vak. Používame Owlet na monitorovanie.
Pri novorodencovi som mala len matrac s plachtou, pod ten monitor dychu a bol v tenkej zavinovačke/ spacom vaku. Obliekla som ho tak, aby sa neprehrial. Mantinel som kupila až keď sa velmi intenzivne pretáčal a lozil, lebo si vtedy silno búchal hlavičku o postielku.
Mala som všetko toto nachystané pri prvom dieťati lenze realita bola taká že dcéra mala koliky tak od začiatku spávala snami v posteli lebo som ledva vstala k postieľke od únavy.Samozrejme vždy v strehu aby sa jej nič nestalo.Za chodu sa naučíš čo ti je treba čo ti vyhovuje a čo ti je zbytočné
Za mňa odporúčam spaci vak, je to bombová vec, obe moje deti v tom holí do zhruba 2 rokov (od roku treba nožičkový lebo chcú chodiť) žiadna zavinovačka ani tie ulitky netreba v tomto im bude stále teplúčko a môžu sa vybať koľkolen chcú, mame značku ergobaby nozickovy (nožičky sa daju skryť)

@anonym_autor nebezpecna zavinovacka je, ked sa uz babatko vie pretocit, na uplnom zaciatku som ju pouzivala tiez, neskor spaci vak. My sme mali aj hniezdo ale hlavne kvoli klinovemu vankusiku z ktoreho sa iba vtedy nezosmykol dole. Akonahle sa deti pretacaju treba to dat prec. Mantinel mame stale ale je este zaseknuty aj za matracom. Opat sa tu isto najdu nazory ze v postielke nemas mat vobec nic, budes si musiet sama zhodnotit s cim si ok 😊