Čo všetko ste mali v detskej postieľke novorodenca?
Chcela by som sa len poradiť nakoľko termín pôrodu mam za 3 týždne.
Ja som malej kúpila tu klasickú postieľku, dali sme tam monitor dychu, matrac a teda dokupila som ešte mantinel (nie ten vrkoč ale taký čo sa len šnúrkami zaviaže o postieľku), hniezdo a baldachyn. Chcela by som malú dávať do zavinovačky.
Lenže moja otázka je niekde čítam že toto vôbec neodporúčajú kvôli tomu že sa môže bábätko prehriať. Niekto neodporúča ani tu zavinovacku a niekto áno a už neviem čo je správne. V jednej literatúre som čítala že teda bábätko by sa nemalo prevrátiť na bok a bruško čomu by ta zavinovačka pomohla. Lenže niekto napíše aj to že dieťa by nemalo spat v postieľke ale s matkou v posteli.
V postieľke nemáme žiadne hračky ani ďalšie vankúše. Tak by som sa chcela poradiť ako ste to mali Vy. Určite chcem aby mala spala v postieľke a nie s nami v posteli lebo to by som sa cely čas len bála či sa niečo nestane.
Ďakujem za rady.
A este daco, ruky maju byt furt vonku, ci v zavinovacke alebo deke, aby si nezakrylo tvar tym, cim je prikryte
@anonym_autor v postieľke som nemala vôbec nič. Dieťa spalo v spacom vaku, lebo v perinke, zavinovačke malo amoky, revalo, kým sme ho nerozbalili. Takže tým bol problém vyriešený, či zavinovačku, alebo nie.
Mala som všetko , hniezdo , mantinel , zavinovačku , monitor dychu .. mne malá chcela mať ručičky pri tele inak sa budila takže zavinovačku sme mali dlho .. od 3 týždňov spávala medzi nami , v hniezde , to je tažko povedať ako to bude u vás , či bude chcieť postieľku , zavinovačku .. zistíš zapochodu
@anonym_autor je zima, takze v zavinovacke mu horuco urcite nebude...hadam nemate v byte 26C. A co sa tyka spania, tak som babo polohovala...praveze davala spat na bok k boku postielky, v noci po nadojceni stale na druhu stranu.
Inak, vies ako babatka spali na neonatologii ci novorodeneckom? Na brusku na monitore dychu...tiez som bola prekvapena, ked som tak nasho nasla.
@anonym_autor mozes planovat co chces ale dieta si povie svoje 🤣🤣🤣 mne neznasal ziadnu zavinovacku. Ruky pri tele 🤣🤣🤣🤣 ze zabudni. Dokupovala som vak, vaky som kupovala este ako 4 rocnemu, lebo on neznasal perinu ani nic ine. Nemozes sledovat vsetko z netu, lebo niekto ma doma 24 stupnov, niekto ma doma 21 stupnov. Kludne zacni s tou perinkou a uvidis ako bude dieta reagovat. Potom dokupis a budes skusat. Ziadne vankuse nedavaj kvoli chrbtici. Ak bude mat reflux alebo nieco, podlož matrac aby mal vyssie hlavu ale urcite nie vankus.
Takze moja skúsenosť priamo z pôrodnice:. Syna som po pôrode pekne obliekla a položila do postieľky. V tom prišla sestra do izby a pozerá na mna ako na tela, že čo to robím...tak ze chystám dieťa spať (v pôrodnici). Tak že ona mi ukáže že ako (ja v tom čase 40 rokov). Dieťa vyzliekla, mne povedala ze tiež vyzliecť vrch a dieťa si priložiť na telo, a spať!!!
A tak sme aj spali. Syn bol (doteraz je) veľmi kontaktný, ani raz nespal v postieľke. Monitor dychu som po rokoch predávala neotvoreny. A takto to bolo beskor aj s dcérou, pekne sme si spolu všetci spinkali na veľkej dvojposteli.
Potom zas mozes mat dieťa, ktore bude potrebovať byt samé pre seba, takze spať len v postieľke...a či zavinovačka alebo nie, jedno dieťa chce, druhe nie.
Musíš si všetko vyskúšať na tom svojom...
Syn - kúpanie s revom, žiaden kočík (až po roku zaspal v kočíku) spal len v nosiči alebo v posteli počas kojenia, žiadna autosedačka.
Dcéra- všetko z vyššie spomenutého žiaden problém....asi tak.
Takze moja skúsenosť priamo z pôrodnice:. Syna som po pôrode pekne obliekla a položila do postieľky. V tom prišla sestra do izby a pozerá na mna ako na tela, že čo to robím...tak ze chystám dieťa spať (v pôrodnici). Tak že ona mi ukáže že ako (ja v tom čase 40 rokov). Dieťa vyzliekla, mne povedala ze tiež vyzliecť vrch a dieťa si priložiť na telo, a spať!!!
A tak sme aj spali. Syn bol (doteraz je) veľmi kontaktný, ani raz nespal v postieľke. Monitor dychu som po rokoch predávala neotvoreny. A takto to bolo beskor aj s dcérou, pekne sme si spolu všetci spinkali na veľkej dvojposteli.
Potom zas mozes mat dieťa, ktore bude potrebovať byt samé pre seba, takze spať len v postieľke...a či zavinovačka alebo nie, jedno dieťa chce, druhe nie.
Musíš si všetko vyskúšať na tom svojom...
Syn - kúpanie s revom, žiaden kočík (až po roku zaspal v kočíku) spal len v nosiči alebo v posteli počas kojenia, žiadna autosedačka.
Dcéra- všetko z vyššie spomenutého žiaden problém....asi tak.
@vilma7 to je pekne, ale mas aj matky velmi unavene, to co ty odporucas je dobre pre matky so skusenostami a nie prvorodicku. V unave moze male zalahnut vedla seba a lebo jej moze male spadnut ked zaspi pri kojeni alebo na nej. To nieje vobec bezpecne a co ti radili v nemocnici je velmi proti predpisom. Ano jak sa hovori skin to skin, ze dieta ma citit mamu, to som robila aj ja, ale bezpecnost je prednejsia. Malinke babatko je vo velko nebezpeci ked spi s rodicami v posteli, nie raz sa babatko udusilo aj ked rodicia nepili, nefajcili nic.staci len paplan cez tvar, tvoja ruka ci vlasy na tvari, v puse. Moze sa mu tazko dychat ked ho budete nevedomky drzat cez hrudnik. Moze mu byt velmi teplo koli tomu ze ste vedla neho.
Velmi vela si riskovala a tiez nosic nieje dobry na furt koli chrbtici ktora sa vyvija a moznym bolestiam v chrbte a za krkom o ktorych ti nemohlo tvoje dieta povedat. Ja sama som pouzivala nosic ked som isla von a som svedkom toho, ze po niekolkych hodinach som sama videla jak sa moje dieta potrebuje vystriet a jak mu je velmi nepohodlne za krkom hlavne ked zaspaval. Ano moje dieta lubilo byt na mojom srdci, ale treba tiez davat lezat a polohovat aj koli hlavicke a chrbtici. Tiez mi dlho zaspavali v kociku, ale potom sup do postielky.
@vilma7 to je pekne, ale mas aj matky velmi unavene, to co ty odporucas je dobre pre matky so skusenostami a nie prvorodicku. V unave moze male zalahnut vedla seba a lebo jej moze male spadnut ked zaspi pri kojeni alebo na nej. To nieje vobec bezpecne a co ti radili v nemocnici je velmi proti predpisom. Ano jak sa hovori skin to skin, ze dieta ma citit mamu, to som robila aj ja, ale bezpecnost je prednejsia. Malinke babatko je vo velko nebezpeci ked spi s rodicami v posteli, nie raz sa babatko udusilo aj ked rodicia nepili, nefajcili nic.staci len paplan cez tvar, tvoja ruka ci vlasy na tvari, v puse. Moze sa mu tazko dychat ked ho budete nevedomky drzat cez hrudnik. Moze mu byt velmi teplo koli tomu ze ste vedla neho.
Velmi vela si riskovala a tiez nosic nieje dobry na furt koli chrbtici ktora sa vyvija a moznym bolestiam v chrbte a za krkom o ktorych ti nemohlo tvoje dieta povedat. Ja sama som pouzivala nosic ked som isla von a som svedkom toho, ze po niekolkych hodinach som sama videla jak sa moje dieta potrebuje vystriet a jak mu je velmi nepohodlne za krkom hlavne ked zaspaval. Ano moje dieta lubilo byt na mojom srdci, ale treba tiez davat lezat a polohovat aj koli hlavicke a chrbtici. Tiez mi dlho zaspavali v kociku, ale potom sup do postielky.
@zara3 syn bol v nosiči len ked bol s manželom a ja v práci, čiže raz denne. Ináč v posteli.
@anonym_autor rodila som v januari. V postielke som mala hniezdo, v ktorom dieta spalo v zavinovacke a pod matracom monitor dychu. Sme v dome a nie je tu v zime tak prekurene ako v byte. Postielka bola pri stene tak tiez som dala mantinel aby nesiel od steny chlad. Nic ine nepotrebujes, dieta sa nepretaca prve tri mesiace. Ziadne hracky vrkoce a neviem co este tam netreba.
Ja som mala deti aj v zavinovačke, aj som mala mantinel aj baldachyn a urobila by som to zase rovnako.
@anonym_autor a ty nemáš vlastný mozog, to musíš citat aj ako dieťa uložiť do postieľky? 🤦♀️🤦♀️

@anonym_autor nic, len matrac. Vies co je SIDS? Neni to len pre predčasne narodene babatka. Dieta nema byt zababusene a nema vokol neho nic byt. Vsetko tie somariny, aby sa neobuchalo a ja neviem co zo snurkami alebo suchym zipsom (co ked sa uvolni) som vyradila. Babatko si neuvedomuje vselijake tie drahe somariny co mu kupis aby to malo pekne v postielke. Ani deka ktora je volna a moze si ju pretiahnut cez tvar, nie.Nic. zavinovacky niesu zla vec, ale kazde babatko je ine, moj najmladsi syn bol iny ako ostatne moje deti. On sa dokazal pretocit uz pred druhym mesiacom a este dobre, ze som u toho bola. Mal dva predne zuby ked mal dva mesiace. Ziadna zavinovacka a vankusiky. Radsej mu oblec teplejsie oblecenie, trebars bodycko a dupacky s dlhym rukavom na to a ciapocku, udrzuj teplo v izbe ale nie horúco. Staci. Ver mi. Mam štyri deti, viem o com hovorim. Ked ho budes brat na ruky daj ho do perinky alebo zabal do deky. Ked si velmi unavena, alebo tvoj manzel , ze spite tvrdo - za ziadnych okolnosti nenechaj spat s vami. Nemusite sa zobudit a ked uz tak neskoro. Babatko nevie poriadne dychat a len nieco cez tvar je velke nebezpecie tak ako zalahnutie.
Takto som robila ja a nemusela som sa bat. Babatko ma spat na chrbte rovno a ked uz niecim jemne malicko za chrbatik natocit na bok, keby ze zvracalo a aj na travenie po kojeni. Ale natocenie nesmie byt uplne, aby sa nepretocilo na tvar. Mozete si hovorit co chcete, moja doktorka a aj porodna sestra, ked prisli na navstevu, tak naopak velmi chvalili, co robim , lebo teraz mamicky salia v obchodoch a pritom stupidny vankus moze babatko udusit alebo plysova hracka.