Dávate deťom topánočky, alebo ich nechávate chodiť bosé?
ahojte maminky, nasa mala ma 10 mesiacov a krasne chodi sama okolo nabytku a v ohradke. davate malym topanocky alebo ich nechavate na aj na boso? 🙂
@bettynka222 a ako je ta noha stimulovana v pevnej topanke? Mna trapili ortip.topankami.nepomohlo.odkedy nosim bose topanky mam pocit ze sa to zkepsuje.
Doma po parketach v papuckach s klembou a von po trave, piesku..naboso
Moja mala ma tiez 10 mesiacov, doteraz mala iba pancusky, pripadne protismykove ponozky, no tie sa jej stale vyzuvali a potom sa jej zle chodilo, pripadne si ich sama davala dole. Skusili sme capacky a pekne si ich necha na nohach 🙂 Pride mi to ako super varianta, pretoze na podlahe je aj mne iba v ponozkach zima a v capackach je je urcite teplejsie, no nijako ju neobmedzuju. Aj ked moja mamina ma zase prehovarala, aby som jej kupila papucky, no aj tie najmensie su jej este velke a padaju jej z nozicek.
Ako vidim, nazorov je vela, tak ako pri kazdej teme, ci uz na poli laikov aj medzi odbornikmi..
.
@noname26 ja som nikde nepísala ze zdrave dieta ma mat ortopedické topánky. Predpisujú sa v troch rokoch deťom co maju problem. A tiez špeciálne cvičenie, ktoré je sice vnútri a naboso, ale na rôznych povrchoch (mame taky variabilný chodník). A tiez ide o pevný členok v prvých rokoch ked uz dieta chodi, lebo jemu sa tie nohy sj krivili.
Tu sa riešilo chodenie naboso doma - co je blbosť. Dieta co sa učí chodit, ma mat mäkkú podrážku a priestor v topánke pre prsteky. A potom, ked uz chodit vie, ma mat rovnú podrážku, ale pevný členok-nas bol doma stale bosý a ma to prave z toho... Vonku chodil bosý ked bolo teplo kazdy rok a proti plochým nohám nepomohlo presne kvoli tomu chodeniu naboso po hladkom povrchu doma - zapájal nesprávne svaly, klenba sa mu nevyvinula.
Ja nie som za nosenie ortopedickych topánok u deti, ktoré ploche nohy nemaju...to je tiez hlúposť.
Co myslíš tými bosymi topánkami?
@bettynka222 s tymi ortopedickymi topankami sme sa nerozumeli, zle som sa vyjadrila. ani ja nie som za ortopedicke pre zdrave deti. moj nazor je: boso aj na doma, pretoze moja doma ked beha, tak beha po koberci, dlazbe, plavacke, semtam skoci na prah, semtam na hracku, knizku, tak stimuly dake ma. urcite viac ako v pevnej topanke, kde dieta stimuly nema. mne to nedava logiku, ze naco su dobre pevne topanky, ked v nich dieta je na rovnom, cize deficit stimulov nijako nevyrovnavaju. navyse, ked je dieta na boso, tak jeho clenok je nuteny pracovat, aby vyrovnavalo stabilitu. v topankach s pevnym clenkom toto clenok nedokaze robit, teda nie plnohodnotne. ani deti, ked sa ucia dvihat hlavicku, ci chodit, nedavame do korzetov, ak su to zdrave deti. proste si to musia naposilovat same. rovnako clenok, ked musi makat, tak zosilnie. nauci sa pracovat nozka s terenom. ked ma kontakt s povrchom, prstiky maju dost priestoru na korekciu rovnovahy, tak nozka naposiluje sama. potom sa nestane ako detom s pevnou obuvou, ze ked ich vyzujes a das na nerovny teren, tak si casto podvrtnu nozku, lebo ta nozka nie je tak naucena pracovat. navyse tym korzetovanim svaly skor atrofuju a danu situaciu potom nezvladnu. to nas strasia v skolkach, ked predpisuju pevnu obuv, aby si dieta neublizilo na kockach a hrackach a nevyvrtlo nohu. ale ked je moje dieta od narodenia naucene vyrovnavat sa s tymito situaciami, tak si nohu len tak lahko nepodvrtne ani si neublizi. moja dcerka mala miernu hypotoniu, na prikaz neurologicky sme chodievali k rehabilitacnej, hoc ta nevidela ziaden zavazny dovod na cvicenia, proste sme malu len motivovali a dali jej cas. od zaciatku bola bosa alebo v capackach ci bosej obuvi. ked mala 3mesiace, kontrolovali sme u rehabilitacnej chodzu. pochvalila ju, ako vyborne pracuje s prstami a clenkom, vyrovnava stabilitu, dviha sa z drepu bez kolisania. ze parada. a na to ze nikdy nemala pevnu obuv. sama sa nedavno zacala zaujimat o bose chodenie a studovat to v cr a tiez je nazoru, ze to pomaha. vraj tiez vidi vysledky aj u ineho dietata. tolko moj nazor a skusenosti. a bosa obuv, tzv. barefoot su topanky, ktore maju dostatocny nadmerok, su dostatocne siroke na prsty (na svk ako safranu), su max. ohybne vo vsetkych smeroch, nemaju podrazku hrubsiu ako 1cm, nemaju klenbu, nemaju spevnenie clenku ani paty. a nemaju ziaden podpatok. rozdiel medzi patou a spickou je vo vyske nulovy. cize chrania pred nepriaznivym pocasim a pichnutim do nohy, ale nohu neobmedzuju. su akoby neviditelne a pravdaze musia byt lahke. viac sa da dozvediet v skupinke Bose nozky - zdrave obuvanie nasich deti, ktora tu uz je spominana. tam je omnoho viac informacii, studii, fotiek, znaciek obuvi, recenzii, skusenosti mamiciek.
@bettynka222 ja som mala ploche nohy. robila som cvicenia dostavala ortopedicke vlozky. nasi ma na nerovnom terene nechali bosu asi tak, ze tu je kamienkovy chodnik, prejdi sa po nom. cize tak hodina mesacne. inde sa bali, aby ma nieco nepichlo. takze skoro nic. plocha noha ostala. ked sa mi narodila dcerka a zacala som to riesit, povedala som si ze skusim inak. a aby som vedela, co jej davam, skusim to aj na sebe. a hups nielen dcerka je zatial ok ale aj mne sa zda, ze sa zacala tvorit klenba. z mojej skusenosti - nieco na tom je a funguje to.
@noname26 zrejme to bude tak, ze na každého funguje nieco ine 🙂 nas vhodil vzdy bosy, nikdy som ho nevodila za ruky, nepoznal choditko, cele leto chodil bosý aj po ulici - jeho rozhodnutie 😀 a pozri ako dopadol. Fyzicky zdatný, nikdy nepadal, nemal problem ani s vystúpením na obrubník ked este nemal ani rok a napriek tomu 4ty stupeň. Ale tie orto topánky mu naozaj pomáhajú - nie preto ze to povedal lekár, ale vidíme to všetci. On dával jednu nohu uplne dovnútra.
A netýka sa to len nas. Boli sme 4 kamarátky, celu materskú sme sa na striedačku s detmi hrali u jednej z nas. Všetky deti chodili len v protismykovych ponožkách a všetky maju ploche nohy. Ja uz to fakt nechápem 😕
Ale teda nas je na tom najhorsie a myslim ze aj preto, ze tak skoro chodil. 7 mesačný sa dvihol o nábytok a chodil okolo neho cele dni a v 10 mesiacoch uz chodil. Vlastne skor bežal 😀 😝
@noname26 a dakujem za vyčerpávajúcu odpoved 🙂 nevieš prosim ta, ci medzi tie "bosé" topánky patrí aj značka geox?
Lebo chodil len v tých, ony su velmi priedušné. A tie detské co mával tenisky, mali fakt tenulinku podrážku. Tieto tenisky co nosí ako 4 ročný maju uz vyvýšenú pätu sa mi zda 😖
@bettynka222 geox sa obcas vskupibe spomenie, ale neviem ake eu. Zatial som im nevenovala pozornost.
@noname26 Dobry den, chcela by osm sa opytat ake topanky odporucate na teraz na von pre 16 mesacne dieta (doma chodi na boso)
@nezabuddka to zalezi od nozky vasho dietata, vasho vkusu a pod. podte do skupinky Bose nozky - zdrave obuvanie nasich deti najdite si zalozku zaciname a dozviete sa viac. a mozte sa potom s nami aj konkretnejsie poradit. len jedna cesta neexistuje🙂
tak nam lekarka odporucala trava, piesok, kamienky, koberec na boso, ale tvrde podlahy vzdy papucky
baby, tak mi napadlo, ze ako "nasimulovat" v domacnosti nerovny povrch. raz som videla niekde take "hrbolate" koberce, ale asi su velmi drahe a mozno ich ani na slovensku nedostat. nenapada vas nejake riesenie na sposob dyi, urob si sam? napr do dvoch velkych diek zasit handry na roznych miestach? :D :D lebo je to dost zle, ze vsade su dneska len tie rovne povrchy...
@le4 :D neviem co chces riesit, ja pri dvoch malych detoch mam taky "specialny" koberec cely den a az vecer sa mi podari ako tak popratat.
@nezabuddka :D :D no mm mi uz schvalil taky koberec, maju ho v nejakom ceskom e-shope... len ci to ma vyznam ako pises... :D
S tými tvrdými podlahami to nebude až také horúce. Naše chodidlá boli tisíce rokov prisposobené na tvrdý povrch, veď v jaskyniach a neskor v sídlach nebola tráva, ani korene stromov, ale udupaná poda od častého chodenia. A tam strávili pra-pra-batoliatka celé dni, tam sa učili chodiť, skákali, behali...klenba sa podľa mňa viac posilní práve takto, kedže musí vykonať viac práce na odpuženie...mne samej sa pri behu naboso asi po pol roku zdvihla plochá noha, behám po asfalte, a tvrdých poľných cestách. A prestal ma bolieť chrbát. A malé decko, koľko váži a koľko krokov urobí? A keď je uanvené, sadne a nebehá, rozhodne si neublíži...
A my tu posledných 50 rokov riešime klenby a stielky, a viac, než 90% populácie má ploché nohy...

by som volila kvalitne capacky s makkou podrazkou,naboso ak mate tvrde povrchy ako dlazba a lamina./parket sa nema..resp striedat...moja v tom veku viac menej stale stvornozovala,okolo nabytku pomenej,takze mala len take protismykove ponozkove mokasiny..