Do čoho obliekať novembrové bábinko?
ahojte tehulky a mamičky 🙂 mám otázku asi radšej už na mamičky ktoré už rodili alebo maju už deti.viete mi prosím vás poradiť do čoho obliekať novorodenca ak má na svet prísť začiatkom novembra?myslím ako obliect len na doma a aklo obliekať na von.a čo všetko budem asi potrebovať?neaký aký taký zoznam už mám 😉 dakujem za každu radu 🙂 🙂
ja som na doma drobca najradsej obliekala body, na to tenky natelnik s dlhym rukavom a pancusky. dupacky som neznasala, to zapinanie cvockov medzi nozkami pri prebalovani ma rozculovalo. no a vonku som davala bud do fusaka alebo do overalu, na to deka a isli sme 🙂
Tak my mame dietatko z konca oktobra a teda doma sme vyuzili najviac body s dlhym rukavom a dupacky,ci uz polo,alebo riadne,overaly s dlhym rukavom aj nozkami..pancuchy vobec..davala som doma spociatku do zavinovacky a na prechadzku do zimneho overalu a do fusaku..tensie aj hrubsie ciapky,rukavicky,ponozky..svetriky hrubsie asi dva sme mali a dva take tensie vrsky zapinacie bavlnene..do jari si skutocne vystacis takto..
jasne,zalezi aj na tom,ako sa kto chce vymodit,ja som zastanca pohodlia pre mamu aj babo..😉
Na doma nejake bodynko a dupacky,poprip.nejake teplacky ci tie pancusky.
Na von pancusky,bodynko,ponozky,overal alebo pod.hrubsie,ciapocka a rukavicky no a do fusaku a deka navrch.
Na doma som davala body s kratkym rukavom a pyzamo/dupackove nohavice, tricko dlhe. Na vonku body, dupackove nohavice, dlhe tricko, overal, ciapku, deku. Take veci ako nohavice na traky, rozne svetriky som vobec nevyuzila lebo to bolo proste neprakticke, zvlast ked som prebalovala aj kazde 2-3 hod. Do tych 3 mesiacov mi vystacili body s dlhym/kratkym rukavom, pyzama, dupacky, dupackove nohavice, dlhe tricka, ponozky, pancuchy som nepouzivala.
baby a kolko ks tych bodyciek a dupaciek asi bude trebà? a aku velkost kupovat? lebo som pocula, ze najlepsie od velk. 62?
@xlolax80 my sme mali len par tak po 5ks bodyniek ale kedze mala mala reflux tak sme museli este dokupovat lebo sme museli casto prezliekat.A dupaciek take 3-5ks by malo stacit,teda ak tiez nebudete potrebovat.Aj plienky sme mali ale vacsinou sa netrafila😀.
Co sa tyka tej velkosti,kupili sme aj 56ku,a to mala sa narodila 4kilova,lebo sa mi zdalo,ze v tej 62ke plava a vydrzalo nam to 2mesiace,potom sme presli na 62ku.Ale je to na tebe.
@grundia no podla mna je 5 bodyciek malo...my sme ani reflux nemali (sme v polke oktobra) a mala som tusim 15 kusov kupenych a nejakych 10toro dupaciek a ked sme boli na matrike tak sme dokupovali ...Ako ked teda nechces prat kazdy vecer 1/3 pracky...
Tak aspon 10 bodyciek s kratkym 10 z dlhym, 10 toro dupaciek a 1 'outfit' na cestu z nemocnice ...Ked mate vela priatelov a rodiny, vela podostavate ked pridu kuknut male ...ja som po navstevach uz prala len raz za tyzden ..co sme vsekto podostavali ..
Nasa reflux nemala, neprecikavala sa, neprekakavala sa, ja som si vystacila s 5 ks vsetkeho 😀 teda tie prve mesiace. Pridavala som k detskym veciam aj nejake svoje, aby bola pracka ako tak plna.
@grundia no tak hej len nam kazdy kupil veci na vonka a tak ...nikto nam nekupil bodycka a dupacky..to boli jedine veci do som kupovala do 9mesiacov ...my sme fakt toho dostali vela ale toto som si 'musela' kupovat...ale tiez si myslim ze rozne velkosti ..Moja mala sa narodila 3.93kg a 56tky jej boli velke sme kupovali tu mansiu velkost bo sa v tom topila
No co sa tej velkosti tyka, tak to je velmi diskutabilne 😀 Nasa sa narodila pomerne velka (54cm a 3750g), ale ona prvy mesiac plavala aj v 56-ke. Cize 56-ku sme vyuzivali minimalne 2 mesiace (ak nie viac), a to by ten prvy urcite v pohode zvladla aj 50-ku.
62 je pre trojmesacne babo 😉 Pre novorodenca prilis velka, zvlast, ak budes kupovat Tesco-vu a H&M-kovu 62-ku. Ti maju skoro o velkost vacsie, ako je napisane.
Ja som mala nakupene/pozicane iba 56 pri synovi, kedze vsade pisu, ze mensie je zbytocne. Vysledok? Bol malicky, 45 cm (ale dlhe nohy, preto podla ultrazvuku mal mat 50cm, lebo dlzka sa vypocitava podla dlzky stehennej kosti), tak nas prvy vylet bol obehat vsetky obchody a vykupit vsetky vecicky vo velkosti 50... V tej 56-tke som ho hladala...
Nakoniec nosil kazdu velkost 3(!!!) mesiace.
Dcera bola vacsia a tazsia, 50-tku nosila 3 tyzdne. Teraz ma 4 mesiace a nosi 62. 56-tku nosila skoro do 3 mesiacov, dupacky som vyradila ako prve, body jej pasovali dlhsie.
Syn bol decembrovy, nosil vonku: body, dupacky/pyzamo, na tom "teplakovu supravu", teda makke nohavice a svetrik, ciapku, ak bolo pod minus 5 este do deky, a do fusaku. Doma iba body plus dupacky/pyzamo.
Pocet body a dupaciek zalezi od toho, ako casto peries/si ochotna prat, a ci bude grckat alebo nie. Ja periem aj nase veci spolu s detskymi, vsak nie sme prasivi, akurat nepouzivam avivaz a mam malo parfemovany prasok. Ale nikto z nas nema problemy s pokozkou. Pod 5 kusov body s dlhym, 5 kusov s kratkym rukavom a 5 kusov dupaciek je podla mna prilis malo. K tomu nejakych trojo nohavic, mam na mysli tie jemnucke akoby teplaky pre babatka bez gumy, tie sa zaspinia malokedy. Pulovriky tiez urcite tri, ak bude grckat, hned budes musiet prezliect aj pulover.
Ja som mala najradsej zavinovacie body a pulovre na zapinanie vpredu, teda aby som co najmenej prezliekala cez hlavu.
Dupacky/pyzama najradsej s "rychlym ppristupom" ku plienke, aby som dieta nemusela vyzliekat cele.
Vsetko, co ma zapinanie na chrbate, je podla mna o nervy. Sledovala som, ci je to cista bavlna, aby to bolo elasticke, malo dobry otvor na hlavu, aby sa to rychlejsie oblieklo, a teda pri dupackach/pyzamach aj na rychly pristup.
Klasicke komunisticke kosielky som ani nemala, podla mna katastrofa, neelasticke, kym sa do toho babo pozavazuje, nie dakujem 😉 Ale kazdemu vyhovuje nieco ine. Napr. synovi som pancuchy mohla obliect az ked mal skoro rok, dovtedy sa tolko motal pri obliekani, ze by som nemala sancu ho obliect do pancuch. Nosil teplaciky/leginy s nasitymi "nohami" 😀
Body, dupacky, potom take dupackove teplacky, kabatiky na zapinanie, natelniky, ponozky.
Samozrejme potrebujes aj fusak a overal. ciapocky.
Ja mam letne babo, ale toto sme nosili v novembri, to mal maly 4 mesiace.
Tiez sme toho nemali kvanta.

vseobecna rada je - obliect o 1 vrstvu viac ako seba - lebo sa nehybe/resp. hybe sa menej