Látkovanie a nočné prebaľovanie

cicamica1980
3. apr 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

ahojte,
mam 6 tyzdnove babo.
latkujem uz mesiac.

chcem sa s vami poradit ohladom prebalovania v noci. ked sa pokaka, tak jasne, prebalit.
vstava mi v noci 1-3x, vacsinou 1-2x.
prebalujete, ked vam babo vstava v noci?

nasa niekedy aj cez den zacne mrncat len koli mokrej plienke.
tak som si vravela, ze jej v noci nenecham mokru plienku a vzdy pred kojenim v noci prebalim.
ake su Vase skusenosti? prebalujete? poradte ako to robit - nevadi vasim detickam/ak neprebalujete/ ze su mokre?

dakujem

inguna
3. apr 2013

A práve preto sú dobré jednorázovky, zadoček je suchý a v noci netreba prebaľovať a prebúdzať tak bábo. 😵

hhenike
3. apr 2013

Ja som v noci prebalovala, len ked bolo babo pokakane. Ale v podstate ty na to postupne prides, co tvojbu babatku najviac vyhovuje. Niektorym viac vadi mokra plienka, treba prebalit. Ine sa zas pri prebalovani uplne prebudia a potom dlho nevedia zaspat a su preto nespokojne... vtedy radsej neprebalovat 🙂

sunsun
3. apr 2013

ja prebalujem... mam pocit, ze maly skor znesie pokakanu ako pocikanu plienku... vychadza to tak, ze vecer ho okupem, dam papat a potom ho raz v noci prebalim a dam opat prsnik a potom prebalujeme a papame az rano... alebo skus stay dry vkladacku a v tom vydrzi celu noc...

cicamica1980
autor
3. apr 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@inguna

Aké zdravotné riziká môže mať používanie jednorázových plienok?

 Polyakrylát sodný, ktorý tvorí superabsorbčné jadro (SAP) je spájaný so syndrómom toxického šoku, alergickými reakciami a je smrteľne nebezpečný pre domáce zvieratá.
 Existuje vážne podozrenie, že jednorazové plienky obsahujúce polyakrylátový gél zapríčiňujú astmu.
 Najznámejšou nebezpečnou látkou v jednorazových plienkach (platí to aj o tampónoch a vložkách pre ženy, toaletnom papieri) je dioxín. Je to vedľajší produkt vznikajúci pri bielení chlórom, ktorým bielia takmer všetci výrobcovia. Karcinogénnosť dioxínu je až 500 000-krát vyššia ako karcinogénnosť DDT. A pritom neexistuje žiadny logický dôvod na bielenie hygienických produktov.
 Farbivá používané na text a dekoráciu spolu s dioxínom (vedľajší produkt bielenia chlórom) spôsobujú poškodenie nervového systému, obličiek a pečene.
 Parfumy v jednorazových plienkach sú príčinou bolesti hlavy, závratov, vyrážok a zaparenín.
 54 % jednomesačných detí, ktoré používajú jednorazové plienky má plienkovú dermatitídu, 16 % má vyrážky veľmi bolestivé.
 Štúdia jednej nemenovanej spoločnosti, ktorá patrí k najväčším výrobcom jednorazových plienok, vykázala, že výskyt plienkovej dermatitídy používaním jednorazových plienok narástol z 7.1% na 61%.
 Pri používaní jednorazových plienok je teplota semenníkov u chlapcov priemerne o 1,1°C vyššia, čo môže viesť k neplodnosti vo vyššom veku.

Okrem faktu, že za jedno plienkové obdobie u jedného dieťaťa vznikne vyše tony odpadu len z jednorazových plienok a jeho odbúrateľnosť je vyše 400 rokov ( pre porovnanie, je to množstvo odpadu vyprodukovaného za rovnaké obdobie 2 dospelými osobami ), už vyššie spomínané dôvody vedú čoraz viac mamičiek k používaniu moderných latkových plienok.

tunylyk
3. apr 2013

@cicamica1980 ja som zvykla kojit medzi 22-23h vtedy drobec dostal nocnu bambusku a potiahol pekne do rana,moje deticky v noci nezvykli kakat,no to je individualne...

argyro
3. apr 2013

@cicamica1980 ahojky, mám dvojročného synčeka, latkovky používame od začiatku, vždy som ho v noci prebaľovala /a prebaľujem/ ked sa pocikal, ale teda mojho syna prebalovanie nezobudi, takže s tym vobec nebol problem. Minuli sme niekedy az 6 plienok za noc, dnes tak cca 3. Vzdy, ked viem ze sa pocikal ide plienka dole.

argyro
3. apr 2013

@inguna zadoček je "suchý" a zaparený, koža nedýcha, chemikálie sa nasávajú cez pokožku dieťatka do jeho telíčka. Všimla si si témy o častej chorobnosti detí, alergiách, atd.? Ktovie, kde majú základ... Neviem ovplyvniť vzduch, ktorý dýchame, ale ak niečo ovplyvniť viem, tak sa snažím svojmu dieťaťu vedome neškodiť.

inguna
3. apr 2013

@argyro zadoček je suchý, nezaparený, rovno na bozkanie.

inguna
3. apr 2013

Do práce chodím pešo, na výlety autobusom alebo vlakom, separujem. Takýto je môj príspevok k neškodeniu životného prostredia.

sashabb
3. apr 2013

@cicamica1980
@inguna

súhlasím s @inguna používali sme od narodenia jednorazovky a nikdy ani jeden jediný krát sme nemali zapareniny ani žiadny iny problem 😝

sashabb
3. apr 2013

@cicamica1980 a ešte dodám, že môj malý sa mi pokadil vždy po jedení resp. počas jedenia tlačil, čiže vymieňať plienku pred tym (ako to aj hovoria v pôrodnici) bol u nas nezmysel

ivanka.7
3. apr 2013

@inguna milujem, ked sa niekto, kto v zivote nevyskusal latkovanie, o nom vyjadruje :D (nic v zlom, plienky pre dieta su kazdeho volba a plne ju respektujem)
Ja latkujem, moje dieta ma suchy zadok, v zivote nemala zapareninu, v noci neprebalujem, odkedy v noci nekaka (verim, ze ked sa dieta v noci pokaka, tak sa prebaluje aj z jednorazovky), plienka vydrzi v pohode.

@cicamica1980 Prebalovala som v noci, len ak sa pokakala, resp. ak ostala hore (napr. ze bola hore hodinu-dve, u nas to totiz bolo bezne). Odkedy v noci nekaka, neprebalujem, pouzivam nohavickove plienky s vlniakmi. V zivote sa mi cez to neprecikala a to ma uz rok. Co sa tyka mokra/sucha - davam jej do plienky flisovu separacku, ktora odvedie vlhko prec. Ak ti babo toleruje tento material, tak nie je problem. Ak potrebuje naozaj cisto prirodny material, tak su take upravy bambusu, ktore su na pocit suchsie ako ine, cize by som sla do vkladaciek z toho typu spracovania bambusu.
Moja by sa na prebalovanie urcite zobudila, pri jej spani som bola rada, ked mi pospala aspon v hodinu v kuse, cize "zabit" si to este nejakym prebalovanim nehrozilo, takze som si nasla system, v ktorom jej plienka potiahne aj 11 hodin - dojcim celu noc :D

cicamica1980
autor
4. apr 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@ivanka.7 dik za info. moja v noci kaka iba zriedka. skusim bez prebalovania. linknes mi sem ake mas vlniaky, nohavickove plienky a flisovu separacku? je to vhodne aj pre 7 tyzdnove babo - nebude jej to velke?

inguna
4. apr 2013

@ivanka.7
začiatok diskusie"v noci nenecham mokru plienku a vzdy pred kojenim v noci prebalim. "
Dieťa nemá suchý zadok ale mokrý. Preto som písala o jednorázovkách.
Ja som dávala látkové plienky pred 11 rokmi. Syn bol v každej pokakaný. No mala som dosť, keď so každý deň prala.
Bola som vďačná,že existujú jednorázovky. Veď to je ako z vložkami. Všetko je o pohodlnosti, je to nutné zlo.

cicamica1980
autor
4. apr 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@ivanka.7 a moja nemusi cisto prirodny material. ani s pamperskami nema problem. ale je pravda ze krajsiu ritku ma s latkovkami a netreba ani sudocrem🙂))

ivanka.7
4. apr 2013

@inguna predpokladam ze pred 11 rokmi si latkovala po starom 🙂 (sranda, moja mamina vtedy mala svoje prve "jednorazovkove" dieta :D)
Dnes je latkovanie skutocne o inom. Autorka temy sa nepyta ci latkovat alebo davat jednorazovky, pyta sa na konkretne veci ohladom latkoviek - predpokladam, ze tam jej najlepsie poradia zeny, ktore latkuju. Napriklad aj o tom, ako moze mat dieta suchy zadok 🙂

@cicamica1980 nohavickove mam napr. tieto https://www.modrykonik.sk/shopy/plienky/hu3v/ba... alebo tieto https://www.modrykonik.sk/shopy/plienky/pr8q/ba... Original je k nim jedna vkladacka, ja este dovypchavam tenkym bambusovym stvorcom.
Navrch davam vlniaky loveybums, tie treba objednat z USA, ale vela babam na noc nevyhovuju, pouzivaju casto natahovacie, s tymi ja skusenosti nemam, tak sa ked tak opytaj v prislusnej teme - hlavne teme o latkovkach.
Flisove separacky si bud mozes kupit taketo: https://www.modrykonik.sk/shopy/plienky/qtnl/fl... alebo si u uzivatelky @handricky myslim mozes kupit metraz, ktoru si len nastrihas a mas 🙂

peluskovo
4. apr 2013

@cicamica1980 prebalovala som aj v noci, nasmu malemu to nevadilo. davala som prve tyzdne vkladacky stay dry od bumgenius, neskor nohavickove pplienky bamboozle, anavy, flexitots, haipa daipa , bambi roxy a na to vlniaciky , najprv disany, teraz davam bundles of joy. aj cez den mal novosklad a na to vlniaciky.
ono neskor uz nepiskal v noci, skor nad ranom, cize celu noc mal cistu plienocku, ale prve mesiace som rpebalovala 1x v noci, ked sa napapal, pozrela som, ci ma napisane, ak ano, tak som menila plienocku, mozes na zaciatok skusit napriklad davat na nohavickovu plienku klasicke pulky, nakolko vlniaciky su skor natahovacie a to samozrejme sa horesie prebaluje ako ked das pulky, ktore vpodstate odopnes ako jednorazovku , takze vymena je jednoduchsia a rychlejsia.
osobne som pri oboch detoch fungovala tak, ze menila som vzdy, ked sa dalo, aby mali stale cistu plienku. pretoze aj ked napisaju, aj ked maju sucho, stale je tam ten moc a nech si vravi kto chce co chce o jednorazovkach, ako je babo v suchu, ked sa popiska, cast mocu tak ci tak ostane na pokozke ato treba utriet/ umyt. nechat babo v popisanej plienke / najma maminy pri jednorazovkach to tak robia, kym deti nenaplnia celu plienku, naco menit, ved je "v suchom "/ mi pride ako chodit na wc a utriet sa 2x za den, ved naco, ked sme predsa potrebu splachli dole zachodom .... :(

su deti, ktore sa v noci zvyknu budit na prebalovanie, ak by to bol Vas pripad, tak kym je babo mensie, riesila by som to kapsovkou alebo AIO plienkou so stay dry povrchom.

@inguna latkove plienky v dnesnej dobe presli takym vyvojom, ze sa s plienkovanim pred 11timi rokmi porovnat nedaju. je to ako povedat, ze nebudem jazdit autom, pretoze trabant je kazivy, ma vysoku spotrebu a nie je bezpecny. no okrem trabantu sa dnes da kupit aj taka porsche carrera :D / to iba ako priklad /
predpokladam, ze si pred 11timi rokmi nemala moznost vyuzivat pleinky AIO- vsetko v jednom, ktore sa pouzivaju ako jednorazovka, ani bambusove plienky, ani vlniaciky, a ani plienky so stay dry povrchovou upravou pre pocit sucha. tym chcem iba povedat, ze dnesne moznosti latkovania su uplne na inej urovni a mnohe mamicky, ktore latkovali pred x rokmi a s dnesnymi plienkami sa nedostali do styku, si to nedokazu ani v tych najhlbsich snoch predstavit. 🙂

julkav22
6. máj 2013

Ahojte, my žijeme v Nemecku a použivame klasicke latkove plienky a problem si z toho nerobime 🙂 🙂 priam sme radi, ze nase dieta moze este take vyuzivat ake sme vyuzivali my 🙂 nas maly po porode dostal ( v porodnici ) na zadok Pampers, po niekolkych dnoch sa mu na zadocku robili vyrazky az do doslo k pluzgierikom, hned sme nasadili latkove klasicke plienky a premastovali mastickami zadocek aby to zmyzlo, no chcem len tolko podotknut, aj ked sme mlady ludia a zijuci v zahranici nepodporujeme jednorazove umele plienky, vidime to na nasom malom ako ich nema rad a po 2 -3 jedn. plienkach ma hned zapareny zadocek co po klasickych to nema.Takze ja som za klasicke latkove plienky , periem ich v rukach , a nemam s tym ziadny problem, akurat ked ideme k lekarovi alebo na dlhsie cesty pouzivame jednorazove ale je vidiet ako maly je nepokojny ze to mu nepasuje nieco na zadku .......a to uz mame 7 mesiacov.....moj nazor je taky ak raz mamicka nechce dat svojmu dietatu nieco prirodne tak ani neda ....🙂 🙂

matej815
31. okt 2013

@cicamica1980 raz sa nám to stalo lebo sme nevedeli najsť prebalovaci kútik a riťula bola hneť zaparená ☹

agatulienka
20. nov 2013

@inguna je super, ze zijes ekologicky, keby viac ludi sa spravalo ako ty, kedze 85 percent celkoveho odpadu na Slovensku stale konci na skladkach, nie v spalovniach, ako si ludia naivne myslia, a ja len dufam, ze v spalovniach maju dobre filtre, ktore zachytavaju jedovate latky a my si ich veselo nedychame dalej...len bohuzial aj z tela si clovek robi malu skladku, kedze je pravidelne toxikovane lagkami, ktore organizmus nedokaze spracovat... studovala si vobec niekedy toxicitu latok, ktore pouzivas v kozmetike, ktore sa nachadzaju v jedle a v obleceni.....sice organicka chemia vacsine z vas nic nehovori, ak ste ju nahodou nestudovali, by ste sa cudovali, co vsetko prenika do tela a zabudovava sa do buniek....z vyskumneho hladiska bol boom v oblasti organickej chemie super vec pre ulahcenie zivota, len dopad na okolie (priroda a clovek) je zial katastrofalny....darmo sa cudujeme, preco narasta pocet onkologickych pacientov...a vyrobky z ropy nikdy nebudu v mediach ociernovane, ved ide o ropu....

asaela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivanka.7
20. nov 2013

@asaela nie presne tieto, ja mam jersey, myslim, ze tie boli jemnejsie 🙂