icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

animal
12. júl 2010

@ivuska.h zvažuju koupi overlocku, ale asi tak nejdřív na vánoce ☹ jenomže nevím, jestli raději průmyslový či domácí. Bavila jsem se totiž s jedním opravářem šicích strojů a ten mi povídal, že domácí overlock může mít problémy s ořezáváním 3 vrstev látek. Že si prej mám raději koupit jetej průmyslový. A taky časem budu potřebovat nový obyč. šicí stroj. Jsem ochotná za nový šicí stroj dát 10-12 tis. ale když bych měla i overlock, tak nevím proč by norm.šicí stroj měl umět zbytečně tolik druhů stehů. Tak jsem z toho jelen co pořídit. Nemáš nějaké rady???

mmmk
12. júl 2010

@chaarleene Myslim, ze zalezi na tom, jak moc budes sit. Treba holcicce zavesy do pokojicku, povlaky na polstare atd., na to vsecko upotrebis obyc. stroj 🙂

@ivuska.h Ivi, ty jsi znalkyne - je dessous (pradlovy) sev totez, co overlock? Ja tim siju trickovinu, teplakovinu atd. a je to pruzny.

ivuska.h
12. júl 2010

@animal Oni si ti opraváři na profi stroje děsně potrpí, tak to musíš brát s rezervou... Každému je asi jasné, že BMW je lepší auto, než Felicie, ale stejně většině lidí ta Felicie stačí, že 😉

No, dost záleží, co chceš šít. Já mám overlock od Brotheru, ten nejlevnější model a s ořezem problém nemá, 4 vrstvy silné látky v pohodě zvládne. Má regulovatelný přítlak patky, což dost pomáhá. Špatnou zkušenost v tomto směru jsem udělala s overlockem od Janome (jedenz levnějších modelů), ten to nezváldal, žvýkal, neutahoval pořádně steh. Ty levnější Luczniky bych nebrala vůbec, i když osobně vyzkoušené nemám. Pfaff i Singery budou asi dobré, ale taky osobně nevím, ale značky jsou to kvalitní. Profi stroj může mít nevýhodu, že má nekomfortní ovládání, místo točítek s čísílky třeba jen šrouby, nemusí vůbec jít nastavit šířka stehu a tak. To proto, že v šicích dílnách a velkých provozech je na každou věc estra stroj a prostě není potřeba, aby to stroj uměl. A všechno seřizují technici, takže nějaká točítka nejsou potřeba.

@mmmk No znalkyně teda fakt nejsem, jsem samouk 😀 Prádlový steh je podle mě to samé, co spodem krycí steh, tj. např. to, co je na spodním lemu trička. To overlock neumí, na to je zas jiný stroj, coverlock, má o jednu niť navíc. Existují i obojetné stroje, ale nejsou levnější, než ty dva extra.

animal
12. júl 2010

@ivuska.h tak moc děkuju 🙂 já právě pokukovala po JANOME 744D cca 8 tis. Ale taky jsem nakoukla na Brother. Jinou značku bych asi nechtěla. Tak to teda možná vyhraje Brother.

ivuska.h
12. júl 2010

@animal Jo, to je přesně ten Janome, co jsem měla.

utaninka
12. júl 2010

@ivuska.h Ako to myslíš, že látku krútil ten Janome? Alebo že neuťahoval steh? Lebo mne to občas ten môj stroj robí (mám singer), ale ja som to pripisovala tomu, že nemám správne nastavené napatie nite, resp. prítlak patky. Ani mi nenapadlo, že by to mohlo byť strojom. Ale bol zas veľmi lacný ten môj singer....tak som trochu nešťastná...teraz. Zatiaľ som z neho vytešovala... 😒

lillyzelvicka
12. júl 2010

Ahojky,
taky se chystám šít plenečky.Tak Vám tady nakukuju 😅 Jinak šiju i ostatní věci.
K těm overlockům mám lucznik stál myslím 6,5tisíc a je dostačující a to mu dávám zabrat.Šiju denně.A stroj mám Veronika optima- taky fajn stroj

utaninka
12. júl 2010

@chaarleene Ja s overlockom šijem okrem pružných materiálov aj obyčajné látky, používam ho na zošívanie, lebo súčasne šije, začisťuje a orezáva látku. A hodne ho využívam na prešívanie starých tričiek. Robím z nich detské tepláčky, alebo aj plienky na spôsob zaväzovacích disan. Prípadne zošije starú košelu s malám tričkom a mám z toho šaty pre moje dcéry.... Ale možností je veľa. Šila som s ním dievčatám flísové mikiny....takže tak. Ale samozrejme, že šijem aj na klasickom stroji. Bez neho sa nedá ušiť všetko. Niečo mám nafotené vo fotoblogu.

utaninka
12. júl 2010

@lillyzelvicka Ufff, som si vydýchla, lebo už som sa videla, ako reklamujem nekvalitný stroj....tiež dávam tomu môjmu zabrať. Ale zas poctivo ho ometám a furt olejujem.

lillyzelvicka
12. júl 2010

utaninka: myslím že když je dobrý stroj tak údržba je základ, jak píšeš olejovat a čistit 😉
Máš pěkné věcičky v albíku-šikulka

ivuska.h
12. júl 2010

@utaninka Když byla moc silná vrstva látky, tak to nůže neuříznul, ale sežvýknul, prostě se tam ta látka jen jakoby vcucla, ale neustřihla. A stehy byly zespoda s vytahanými smyčkami, těžko takhle slovně popsat. Prostě ten nůž, jak to nemohl ustřihnout, brzdil celý chod stroje a pak to nefungovalo jak má.

@lillyzelvicka Ono u těch plínek nejde ani tak o výdrž stroje, jako spíš skutečně o to, jestli je dost "sliný" na ty tlusté vrstvy. Protože s tím se většinou při šití konfekce nesetkáš, že bys chtěla obšít třeba tři vrstvy bamb. flísu. A některé stroje ani nemají dost velký zdvih patky, takže se tam ta látka hrozně špatně cpe.

marusik
12. júl 2010

ahojte šikuľky, nemáte niektorá nejaký strih na kolenačky pre drobcov?

kloti
12. júl 2010

marusik, ja som to vyriešila tak, že som poodstrýhala chodidlovú časť z mojich podkolienok a do vrchnej "podkolienkovej" časti vhupli nôžky jedna radosť. Jakubkovi to sedí parádne - pekne mu držia na stehienkach 😉

lillyzelvicka
12. júl 2010

ivuska: já mám u stroje dobrý zdvih, ale jak píšeš poznám to až u toho flísu 🙂

marusik
12. júl 2010

@kloti presne tak som to nakoniec poriešila, vopchala som tam ešte vatelín... ale po prvej skúšačke mám pocit, že sa v tom veľmi potí nôžka... asi budem musieť postrihať niečo s vyšším obsahom bavlny...

utaninka
12. júl 2010

@ivuska.h Aha, tak to moj nerobi, zatial si poradil aj s bambusovokonopnym flisom 3 vrstvy a s prehladom by tam vosla kludne este jedna. 😉

@kloti dobry napad. 😎

katka.carska
12. júl 2010

@mmmk mei-tai som sila z troch vrstiev. V strede lehatkove platno, dnu a von bavlnene platno. Stacili by i dve, no ta lehatkovina mala taky podivny vzor a farbu... polstrovala som okrem ramien i bedrovy pas.

mehlo
13. júl 2010

@katka.carska Katko byl by nějaký odkaz na mei tai? uvažuju o něm taky- Petr už je veliký a nebaví mě se furt vázat se šátkem. stačilo by jen to bavlněné plátno?

kloti
13. júl 2010

jooooooj, baby, to som teda tomu dala s tým "poodstr-ý-haním" 😅 😅 😅 taká hrúúúbka 😲 ospravedlňujem sa...ale hlavné je, že sme sa rozumeli 😅

mehlo
13. júl 2010

@kloti vidíš a já si toho ani nevšimla

utaninka
15. júl 2010

Tiez som sila mei tai, pouzivam ho na zahrade, popruhy som polstrovala, aj bedrovy, aj ramenne, v mieste, kde najviac tlacia. Nosi sa v nom veeelmi pohodlne. Na popruhy som pouzila taky pruzny kanafas...neviem to popisat, ale tym, ze je pruzny, krasne je makky a malu v tom vydrzim mat velmi dlho. Skusim niekde pohladat fotku...doma ho nemam, je stabilne na zahrade ako zalozny nosic.

mehlo
15. júl 2010

@katka82 děkuji moc

katka82
15. júl 2010

@mehlo za málo 😉 jsem tak brouzdala po MMB a padlo mi to do oka 🙂

mehlo
15. júl 2010

@utaninka no ale mě spíš zajímala ta lehátkovina- jestli ta na těle musí být. Nebo jsi to šila celé z kanafasu a lehátkovinu nepoužívala? Petula má 10,5 kg tak když bych ji nepoužila, aby se vůbec v tom dal nosit

mehlo
15. júl 2010

@katka82 jo ten návod je super jen já s tou angličtinou- to je katastrofa, ale jsou tam obrázky tak to snad zvládnu

katka82
15. júl 2010

@mehlo no já mam v PC překladač 😉 ale jak je to strojově překládaný tak je stejně prd rozumět 😀

mehlo
15. júl 2010

@katka82 čau já taky, ale nerozumím tomu ani za mák. No přinejhorším budu koukat na obrázky a šít si to nějak po svým. čau

katka82
15. júl 2010

@mehlo jj obrázky to jistí 😉 😀 😀

kaktusik007
15. júl 2010

@mehlo http://translate.google.com/translate?js=y&prev...

no, malo by to fungovat... a mas to v cestine, ak by si so slovencinou mala problemy 😀 😀 😀
ak to fungovat nebude, tak si do google translatoru proste hod ten link, co chces prelozit, a mas... .ako miestami je to fakt divny preklad, ale pochopiiiiiis 😀