Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@mehlo prosim ta a kolko gramov tej vlny treba na vlniaciky? a ktory strih mas osvedceny? vdaka
a este by som prosila, ak chcem merino vlniaciky, musi to byt 100% merino? u nas v galanterke maju len zmesove ale nie 100%, asi 40% + umelina. Asi by to neodpudzovalo vlhkost, ze? vdaka
@lindauciatko ahojky nějak jim tu ted nefungujou ty zmínky o mně, vůbec jsem neviděla, že mi píšeš. Když bys chtěla merino tak doporučuju z www.zlaticko.cz- vlnu diamante to je 100% merino- směs nesmí být!!! Gramy jsou závislé na tom, jak velké máš dítě- pro novoška tak do těch 6 měsíců by ti mohly stačit dvě klubka- je po 100 g- ona je tahle hodně silná, tak je navinutá jen 50 m v klubku a na vlnáčky je potřeba tak 100 m. Pro starší dítě asi 3 klubka. Když bys kupovala jiné merino, tak koukej na návin- to je důležité. Pak ještě musíš dát pozor na to, aby to merino nebylo superwash- což znamená předeprané- lanolin na to špatně chytá, takže celkem dost protíkají.
@mehlo dakujem, a tuto vlnu schahcermayer ste neskusali? http://www.klbkovlny.sk/product_info.php/extra-... - to som nasla na Slovensku...
@lindauciatko čau tak to si nejsem jistá, jestli to není právě ta superwash. Zkus jim tam napsat dotaz jestli je superwash nebo ne.
predvcerom som sa hrala na chemika a namiesala praci sliz a dnes som premierovo prala - plienocky vonavucke, bielunke, makkucke...parada 😀
Mě by zajímalo, jak to s tou úpravou superwash vlastně je, jestli ty vlňáky pak fungují nebo ne... Mám totiž dojem, že např. MnM věci vč. jejich shorties a longies jsou ze superwash vlny, stejně jako věco od Bundles. Kdyžtak mě někdo vyveďte z omylu...
@ivuska.h čauky tak já to říkám sama za sebe- mně prostě fungují jen na den max. na 1-1,5 takže to je pro mě jako by nefungovali. Já jsem od vlnáčků očekávala, že budou perfektní na noc a tyhle bych rozhodně na noc nedala. Taky je možné že je to tím, že jsem je pletla hodně volně a nohavičky jsou celý z patentu 2+ 2 takže jak se to roztahuje tak to tama asi uniká
@lindauciatko ja som mala vlniaky na noc aj zo superwash vlny a fungovali. Omylom som vzala v galanterke jednu normal a jednu superwash, ale rozdiel pri pouzivani som nezistila.
Na vlniaky zo Sumavskej vlny pre mimi do pol roka som minula 50g, na vacsie 70g.
@katka.carska dakujem za info, a moze prosim napisat aku znacku si mala presne? teda ak nie tu sumanvsku...
popytala by som sa u nas...ja by som chcela radsej merino, lebo ovcia vlna ma trochu skriabe...
vdaka
@katka.carska Hezký střih!
Strih na ktorom vidno miery, je u mna v albume, som chcela vyrobit taky "primitivny" na uplety, na nohavice z nepruzneho materialu by nebol najvhodnejsi.
@ivuska.h Pekne plienocky. Z komercnych mame doma len tvoju a slovenske BabyLucy. A ktoraze tak asi vyhrava ? 🙂
🙂 Holky, prosím jaký je rozdíl mezi úpletem, interlockem a výplňkem? Díky
@duzame Úplety jsou to všechno, úplet se prostě plete (vpodstatě stejně jako na jehlicích, když to vezmu zjednodušeně), oproti tomu tkanina se tká (osnova, útek, tkalcovský stav s člunkem a tak dále 😀 ). Interlock nebolí oboulíc je forma úpletu, která má z obou stran "véčka", kdežto jednolíc (jersey) má z jedné strany "véčka" a z druhé "vlnky". Interlock jsou jakoby dva jerseye zapletené do sebe.
Výplněk má z jedné strany "véčka" a z druhé takové volnější smyčky, ale ne ta volné jako froté. Je tlustší než interlock. Může být z rubu (smyčky) podčesaný a tedy chlupatý.
@ivuska.h diky za vysvetlenie, tiez ma to trapilo 🙂 este ze ta tu mame 😀
baby ste strasne sikovne, vyjadrujem svoj obdiv. .. ste ma navnadili na sitie.. vzdy v lete mam fazu ked chcem zacat sit len po pociatocnych neuspechoch a svoch do kriva ma to prestane bavit :( ale tie latkovky vyzeraju fantasticky. viete mi povedat kolko taka 1 vyjde? dakujem.
@susanne5 čauky když bys počítala materiál bambusový velur na kalhotkovou plenku jednovelikostní- proužkovanou z venku a vevnitř jednobarevnou a vkládačky 2- jeden prefold z bambuskonopnýho flísu a jednu vkládačky 60x11 cm- tak to teda dělám já aby to bylo hodně savé i pro větší dítě- je tam dohromady zhruba 12 savých vrstev- tak matroš vyjde asi tak mezi 250-270 Kč. záleží taky na tom, jestli chceš patentky nebo sucháč- sucháč je trošku levnější- těch patentek je tam potřeba hodně.
jo, ale je to teda bez vkládaček, těch mám docela dost 😀
Ahojte,
@mehlo
@ivuska.h a vsetky ostatne sicky - ake mate skusenosti s konopnym a bambus.-konop. flisom? Ked sa da do vnutra plienky alebo vkladacky, ako sacia vrstva, je mozne, aby po precikani brutalne smrdel? Viem, ze baby nedavno na fore latkove plienky...pisali, ze niektorym konope po precikani strasne smrdi, ale poznam xy ludi, co take plienky maju bez smradu. No a vyvinula sa z toho taka mala davova psychoza, ze nove latkarky sa boja kupit konopne plienky. No neviem, ake mate skusenosti?....
🤐
Sijete tu niekto i oblecko? Zaujimaju ma skusenosti s Pulom na nepremokave nohavice. @quaxi ? Osvedcil sa ? Som ho "testla" ale ten vrchny polyester naberal do seba vodu.
Skusali ste farbit prirodnymi farbami bambus, biobavlnu? Mame jedno bambusove kremove body, ktore by si zasluzilo nafarbit. 😔

mehlo, si šikulka, krásne plienočky šiješ...a tie vlniačiky. Prosím Ťa, z akej vlny ich pletieš? Kupuješ nejakú špeciálnu?