Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@animal Taky mi prosím IPni ten link... 🙂 Tak až budeš chtít něco platit, tak písni, už jsem ti chtěla ohledně té objedávky taky psát... 😉
Ahojte, rada by som sa s vami poradila, ci sa suedecloth moze pouzit aj na vyrobu vrchnych nohaviciek na plienky a ako spodna nepriepustna vrstva na latkove damske vlozky? Alebo to bude prepustat? Je to prilis tenky material alebo ako deka?
@smejkoh suedecloth na vrchne gatky urcite nie, to nie je nepremokava latka, praveze premoka velmi lahko, len potom zostane na dotyk sucha, takze sa pouziva na tu vrstvu co ide tesne ku kozi, aby si nemala pocit ze si v mokrom - ci uz na vlozky alebo na plienky. Je to tensie nez deka, hrubka je mozno nieco medzi trickovinou a teplakovinou, ale ma to inu strukturu (priblizne ako zamat).
@zojec Ty si to potom pouzila ako sty dry vkladacky? To je vlastne semis? 😨 Ty si taky plienkovy odbornik 🙂 myslis, ze by aj rocne dieta mohlo mat flisove vrchne gatuse, lebo vsade sa uvadza, ze len kym dieta nesedi? Rada by som usila kapsove plienky na vrchu s flisom, lebo ten PUL sa mi zda predsa len igelitovy. Ci radsej to ani neskusat, nevies ci to prevlhne pri uz rocnom neposedovi?
@smejkoh myslim, ze to je skoda sitia, flis pod tlakom prepusta.. PUL igelitovy nie je.. je priedusny a nepriepustny a aj celkom jemny... ak sa ti zda PUL prilis umely, tak skus natahovacie vlniaky, u Moniky dostat kupit aj merino, ale kapsovky by som z toho nesila 😉 na kapsovky odporucam PUL so suedeclothom alebo akskamitom, ale ten nie je sty dry 😉 no ostalo mi z toho potahu asi na jednu plienku, tak vyskusam.. :D ale vacsinu mam suedeclothu mam kupenu z ciech a aj od moniky mam 😉 daj si poslat jednu kocku a uvidis aky je to material, alebo nemas BG kapsovku?? to je presne to iste, len ten co predava Monika je trosku hrubsi 😉
V Anjelovi maju suede, ale je to na omak ine nez to co mam doma, ktovie ci by to fungovalo rovnako. Ale uz ma ruky svrbeli, ci nevyskusam 🤐
@smejkoh Mysvrchní- flísáčky u staršího používali hodně a nebyl problém... Jediné riziko je u dlouhého sezení - autosedačka, šátek apod. ale na doma v pohodě. Roční dítě už je hodně ve stoje a bude ťapat o sto šest a tam už zas není problém... takže klidně šij 😉
@terezita Nějakou pěknou noční košulu, co? 🙂
@maly_prcek mne flisacky uplne minuly.. ale u dalsiho urco vyzkousim!
vydis, to bych taky mohla.. ja si rikala puvodne trico s kratkym a kratasky..
@terezita Já na flísáčky taky narazila až asi v 8-9měs.,ale mám je fakt ráda... 🙂
Šak jedno pyžamo stejně nestačí...🙂
Ahojte, chcem vas poprosit, ci mi mozte napisat co vsetko potrebujem na usitie takej krasnej plienky. Uz par dni tu chodim citat a obdivovat ake ste vsetky sikovne, a rada by som aj ja skusila usit taku plienocku.
Takze potrebujem urcite PUL, bambusovy aksamit, ale teraz neviem ci medzi tieto dve vrstvy treba dat este aj bambusove frote, alebo to uz na tie vkladacky? Mam v tom trochu chaos. A tie latky bambus. aksamit a PUL, to je v jednej vrstve, ano? A na vkladacky co mam pouzit? Kolko patentiek ide na jednu plienku, ked chcem skusit urobit taku, ktora sa da zvacsovat? (alebo mam skusit prvu usit len na jednu velkost na suchy zips?) A este neviem aku gumicku mam pouzit. Lastin, alebo klasicku gumu?
@quaxi @zojec @maly_prcek Dakujem za rady.
Sikulky ste tu vsetky, tak dievcata sitiu zdar!
@smejkoh no, kym som sa tu dostala, uz Ti baby poradili. Sued urcite nie na vrchne gate - ako pise quaxi. Co sa tyka flisakov pre vacsie deti je to zaujimave - asi fakt neexistuje jednoznacny recept na nic - zavisi to od dietatka a hlavne maminy, co im vyhovuje. Ja som tiez flisaky nikdy nemala, tak neviem poradit... Ja najviac pouzivam vlniaky a obcas pulky. Maly sa v pulkach nikdy nezaparil, iba v jednorazovke alebo ked bol dlho v pocikanej latkovej plienke a nevsimla som si ...
@ada21 urcite budes potrebovat pul (to je to vzorovane zvonku) a to jednofarebne vo vnutri je bud aksamit (ten aj saje, takze bude mokry) alebo suedecloth (ten nesaje, zostava relativne suchy, len prepusti cikanicu do vnutornej savej vrstvy plienky). No a medzi pul a aksamit alebo sued bud
1.priamo vsijes save jadro -napr. bambus. flis alebo bambus. konopny flis (moznosti vyberu je viac) - takto usita plienka sa najviac podoba na jednorazovky, co sa funkcnosti a jednoduchosti pouzitia tyka. Ale dlhsie schne.
2. alebo tam nedas nic, ale nechas otvor medzi tymito dvoma vrstvami a to save jadro tam vopchas pri prebalovani - kratsie schne.
Najlepsie je, ked mas hotovu plienku, ktora Ti vyhovuje, obkreslis ju na papier a usijes. To je najistejsie. Tak zistis aj pocet patentiek (cca 12-16/ 1 plienku) a vidis postup sitia.
Gumicku doporucujem urcite lastin. Prve plienky som sila s normalnou gumickou, vydrzali pruzit cca 12 mes. Zalezi na tebe.
Pul a aksamit(alebo suedecloth) su 2 latky, ktore treba spolu zosit....
Pozri albumy behulky a zojec. A aj sem: http://ekozahrada.blog.cz/rubrika/latkove-pleny...
@lilly2711 pulky lemujem klasickou lemovkou z galanterky, lepsia je sirsia bleda farba, na tmavych vidno chlpy z plienok.
@smejkoh flisaky som s uspechom pouzivala aj u starsieho dietka, akurat satka/autosedacka nie. Ale zalezi od dietatka, ak rado sedi, urcite nie, ak neposedi, mohli by byt dobre. Suedecloth Ti uz kocky napisali. Mne osobne tato latka nie je prijemna, chyta sa mi na ruky, pride mi to material podobny svedskej utierke. Ale sije sa z neho velmi dobre. Skus napisat Moniky, ci by Ti neposlala vzorky, alebo i ja tu mam par odstrizkov, ak by ste mali cestu okolo. Na kapsovky by som dala pul, ten je najistejsi, co sa pretekania tyka.
@ada21 ja za seba odporucam kapsove plienky, alebo ked tak len dvojvrstvove, nech to rychlo schne , este k Monike pripojim, ze zmensovanie na kapsovej plienke sa da dorobit aj dodatocne.
Asi predsa len zostaneme verni vlniacikom. Inak @behulka uz som ustrikovala dvoje vlniaky. Jedny natahovacie a druhe zapinacie na suchy zips. Dakujem, ze si ma na to navnadila. By som ani neverila, ze to dokazem upliest, ale s mamou sme si pospominali, a potom uz to slo. Az ma to normalne zacalo bavit.
@monikajan Monika super, ze si sa dala na predaj latok na plienocky. Co som sa ja nahladala po nete, aby som nasla bambusovu latku a vsetko boli len ceske stranky. Az mi baby tu poradili tvoj obchodik, tak som bola happy 🙂 Takze veeelka vdaka.
holky prosím poraďte - dneska jsem vyprala flísovou deku co jsem ušila z obyčejný látky z galanterky za cca 250kč/ metr. když jsem viděla, jak ohromně nasála vodu - měla snad 3 kila mokrá - napadlo mě že by to byly bájo vkládačky. ale ta látkaa je asi umělá, kdoví z čeho to je... myslíte, že by to na mimčí zadeček bylo ok?
@monikajan dakujem za informacie. Taketo bavlnene plienky som este nevidela nazivo, a zatial ich nemam ani komu kupovat, (mam dvojrocneho syna), len uvazujem, ze keby sme mali druhe babo, tak by som sa ich chcela naucit sit. A este mam otazku, co su take plienky, kde sa davaju vkladacky (take pasy), tak to sa o nieco prichyti, alebo je to len polozene? Viem ze do tych vkladaciek sa to vlozi, takze sa to nebude krcit.
@ofelieee flis nie je vhodny na vkladacky, pretoze sice nasaje, ale podobne ako spongia - pod talkom vsetko vytecie von. A ani nemusi byt pod tlakom, skus si taky riadne mokry flis zavesit - voda ti z neho stecie dolu a za chvilu ho mas suchy a pod nim mlaku. Takze v takej plienke by sa nic neudrzalo, ani dobre vrchne gate by nepomohli ☹
Ahojte maminy,
dlhsie som u nebola tak neviem ci ste nerozoberali - z coho ste sili letny potah do kocika?
Detsky uplet alebo moze byt aj taka bavlna ako oblieckovina? Myslim nieco take aby sa v tom maly nepotil....
zatial rozmyslam nad cisto bavlnemym Wendy ale ja uplet nejako neviem sit, nejako sa mi to taha pri siti....
vdaka

@animal tak super že Pul už za chvilku dorazí 😵 a prosím tě hoď mi sem link na tvůj e-shop já ho někam zašantročila 😅
@duzame kráááásnýý 😵