Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@season Jo jo, to je pravda, že většinou můžu nějak program upravit, když padají trakaře. Nicméně teď s 10m dítětem teda do města stejně jezdím kočárem, přeci jen ten nákupní koš dole je velká výhoda 😀 Podle mě do lijáku jedině asi deštník a nebo nějakou nosící pláštěnku, ale to jsem nikdy neviděla, ale ušít by to asi taky šlo🙂
Ta softshellka do mrazů podle mě s vlněným teplým svetrem pro mě v pohodě. Ono taky záleží na těch parametrech a tyhle barevné softshelly jsou hodně prodyšné, takže asi v zimě více profukují. Ale to budeš mít ten světle modrý taky hodně prodyšný, tak nevím, zda bude lepší než ta, co máš...
A ten vosk - nevypere se to praním? To lepidlo by mělo být právě definitivní řešení, ale ten vosk neznám, tak nevím🙂
@sussanah Já jsem si pro sebe šila kulaté tvarované http://ekozahrada.blog.cz/1008/tvarovane-pratel... Ale jak už tady kdysi někdo psal, tak jsou spíše pro větší prsa, na malých se ten okraj hodně zkroutí. Ale možná, kdyby se jinak vytvarovaly, jako víc "stáhly".
Teď jsem pro jednu paní šila takové slzy - někdo tady na to dával právě obrázek:
http://ekozahrada.blog.cz/1106/tvarovane-prsni-...
Ty jsou super, je tam dole i fotka vložky v podprsence. Podle toho střihu na mých stránkách jsem šila taky na větší prsa tak D - F (foceno na 75F🙂, na menší bych to trochu zmenšila. Ale teda vidět nejsou vůbec, fakt super střih - tímto za něj děkuji 😀
Akorát co jsem naznala je vkládání - ty kulaté jdou jednou rukou při kojení zandat a vyndat, ty slzy, to teda byl kumšt tam nasoukat, aby to hezky bylo, jak má. Ale výsledek je super. Takže já bych pro sebe to volila tak, že na doma ty kulaté a do společnosti mít ty slzy: 😀
A zároveň chválim všetky dielka, mikiny, nohavice, vak, .........
@caramilla no zkoumala jsem ten tvuj strih na kulate s pochopila jsem to tak, ze vlastne to sesiju rovnym stehen a ten sev dav dovnitr a na stridacku, aby to nebylo na stejnem miste. A to by asi tlacit nemelo, to se mi zda rozumne 🙂 Ty slzy si teda nedokazu moc predstavit, uprimne, prijde mi to strasne malinke. Ja pocitam s latkovyma vlozkama stejne spis na doma a na venkovni prochazky. Vsak alespon jako matka sestinedelka muzu mit vlozky v podprsence klidne i viditelne a za nic se nestydet, no ne? 😀
baby, chcem sa opytat jednu vec.. chystam sa na usitie mam kapsy na satku a bola by som rada, keby to bolo co najviac odolne voci vetru a pripadne aj vydrzalo nejaky ten dazdik necakany.. zahliadla som tu "softshell", mate niektora s tou latkou skusenosti? je to nieco ako goretex? dakujem 🙂
pripadne, keby niekto vedel, kde sa da objednat, alebo by nahodou objednaval, tak sa rada pridam, mozno by sme aj usetrili 🙂
@terezita Já to nešila stretch-jehlou... Ale nevim, jestli je to dobře 🙂 To možná spíš poradí holky, já jsem začátečník - prostě mi to přišlo tlusté, tak jsem vzala jeansku, toť má logická(???) úvaha 😀
@caramilla @season Já mám taky nosící softshelku bundu (ale teda přešívanou normální, na takové projekty jsem si vloni netroufla 😀 ) a nosila jsem v zimě funkční prádlo-teplejší triko-navázaný Davi-nosící flíska-nosící softshleka a bylo to dobré... Jsem majitelkou psa (dá-li se krysaříkovi říkat pes 🙂 ), takže tam si taky počasí úplně nevybereš... A taky jsem nosila hodně do MHD, do cvičení a to taky jdeš kolikrát i v dešti na zastávku.
Do teplejšího počasí jsem nosila flísku...
Ten softshel, co jsem si tak doma zkoušela, vydrží sám o sobě dost té vody, až mě to překvapilo, ale v těch švech to jde rychle durch...
@sussanah Já měla vložky do podprdy (ale teda kupované) kulatý střih a vyhovovalo mi to... Ale já taky mám nějaké prsa jen když kojím nebo jsem těhotná, jinak aby je člověk hledal, takže mně by tam ten šev byl na nic... Ale taky jsem měla prsa hodně citlivé a vadilo mi všecko. Ale látkové míň...
@sussanah Naopak, ty slzy jsou větší🙂 Ono se to neztá, ale i na mých veklých kojících prsou byly velký🙂 Nebo mě resp. akorát🙂 Takže určitě malý nejsou🙂
A přijde mi, že je to i lehčí na šití.
@dzanka25 Právě to tady řešíme🙂 Že softshellka je na nošení v dešti a větru (ale né hodně velkém lijáku) super. Nebo alespoň mě to tak přijde. Záleží na parametrech toho materiálu, každý softshell má jiný vodní sloupec atp.
Společná objednávka je tady:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc...
A teď to vypadá, že jsem to začala organizovat já, ale já jsem k tomu přišla jak slepej k houslím 😀
@caramilla no me taky trochu odrazuje ta slozitost, ale asi to teda zkusim 🙂 Resp siju je do vybavicky sestrence jako svatebni dar, tak asi udelam par kulatych a par slz a at si vybere.
@maly_prcek no ja byla prvni mesic citliva na naprosto vse, doma jsem chodila prevazne v rozevrene kosili a pokud podprsenku, tak jedine s latkovyma vkladacima vlozkama, papirove se mi lepily na prsa na vytekajici mleko a to teda potom byla bolest jako cert.. Ale asi fakt budou lepsi pro me a sestrenku ty tvarovane, my jsme obe spis takove holky krev a mliko, co v tehotenstvi resi, jak si o ty velka prsa nerozbit bradu a na stari neotlouct kolena 😀
@sussanah Mě se v těhu lepilo na bradavky vše, i aksamit, takže jsem v šestinedělí měla ty aksamitové prsní vložky vyložené kolečkama ustřižených ze separačních plínek, to bylo super 😀
@ivuska.h To je pro mě nové AHA, jak jsi psala, že u každého mimi je to s mlíkem jiné, já si myslela, že je to v genech, ale tohle je fakt zajímavé🙂 Já doteď, když kojím (a to je Jasmínce už 10m), tak mi z druhého prsa teče proud mlíka. A doteď se mi někdy spustí přes den mlíko a pak mám na tričku dvě mokrý kola, takže doteď musím do lepší společnosti mít nějakou pojistku v podprdě🙂 Tak třeba příště to bude jiný 😀
Ahojte,
nevíte někdo kde bych na netu našla nějaký střih kalhot upravený na látkovky, chtěla bych malému nějaké ušít a nemám doma nic podle čeho by se to dalo ušít.
děkuju:o)
ahojte ,
neviete mi prosim poradit, dnes som nasla v obchode toto lepidlo na latky http://www.vtc.cz/sk/vyrobek/87167/textil-kleber
da sa to pouzit aj ten soft? na svy? alebo nejaky lepsi tip? teda samozrejme co najmenej svikov... 🙂))
@animal @dzanka25 @monikajan tu si objednava SR, len monika pisala ze dokonca tohto tyzdna (nedela ?)
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/monikajan/cl...
@caramilla ja som mala tieto...posielam ti ich kvoli tvaru, a bola som velmi spokojna 🙂
http://obraz.brendon.sk/26847_1_lg.jpg
Holky, ja uz jsem z toho mojeho siciho stroje zoufala 😢 Kdyz siju (vetsinou entlovani cik-cak, ale neni to pravidlo), tak se mi casto stane, ze se mi pretrhne nit. Zda se mi, ze je to napetim nite. Kdyz ji tam znovu dam, tak mi zase zacne sit strasne rozvolneny steh s velkymi oky na druhe strane. Takze to musimruzne postelovat az se to chytne a pak muzu sit vesele dal, aby me to zase po pul minute prasklo 😠 Nestavalo se vam to nekomu, delam neco spatne? Mam singer. Ale asi to vidim na opravare 😖
@sussanah Mě stroj taky jakoby zlobil s napětím nitě, ale hlavně teda cuchal nit dole pod látkou. Dala jsem ho vyčistit a opravit a už šije spolehlivě. Ale teda manžel myslel, že při vyřčení té částky omdlí. Stroj, co mám, se nový teď dá koupit za 3,5 a odprava byla 1,5 😀 Mě ho odpálilo bamusové froté, ze které jsem šila výbavičku pleneček. Takže jsem teda vůbec neušetřila 😀
@caramilla no me se to prave zacalo stavat u toho bmb frote, sila jsem si nejake vv a ted vv te sestrence do vybavicky a teda entlovat tak, ze kazdou chvili navlikam nit, no to je na zabiti. A te castky za opravu se taky desim, zvlast, kdyz poradne nevim, co s tim je 😅 Manzel uz ho nahore trochu rozebral, ale nijak zaneseny tam kolem te horni nite nebyl a kolem spodni jsem to ted i vysala.
@sussanah Taky jsem vysavala, manzel rozebiral, ale nakonec to bylo k nicemu. A zase musim rict, ze ty penize za ty nervy stojej. Fakt od te doby, co to v servisu dali kompletne do kupy, tak sije uplne bez problemu, vubec nechapu, jak jsem mohla vydrzet durt do kolecka navlekat jak debil nit🙂
@sussanah ano aj ja som takto mala pokazený stroj, treba ho vyčistiť, mne to prisiel opravit domov, ale nie tak draho... len to su asi 4roky... . Snáď bude lacnejší opravár ☹ ako mala caramilla Dala som mu pozriet aj pletací stroj, čo som dostala, ale ten sa nepodarilo spojazdniť, skodaaaaaaaaa ☹
krásné ráno, tu se plká o 106, výtvory krásnééé překrásné.
já nechávám seřizovat a čistit za ceny tak okolo 500,- za overlock tak 800,-

@caramilla Tak to si šikulka, mňa tiež baví mať niečo iné ako druhí, keď si to sama ušijem. Ja nosím len vpredu, len teraz v lete som sa odvážila na chrbát - teda v šatke. V manduce to je ľahšie. Tak preto som si šila len takú vsadku. Ono keď máš prvé bábo, tak si môžeš vybrať v akom počasí ideš vonku. Ja som už teraz radšej čo najviac univerzálna, lebo pre dieťa do školky musíš bez ohľadu na počasie... hlavne keď je diabetik a musíš prísť domov do určitého času, aby mu nebolo blbo ☹
Ale aj tak si neviem predstaviť, že by mi len takáto softka stačila na nosenie na zimu. Jednu mám a teda asi nie je z tých suprových, lebo ked hodne fúka (čo je tu dosť často), tak ju mám len pri plus 5-10 lebo inak sa klepem ako osika. Uvidíme, aký bude ten tyrkysový softshell, či to bude lepsie a tu staru posuniem dalej 😝 Ale nie je zlé mať na striedačku aj inú farbu... keď je to taký výhodný nákup 😀 😀 😀
To lepidlo super, skusim najst aj tu... aj popolini/Ulrich má na vrchné gatky taký vosk, ale neviem, či by to bola až taká výhra na bundu....?
@mamusia máš ten mei tai z úpletu, či sa mi to zdá? Je krásne! Sikulka!