Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
nasla som v skrini hrubocizne ale relativne jemne obrovske frote osusky. dalo by sa to pouzit na vnutro vkladacky? len neviem ci mi to nebude luto 🙂 na druhu stranu obrovske osusiska v zivote nepouzivam a jak som ich dostala len tam trcia...
@divoska jasne ze by sa to dalo pouzit, ale mne by to bolo tiez luto, to skor plienku z toho usit 🙂 ... v ikei predavaju take male "face cloth" uteraciky, za 16centov.. .. maju ich aj v tescu , teraz nedavno boli v akcii za 60 centov... ja ich pouzivam ako vkladacky do flipiek.. spolu so stvorcom
@zojec hej tie somnedavno zdrapla 3 v ikei ked som okolo nich isla ze ich nastriham a budem ich mat na utieranie prdelky, ale zatial ich mam cele lebo sa mi zda ze na to by to chcelo asi nieco jemnejsie /ale tie flausove, flisove ci ake fajnove sa predavaju sa mi zas zdaju prilis drahe/. takze ma to tiez minule napadlo ze mozno to zlozit ako vkladacku. ale to s tou plienkou tiez dobry napad. to je ale pokrocila skola ;)
tie lacne tesco/ikea uteraciky su super, maju iba jeden problem - su z najtensieho frote, gramaz okolo 200g/m2, tym padom to nasaje dost malo (bezne plienkove latky su nad 300, idealne nad 350, hrube osusky maju nad 400, teda nasaju dvojnasobok na rovnakej ploche). Na kazdej latke podstatne viac saju "gramy" nez to, ci je to konope, bambus, alebo ci je to frote ci flaus. No a caste pranie vydrzia len velmi kratko, ja som si robila testovacie plienky na test strihov z tych lacnych ikeovych uterakov (nackten, jeden stal tusim 12Sk vtedy) a uz po par opratiach bola latka viditelne redsia nez nova. V Ikee mali aj trochu kvalitnejsie uteraky Saxan, asi 4E za 140x70cm osusku, a to uz bolo lepsie frote, 400g/m2 a aj viac vydrzalo (no, smirgel poriadny, ale nerozpadalo sa to). Z toho som mala newborn plienky a tych 7-8 mesiacov nez ich vyrastol vydrzali v pohode, aj slusne sali (vsila som im jadro zo zbytkov toho uteraku). Len tusim uz Saxany vyradili z ponuky, naposledy som ich nevedela najst na stranke.
a blba otazka - co su flipky? 😕 par mesiacov neplienkujeme a uz som riadne mimo tusim 😅
@quaxi http://www.ekoplienky.sk/product/plienka-bum-ge..., super Pulky, do ktorych naskladas fakt vselico.. 😉
@quaxi tiez som tie saxanove uteraky hladala co tu vsetci spominate a tiez som nenasla takze asi uz smola. ale s tou gramazou jasne. ale nejak ich vyuzijem ked ich uz mam, ale to s tym cvicenim na tom tiez skvely napad 🙂 furt doma hovorim ze same vychytavky sa od vas tu ucim ze bez vas by clovek vyhdodil ovela viac penazi a ani tie finty nevedel. @zojec kolko ich vlastne mate ? ja som iniciativne vzala 3 gro /zatial su obrovske/, ale poskulujem po tychto aj ked ich tak chvalite. kazdopadne tusim aj tu kapsovu 3 ci 4 baby chvalili tusim tak neviem ze ktoru vziat.
ahojte,
aky je rozdiel medzi bambus frote a bambus flauš? dakujem
ahojte,
dakujem velmi pekne za rady 😉 u nas je problem v tom, ze maleho som zacala latkovat od pol roka a tak nemame tie najmensie plienocky, cize nemam ani co obkreslit, tak robim pokusy a uvidime. pokusne skusam prave na tych ikeackych uterakoch ako pise quaxi a je pravda, ze tie dvadsat centove su uplne tenucke a hrozne sa mrvia pri strihani tak z nich robim 4 vrstvove jadro a tie kvalitnejsie - tusim sa volaju Nackten su troska hrubsie tak z nich robim plienku a mala som doma par starych saxan tak aj tie padli za obet. ale ked mi pride zasielka tak sa chystam kombinovat bambusovy flis, french terry a aksamit s wendy tak uvidime ako to bude vyzerat 🙂
@katka888 bambus. frote je vacsinou aspon na jednej strane so sluckami, tak ako ho pozname z uterakov.... ale napr. french terry je tiez frote, ale z jednej strany je hladke a z druhej take velmi kratke slucky. Flisy su z vrchnej strany hladke a zo spodu vacsinou pocesane ako chlpata mikinovina. No, lepsie to popisat neviem... 😅
frote - otazka je, ci tkane alebo pletene - tkane je presne ako osusky, pletene vyzera z jednej strany ako trickovina, z opacnej strany ma nahusto male slucky, vyrabaju sa z toho napr. brindaky, niekedy bodycka a pyzamka...
flis alebo flaus (oba nazvy su v skutocnosti nespravne) - v skutocnosti sa to vola "pocesana teplakovina" (po cesky "pocesany vyplnek") a je to klasicka teplakovina, z jednej strany hladka ako trickovina, z druhej strany chlpata ako flis (preto ten nazov).
"french terry" by malo byt teoreticky "francuzske frote" ale to co pod tymto nazvom predavaju je skor "nepocesana teplakovina" - pozrite zvnutra detske teplaky, mikiny, mozno mate doma aj takuto, taka na dotyk tensia teplakovina, zvonku vyzera ako trickovina, zvnutra su vacsie slucky, take akoby zlahnute (na frote slucky odstavaju od latky, tuto su na nu akoby prilepene).
pocesana teplakovina (teda ten "flis") vznikne rozodratim sluciek na tom "french terry", takze tam je rozdiel naozaj maly, skor je otazka co je prijemnejsie na dotyk - niekomu jedno, niekomu druhe, ale inac gramaz rovnaka a vlastnosti velmi podobne. Frote je trochu ine, zvykne viac smirglovatiet, no pri bambuse to nie je tak zle. Z frote bude pri siti vacsi bordel. Ale neda sa jednoznacne povedat co je lepsie, ci frote, flaus, french terry - je t ohlavne vec zvyku a vkusu, vlastnosti zalezia hlavne od gramaze (u oboch vie byt aj 180 aj 400, takze vseobecne sa to neda povedat).
@quaxi dakujeme za naozaj vycerpavajucu a odbornu odpoved.... 😵
Len by som este doplnila pre @katka888, ze aj pletene frote (nielen tkane) moze mat slucky po oboch stranach ako frote na uterakoch, len je o dost pruznejsie ... (bambusove frote obojstranne z ponuky je prave taketo - ale je velmi jemne na dotyk a pranim tak nestvrdne...).
@quaxi no ja ziram, ze ake znalosti latok mas 😀 😀 😀
@zojec 😀
ahojte pridavam sa k maminam co svoje deticky balia do latkoviek 🙂 vyskusala som a usila svoju 1. flisovu plienocku ako druha sa mi celkom podarila predpripravena plienocka od sikovnej maminky katky carskej ( este raz dakujem Katka 😉 ) prikladam aj foto ...
a uz zajtra mi maju prist orig. latky tak sa velmi tesim na to co sa mi z nich podari vytvorit , tak drzte palce 😅
pri tej kapsovej mam nejako nakrivo kridelka ale tak je to prvotinka 😝
chcela som sa spytat, este nemam kupenu tu strecovu ihlu ale chystam sa a potom s nou mozem sit hocijaky material alebo musim ihly vymienat? asi blba otazka ale ja som predtym v zivote nesila a stroj mam pozicany od svokry 😅 dakujeeeeem
@allisia na bezne latky vobec nevadi ked nechas strecovu (myslim tym napr. ked presivas flanel, flis a pod.), ale napr. riflovina alebo hrube platno by ti s tym slo zle. Niekedy tiez nevadi ani upletu normalna ihla, ja na to pravidelne zabudam a rozdiel som nepostrehla, ale asi som mala stastie na menej citlive latky. Ihlu treba menit aj ked davas hrubsiu latku alebo presivas viac vrstiev - vtedy das hrubsiu ihlu. A na kozu treba speci ihlu.
@eyya krasne plienky na prvy pokus 😉, sikovna si, ked Ti to tak ide na prvykrat 🙂. A z coho su tie plienky? - pises, ze flisova - normalny polyesterovy flis mas navrchu? A aj vkladacky si uz sila, vidim na fotke... No sme zvedave na dalsie vytvory. No a ked sa vyblaznis na plienkach ako na stene a trickach (prave som si pozrela Tvoje albumy - supeeeeer
🙂 ), tak sa mame na co tesit!!! 😵
@allisia no teda, tiez klobuk dolu. Hned na zaciatok kapsovka! A cim si olemovavala tu kapsovku? A vnutro kapsovky je z coho? Som zvedava, ja viem.....
A k tym ihlam, ja tiez pouzivam strecovu, ked sijem plienky, pred casom som ich sila s normalnou ihlou, ale pre istotu som teraz dala strecovu. Lebo myslim, ze Zojecto pisala, ze jej vkladacky z fr. terry zacali pustat ocka na presiti - a pouzivala normalnu ihlu, asi to bolo tym.
A este moja osobna poznamka - na tejto teme ma bavi aj to, ze sa tu prida nejaka mamina, co chce nieco usit a aj sa trochu boji, alebo "nevie" sit, alebo sa jej to zda tazke.. 😲 ............... no a potom sem da fotku svojich prvych vytvorov a ja len cumim! Velmi ma to tesi 😉 .

presne, kazdy si nakoneic najde co mu vyhovuje, to sa mi na siti najviac paci, ze si mozem presne premysliet co by sa mi hodilo, a aj ked sa nic take nevyraba, nemam problem si to zaobstarat 😵
a nepouzitelne vkladacky fakt nehrozia, v kazdej situacii sa hodi trosku ina plienka a ked mate rozne vkladky, naskladate si lahsie presne taku plienku aku treba 😵