Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
ahojte hlasim sa znova.
dnes sme boli skusat vlniaky u babky, ktora ich strikovala. sirka OK, trosku mohli byt dlhsie (ale tak pouzijem ich na den), ale ten horny patent babi strikovala volne, a je dost siroky, takze to rpestrikuje. fotky som dala do albumu.
a chcem sa este opytat, bude mi robit este jedny nocne, ale chcem ich len take "vlnkovane", ako su disany. takze bude strikovat len hladko. treba aby ich robila uzsie nez ako mam v navode?
dakujeme.
este pridavam navod, strikovali sme podla tohoto http://strihplinky.xf.cz/Alciny_vlnacky.html
ahojte kocky tak aj ja som zacala experimentovat aj ked nove plienky su na ceste k nam domov no tuzba usit nieco ma lakala 😀 a navnadila ma ela 😀 tak a toto je moj vysledok je to len take uchytenie plienky do vlnacikov cezden 🙂 ak mate nejake rady a triky ako si sitie zjednodusit alebo vylepsit sup s tym sem 😉 inak rada vas citam a rada obdivujem vase vytvori 😉
holky, nemáte nějaké tipy, jak zacházet s patentkovacími kleštěmi? ať se snažím, jak se snažím, pořád mrvím jeden patentek za druhým 😅 takové ty ploché už jakž takž zvládám, ale ty druhé vždycky zmasím tak, že se nedají zapnout...
@chaarleene skus sa pozriet sem - je tam strucny navod, ako pouzit klieste:
http://www.detivbavlnke.sk/galan_klieste.php?q=...
Najdolezitejsie je drzat klieste tak, aby si ciernu misku, do ktorej sa dava ciapocka patenky, mala dolu - cize ta ciapocka tam lezi:
A teraz tá najzložitejšia časť: Nasaďte kliešte čo najpresnejšie tak, aby čiapočka ležala v čiernej mištičke klieští a pohyblivé kladivko smerovalo na bodec. Čiapočku v mištičke držíme vždy dolu!!!, kladivko je hore! Cvoček je trochu citlivejší na presnosť. A teraz už len stačí stlačiť kliešte, bodec sa tým rozlisuje a zafixuje patentku.
Ja to robom takto a este som nepokazila ani jednu patentku ...klop, klop, klop... 😉
Snad Ti to pomoze.
kocky na akom principe funguju PUL flisove? mam doma mikrovlakno chlpate a chcela som usit pul gatky ale neviem ci nebudu premakat ☹ nemate nejake skusenosti?
baby tak ja som objednala tie latky na vkladacky - kotre vie zatial len monika, dufam ze budem spokojna s vlastnym vyberom - tesim sa ked pridu, najskor dam prat a skusim ich teda posit, dufam ze sa mi podaria 🙂
@brisilda tak aj ja chcem pochvalit tvoju prvu plienocku. krasna. velmi sa mi paci aj ten flanel - myslim vzor. To u vas maju taky vybe v metrazi? Tak v nasej metrazi v LV nezozeniem ziadny detsky flanel ani ked chcem na deku, jedine ze by som chcela kockovany trenkvovy vzor - no a to teda radsej nie... prosim ta a ten flis co je z vnutra je aka hruba - asi ako na original kapsovkach? vdaka
@chaarleene hlavne skontroluj, ci mas spravny nastavec (ak mas tie klieste co su na viacero roznych velkosti).
@brisilda Flisove vrchne gate funguju vdaka tomu, ze flis ma taku strukturu, ze cez neho voda az tak nepresakuje, mikrovlakno ma uplne inu strukturu, takze by na takyto ucel pravdepodobne nefungovalo. Ani flisove nefunguju v kazdej situacii, hlavne pod tlakom lahko prepustia. Chlpate mikrovlakno ale moze fungovat ako savy material, alebo ako stay dry vrstva (alebo moze byt na plienky uplne nepouzitelne). Najprv to treba par krat oprat, potom mozes otestovat ake ma vlastnosti a ci by bolo na nieco pouzitelne.
@lindauciatko ano u nas maju taky flanej on je jemne chlpaty to je ten hrubsi flanel 😉 no a vo vnutri je ja neviem ci to tu mam napisat 😀 fote s plachty ktoru som kupila ale nepouzila tak som ju rozstrihala 🙂 nato davam vkladacky a pul gatky alebo vlnaky 🙂
@labutka ako skoncilo farbenie ? Drzi to ? Babicka mi doniesla tkanu vlnenu metraz, ale ruzovu 😝 a ja uz z toho vidim super kabatik, len ta farba mi je proti srsti.
@brisilda odkial mas flanel ? Som bola zhanat v metrazi na pyzamko, vyber nic moc a naviac ma zaskocila cena 🙄 To je lacnejsie kupit cez net.
@katka.carska ja som kupovala hore nad jednotou v meste 😉 inak dik za pochvalu aj mne sa pacia ale su nam len len na zapnutie cize ich asi hodim na net za 2 € a nam posijem vacsie 😀
@etuska z dvoch klbiek 2 vlniajy, neviem kolko este ostslo. Akurat mi volala babi, ze si mozem dojst pre ne. Takze donesem, operem a zreferujem @katka.carska . Inak fotky su v albume, farba je pekna.
@katka.carska
@labutka
dik kocky-tak to idem objednat nejaku vlnu 😅
@labutka - farbila si potravin. farbou?
no baby, takze vzorkovnik dosiel, a som z toho vasi magor ako som bola 😀
ale to nevadi..... precitala som si este raz par stran dozadu a kedze chcem vkladacky na styl BG flip organic tak co poviete na alternativu, ze ich usijem ako 2 vrstvove z french terry? a zvazujem potom take na styl BG flip stay - dry / myslim tvar / a to 3 vrstvove: na zadocek aksamit, do vnutra konop flis a na spodok mozno tiez aksamit, alebo este raz konop flis?
p.s. a neviete asi ako sa po vyprani zrazia french terry, aksamit a ten konop flis ? nech viem s tym ratat pri namerani latky. dakujem
@katka888 ja mam vkladacky 2x french terry a su najlepsie.. su makkucke 😀 stacia dve vrstvy.. nezabudni vymenit ihlu za okruhlu, lebo mne sa to pouzivanim trha po sviku.. :(
co sa zrazanlivosti tyka.. oper vsetko spolu na 60tke a potom si.. mas pokoj.. 🙂 ale myslim, ze konopny flis sa zraza najviac.. 😉
@katka888.. ten mam ako organic vkladacka.. aby som ju vyuzila aj ked bude vacsia.. cize obdlznik.. myslim 33x45 , ked budes zosivat z dvoch rovnakych materialov, tak nemusis prat, ale ked budes zosivat akskamit s konopnym flisom, tak si ten flis oper, lebo fakt sa velmi zraza.. potom ti ten akskamit bude navrchu ovisat.. :( konopny flis odporucam na vkladacky.. klasicke 10x30 alebo 10x60.. nemusis tolko suchat po oprati 😀 a saje paradne ..

@monikajan dakujem za pochvalu 😵 ta kapsa je robena podla navodu z netu, material pul plus fflis z ikeackej deky irma z vnutornej strany, lastin som schovala tak ze som zahla latku, nelemovala som ju len tie kridelka su olemovanej lemovacou gumickou, s nimi som sa riadne potrapila kym som zistila ako ich nasit lebo celu plienku som sila z rubu a potom otacala na lic tak mi chvilu trvalo kym som zistila ako to zosit aby to sedelo 😀 ved to aj tak dopadlo ze jedno to kridelko je prisite troska hlbsie ako druhe 😅 . mam v plane aj kapsu bez kridelok podla takej co mam doma len si chcem pockat na kliestiky na patentky aby som ju mohla urobit jednovelkostnu 🙂