Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@argo1 jo, tak halenka je vyšší dívčí, triko je jednodušší 😉 ale bojím se, že se někde seknu ve výpočtu, jako se mi to stalo u kalhot 🙄 kalhoty jsem tehdy vzdala a čekají na další kolo bojů... uvidíme, jak to bude s trikem 😀
@sufik1 ty vado 😕 tak kniha je nádherná, nejhezčí, co jsem kdy kde viděla 😵 😵 😵 ale jestli by to @caramilla šila 10 let, tak u mě by to bylo spíš celoživotní dílo 😀 ta paní je fakt dobrá!
@caramilla No... na body pro kluky tam jsou vhodné jen asi dvě... já mám totiž nasysleno hlavně na sebe... jsem asi magor, ale na rozdíl od @terezita mou hlavní motivací je šít na sebe... pravda, za chyby se draze platí, moje velikost je někde kolem 46-48, přes zadek ještě víc, ale já na sebe prostě hadry neseženu a už vůbec ne takové, co by se mi líbily... takže dětem klidně koupím v Lidlu, ale sukně a šaty pro mě jsou mojí hlavní motivací k šití (ehm, ráda bych se někdy odhodlala na kalhoty, ale s mojí těžce nekonfekční velikostí to bude trochu oříšek - asi věc na dlouhé zimní večery - si koupí několik rolí baličáku a budu konstruovat a konstruovat, až z toho něco vznikne)... Mimochodem - můžu to body olemovat úpletem? K mé představě se hodí jen recy triko... žádnej vhodnej patent se mi tu neválí...
A ta ženská, co dělala ten quietbook musí být podle mě bezdětná, nebo má aspoň děti na UM - neumím si představit, že bych se svou kojící demencí zvládla pobrat, jak to tam našít, i kdyby to za mě někdo nakrásně vymyslel a nastříhal...
@rebelie to máš pravdu, ona to má tak dokonale promyšlený, že ani já jsem zpětně nepochopila, jak to šila, natož, abych to vymyslela dopředu. Ale co, nemůžeme se vymlouvat na kojení, prostě jsme tupé, no 😀 😀 😀
S tím šitím - kdybys viděla mou pracovnu, ono je to spíš už ale k pláči, ona je to fakt nemoc ☹ Mám nasyslíno asi 100 úpletů jasmínce na triko, a abych to měla i na zakázky, kdyby náhodou se to někomu líbilo, tak jsem vzala pro jistotu od asi 40ti vzorů po 3 metrech, někde i 6. Je to nemoc prostě a nedá se s tím bojovat... ☹ A to jsem včera Míně četla podobenství o boháčovi a stodolách, tak já si připadám jako ten boháč, co má tolik látek, že se už nikam nevejdou, tak zabírá další a další poličky a prostory a jednoho dne prostě umřu a látky sežerou moli... Asi bych měla víc číst Bibli než syslit 😢
nemáte některá zkušenost s trojjehlou?
@schnek Trojjehla??? To existuje? Mně mozek nebere ani dvojjehlu...
Ehm, neexistuje nějaký návod, jak napasovat proužky - rukáv x tělo? Přední x zadní díl ještě nějak dám, nebo minimálně vím, jak se o to pokusit, ale ten rukáv mě vůbec nenapadá jak... a obě látky na body jsou samozřejmě pruhaté... prosím něco pro dvojitě laktačně dementní (někdy mám pocit, že kojení tandemu fakt leze na mozek dvojnásob).
@caramilla Já si uvědomila, že zas tak staršně moc toho nemám, vezmu-li v úvahu spotřebu látek na triko ši sukni v mé velrybí velikosti, ale nemoc to rozhodně je... nutno ale říct, že je asi s šitím nevyhnutelně spjatá, neb co vím, tak všechny babičky, tetičky a spol., co šily, po sobě vždy zanechaly nějaké látky (a někdy je ani moli nesežrali a občas v tom ještě vnučka udělá parádu, takže naděje, že to nepřijde úplně nazmar, tu je).
@rebelie Tak patchwork jsem na overlocku ještě nešila🙂 U pláten je potřeba nechávat větší přídavek na šev nebo po sešití ještě z vrchu těsně vedle švu ( stačí 1 - 2 mm) prošít, pro zpevnění.
A bodýčko olemovat úpletem můžeš, už jsem tak pár věcí dělala. S patentem si mi akorát líp pracuje, nekroutí se, proto ho mám radši.
@caramilla Já mám asi jediné štěstí, že jsem limitovaná úložnými prostory panelákového bytu 3+1, kde nás žije 5, protože látky fakt už nemám kam dávat. V panice, že jsem zas cosi objednala, rychle odšívám to, co už bylo dlouho v plánu, starší má ty jarní softshellky, zítra si s některou z vás domluvím ten kousek, abych je udělala i mladšímu, dnes jsem stříhla na ty jejich vysněné maskáče...
@schnek Trojjehlu teda neznám a v příslušenství k mašinám jsem ji ani nikdy neviděla. Není to jen na nějaký coverlock nebo něco jiného speciálního? Přemýšlím, jak by mašina na 3 nitě vázala spodní nit... fakt nevím.
oh, ty jedny jsem dávala v minulém příspěvku - aspoň je vidět, jak jsem z toho pátečního a dnešního šití zblblá 😀
@zuzkasim Já od té doby, co mám OL, tak šiju všechno z plátna na OL, pokud to jen trochu jde... jsem to nedávno říkala manželovi, že mám dvě úchylky - 1) nedůvěřovat policím visícím na zdi a mít pocit, že pokud to nebude na vrutu aspoň 15cm dlouhém a 1cm tlustém, že to musí spadnout a 2) nedůvěřovat látce, která není obšitá, i kdyby byl ten šev x krát schovaný tak, že vlastně nemá šanci se roztřepit... takže ano, patchwork dělaný na OL (bez prošití, na to jsem už nějak neměla síly).
@rebelie to máš pravdu, moje máma měla taky skříň látek a moje prateta mi přivezla právě taky bednu látek po mé prababičce, to jsou hitovky, takže dole v baráku mám "Svoje" sysli a nahoře na půdě jsou ještě sysli po babičkách a mámě 😀
To lemování - jednolícem nebo tričkovinou atp. můžeš, ale doporučila bych, aby tam byl elastan, jinak se to bude možná tlemit. Ale už jsem tim taky lemovala, konkrétně hilco olemované hilcem, co nemá elastan. Viděla jsem to teď na svém synovci, už to vynosil jako 2. dítě a furt je to body hezké.
@zuzkasim kdyžtak napiš, na poštu pojedu v pondělí nebo ve středu.
Když se prodává rozjasňovač na pleť, nemohl by někdo přijít s nějakým rozjasňovačem mysli? Mně to šití ze všeho vyčerpává po intelektuální stránce (smutné je, že už i v situaci, kdy šiju podle hotového střihu).
@caramilla mě o těch látkách taky nemluv 😀 myslim,že jsme na tom stejně 😝 😝 a to teda manžel koupil po 5ti letech mirkovlnku, do teď jsme jí neměli a přišlo mi že to bez ní zvládneme,ALE my tu na ní máme závěsnou skříň, jenže co v té skříni asi je 😀 no přeci LÁTKY asi jako v dalších deseti skříních 😀 a tak mě vlastně donutil jedné se vzdát a bylo to teda fakt těžký protože já už prostě nemám místo ☹
Záliba v proužcích = prokletí začínající šičky... 😠
co látky, ale bedna s molitanem, vatelínem, výstužema, bedna s nitěma (tři), tkaničky, stužky, nášivkym, gumičky, zipy, sucháče, knoflíky, patentky....
@jieff Krásné, aplikace na čepičky je dobrý nápad, možná si někdy vypůjčím. Jakmile fotím na dětech, tak si všimni, že mladší má většinou nacpané škraně a nebo cosi žmoulá v ruce - úplatky 😀.
@caramilla roucho je cool! A nedivím se, že tě děti žerou, když jim chystáš takový pěkný program 😀
@arlette, krásná trička, to puntíčkové je hezký střih a na ty puntíky už jsme taky koukala, že je možná zkusím. Včera jsem dělala podle tebe tu aplikaci, co jsi sem dávala a pěkně ti děkuju, sérkala jsem se s ní docela a výsledek nic moc. jdu to nafotit.
Vzhledem k mé nedočkavé povaze na DD čekat nezvládnu, ale jinam než tam to nepatří. Takhle to vypadá, když se někdo vrhne na chenile aplikaci bez kráčející patky.Nakonec jsem to celkem vybojovala, ale tradičně mi to tričko nesedí, chjo... Lem dole ještě musim založit ale došla šedá nit.. Mám depku ☹
@argo1 díky, rošťák ona je větší jak brácha, ale zatim je to ještě roztomilý 😉
@caramilla @koki_melo holky znají svojí hodnotu 😉 aneb zadarmo ani kuře nehrabe!
holky díky za pochvaly, nějak jsem zapomněla napsat, že jsem dala návod na kytky sem: http://od-ji.blogspot.cz/2014/05/kvetnova-kvitk...
Zkouška aplikace, vřele nedoporučuji 😝.
Srdce na fotce dost trčí, protože je zespod podlepené kopií mýho DAP, nejde to dolů, tak to musím rozmočit, příště zkusím u šití použít pečící papír a hlavně mozek 😕 . Kolem té aplikace mi vypadl steh, jak teď koukám na detail, takže to jdu předělat. Je to možná hezké na první pohled, ale ještě jich asi pár budu muset udělat, aby to vypadalo k světu. Tričko je juniorky, ale nechtěla pózovat a v reálu není tak křivé, špatně nafocené ☹.
*Lille lime/petrol, rukávky Kaufman
@alenf mozes pozriet inu latku od Lillestoff aj na www.vecicky.sk

@crawler @zuzkasim Asi jsem lepší fotografka než šička, ale ty švy se právě moc neschází, navíc je to komplet na overlocku, švy jsou jen rozžehlené, nikoliv prošité a tak... já jsem asi dost lenoch a flákač na to, abych to dělala pořádně... ale už jsem ho hodila do postele a vypadá dobře (ehm, škoda, že budu muset převlíkat povlečení na jiné, abych vyprala ty neštovice).
A hlásím, že jsem se před chvílí byla kouknout ve skříni, abych našla látku na body, a musím konstatovat, že jsem definitivně nakazily - ty zásoby vůbec, ale vůbec neodpovídají tomu, jak moc šiju, respektive spíš nešiju... A to tu mám rozkliknutých několik dalších látek, co se mi strašně, ale strašně líbí... chjo... Musím se prošít k těm šatům, co mám v hlavě, protože jestli se zadaří, tak těch bych si mohla našít klidně 4-5ks a hned by zásoby trochu prořídly...