icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
29. máj 2014

@terezita nádhera 😵jak jsi dělala to řasení u sebe??já tak před měsícem takhle chtěla nařasit dole rukávy Lindě a použila jsem silikonovou pruženku, našila trojcikcakem, ale po olemování proužkem na třetiny to bylo v prkně☹ Takže to máš taky nařasené růčo nití dlouhým rovným stehem?

Soutěž - určo se přidám a co třeba dát za úkol nafotit např. na bílém pozadí, aby jsme hádaly opravdu podle šicícho rukopisu, který každá z nás má? Protože jakmile tam budou podlahy apod., tak už kdekterá bude doma.

petkasv
29. máj 2014

@crawler Terka urco rasi na OL jako vsichni tady 😉

zuzkasim
29. máj 2014

@petkasv Jak se řasí na OL? Já to umím jedině nití na klasické mašině, popř. s gumou.

petkasv
29. máj 2014

@zuzkasim jee neni ti nic tezkyho a mam pocit ze to je i v navodu🙂 napeti niti od jehel 8855 delka stehu na 4 diferencial na 2 doufam ze mas brothera jinak si myslim ale ze to bude u vsech stejne 🙂

caramilla
29. máj 2014

@jieff námoř. set je super
@koki_melo ty jsi prdlá. A kdo nepozná Caramillu, bude mít 10 bodů dolu, jo? 😀
tak jsem dočetla stránku a skákání na balonu už neba, tak jdeme chodit, papa, fakt to nejde dočítat...

crawler
29. máj 2014

@petkasv myslíš? mě právě přišlo,že uprostřed to má víc a po krajích míň, tak jsem si říkala,že bud nití na rovnostehu nebo možná ten "lastin" a to bych právě potřebovala tu radu - nevím si s ním rady,když se to má pak olemovat 😖

zuzkasim
29. máj 2014

@petkasv Právě že Brothera nemám🙂 Mám Zetinu, v návodu to není, ten mám pročtený od A do Z, on je vcelku stručný. Takže mi vychází zvýšit napětí nitě na jehlách, spíš delší délku stehu a diferenciál dát na řasení... Ten diferenciál si upravuju spíš podle povahy materiálu, ale že bych pozorovala nějaké extra řasení, to se mi zatím nestalo. Třeba to bude i tou úpravou napětí nitě. No musím to někdy vyzkoušet. Dnes jsem srabácky dcerce koupila jedny naprosto jednoduché šatičky, byly prostě z moc hezké látky🙂

petkasv
29. máj 2014

@crawler tak si to musis vyzkouset vsechno nejde hned napoprve😉

crawler
29. máj 2014

@petkasv já už to právě zkoušela 3x a proto se ptám @terezita bo jestli to Terka řasila silikonem, tak dokázala pro mě neřešitelný šicí problém a jistě se podělí ráda o zkušenosti, že jo? 😵😵😵

terezita
29. máj 2014

@crawler @petkasv ja na OL nerasim, jsem to parkrat zkusila a nejde mi to, nejak to zlobi.. jsem normalne natahla ten naplet na dylku toho rukavu a sila 😅 kdyz to chci mit nekde narasene vic a jinde min, tak si to tam tak naspendlim, abych musela vic natahovat.. 🙂
jen na tom triku ve vystrihu jsem si to narasila na rovnostehu..

ad soutez - a jeste povinne fotit na telefonu.. 😀 at ty fotky nejsou moc kvalitni, jo? 😉

crawler
29. máj 2014

@terezita 😀 jsem si říkala, že OL by to takhle neudělal...ale doufala jsem,že mi pomůžeš rozluštit silikonovou záhadu...no nic🙂 jo a to těhu tričko,jak jsi sem nedávno dávala - ten boční šev PD máš taky na rovnostehu?

terezita
29. máj 2014

@crawler jojo, taky 😉 ja to jednou tim lastinem zkousela, ale nejak mi prislo, ze se vytahl a nebylo to taky vonco.. 😅 takze bohuzel neporadim..

crawler
29. máj 2014

@terezita no mě lastin zatím nikde nezlobil / tunika,legíny),ale vždy jsem ho našívala na šev,což u tohoto samo nejde 😉 díky Ti!

macin73
29. máj 2014

@terezita mně se ty béžové kytky nelíbily, ale takhle vypadají fakt báječně!!!

terezita
29. máj 2014

@macin73 no ja k nim mam objednanou bezovou od gabr,ale to bych se nacekala.. 😊

zojec
29. máj 2014

kukam tu na to od konca, vsetky ste zas sili o sto tristo a krasne veci 🙂

@kuna nadhera.. naozaj 😉
@koki_melo sutaz je super, ja sa tiez pridam, uz len kvoli srande :D aj tak nepredpokladam, ze nieco vyhram pri mojom stasti, ani nebude treba nic na sk posielat 😀
@sufik1 model v pozcii "bocian" je najlepsi 😀

kuna
29. máj 2014

@crawler hele, ze ty narazis na ty parkety, co mame doma na podlaze my? 😀 😀 😀 😀 Ja jsem mela v planu vam nafotit podlahovou krytinu v predsini, tu jeste neznate 😎 😎 Ale dobre, bila je taky dobra 😉

@zuzkasim to zvysene napeti u nity prave dela u toho raseni hodne, zkus to. Jak pises, na nekterych latkach ten diferencial neudela skoro nic, ale staci zvednout to napeti u niti a rasi to celkem hezky.

@crawler @terezita ja bych taky rada prisla na to, jak rasit lastinem a pak to moci prosit. Treba jsem ted sila pruhovane saticky (co jsem sem davala vcera), ten spodni volan je naraseny. Ja ho rasila na OL, ale na kupovanych je to prave tim lastinem a cele je to daleko pruznejsi. Na tom mem, kdyby dite zabralo, tak to asi praskne.

macin73
29. máj 2014

@kuna tak koukám na ty barvy, ty Nerchau jsou tyto? http://www.decomania.cz/katalog/zbozi/textilni-... - jak moc mizí a vysychá, nemáš zkušenost? je lepší vzít malý kelímek, nebo to hned vypatlám? díky! (ty Pebeo tu nemají, ale koukala jsem, že jsou o dost dražší... - jestli jsem se dívala správně http://www.davona.cz/barvy-na-textil-setacolor-...)

sinala
29. máj 2014

přidávám leginy pro Adrianu a trochu garderóby pro mě 😀 . Musím se pochválit první čtyři fotky jsem ušila za tři dny 😀 . Někdo by to dal za jeden den, ale u mě je to neskutečná rychlost 😉 , v pondělí jsem měla hlídání, takže to vše vysvětluje 🙂

macin73
29. máj 2014

@sinala nádhera!!! hlavně se mi líbí ta třetí fotka, této látce (jen v jiné barevné variantě) jsem teď taky neodolala a už vymýšlím, jak s ní (někdy) naložím... protože to byla láska na první pohled 😎 - jak se jmenuje tahle barevná varianta, ta se mi taky líbí 😝

sinala
29. máj 2014

@macin73 jak se přesně jmenuje nevím, jsou to kameny, ale které ? 😀 . Mě se taky šíleně líbila, ale odolala jsem a pak jsem ji dostala k narozeninám 😀

crawler
29. máj 2014

@sinala mě se nejvíc líbí poslední tričko,ale všechno je krásné 😵

@kuna uf,no tak jsem ráda, že v tom nejsem sama, hledala jsem pomoc i v ottobre, tam je nějaká tunika v podobném stylu, jako od terezity výše - prostě poměrně hustě nařasené ve výstřihu a je to právě tím silikonem - u nich nějaký mobilon či co...ale mě to prostě nefunguje - všechno jsem to po olemování musela odstříhat☹

kuna
29. máj 2014

@macin73 ano, to jsou ony. Ja jsem kupovala ty Pebeo proto, protoze tuto znacku meli v te prodejne, koupila jsem si zakladni sadu 6x20ml a mam je doted, mam je cca 2 roky a maluju prilezitostne. Te barvy staci fakt malo, takze bych radsi vzala pro zacatek mensi baleni. Ty sady jsou vetsinou vyhodnejsi a k tomu jsem si pak dokoupila zvlast ty Nerchau ruzovou a fialovou, protoze jsem chtela zkusit jeste jinou znacku a prave dospela k tomu, ze je to jedno 🙂 .

Jo a osvedcilo se mi tu barvu pri malovani moc neredit vodou, jen trosicku, nebo spis ne, protoze pak maji tendenci se rozpijet. Ale na to prijdes, zkus to na kousku latky a uvidis.

kuna
29. máj 2014

@sinala krasny, libi se mi hlavne ta posledni halenka!

ucitelka70
30. máj 2014

@sinala pekne si pošila, mne sa páči najviac sukňa, to je čo za látku?
a keby si to zrovna šila aj dva týždne, veď nešijeme na preteky, že čím skôr.... ja mám riflovú bundu už týždeň rozpracovanú a len dnes dokončím, a každý deň som na nej robila....

kuna
30. máj 2014

Dnes je DD a toto tričko v něm má čestné místo. Začalo to nevinným výstřihem, kdy jsem neměla patent a véčkový výstřih tak musela olemovat proužkem na třetiny. Kdo někdy dělal véčkový výstřih, ví, že se proužek předtím musí sešít určitým způsobem, a teď si k tomu představte, že to děláte a zároveň lemujete třetinovým proužkem…no ladila jsem to za pochodou a ač to není úplně rovně, výsledek ujde a já se těšila šití dál. Ovšem stalo se mi něco, co se mi nestalo celou věčnost. Pokud něco fakt umím, tak je to trefit se v podpaží švy přesně do kříže, přece jen jsem našila triček už dost. A tady mi to ujelo o cca 2cm a já si toho nevšimla a usilovně po stranách rvala proužky k sobě a dole zbytek odstříhla. Jedna strana tudíž byla strašně křivá a já teprve pak s úděsem zjistila, proč. Navíc to bylo dost vidět díky kontrastním rukávům. Nejdřív jsem nad tím mávla rukou, ale pak mi bylo trička líto. Syn by v něm vypadal, jako kdyby trpěl skoliozou posledního stupně. Tričko by bylo už předem odepsáno, nikdy by nebylo na fotkách z dovolené. Bylo by naspodu hromady, čekalo by na rajskou omáčku a prasení na písku. Vzpomněla jsem si na první okamžik, kdy jsem ho v Ottobre viděla. Byla to láska na první pohled a já často snila o tom, v jakých barvách ho ušiju. Rozhodla jsem se, že mu dám šanci. Celou stranu jsem rozpárala, odnitila, sešila správně, opravila dole a výsledek je tady! Toto tričko nemělo jednoduchý start do svého bavlněného života, ale zvládlo to. Přivítejme ho mezi náma, je to hrdina!

petkasv
30. máj 2014

Ještě s tím řasením vám to zkomplikuju, když už tak už 😀 velké firmy řasí pomocí gumičky, kterou mi tu žabičkujeme 😀 prostě jí vloží do stehu při sešívání na OL a natahují, to je taky trik 😀 a @crawler, takhle stejně bych řasila tím lastinem, ale vzhledem k tomu, že to je umělotina a časem se z každého švu vypere a pak začne škrábat tak já ho prostě nesnášim a přijde mi to zbytečný plýtvání 😉 já bych lastin nebo prádlovou gumu takhle nepoužívala 😉

petkasv
30. máj 2014

@kuna ale je božské, za to párání to stálo 😵

lenasss
30. máj 2014

@kuna tak to nemá chybu.krásné triko a dobře,že jsi mu dala druhou šanci.Tohle triko za to stálo 😵 😵 😵 😵

zojec
30. máj 2014

@kuna aky opis 😀 😀 😀 nadherne tricko.. 😀 😉 odkial je ten modry pruzok? zas som nieco zmeskala? 😲