Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kuna obdivuji trpělivost 😉 Já bych pak taky takové tričko nedávala, ale na úpravu by čekalo déle...
A ještě k tomu křížku v podpaží, ten se mi naopak teda nikdy nevede 😅 . Ať to tam rovnám jak chci, tak tlakem patky nebo čím vždycky jeden ten šev ujede, je to max 5mm, takže to neřeším, ale ušít to přesně se mi povede jen hodně málokdy.
@kuna super příběh trička,obdivuju, že jsi mu dala šanci- já tyhle opravy a předělávky nesnáším,tak nevím, zda bych to dokázala - každopádně stálo za to! 😉
@petkasv Díky za tip - to jsem ještě nezkoušela, tak vyzkouším!😉
@jitu22 no to mě poprď, jak jsi to dokázala? 😕 😲 Já prvně nařasila silikonovou gumku (mám úzkou od stoklasy) - nádherně se to nařasilo a přišlo na řadu olemování a tam byl kámen úrazu,jakmile jsem to prošila na COL, tak konec- hnus fialovej...tak jsi to dělala na rovnostehu?
@petkasv @crawler ano, mám to přesně, jak píše @jitu22, na tom OL to taky nařasit jde a vypadá to stejně, ale ten řasený se silikonem je daleko pružnější a tudíž pro děti lepší. Jinak Peti ten lastin/gumka je právě schován uprostřed dvou vrstev,takže není vidět a rozhodně nikde neškrábe. Já to tak mám na několika tričkách a kdybych nevěděla, že tam je, tak o něm nevím 😀
@petkasv u nás teda taky zatím nikdy nikde neškrábala a to jsem dosud našívala jen na šev - třeba konce u legín, prané několikrát, sušené tak i tak a gumka stále měkká, neškrábavá
@kuna Katy - takže můžu si to sesumírovat - "silikonovku"našiješ z lícu na švový přídavek. Pak vezmeš proužek složený na půl a přišiješ na OL při klasickém nastavení (čili dif. na 1, šíře stehu 5?) a co lemování na třetiny?
@crawler nene, já nic, já zatím pouze teoretik 😀. To jsou všechno kupovaná trička. Já právě čekám, kdo tady napíše, jak se mu to povedlo 🙂.
Ale kdybych to šila, tak bych asi našila lastin na šv. přídavek rukávku třeba tříkrokým cikcakem a pak to olemovala na třetiny a přitom prošila dvojjehlou. To by možná držet mohlo. Když ale řasím na OL, tak rukávek nařaším, pak ten třetinový proužek přišiju na OL a pak otočím a prošiju dvojjehlou. U toho lastinu bych ale asi ten krok s našíváním proužku na OL vynechala, protože právě myslím, že to už by bylo moc stehů. TOto by možná vyřešila ta spešl patka na OL na našívání gumy, ale tu nemám a nevím, jestli by to šlo, musela bych se podívat někam na youtube, jak to vlastně funguje.
@katka82 motorky sú krásne
@ucitelka70 díky 🙂 jen jsem se v něm ze začátku nějak necítila jak jsem zvyklá jen na ty jednobarevné 😀 😀
@ucitelka70 jj jsou to osvědčené střihy,že? 🙂
ha, tak i mutturalla pajcuje, ma tam krtecka! 😅 😵 http://ruttu-nuttu.blogspot.cz/2014/05/kirppist...

@crawler já řasím rukávky u toho švu v rameni normálně na OL, výstřih také, ale lem rukávků pomocí tenké silikonové gumičky. Když jsem to nařasila na OL a pak olemovala proužkem, tak je ten lem není pružný a u dětského oblečení mi to přijde dost na závadu. Jen to chce při lemování dát pozor a natahovat jen proužek, pak se to nevyplandá. Ani se nemusí natahovat moc. Mám tedy za sebou jen dva takové počiny, ale funguje to. U dětské tuniky jsem tak řasila i výstřih, protože tam se ta gumička taky schová do olemování a neškrábe a výstřih zůstane celý hezky pružný a snadno se obléká.