icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

zojec
12. jún 2014

@caramilla ono uz teraz na bolave bradavky su speci maste, ak sa spravne prilozi, tak vacsinou prestanu boliet.. a je to presne o tom chceni a nechceni.. ale velmi dolezita je aj podpora rodiny, lebo zene osprostenej hormonami po porode, ked ju rozplace aj pohlad na susedovu macku, nedajboze prvorodicke , staci povedat par krat, ze ma zle prsia, malo mlieka, slabe mlieko a podobne mudre rady nasich "dlhodobo" dojciacich mam, pediatrov a gynekologov a flasa je tu..
a povedzme si uprimne media tiez velmi neprispievaju k osvete. vo vsetkych filmoch sa rodi v bolesti a kriku a po porode sa hned dava flasa.
ked som kupovala dcere babiku, mala som obrovsky problem kupit babu bez flase a cumla v prislusenstve. ak budeme my dojcit nase deti dlho, pojdeme im prikladom tak snad sa to raz na dobre obrati 😉

petkasv
12. jún 2014

Tak já vložím pár svých počinů, dám to ve zkratce, respektivě se o to pokusím 😀

elentari
12. jún 2014

@petkasv pomoc! co to je "bdk" a "dšk" v konstrukci kalhot? "boční délka kalhot" a "dolní šířka kalhot"? 😲 díky!

petkasv
12. jún 2014

@elentari jasne 🙂

lillyzelvicka
12. jún 2014

@elentari bdk- boční délka kalhot dšk- dolní šířka kalhot 😉

lillyzelvicka
12. jún 2014

@elentari rychleji píšu než čtu 😝

evaon
12. jún 2014

@caramilla
Ja som pri prvej rok fungovala na odsavacke, lebo som bola blba a dala flasku s mojim mliekom, ked nepriberala 😝 😝 😝
ale zas som to potom rozkojila, uz sa sice nechytila, ale mala som tolko mlieka, ze som davala kamoske denne cca 300ml, co bolo naviac 😀
Ale pri druhej, som si povedala, ze kojim ak keby co bolo...a v brutalnej krize ma zachranilo KOJENIE VO VANI 😕 😕 Sice som do nej liezla aj niekolkokrat denne, ale to nas zachranilo 😀 😀

katka82
12. jún 2014

@betelgeuzz já chodila na předporodní kurs 😉 ale o kojení a třeba právě o těch krizích tam taky nic neříkali 😒 takže asi tak,ale je fakt že když ta máma chce tak si ty informace najde 😉 já přestála všechny kojo krize díky internetu 😅 😀
@caramilla přesně,je to jen o té mámě 😉 když opravdu chce a věří si tak se to většinou povede 😉třeba švagrová to bohužel onehdá vzdala 😒

crawler
12. jún 2014

@koki_melo sím sím- do kdy že to máme poslat? vím, že jsi instrukce psala, ale nevím na jaké straně to je ☹ 😅

kuna
12. jún 2014

žabičkování - holky, a jste si jisté, že to máte na té cívce dostatečně napnuté? Protože já, když jsem žabičkovala předloni, tak jsem to měla napnuté tak, že jsem si musela koupit cívku hliníkovou .Plastové mi 3 praskly v cca polovině navinování. Takže jsem to měla natáhnuté hodně a žabičkovalo jedna báseň. Chystám se zase, tak pak řeknu 🙂

elentari
12. jún 2014

@lillyzelvicka
@petkasv Už se skoro blížím k cíli! Jen tak úplně nechápu krok 22:
http://www.kod.tul.cz/info_predmety/Kso/doc/pan...

to si v kroku 20 - odklon zadní středové přímky: udělám kolmici na tu přímku, která tam je 15° nad (jak je bod S11) - tím vznikne přímka 1´
v kroku 21 vedu kolmici k přímce 1´ bodem P4, ta přímka se jmenuje p´, průsečíkem mi vznikne bod P1
a teď přijde na řadu zápis, který moc nechápu:
k1(P1; P1 P41´) - to od bodu P1 vedu úsečku (tady konkrétně délku 23cm) a tam bude ten bod P41´ ??? 🙂

Doufám, že jsem to popsala polopaticky (a že jsem to pochopila správně, chci se ujistit), tadyto jediný mi není jasný... protože mi pak přesahuje zadní díl do předního, což ale (myslím si), není špatně... můj muž je silnější postavy.

betelgeuzz
12. jún 2014

@katka82 no není kurz, jako kurz. Nejhorší jsou ty v porodnicích, jejich cílem je rodičku připravit na to, jak se to u nich dělá, případně jí znechutit nějaké alternativy - viz. třeba rodit ve vaně je blbost, protože bychom vás nemohli nastřihnout, a když vás nenastřihnem, tak se šíleně potrháte 😝
@kuna tak takhle moc to fakt napnutý nemám, ale i tak se nakonec zadařilo 🙂

evaon
12. jún 2014

@kuna Inak to je fakt, aj mne praskli dve 😝 😝

koki_melo
12. jún 2014

@crawler 21.6.
Zeny sijte, ja se valim na Lipne 😝

crawler
12. jún 2014

@koki_melo jen se válej válej 😀

koki_melo
12. jún 2014

@crawler paci sa mi to 😉

bury
12. jún 2014

@koki_melo - no ovšééém - to se válej 😀 já nešiju, ale pokusím se 😀

saaralota
12. jún 2014

@caramilla u nás v porodnici kojení dost podporují, jsou tam i dvě laktační poradkyně, ale když jsem rodila, asi tam nebyly a snažily se mi pomoct sestry, které jsou taky nějak školené. Ale k ničemu to moc nebylo. Mě nejvíc pomohlo, že jsem o kojení dost četla předem, byla jsem tak nějak v klidu, že prostě mlíko buď bude nebo ne a nezblázním se z toho... nakonec mlíko bylo, ale dítě neumělo pít. To byl tedy problém, o kterém jsem nečetla a který mě překvapil🙂. Ale prostě jsem si řekla, že to dáme (já jsem dost tvrdohlavá...) a že přece nebudu krmit sunarem, když mlíko mám. Nakonec se kojení povedlo po pěti týdnech krmení přes stříkačku a striktní zákaz lahví a dudlíku... a byla jsem za to vděčná. Neumím si představit, že bych se pak rozhodovala nekojit, i když mlíko je...nebo odsávat do nevím kdy... (znám mámy, které odsávaly mléko třeba do roka, do dvou let dítěte...). To si neumíte představit, jak jsem si pak vážila té svobody s normálním kojením, když jsem už nebyla vázaná na odsávání každé tři hodiny 🙂. A ještě k tomu, že některé ženské nekojí kvůli nalitým prsům, nepohodlí atd... to já prostě nepochopím. Nemůžu říct, že by mě kojení nějak výrazně bavilo, ale nedělala jsem to kvůli osobnímu uspokojení, ale prostě proto, že je to nejpřirozenější strava pro dítě. Jedna moje kamarádka mi například řekla, že kdyby věděla, jak budou její prsa vypadat po kojení, tak by svojí dceru nikdy nekojila.... a to mi teda přijde divný....

kajark
12. jún 2014

@petkasv krasne... co je to za latku na lemovani zeleneho body? diky

zuzkasim
12. jún 2014

@saaralota Takhle jsem to měla s druhým synem, první týdny jsem ho krmila přes stříkačku, protože byl malinký (a věčně řval), tak co 2h. Nedostala jsem se téměř ven, celý proces krmení byl cca na hodinu - zkusit přikládat, odsát, nakrmit, vše umýt, do toho čerstvě dvouletý, ten byl naštěstí zlatý... Musela jsem na to mimino být fakt drsná, ale povedlo se a po nějakých 3 týdnech se poprvé přisál na jedno prso, za další 2 dny i na druhé, takže bylo vyhráno. Mám jednu kamarádku s podobně starým nejmladším dítkem, teď jsme se viděly po delší době a říkala, jaké měla potíže s kojením (její 3. dítě), že jí doktorka ani moc nechtěla poradit a rovnou nabízela flašku. Kamarádka se zeptala: "Proč? Vždyť to je teď moje práce!" Tak to mi připadalo naprosto výstižné. Já jsem si teď pořídila dítě, vzdám se trochy svého pohodlí pro něj a mám nové zaměstnání - péči o něj. Není to jen pejsek pro zábavu.

jitu22
12. jún 2014

to je zvláštní, jak různě bojujete s tím žabičkováním. Já to prostě navinu stejně jako nit, vložím a šiju a je to. Ze začátku je to volné, ale už tak po 10cm to žabičkuje krásně. Tak na tom začátku pak ručně tu pružnou nit trošku popotáhnu, aby se to nařasilo, a je vystaráno. Ale zas ten můj stroj zlobí v jiných věcech, to si člověk nevybere...
@sufik1 mně COL Unipoly nebere, jen Belfily. S Unipolama to zlobí, cuchá, steh je hnusný... Takže postupně začínám obměňovat zásoby nití 😒

Tajný projekt mám už hotový, otestovaný a 2x vypraný, jsem nadšená, baví mě to, ale manželovi se to vůbec nelíbí 😝

petkasv
13. jún 2014

@kajark hilco 🙂

lillyzelvicka
13. jún 2014

jen pro zajimavost koho zajímá ostatním se omlouvám
http://zemejas.cz/ockovaci-skandal-soud-potichu...

crawler
13. jún 2014

@jitu22 mě to taky udivuje - jsem Vás nalákala, jak COL šije i s hardama a ač máte stroj třeba stejný, tak prd a přitom mě Janomka nezchroupala pouze baleríny fuchsiovou barvu - všechny ostatní krásný steh bez problému. U OL taktéž šiju všechno na stejné nastavení ať soft či tenké merino - jen měním jehly...Takže žabičkování byla 1.věda,se kterou jsem se setkala 😀 Prostě ač stejný stroj, tak je každý jiný, náladový či jak to nazvat 😕

lillyzelvicka
13. jún 2014

tak já tu napíšu slohovku a ono se mi to smaže 😠
tak zkráceně od min pátku mi starší strašně kašle jen když si lehne a rán jak vstane. v neděli už i přes den. vpo u dr nic vše čisté asi alergie.V úterý kašlal ještě víc v noci se mi začal dusit rudý orošený-děsné manžel málem omdlel. dala jsem čípek- vypadalo to na laryngitidu. Ráno volám dr za nás poslala na orl tam laryn. vyloučila a že alergie.včera na alergologii tak mu udělali spirometrii a poslech čistý jen hlen . že se to u tak malých dětí nedá hned poznat(nějakou alergii měl už před tím prokázanou ale slabě) no taže jsme fasly tablety, kapky a foukadlo pro potřebu rychlé úlevy.A hned večer se malý začal zase hodně zakašlávat a sípat tak jsem mu dala fouknout ale byl to boj brečel vzpouzel se a manžel stál vedle mě a ani mi ho nepodržel a ať mu to nedávám. Takže tak omlouvám se potřebovala jsem se vypsat

crawler
13. jún 2014

@lillyzelvicka šmankote,to je psycho ☹ držím pěsti ať je malý ok ať je to co je to...hrozný...my zažili něco podbného po příchodu z porodnice a díky Bohu, že jsme to přežili - je to nápor na nervy jako hrom, drž se!!!

kuna
13. jún 2014

@lillyzelvicka tyjo, no to máte doma neveselo ☹. Držím palce, ať to brzo přejde a zase je prckovi líp! A teda chápu ty tvoje nervy, je to hrozné, když člověk neví, co je vlastně příčina a co s tím dělat...

koki_melo
13. jún 2014

@lillyzelvicka taky bojujeme s kaslem po ulehnuti nebo po ranu, u dr nezjisteno nic, obcas se pomalu davi. Pres den ani tuk!!
Ad chlapi a jejich nepochopitelne reakce - vcera juniorka s micem vlezla na cesticku a zrovna jela skupina kol, ja opodal, tata ji sel "zachranovat". Kola se blizila a on misto aby sebral decko z cesticky, tak sel chytat mic! Tak jsem zarvala, at chyti dite a ne mic, ze kolari malem z tech kol popadali 😀. A on mi rekne - ale ja jsem ji rekl, at stoji-decku rok a pul staremu...nikdy tu logiku nepochopim.

katka82
13. jún 2014

@betelgeuzz jj to je jasné 😉 záleží kdo ten kurs vede a jak 😉
jinak v neděli jsem se byla podívat na bratrancovo maličkou a bratrancova přítelkyně povídala že v podornici prý děs 😝 žádná podpora kojení,žádná pomoc a rada 😒 v pondělí prý odcházelo 17 maminek a všechny s příkrmem 😠 to je fakt jak za totáče 😖
@lillyzelvicka aj myslím na vás 😉 super článek o tom očku 😉 tuhle jsem ve zprávách na Radiožurnálu slyšela že by se snad i v ČR mělo vyplácet odškodné za poškození zdraví po očkování 😉

petkasv
13. jún 2014

@lillyzelvicka soucítím, my to máme stejné, už ne takové ale holky chrchlají stále, B. se dusí do poblití ☹ nemít inhalátor jsme ve špitále ☹ už mi jednou modrala a nemohla vůbec dýchat ☹