Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ja to lemuju jen kolem kapuci,jinak ne.. Ale jestli chceš olemovat okolo zipu a zeshora chceš mít jen jeden sev, tak bych mozna prisila zip,spodní polovinu lemcumky a soft a pak bych tu lemgumku prosila zesvora az ve druhém kole..
včerejší letní mikina 🙂
@vondandy olemuj to, jako já tuto mikinu - nafotila jsem ti detaily. Nejdřív olemuješ bundu, já v tomto případě kytičkovým jednolícem. Pokud chceš dělat krytku (je to jednoduché a já to tak mám radši) - našiješ teď malou krytku. Návod zhruba uprostřed tohoto fotonávodu (krytku střihni od oka) http://www.farbenmix.de/joomla25/index.php?opti.... Pak zip i s krytkou našij pod lemování (normálně na sebe). Dělám dvě řady stehů, jednu u kraje lemování a druhou v původním lemovacím stehu (když mrkneš na lemování, kde je ještě zip a kde je už kapuce, tak vidíš, že tam ta druhá řada stehů chybí). Jako spodní nit použij barvu, co ladí se zipem. Spodek bundy pak podhrň a prošij. Snad to popisuju jasně 😉
@bury pokud dobře koukám, je to naše unikátní metoda lemování na třetiny širším proužkem, kdy pak z rubu ten přesah odstříhneš a vypadá to super profesionálně 🙂
moc se ke strojům nedostanu, konečně to vypadá, že dětem uděláme pokojíček a pak dojde i na muj šicí koutek...tak ted spíš brousim a natírám. Ale kamarádky mě poprosily o dva dárky, které jsem moc ráda ušila. Na soupravičce pro malinkýho chlapečka je hroch...snad je poznat 😒 A fotka s Tondovýma nohama ukazuje jak to většinou vypadá, když si všechno pěkně srovnám na focení!
@jieff to jsou krásné dárečky! 🙂 S těma nohama u focení to znám, ještě je to stejné při stříhání látek - musí sedět uprostřed té, kterou stříhám 😀
@bury no ano, jsou za tím léta - než jsem narazila na způsob, jak to ošidit 😀. Je to pořád ten stejný způsob, o kterém jsem psala před pár dny. Proužek střihnout o kus širší, než je potřeba. Našít lícem na líc buď na OL, nebo na rovnostehu, nebo obojí - podle toho, jak má být výsledný lem široký. Otočit, prošít buď obyčejným stehem (třeba na této mikině), nebo pružným rovným stehem (výstřih u trička). Přebytek látky odstřihnout cca 2mm od švu. Je to rovné a "dokonalé" z obou stran, přitom jednoduché a skoro se to nedá pokazit (ledaže při konečném odstříhávání omylem prostříhneš i kus oblečení, jako se stalo před 5 minutama mně 😀 😀 ).
@anastazieb aha, nejdřív mám dočíst a pak odpovídat, tak to má @bury dvakrát 😀
@kuna ale tys ti hezky rozvedla 😉 .
Akorát já se s tím tak nepářu (ale je fakt, že zas tak často to nedělám) a šiju to rovnou, většinou se orientuju šířkou patky nebo nějakou ryskou. A dokonce mně holky před nedávnem vyvedly z omylu, že při lemování výstřihu na třetiny a přišívání dvojjehlou (příp. COL), to taky předem nepřišívají na OL, že taky jedou rovnou... Já jsem s tím totiž vždycky bojovala, při tom přišívání na OL pak ten lem byl tužší a navíc úzký (podle toho OL stehu). Tak jsem to zkusila prostě přišít rovnou a daří se mi to líp 😉
@palosek Pavli děkuji 🙂 Asi jo, ale ještě mi to tak rychle nejde...jedna taška mi trvá tak přes 6h i s nastříháním 😒 Jen prošívat vatelín k podšívce je pěkný vopruz, ale výsledek stojí za to 🙂 bez toho vatelínu by byla taška prověšená. S bavlnou je to jednodušší, tady si změřím také čas 🙂 stačí nalepit výstuhu 🙂

@vondandy a krytku na zip zároveň se stuhou