Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@bury jazýček hledej dál 😀 to snad musí být u všechOL, ne? JInak roluji ten spodní (zvlněný) lem podle tohoto návodu http://rrukodelka.blogspot.cz/2013/11/trinitny-... Obšívala jsem tak i tkanou látku na ubrus....ale i úplet,jen ten jsem natahovala před i za strojem,někdy jen před....vlní se to i podle typu úpletu.... záleží, jak moc to chceš.
@crawler jinak teda mě děsně trápí řasení na OL 😝 jako, že chci nasbírat látku....co mám utáhnout, aby to FESt řasilo??? Jela jsem podle návodu @veronik77 a prostě i jemný popelínek to jen lehce zřasí...takže zas rovnostehem 😝 😝 😝
@jitu22 @potemkin - tak vida... podle návodu na tenhle šev stačí ten jazýček vysunout k sobě.... a je u toho obrázek, že se s tím dá obšívat ubrus, jak píše @palosek 😉 tak že by to bylo až tak jednoduchý?
Každopádně jsem to podle toho zkoušela - stehová destička na R, diferenciál na minimum, jazýček vytažený a bylo to strašný 😀
Holky díky moc - zkusím to ještě takhle a nějak si pohraju s napětím nití a třeba ztoho nakonec něco bude 😉
@palosek dif. na max, napětí nití 8844 a delší posun. na začátku a na konci si nechej dlouhý řetízek. Z toho pak vypleť nitě jehel a po těch se celá nařasená látka dá ještě posunout a upravit míru nařasení podle potřeb. Já to reguluju délkou posunu, čím delší krok, tím víc mi to řasí.
@jitu22 to napětí nití...pořadí máš od kličkařů? Mě to pak povolit šlo, ale víc nařasit už ne....ale budu zkoušet dál, díky.... 😉
@crawler díky za názornou ukázku....myslím, že jsem to měla o kousek míň nařasené...ale já právě potřebovala VIC 😀 😀 😀 Rovnosteh to vyřešil 😉 Ale ještě zkusím využít rady od @jitu22 😉
@ucitelka70 , tak to si kapsicku zaslouzis, takove tezke povolani 😉 Posli mi do IP adresu a az pojedu na Slovac, tak poslu 🙂
@bury tak jsem do OL a návodu brejlila do rána do půl druhý, ale válcovej lem jsem prostě nedokázala nastavit tak aby byl okraj zvlněnej. 😠 V návodu to mají nafocené na zakončení tylové sukně, ale jen jako okrasný lem. Zkusím ještě dnes - pokud bude čas 😉 Je fakt, že jsem to zkoušela na odstřižcích ne zrovna moc pružných úpletů. 😒
@a_lexa - díky - jsi zlato, třeba na to některá přijdeme 😉 hele a jaký jsi měla napětí nití - přijde mi, že by to možná u mě fungovalo (trošičku se mi to i zvlnilo, ale fakt jen trošku, ale nitě jsou blbě nastavený a nemůžu to vychytat 😢 já s tím tak nerada šteluju. teď mi ještě přišlo, že se kolečko na pravou jehlu točí hrozně moc zlehka (a nevím, jestli to tak bylo i předtím), takže doufám, že to není nějaký rozbitý 😝 😝
Já dneska nemám šanci zkoušet - montojou nám na baráku kuchyň a ještě musím k mamce na třešně, takže není kdy ☹ 😒
Zdravim zeny, jsem cely tyden mimo civilizaci a internet - na morave 😀 a tak nemam prehled o stavu zaslanych fotek, nicmene zitra v 15:00 je uzaverka, tak sup sup 😉. Ve 20:00 bude zahajena tipovacka.
kočky, pls, nemáte priamy video link na šitie na OL do kruhu? presnejšie mám trebárs zošité tričko, a spodok chcem olemovať, a vždy mám problém s tým ukončením, keď sa blížim k začiatku. Vidím, že som to napísala divne, ale hádam pochopíte, čo som myslela 😉
@palosek ne-e, od jehel - na jehlách 8-8 a na kličkařích 4-4 (nebo u některých materiálů 4-5). Jde o to, aby ty dvě rovnoběžné nitě byly napjaté a celá látka se pak po nich posouvá úplně stejně jako když řasíš na rovnostehu. Dá se to i povolit i utáhnout podle potřeby. Akorát je třeba nakonec ty nitě zauzlovat, aby se to zas neuvolnilo, případně aby se to celé nevyvléklo.
Když chceš, aby to nařasené místo zůstalo pružné, je třeba použít gumičku. Mám 4mm tkanou a 4mm silikonovu, tu mám na řasení lemů raději. Je měkčí. Tu tkanou mám třeba na spodek nohavic legín, konec rukávů, řasení u výstřihu kolmo na lem atd., stačí jen rovně našít na rovnostehu, nemusí být ve švu.
@a_lexa a jak máš nastavený diferenciál a posun? Já na zvlněný lem napětí neměním, jen diferenciál na minimum, co nejkratší posun a hodně natahovat před i za patkou. Navlní to i oboulíc z 100% bavlny. Jen to musí být střižené po šíři.
@monr já to normálně přešiju pár cm přes začátek a odstřihnu... nikdy jsem s tím neměla žádnej problém... 😉

@bury jj, válcový lem je, myslím, to pravé 😉 Pomocí hýbání s diferenciálem ještě můžeš zvolit, jestli bude hladký nebo zvlněný. Uvidíš, jestli to dává smysl