Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@eyya jej dakujem uz majú materiál (doteraz mali vypredané) .... prave odtial objednávam suchace a patentky a idem teda aj materiál 🙂 super .... 🙂 🙂
@anaj_janka aj ja idem 😉
@eyya co by si mi odporucila na zaciatok: Bambusové froté – úprava french terry alebo Bambusovo – konopný flís. Kúpim oboje, len jedného chcem viac a neviem, či to froté nestvrdne?
@anaj_janka neviem poradit ja som zatial mala aksamit a BF a som velmi spokojna
@eyya ok, dik 🙂 tak skusim a uvidim. Tebe vela zdaru 🙂. Normálne sama zo seba som prekvapená, ako ma to baví 😎. Mozno preto, ze to je zaciatok mojho šitia 😉
Ušila som plienku podla strihu: Tots Bots http://strihplinky.xf.cz/navody.html a šírku gumy som dala vsade rovnakú 16cm, je tam napísané, že prispôsobíme babatku, ale to moje je este len na ceste 🙂, kolko dávate vy? a pri strihu: Ottobre na tej istej stránke je písané pre obe velkosti od 62 - 74 a 80 - 86 cm rovnaká dĺžka gumy 65 cm. Nemala by byt pre mensiu velkost mensia dĺžka gumy? a ked sijete napnete tú gumu na maximum?
@anaj_janka čau množství 1 znamená jeden běžný metr
@anaj_janka čau tak já to neměřím- natáhnu na maximum na obou stranách aby mi to končilo stejně. Na zádíčka dávám mín než na nožky
@anaj_janka bambusovo konopny flis trocha stvrdne, ako kazda latka kde je konope, avsak saje brutalne takze na vkladacky je to moj favorit 😉 ale nemoze ist priamo na zadocek, ak chces tak, tak daj na to jednu vrstvu napr. aksamitu 😉
@anaj_janka ako pise kaktusik, materialy s konope casom tvrdnu, teda priamo na ritku nie su vhodne, ale saju vyborne, ja pouzivam flisy s konope ako strednu saciu vrstvu do plienok aj vkladaciek. No a na pokozku je fakt najlepsi aksamit. Ale aj fr. terry je dobre na pokozku a zostava makke. A co vlastne chces usit?
A gumicku sijem tak, ako mehlo - prisijem na zaciatok, taham na maximum a sijem ciccak a prisijem na koniec. Alebo prisijem len konce gumicky a po zositi dielov plienky este gumicku obsijem rovnym stehom - urobim ako keby tunel okolo nej. Je to rychle a zatial to drzi dobre (ale neda sa tak sit lastin, ten musi byt prisity po celej dlzke).
Ja som sila niekolko plienok podla TB bamboozle c 1, je to dobry strih, len som trochu predlzila usi (asi o 2 cm), lebo cca 7 kg babovi bola plienka dobra, ale okolo pasa bola len-len. Ottobre som nesila, ale casto som citala, ze su tie strihy velke .... - ale mozno Ti poradia baby, co podla neho uz sili.
ahojte holky, rozhodly jsme se s mamkou že bysme zkusili ušit nějakou plínečku podle střihu Ottobre třeba. Můžete mi napsat, z čeho jste šily zkušební plínku? Plánuju dokoupit z šijemdetem nějakou lepší látku, ale pro začátek bych chtěla pokazit něco levnějšího. Taky máme obyč. stroj Veritas - ne overlock, ale to by snad nemělo moc vadit že? děkuju za rady zkušených.
Zuzka
@veselazu Ottobre strih je veliky odporucam pouzit ten mensi, do 6 mesiacov. Jadro nemusis vsivat dnu, kratsie schne. Na skusobnu plienocku skus poprezerat stare veci - flanel, teplaky, hrubsie trika, frote... dobra kombinacia by mohla byt dve vrstvy flanelu, medzi ne frote, pripadne este vsit jadro.
@katka.carska děkuju za rady, to froté normálně z ručníku asi že? Ono z toho bude docela binec že? jak jsem četla, že z toho lítají kousky... 😠
jej tu je aj takato krasna tema 🙂 kocky nemam doma overlock na sijacom stroji...sijete niektora aj tak?
@mehlo diky 😉
@monikajan ten strih TB bamboozle c 1, nie je ten istý podla ktorého som sila ja (na stránke: http://strihplinky.xf.cz/navody.html )? Ottobre sa priznám, ze som este nesila, mám narobené len strihy, ale presne ako si povedala, ze sa mi zdajú byt velmi velké. Ktoré strihy by si mi odporucila. Zatial mám ušité plienky iba TB: a to savú cast a aj vrchné flisové som tak urobila a potom mám už len zopar plienok haipa-daipa.
Diky za rady, materiál objednaný, tak už len čakat a sup sit 🙂 😎
ahojte kocky, potrebovala by som opat poradit: sila som pulky na patentky, tie som vypodlozila flisom a ked ich zapnem, tak mi nejdu rozopnut a cele sa mi to natahuje az tak, ze sa bojim, ze ich vytrhnem, musela som ich rozopinat tak, ze som vopchala maly plochy sroubovacik medzi ne a tak rozopla. Mate s tym niektora skusenost, co sa s tym da urobit??? dakujeeeem
@allisia to je latka z ikei http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/9011...
@dugyna jasne tak tu sije kopa ludi, ja tiez nemam overlock, bolo by to na niektore veci urcite pohodlnejsie, ale ani po nom nejako extra netuzim, poradim si aj bez neho. Teraz uz mam kvalitny stroj co ma viacero stehov, aj elasticke, ale zacinala som na stroji co vedel iba rovno a cikcak a aj s tym som posila kopu plienok, prislusenstvo na nosenie a ine veci...
@allisia asi si pouzila velmi elasticky flis. vseobecne na podkladanie patentiek je lepsie davat pevnejsie latky. Ten flis si prisila, ci drzi vlastne len za tu patentku? ja podkladam mikroplysom (suedecloth) a ten prisijem po obvode tou lemovacou gumkou, po roku velmi nesetrneho zaobchadzania vyzera PUL ako novy. No ako to teraz opravit ti neporadim, jedine vymlatit patentky von a podsit cele vrstvou pevnejsej latky?

@anaj_janka a objednavala si uz z deti v bavlnke?