Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kveta007 ak dáš zásilkovnu, dá sa aj na dobierku poslať
@deninka233
Skus pripadne pokukat na bazare aj tuto Veritasku, ja mam doma uz asi 30-rocnu a sije ako drak. Zatial mala jedinu poruchu - vyhorel nejaky kondenzator v pedali, nic ine jej este nebolo. nedala by som ani za dva nove!./ Je to Veritas Textima 8014/40, urcite sa oplati a mas celokovovy stroj za par ecok.
@zuzimia ďakujem za radu, popozerám 🙂 vyzerá veľmi dobre!
@deninka233 ja mám ten istý model ako zuzimia, tiež šije ako drak... od kobercov, cez posteľné obliečky, cez úplet po hodváb....
@jieff no praktické to sice moc není 😀. Ale dítko chodí to ekotřídy, domů nosí nánosy bahna i na šedém a černém softu, takže to už je pak jedno 😀 😀
@crawler je ze softu, ale není otočené, šité po líci. A inspirací je přece @terezita 😉
@bordino to mě taky napadlo a zatím to fakt drží, má to tvar, jak byla ta paspule zmuchlaná 😀 Ale to se srovná, jinak fakt super nápad, líbí se mi to takto moc!
Ahojte, mam zasa otazocku, ked striham soft musim diely ukladat tak ako napr, na uplete jednym smerom? alebo mozem aj krizom? myslim napr tak ako ked je klasicka bavlna ktora je tkana. vdaka za odpovede...
@deninka233 Veritaska je stroj, který ti zaservisují v každém běžném servise, nemusí se nikam speciálně vozit, posílat. Je to poctivá výroba, takže vydrží opravdu hodně a hlavně hodně prošije - je úžasná třeba na softshell, wellsoft, se kterým běžné moderní stroje mají fakt problém. Pěkně posouvá látku, opravdu dračice.
Stačí sem tam promazat a seřídit, vyčistit a vydrží leta letoucí.
Mám také jako záložní, typ, co má @zuzimia . Jediné, na co není ten stroj úplně ideální je na jemné nebo drobné šití typu našívání aplikací atp. Protože pedál nefunguje moc plynule (nevím, zda to je teda o typu, ale myslím si, že to je u těchto Veritasek obecně) - nic se neděje, pak šlápneš a zzzzzt a látka je vpr 😀 😀 😀 😀 Nejde ta rychlost úplně dobře regulovat. Dost je to tedy o cviku, já na stroji aplikace našívala, ale musí se člověk opravdu hodně snažit, aby to vychytal a chce to praxi. Záleží, co budeš chtít šít. Pokud hlavně soft, tepláky, deky, povlečení, tak bych do Veritasky šla. Pokud chceš šít něco drobnějšího, tak by to chtělo spíš stroj s plynulejší regulací patky. TEn ale zase neprošije tak dobře softshell v 8 vrstvách 😉
@mamucka správně by se to mělo dělat jako po úpletu, i soft. se chová do šířky a do délky jinak. Ale pro domácí šití si myslím, že to taková tragédie není to střihnout obráceně. DOporučovala bych ale, aby nebyl soft úplně na tělo a nevyžadovala se trochu vůle v materiálu. Např. volné kalhoty na zahradu podle mě v pohodě. I když já to tak nikdy nestříhala 😀
@kuna Bunda je nádherná ,veselá ,jarní a mám stejný názor ,syn mi zaprasí i šedé a černé softky a peru je stále tak už je pak jedno jakou má barvu ,mám ho ráda ve veselých barvách tak šiji tyrkys a zelenou , jen jak je už starší tak začína být konzerva a sám chce tmavší barvy.
Čím máš začištěné švy v kapuce,to není lemgumka,ne?
@kuna já to taky zkoumala, protože mám stejný problém, když prošívám z rubu, tak to neni hezký a když z lícu tak mi to nepřichytí! Dobrá finta 🙂 Já jsem právě z K. limetkový softky docela nešťastná. Už se mi nedaří vyprat zapraný konce rukávů a skvrny kolem kapes. Zato na hnědých kalhotech není vidět nic. Ale postupně se smiřuju s tím, že to oblečení prostě není navěky, no.. 😅
Výbava na hory, které už jsou za náma, takže všechno focené už použité a vyprané... fotky jsou tentokrát mimořádně otřesné 🙂. Čepice takhle vyfocená vypadá divně, ale je to takový ten "převislý" typ, na hlavě vypadá normálně 🙂. U vestičky už bych příště nedávala lem. gumu, nějak se mi to nelíbí... a to poslední jsou návleky, šila jsem je na poslední chvíli, takže po technické stránce prasárna...ale jinak se osvědčily.

@koki_melo Tebe jsem měla Kláro právě na mysli, že jsi to někdy v minulosti v diskuzi řešila. Ale pokuď bych to poslala přes zásilkovnu jak píše @sinala a stála 100,- pošta a 100,- KB, tak to asi ještě půjde, ale ČP za 200,- a 100,- KB by už asi neprošlo. Děkuji oběma.